Bissingh gaat de boer op

Bekijk de website

Centrum, Ommen

29 juli 2015

Toegevoegd door

Beschrijving Bissingh gaat de boer op Ommen

LTO Noord tekent al jaren voor de organisatie van een altijd drukke Ommer Bissinghdag. Laat u woensdag 29 juli 2015 in en rondom Ommen verrassen door de diversiteit van het buitenleven. Vraagje: Actief genieten kan dat alleen in Ommen? Kom maar kijken en oordeel zelf. Deze dag worden ghouden op het Vrijthof, Markt, Kerkplein, Centrum, Voormars en Varkensmarkt.

Het centrum van Ommen staat deze dag vol met landbouwmachines, tractoren, streekproducten en koeien.

Op het Vrijthof is tussen 9.30 en 17.00 uur de verkiezing van de Bissende koe of kalf van 2012. De daadwerkelijke keuring start om 12 uur en bezoekers kunnen via een formulier aangeven welke koe of kalf ze zelf het mooist vinden. Ook kunnen ze met de dieren op de foto. De prijsuitreiking is om 16.30 uur.

De hele dag zijn in het centrum moderne en antieke landbouwmachines en tractoren te zien en er zijn demonstraties door een hoefsmid. Ook zijn er activiteiten voor mensen met een beperking zoals een ballonnenwedstrijd en huisdieren knuffelen. Op het kerkplein is een streekproductenmarkt en kunstschilders Nel Feijen en Wiebe van der Zee laten hier hun werk zien.

Sportieve bezoekers kunnen tussen 9.30 en 11.30 op de Markt starten met 'De Boer Op', een fietstocht langs onder meer melkveehouderijen, een kweker, een molen en een manege. De tocht is ongeveer 28 kilometer.

Er is tevens een braderie in het Centum van Ommen.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Traditioneel, maar ook vernieuwend programma bij 'De Boer op' 'De boeren kunnen hun verhaal kwijt tijdens deze Bissinghdag'

Het is al jarenlang vaste prik tijdens de Ommer Bissingh: de laatste woensdag van juli is voor de boeren. Bissinghdag 'De Boer op' is een van de grote publiekstrekkers van het Ommer zomerfestijn. "Het programma is altijd grotendeels hetzelfde, maar we proberen daar toch steeds wat nieuwe elementen in aan te brengen," zegt Martend Veurink. "Het is een prachtige dag om de agrarische sector te promoten."

Veurink is voorzitter van de PR-commissie Landbouw van LTO Ommen, die de organisatie van deze Bissinghdag voor haar rekening neemt. "Om te beginnen is er weer de fietstocht," zo vertelt hij over het programma op 30 juli. "De tocht gaat deze keer richting Lemele en onderweg komen de fietsers langs verschillende boerenbedrijven die hun deuren openen voor het publiek. Dit jaar zijn dat een melkveebedrijf, een pluimveebedrijf, een zorgboerderij en een mechanisatiebedrijf. Mensen kunnen rondkijken op het bedrijf, een broodje eten en een kop koffie drinken of gewoon rustig zitten. Ook zijn er verschillende stands van organisaties die zichzelf willen presenteren. De route is 30 kilometer lang, zodat het ook voor kinderen haalbaar is. Voor hen is er onderweg eveneens van alles te zien en te doen." De fietstocht kent elk jaar tussen de 1.500 en 2.000 deelnemers en de voorzitter hoopt ook dit jaar op dergelijke hoeveelheden fietsers. Deelnemers kunnen tussen 9.00 en 11.30 uur starten bij de muziektent op de Markt. Volgens Veurink zijn er nog wel boeren te vinden die de deuren van hun bedrijf willen openen voor het publiek, maar wordt het er niet makkelijker op. "Er verdwijnen steeds meer boerenbedrijven en daarnaast moeten ze ook nog een beetje op de route liggen. We willen graag vasthouden aan ongeveer 30 kilometer, want anders wordt het voor de kinderen veel te lang. De boeren die meewerken zijn na afloop overigens altijd erg enthousiast over al het bezoek bij hun bedrijf."

