Beter biest-management met hulp van ColoQuick??

Wat vinden jullie van dit nieuwe biest-management systeem??:

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste Co Scholten: In de reportage staat dat mevrouw Abbink de kalveren verzorgt maar laat (volgens mij) meneer Abbink met de coloquick gefotografeerd worden. Van mij heeft ze gelijk: met zo'n ding wil je niet mee gezien worden!
Pffft, wat een gekloot!
anonymous_8
de natuur heeft het beter geregeld....
Karsjen Tamminga
En alle klaveren die bij de koe liepen ,de eerste 24 uur hadden allemaal genoeg bieste gehad volgens onderzoek van de veeartsstudenten van UTRECHT
anonymous_307
Best Mts Tamminga,

Het gaat niet alleen om voldoende maar ook om de snelheid en kwaliteit. 40% tot 60% van de biest op een gemiddeld melkveebedrijf bevat onvoldoende antistoffen om als 1e voeding te dienen. Daarnaast blijkt uit recente onderzoeken dat binnen 4 uur na de geboorte de directe opname capaciteit van antistoffen (IgG) door het darmstelsel al met 40% verminderd is.

Een praktijk proef van Faber laat het verschil zien tussen 4 liter goede biest direct na de geboorte tov 2 l: De klaveren met 4 l vertonen minder uitval en produceren meer melk in hun productieve leven door een betere ontwikkeling en groei. De genetische potentie wordt benut.

Je streeft dus de volgende 3 voorwaarden na bij biest verstrekking:

Kwantiteit
Kwaliteit
Snelheid

ColoQuick zorgt voor het halen van deze voorwaarden, daarnaast zorgt het voor een vaste arbeidsroutine waarbij kans tekortkomingen geminimaliseerd wordt.

Graag kom ik het een en ander toelichten bij een studieclub bijeenkomst of bij een individueel bedrijfsbezoek om de voordelen voor uw bedrijf helder te krijgen.

Met vriendelijke groet,

Joost van Kreij
joost@dutchsense.nl
+31 6 55877198
klaas de b
3 voorwaarden bij biestverstrekking? 4 zul je bedoelen, de 4 V's.

Veel
Vaak
Vlug
Vers
anonymous_265
5 V´s Veel Vaak Vlug Vers Veilig( schoon matriaal, goede temp, juiste hoeveelheid)
Wimsumar
Rene E Schreef:
-------------------------------------------------------
> 5 V´s

Beste Rene E.:6.
Wimsumar
mtstamminga Schreef:
-------------------------------------------------------
> En alle klaveren die bij de koe liepen ,

Joostvk Schreef:
-------------------------------------------------------
>De klaveren met 4 l vertonen

Beste discussieleden: Pas op! Dit topic bevat een "klaver''-virus.
Karsjen Tamminga
Kun je nagaan WIM hoe makkelijk men zelfs domheid overneemt
Wimsumar
Beste MtsTamminga: De domste boeren hebben de dikste aardappelen nietwaar?
Karsjen Tamminga
Kan wel WIM
Ik zit de hele dag altijd wat in de stront om te prusten
Wimsumar
Beste MtsTamminga:Ik heb de aardappelen dan ook liever wat minder dik!
jan w
Beste Wim,
Mijn vrouw was er in het begin zeer sceptisch over, maar is nu diegene die het systeem na 4 maand gebruikt te hebben niet meer kwijt wil. Vroeger hadden we beneden in een ruimte wat eigenlijk bestemd is als douche altijd emmers melk staan, en dan de melk weer opwarmen voor de kalveren. Dat was een geknoei.
Na gaat de melk in de krat en in een koelkast, even in de "opwarmer" en de kalveren hebben altijd melk van de juiste temperatuur.
Grasbaal
Jan,

Die groene draagtas is ook de opwarmer??
jan w
Die "draagtas" is een soort krat die je open kunt vouwen om er een plastic zak in te doen. Op de zak zit een schroefdop die precies in de uitsparing van de krat past.
Bij het systeem horen:
a. vulstation
b. opwarmer
c. kratten met zakken.

In het verleden moest je eerst de koe melken voordat het kalf melk kreeg.
Nu hebben we langzamerhand een voorraadje biest opgebouwd. Dus als er een kalf geboren is kijk ik eerst wat voor een kalf het is. De vaarskalveren krijgen de betere biest die op voorraad is. We halen een krat met biest uit de vriezer en stoppen deze in het opwarm apparaat, Hierin zit water van ongeveer 42 gr. er kunnen 2 kratten tegelijk in. ( 8 liter) In 15 a 20 minuten is een krat ontdooit en opgewarmd. Er zit een 5 kw verwarmingselement in.
Als we de melk in de ontdooier hebben, maken we het kalverhok klaar en "ruimen" het kalf op. tegen die tijd is de melk ook op temperatuur. ( dit komt mede door de platte zak en de open structuur van de krat) Dit geven we dan direct aan het kalf. ( 4 liter in 1 keer, dit mag ook met de 1e biestgift)
Daarna melken we de koe een keer . We doen dan een zak in een krat en plaatsen deze op het vulstation en vullen de krat met biest. We meten dan ook met een colostrum meter de kwaliteit van de biest. Dit schrijven we op de zak of op de houderplaatje ( koenr. datum en biest kwaliteit ) Dan gaat de melk de vriezer in.

Wat ons al wel is opgevallen is dat ongeveer de helft van de biest niet de kwaliteit heeft die ze zou moeten hebben. daarom hebben wij de droogstand ook al aangepakt.
Het systeem is er niet direct voor bedoelt, maar zolang de kalveren aan de koemelk zijn doen wede melk nu altijd weer in de krat, deze gaat dan in de koeliing en wordt daarna weer opgewarmd aan de kalveren gegeven.

Als de veearts bloedonderzoek doet bij de kalveren naar afweerstoffen komt men bij het traditioneel verstrekken van de biest komt het er op neer dat maar 20 % van de kalveren voldoende afweerstoffen in het bloed heeft. Dus 80 % van de kalveren heeft onvoldoende of geen afweerstoffen in het bloed.

Voor de kalvermesterij is dit ook weer van het belang, dit ivm het antibiotica gebruik. In denemarken is men al zelf aan het denken om voor een kalf met voldoende afweerstoffen in het bloed 30 euro meer te gaan betalen, dit kunnen ze makkelijk weer terug verdienen door minder werk en minder antibiotica gebruik.

Het verminderen van het antibiotica gebruik is voor elke sector van belang.
anonymous_8
Het is in ieder geval fijn dat je nu weer kunt douchen....
Wimsumar
Beste Jan W.: Direct na de geboorte geef ik de klave ehhhh, de kalveren ( ) minstens 2 liter biest. Meestal handgemolken (om ook dat niet te verleren) en met een 'speenfles' ( PET-frisdrankfles+oude tepelvoering). Verspreid over de dag krijgt het kalfnaar behoefte versgemolken (machinaal, direct na de reguliere melkbeurt) of opgewarmde biest (flessen in warmwater zetten). Ik heb geen grote aantallen kalveren en ondanks de ietwat bewerkelijkheid geniet ik ervan als een kalf zoals afgelopen maandag (07:00 uur geboren) 's avonds 22:30 uur literfles nr 9 + 10 leegdrinkt.
Vanaf dag 2 komt de speenemmer ervoor en drinken de kalveren ''wat de pot schaft'' (warm of koud en zo lang de voorraad strekt).
jan w
Heey,dat persson komt mij bekent voor, dat stukkie heb ik zelf geschreven.
jan w
Wat 1 van de belangrijkste dingen is dat je nu de kalveren de biest gaat verstrekken volgens een vast protocol, ik denk dat dit voor de grotere bedrijven zeer belangrijker is.
anonymous_267
Jan W Schreef:
-------------------------------------------------------
> Wat 1 van de belangrijkste dingen is dat je nu de
> kalveren de biest gaat verstrekken volgens een
> vast protocol, ik denk dat dit voor de grotere
> bedrijven zeer belangrijker is.
Om deze goede biestkwaliteit te krijgen hoort ook een droogstandsrantsoen bij. Kan je dat erbij vermelden.
jan w
Mede hierdoor heb ik de droogstandsperiode ook al aangepast. De koeien kregen altijd al een rantsoen van een derde kuil, een derde mais en een derde stro. Daarnaast kregen ze aan het eind een standaardbrok bijgevoerd en standaard mineralen.
Alleen de eerste en 2e snede zijn eigenlijk niet geschikt voor de droogstaande koe, Dit door de kat/anion verschil van 604. Dus daar moet ik nog weer wat anders voor zoeken.