Boer komt naar de stad

Niet alleen in de omgeving is van alles te doen rond 'De Boer op', ook in het centrum bruist het van de activiteiten. Zo vindt op het Vrijthof de traditionele veekeuring plaats, waarbij de 'Bissende koe' en het 'Bissende kalf' gekozen worden. Melkveehouders uit de omgeving kunnen hun mooiste dieren hiervoor aanmelden. "De koeien en de kalveren worden gekeurd door een professionele jury en daarnaast is er ook een publieksprijs. De toeschouwers mogen dus zelf ook stemmen op wat zij de mooiste koe of het mooiste kalf vinden." In verschillende rondes stappen telkens vijf of zes koeien of kalveren door de ring, die aandachtig gade worden geslagen door het publiek en vooral de keurmeesters van de jury. Veurink noemt het 'een grote eer' voor de melkveehouders, wanneer een dier van hun bedrijf de prestigieuze verkiezing wint.

Even verderop op het Kerkplein is op 31 juli een streekproductenmarkt, die een mooi beeld geeft van het ouderwetse boerenleven. Naast de verkoop van producten als zuivel, jam en wijn, laten enkele kunstenaars bijvoorbeeld zien hoe vroeger hout bewerkt en riet gevlochten werd. Ondertussen zullen vooral de kinderen zich vermaken op de Markt, waar veel kleine 'knuffeldieren' zijn. "Dat is met name bedoeld voor mensen met een beperking, want zij vinden het altijd erg fijn om met dieren om te gaan. Er zijn bijvoorbeeld konijnen, cavia's, pony's, biggetjes en kalfjes, die de kinderen lekker mogen aaien en knuffelen." Hoewel veel kinderen wellicht al genoeg zullen hebben aan deze dieren en het springkussen, is er nog meer te doen op de Markt. Een hoefsmid geeft demonstraties in het beslaan van paardenhoeven, er is een maïskorrelbak – als agrarische tegenhanger van de ballenbak – en er is een wedstrijd voor skelters. "Dat is vergelijkbaar met 'Trekker-Trek-wedstrijden'. Er wordt een zandbaan aangelegd, waarvoor de deelnemers zo veel mogelijk snelheid moeten maken. Degene die het verst in het zand rijdt is de winnaar." Achter de muziekkoepel is er tenslotte een tentoonstelling van oude tractoren en hypermoderne landbouwmachines. "Het neusje van de zalm op dat gebied," aldus Veurink. Ondertussen zorgt een 'clownsband' voor de nodige muzikale sfeer op het plein.

Nieuw: Gazonmaaierraces

Hoewel driekwart van het programma volgens Veurink hetzelfde is als altijd, proberen ook de boeren 'hun' Bissinghdag steeds te vernieuwen. Zo is er langs de route een demonstratie met racende gazonmaaiers. Onder meer de heersend Nederlands kampioen Freek Gelderman uit Witharen gaat zijn racekunsten etaleren. "Dat is een erg spectaculaire sport," zegt Veurink. "De gazonmaaiers kunnen ruim 120 kilometer per uur halen." Andere nieuwe elementen zijn het optreden van een muziekband in een schuur van een van de boerenbedrijven tijdens de fietstocht en de demonstratie met een enorme mobiele zaagmachine. "Die zaagt planken uit complete bomen. Ook leuk om te zien." Een laatste innovatie in het programma is de paardentram, die vanaf de Markt ritjes door de omgeving van Ommen gaat maken.

De enthousiaste voorzitter benadrukt het belang van deze Bissinghdag voor de agrarische sector. "Het is een prachtige gelegenheid om de agrarische sector te promoten. De mensen komen naar de boeren toe en de boeren komen ook naar de stad toe. We kunnen op deze manier heel goed ons verhaal kwijt en laten zien wat het boerenbedrijf allemaal inhoudt." Kader met raster: Organisatie De PR-commissie Landbouw van LTO Ommen organiseert 'De Boer op' met negen mensen, maar is daarnaast grotendeels afhankelijk van vrijwilligers. "Er zijn op zo'n dag ongeveer 80 vrijwilligers bezig," zegt voorzitter Martend Veurink. "Daarnaast hebben we in Rabobank Vaart en Vechtstreek een heel goede hoofdsponsor. Ook zijn er diverse bedrijven die ons niet met geld, maar met diensten helpen. Alle dieren en materialen moeten bijvoorbeeld getransporteerd worden. Dat bedrijven dat voor niets doen is eveneens erg waardevol. Wat ook het mooie van de agrarische sector is: je spreekt dingen af en het is geregeld. Je hoeft er vervolgens niet weer achteraan."

« Terug naar de agenda