Nu krijgen ze aan het eind, transitiebrok en een speciale droogstandsmineraal.
anonymous_267
Jan W Schreef:
-------------------------------------------------------
> Mede hierdoor heb ik de droogstandsperiode ook al
> aangepast. De koeien kregen altijd al een rantsoen
> van een derde kuil, een derde mais en een derde
> stro. Daarnaast kregen ze aan het eind een
> standaardbrok bijgevoerd en standaard mineralen.
> Alleen de eerste en 2e snede zijn eigenlijk niet
> geschikt voor de droogstaande koe, Dit door de
> kat/anion verschil van 604. Dus daar moet ik nog
> weer wat anders voor zoeken.
>
> Nu krijgen ze aan het eind, transitiebrok en een
> speciale droogstandsmineraal.
Bedankt Jan, misschien aandeel stro opvoeren. groeten Flip002.
jan w
Filmpje bepalen van de biestkwaliteit

Een filmpje van dierenartsenpraktijk
jan w
Deze week bij een aantal kalveren bloed laten tappen door de veearts om te laten onderzoeken of er voldoende antistoffen vanuit de biest in het bloed waren terecht gekomen. Er is onderzocht op totaal eiwit. De veearts vond het onvoorstelbaar, alle kalveren ruim boven de norm.
Grasbaal
@Jan w, het gaat nog steeds goed begrijp ik uit deze reportage: boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/…
jan w
Ja, tot nu gaart het prima. Het kost natuurlijk ook wel een beetje tijd. Melk aanzuren en melk roeren, wat heel belangrijk is. Daar in tegen staat weer een besparing in tijd . We maken nu de kunstmelk voor 2 a 3 dagen aan, waardoor het een kwestie van melktappen is en de melkbar en speen emmers vullen is. Dit doen we 4 keer per dag.
Hebben de boerderij nog niet, dus moet nog ff wachten tot we de reportage kunnen lezen.
Todi
Dus zo ik begrijp heeft het totale eiwit altijd te laag geweest. Komt dit probleem weg bij de droge koeien[trans.brok]of bij de voeding van de kalveren?
jan w
Normaal komt het lage totaal eiwit weg van: en of- te weinig biest en of biest van onvoldoende kwaliteit.

Voor zover ik het nu kan bekijken is de biestkwaliteit het moeilikst op peil te houden. 50% van de biest is van onvoldoende kwalitiet, maar om te zeggen waar dat vandaan komt is moeilijk.
Todi
@jan w
Zoals geschreven koeien zware sl. melkziekte waar de kalveren mee temaken hebben gehad voor de geboorte[sl. voeding] dan kan het toch ook niet anders. Persoonlijk vindt ik 12 liter melk niet nodig voor een gezond geboren kalf.
jan w
@Todi
Volgens de veeartsen is de hoeveelheid antistoffen in het bloed bij de kalveren veels te laag. Ze komen veel kalveren tegen die ondervoed zijn. 58% van de kalveren is na een week onder het geboortegewicht. Een kalf met diaree heeft ongeveer 10 liter vocht per dag nodig ( maar die krijgen ze niet.)
Een goede jeugdgroei is wenselijk, ook voor de melkproductie als vaars. 100 gram jeugdgroei per dag extra geeft als vaars 100 tot 150 liter melk meer. Er zijn verschillen va 700 gr groei per dag gemeten, dan zou een vaars 1000 kg melk meer kunnen geven voor het zelfde geld. Antibioticagebruik bij jonge kalveren daar in tegen verminderd de melkproductie van de vaarzen.

Maar ik ben wel gedeeltelijk met je eens dat je de laatste kg. bij de kalveren die weggaan niet extreem betaald worden.
Todi
@jan w
Hopelijk komt er een antwoordt op de eerste zin.
jan w
@Todi
Neem aan dat je de antistoffen in het bloed bij de kalveren bedoeld.
Er is wel een formule of berekening, waarmee je uit kunt rekenen of een kalf voldoende antistoffen uit de biest binnen hebben gekregen.
Maar simpelweg gezegd: Als je een kalf 2 liter biest geeft direct na de geboorte komen de antistoffen gemiddeld in het bloed uit op 50% van de norm.
Bij het verstrekken van 4 ltr biest zit je dus vrijwel altijd goed.
Zolas het nu lijkt kun je geen of weinig invloed uitoefenen op de kwaliteit van de biest.
jan w
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat hier alles goed gaat. Met de koeien heeft het een poos niet zo gelopen als ik het zelf wel zou willen. We zijn op advies van de voerleverancier vorig jaar overgeschakelt van een gewone brok naar een transitiebrok. dit heeft aal heel wat ellende veroorzaakt in de vorm van slepende melkziekte. Van de laatste 30 gekalfde koeien hebben er 25 slepende melkziekte gekregen en dan ook nog in een ernstige vorm. Bij de veearts zijn ze nu met een onderzoek bezig naar die trqansitiebrok. Waarschijnlijk doet ie zijn werk te goed. Er zijn bijde veeartsenpraktijk meer bedrijven bekend die ook grote problemen hebben.
pieta
Van wie komt die transitiebrok dan?
jan w
Het is de transitiebrok Ca-binder.
Normaal zal dit een moeilijk verhaal worden.
Echte zelf was ik een jaar geleden al begonnen met het meten van de ketonen, (slepende melkziekte). Vorig jaar kwam de veearts met het Dry2Fresh verhaal. Het CA en ketonen meten van de koeien na het afkalven. Er zat toen subsidie op dat gebeuren en kon je een deel van je koeien gratis laten onderzoeken. Dan is een boer er wel bij.
Door deze metingen had ik dus ook gegevens op papier, waaruit het bleek dat er dus iets goed fout zat.
Het bleek dus ook dat ik niet de enige was.
dickjr
Beste janw,

Leuk om te lezen dat er goede resultaten geboekt worden maar zijn uw veearts kosten niet wat hoog met al dat meten,onderzoeken en adviseren? Persoonlijk ben ik er niet zo voor om mijn dierenarts overal bij te betrekken, zijn uurtarief is nl nogal wat hoger dan het mijne!
jan w
Wat we gedaan hebben is het volgen van een workshop bij de veearts van € 25.00.
Hebben een keer de mest laten onderzoeken( sneltest) die koste 23 euro en een beetje( excl. visitekosten ) en we hebben van 5 kalveren bloed laten tappen of die 4 ltr biest nu echt wat deed en dat koste 7.50 per kalf.

Dit valt in het niet bij de kosten en opbrengstverlies dat we hebben gehad door de slepende melkziekte. Dat kan wel tussen de 5.000 en de 10.000 euro hebben gekost.
Grasbaal
Op het melkveebedrijf van Sjoerd Ydema - Denemarken
huub
Protocol of niet, sondevoeding van gezonde kalveren is idioterie ten top.
MTSTAMMINGA
Het pratijk probleem is Als je ontdekt dat hij geen biest heeft gehad Heb je dat kalf de doosdstraf gegeven waarschijnelijk
jan w
En Karst hoe denk je nu over het systeem? Wij gebruiken de zonde trouwens bijna nooit meer. De meeste kalveren ( 90%) drinken de melk met een speen, wel een andere dan dat er bovenaan op de foto staat. Speedofeeder.
Daarom heb ik ook al eens verteld dat het voor de grotere bedrijven nog belangrijker is om met een dergelijk systeem te gaan werken dan de kleinere bedrijven ivm. het protocolair werken.
Grasbaal
Het gebruik van de sonde viel me voor 100% mee
cs-agrar
Was ook een aparte sonde, meesten zijn langer en dunner
jan w
Ik weet niet of het altijd zo gaat, Ik heb het zelf ook al wel eens anders meegemaakt. In de zin van dat ze niet zo rustig zijn. Trouwens die speen die er standaard bij zit is ook waardeloos.
casev
Een mooie oplossing voor `n groot bedrijf, waar dit mooi in het arbeids protocol past.

Maar je hebt op deze manier dus nooit de biest van eigen moeder?

en kan je die plastic zak weer herbruiken?
gezienus
@casev nee kan zo in de afvalbak
cs-agrar
@jan wSjoerd zei wel dat deze voorbeeldig ging, maar ze gingen nooit met de voorpoten staan, zolang de sonde er in zat
cs-agrar
@casev
inderdaad, ze krijgen geen biest van de eigen moeder. Ook werd de biest met de biestmeter beoordeeld
jan w
@casev
normaal is de zak voor eenmalig gebruik. Af en toe doen we de volgende gift ook nog wel eens in de zak, want zo kun je de melk sneller opwarmen.
MTSTAMMINGA
@jan w
Wel een goed systeem op dit bedrijf Maar ik wou een gat maken in de zak stroom de melk sneller in het kalf ?En de zak gooi je toch weg ?
+2
wouterpl
Dat is ook niet echt verstandig.
Naast dat je het ivm dierwelzijn eigenlijk niet kunt maken, wordt de opname wanneer er geen zuigreflex is sterk verminderd. Dat komt doordat de oesofeagale groeve moet sluiten voordat het kalf drinken krijgt. Gebeurt dit niet dan loop de melk direct de pens met de nodige risico's/klinische gevolgen zoals zuchtvorming, kolieken, diarree en een slechte ontwikkeling van de pens.

Met deze lange termijn gevolgen ben je de voordelen van dat beetje extra biest wel weer kwijt. De sonde is een redmiddel wanneer een kalf echt niet drinkt.

Wanneer dit wel ècht nodig is gebruik dan bij voorkeur water met in ieder geval electrolieten, dat gaat niet rotten in de pens en zo houdt je minder nare gevolgen. Alleen wanneer het om de eerste (2 keer) biest gaat, of het kalf schraal wordt, is het verstandig bij nood biest/melk met de sonde te voeren.
(Bron: "a veternairy book for dairy farmers", 1999, R.W. Blowey)
+2
jan w
Datr rotten in de pens is bij de eerste biestgift onzin. Er zijn rontgenfoto's gemaakt van kalveren die op verschillende manieren biest verstrekt kregen, maar bij alle kalveeren zat de biest overal. Omdat bij de 1e gift het kalf van binnen steriel is kan het geen kwaad dat er overal biest komt.
wouterpl
Quote:
@jan w: Er zijn rontgenfoto's gemaakt van kalveren die op verschillende manieren biest verstrekt kregen, maar bij alle kalveeren zat de biest overal. Omdat bij de 1e gift het kalf van binnen steriel is

Wat bedoel je met overal, dat het bij andere methoden ook direct in de pens kwam? Dat heeft in dat geval waarschijnlijk met de hoeveelheid te maken, jonge kalveren schijnen met 1,5KG per keer al een volle maag te hebben en dan loopt het ook over.

Dat het bij de eerste keer geen probleem is zou kunnen, klinkt me niet geheel onbekend. Heb je misschien een link, of iemand anders?
+2
jan w
@wouterpl
We hebben met een studieclub een middag gehad en de presentator had sheet's of foto's uit duitsland, waar ze die rontgenfoto's hadden gemaakt. De 1e melk komt niet alleen in de magen, maar ook in de darmen. Maar omdat de omgeving nog steriel is krijg je nog geen rottingsproces. Wat later wel het geval kan zijn.
+1
casev
Ik snap wat je bedoelt wouter.
Maar ik snap ook waarom veel grote bedrijven met personeel, de verse kalveren standaard met de sonde geven, zodat ze zeker zijn dat er 4 liter in gaat, en niet dat je afhankelijk ben van het humeur en geduld van de medewerker.
cs-agrar
@jan w
Dat van de 1,5kg/keer klopt ook wel, allen is dat na de eerste keer 4ltr. Daarom kan je ze daarna ook beter 3xdaags geven
jan w
@cs-agrar
Als we het kunnen redden geven we ze 4 keer per dag melk. na een week zitten de meesten op 12 liter per dag.( aangezuurde melk)
spotmelker
@jan w Hoe/waarmee zuur je de melk aan?
+1
jan w
@spotmelker
Wij zuren de melk aan met citroenzuur. gewone koemelk ongeveer 25 gram per 4 liter en kunstmelk 25 gram op 11 liter. Maar dat is afhankelijk van de zuurtegraad van de melk. De Ph moet ongeveer op 4,5 komen te liggen. Dit is te meten met een meter of lakmoespapier.
Maar het belangrijkste is ROEREN, ROEREN en nog eens ROEREN. Wij doen dit met een accuboormachine met een mengstaaf.
ricardo
@jan w
Voer je koude melk? anders is het wel veel werk mijn kalveren kunnen vaak maar 2x 2 liter per dag aan, gaat dat met aanzuren beter minder problemen met diaree?
+1
Farmer_
Quote:
@jan w: Als we het kunnen redden geven we ze 4 keer per dag melk. na een week zitten de meesten op 12 liter per dag.( aangezuurde melk)

Hier hetzelfde maar dan met wat Fir in de melk, de 2de,3de week zuipen ze 2 x 3/4 speenemmervol/dag.
Todi
@ricardo
Ik blijf het vreemd vinden om een jong kalf een zuur via de melk in de pens te gieten. Kan toch ook met water.
jan w
@ricardo
We voeren nooit geen koude melk. De mooiste temp. is tussen de 20 en 24 gr. Bij een lagere temp. dan 20 gaan de kalveren zich beperken in het drinken en bij een hogere temp. willen ze nog meer gaan drinken.
Door de Ph van de melk te laten dalen naar ongeveer 4.5 hebben ziekmakende bacterien veelal geen kans om toe te slaan. Virussen is natuurlijk een ander verhaal.
Sommigen denken dan weer, zure melk, Ph van 4.5. Kan niet goed zijn. Maar een aardbei heeft een Ph van 3.0 tot 3.5
cs-agrar
@Todi
kan ook met yoghurt, scheut in de speen emmer, ff roeren en dat doe je de volgende dag weer, emmer mag niet leeg raken, du wel op tijd weer melk bij vullen
Todi
@cs-agrar
Het punt is moet er zuur bij in en dan moet ik de kalveren 12 liter melk geven of omdat ik er een zuur in gooi kan ik 12 liter melk voeren. Anders gaat het niet goed.
cs-agrar
@Todi
Het punt is dat je door het aanzuren de dieren met minder problemen die 12ltr kan voeren, en dit eigenlijk onbeperkt in een speenemmer kan doen, zonder dat je "rottende" melk krijgt.
Ik heb zelf aanzuren met citroenzuur geprobeerd, maar er kwam dan een schifting in de melk, en dat beviel me slecht. @jan w zal zo wel reageren met wat ik waarschijnlijk dan fout deed, daar leren we ook weer van. Begon toen met yoghurt toe te voegen, goedkoopste in winkel te krijgen, en dat beviel me een stuk beter. lekker makkelijk, en geen problemen. Het ziet een beetje raar, ik maakte emmers ed altijd netjes schoon, maar dat moest met dat systeem juist niet, alleen maar bijgooien en wat doorroeren (niet het vastgekoekte spul van de kanten meeroeren). Krijg je op gegeven moment wel zooitje dikke rommel onderin de speenemmer, maar dat leek de dieren niet de deren. Pas als de kalveren weg gingen, werd de emmer schoongemaakt.
Kreeg wel door dat de kalveren gevoerd met kunstmelk meer frame hadden, waren langer en groter dan de koemelk-kalveren. Daarom werden stierkalveren aangezuurd gevoerd, en koekalveren met kunstmelk. In het begin groeien de dieren idioot hard, sommigen staan er zelfs van te zweten.
deltafarmer
Omdat er bij een nuchter kalf zich nog geen magen gevormd hebben kun je de eerste biest (4 L) prima en snel met een maagsonde geven met minder kans op verslikken, wat weer longproblemen kan geven. In Amerika is hier een uitvoerige proef gedaan met als resultaat vaarzen die beter presteren. De maagsonde mag echter niet gepromoot worden omdat het een medische ingreep is wat officieel niet mag bij een gezond dier.
koeman
Zoals hierboven al vermeld heeft een pasgeboren kalf een slokdarm sleuf die zich na ca 24 uur sluit. Als deze gesloten is is het 'probleem' dat dan alle antistoffen verteerd worden ipv opgenomen. Daarom staat deze slokdarm sleuf de eerste 24 uur nog open, dan komen de antistoffen uit de biest direct opneembaar voor het kalf in de darm. Hoe eerder de biest na de geboorte, hoe meer antistoffen ongeschonden verder kunnen. Daarom kan ook een hoeveelheid van 4 liter de eerste keer geen kwaad want de maag kan dan gewoon niet overstromen. Alle biest die je het kalf binnen die 24 uur kan geven zorgt voor een goede weerstand van het kalf.
Hier proberen we de kalveren dus ook zo snel mogelijk 3 a 4 liter biest te laten drinken. Ik heb zelf wel slechte ervaringen met de kalf bij de koe laten drinken (wat per ongeluk wel eens gebeurd), hier willen ze dan daarna de kunstspeen maar slecht aanpakken.
spotmelker
Bedoel je niet het sluiten van de darmwand binnen 24 uur waardoor de antistoffen niet mee opgenomen kunnen worden. Als de slokdarmsleuf al zo snel sluit komt dan niet alle na 24 uur gevoerde melk in de pens? Omdat de darmwand de eerste 3 a 4 uur na de geboorte nog het meest open is, is de vroege biest het meest efectief.
koeman
@spotmelker je hebt gelijk, ik heb het gisteren eens nagevraagd bij de dierenarts die er was voor de bedrijfsbegeleiding. Ik meende altijd dat het iets te maken had met de slokdarmsleuf maar blijkbaar heb ik niet goed opgelet op school ;-))
ROORDA J
Is er nog nooit een kalf verdronken of te wel is het in de longen gekomen en gestikt .!!Het is en blijft een risico. Het is mij nl wel een keer over komen
ricardo
Je bent de enige niet is mij ook wel overkomen, gebruik sonde ook niet graag.
flyingrussian
Wij gebruiken een zelf gemaakte variant waarbij we ook het bloed testen om te zien of de biest inderdaad is gegeven.
De kalveren die te lage waarde hadden, hadden vaak ook problemen later>
Dit als afsluiting van compleet protocol, weet niet dat sjoerd dat doet, maar ik liet bij bedrijfsbezoek bloed van kalveren afnemen om dat ook te controleren, hier doen we het zelf.
+1
boer pieter
Hoorde van de week dat het verboden is (of gaat worden)om een kalf de eerste keer met een sonde tegeven in dk. ik vind het ook van de pot gerukt om het tedoen op die manier, en als je zo veel koeien hebt ,heb je altyd wel een emmertje met biest, dus ik snap dat hele gedoe niet gewoon met de speen fles de eerte keer en als je personeel dat niet snapt dan heb je verkeert personeel of je hebt ze het niet goed geleert ,ik laat het kalf altyd 12 uur bij de moeder daarna met de fles en dan zo snel mogelijk uit een schaal vorig jaar op 146 kalfjes 6 dood
+1
spotmelker
Hier gaat het vrijwel net zo. Ik heb geen sonde en het biestgeven is hier nog nooit mislukt, het is met de fles met niet dicht bijtbare speen ook wel eens martelen maar met een paar minuten geduld komt het altijd goed. De kracht van biest zit hem m.i. in het direct geven en minder in de hoeveelheid. Sommige kalveren die slecht aan de speen willen drinken wonderwel vlot uit de emmer. Ik vaag me af of ingegoten biest (sonde) evengoed tot zijn recht komt als ingespeekselde (fles). Het antibiotica/dopinggebruik bij jongvee is hier al 20 jaar 0,0.
flyingrussian
Pieter wij gebruiken ook geen zonde, alleen als het kalf niet dringt van de fles krijgt ie naar twee wel een sonde, maar is ook minimaal.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
76
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
20