Standpunt Tweede Kamer betreffende productschappen onbegrijpelijk

Persbericht NMV

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) begrijpt niets van de ondersteuning van een meerderheid van de Tweede Kamer voor de opheffing van de productschappen. De NMV vraagt zich af of de Kamerleden wel voldoende op de hoogte zijn van het belang en het functioneren van de verschillende productschappen. De meeste productschappen functioneren naar behoren en hebben de brede steun van het bedrijfsleven. Afslanken en moderniseren is prima, maar volledig afschaffen is kortzichtig. De overheid zal een aantal onmisbare taken over moeten nemen, waarbij het de vraag is of het beter en goedkoper kan.


Het lijkt er op dat vanwege het slecht functioneren van één productschap, namelijk het Productschap Tuinbouw, alle andere productschappen moeten boeten. Dat is het kind met het badwater weggooien.
De NMV is wat betreft het functioneren van het Productschap Zuivel (PZ) in principe tevreden. Het PZ voert haar taken efficiënt uit, zorgt voor een grote kennis- en informatieverspreiding, is van belang voor de internationale handel en maakt onderzoek in het belang van de hele melkveehouderijsector mogelijk. De heffing die melkveehouders daarvoor moeten betalen is naar mening van de NMV redelijk.

Wel is de NMV kritisch over het democratisch gehalte van het PZ. Alle heffingplichtigen dienen in het bestuur vertegenwoordigd te zijn. Op dit moment ligt de zeggenschap volledig bij de LTO. Ook leden van de NMV en niet-georganiseerden dienen in het bestuur vertegenwoordigd te worden.
De NMV vreest dat indien het PZ afgeschaft wordt er veel kennis verloren gaat. Ook zal veel onderzoek in het belang van de hele melkveehouderij niet meer mogelijk zijn. Taken als de uitvoering van de Europese regelgeving zullen toch uitgevoerd moeten worden, hiervoor zal het ministerie dan weer extra ambtenaren aan moeten trekken, wat haaks staat op het kabinetsbeleid.

De NMV hoopt dat minister Kamp de rug recht houdt en de motie naast zich neer legt. Er zal een uitweg gevonden moeten worden, waarbinnen de productschappen kunnen blijven functioneren.

Deel dit topic

Reacties

Red bull
Onze Verslaggever Schreef:

> Ook leden van de NMV en niet-georganiseerden
> dienen in het bestuur vertegenwoordigd te worden.

Hoe moeten niet-georganiseerden zich laten vertegenwoordigen.....
anonymous_15
het is makkelijk scoren, maar zo iets bedenkt alleen de club van Sieta. Niet georganiseerden zoals ik passen zich gewoon aan, die doen niet zo moeilijk. Met of zonder produktschappen, het is over een paar dagen gewoom kerstmis.
gerrie-hul
jan is hobbyboer de alleen heerschappij van lto binnen pz dat is democraties Alle org met betalende leden in het pz ten koste van lto of gewoon radikaal opheffen Dus ook nmv en ddb in het bestuur
Red bull
gerrie-hul Schreef:
-------------------------------------------------------
> jan is hobbyboer de alleen heerschappij van lto
> binnen pz dat is democraties Alle org met
> betalende leden in het pz ten koste van lto of
> gewoon radikaal opheffen Dus ook nmv en ddb in het
> bestuur

Daar kan ik achter staan mits ze capabele bestuursleden leveren....
gerrie-hul
Leer maar eerst eens beter lezen marcster
anonymous_8
Ben je voor of tegen afschaffen van de productschappen??????????????????
Red bull
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ben je voor of tegen afschaffen van de
> productschappen??????????????????

Het is in ieder geval duidelijk dat hij tegen een bepaalde organisatie is die ca. 70 % van de landbouw vertegenwoordigt....
gerrie-hul
Goed lezen marcster
anonymous_8
Vertel jij nou maar eens wat je van productschappen vindt....
anonymous_8
Eindelijk eens een verstandig standpunt van de NMV... zouden ze een beetje bij zinnen komen?
gerrie-hul
marcster hoezo bij zinnen komen van nmv Jij weet net zo goed als ik dat het een ondemocraties gebeuren is zonder verkiezingen Overigens zijn alle partijen met leden er niet in vertegewoordigd en daar gaat het de 2 de kamer om Dit is niet iets van van daag of gister maar duurt al jaren zo Dit is dankzij de alleen heershappij van lto Ze dulden daar geen andere organisaties met leden
anonymous_8
volgens mij ligt het niet aan LTO.Vanuit de varkenshouderij is de NVV ook gewoon vertegenwoordig in het PVV-bestuur. Dus als zich in de melkveehouderij naast LTO een serieuze belangenbehartiger aandient, die een substantieel deel van de melkveehouderij vertegenwoordigt, dan zal daar in het bestuur van het PZ ook zeker plek voor zijn.

Maar volgens mij ging de discussie in de Kamer daar nu niet over....
arie.j
Daar hebben we in het verleden het meermalen over gehad.
Je geheugen is als een zeef voor dingen die je niet zint.
In ieder geval klopt er van je beweringen niets
Elke paar jaar wordt er getelt hoeveel leden organisaties hebben, en naar verhouding daarvan is er vertegenwoordiging in het PZ.
Dat de NMV zoveel minder leden heeft dan LTO zal je dan ook wel weer vergeten zijn.
arie.j
Je kunt vinden in het jaarverslag van het PZ dat elke 4 jaar er een draagvlak onderzoek is .
Een onderzoek naar hoeveelleden organisaties hebben ,met de daarbij behorende hoeveelheid geleverde melk
Aan de hand daarvan( de SER gecontroleerd het) is er een vertegenwoordiging binnen het PZ.
Ook de NMV heeft vertegenwoordigers in het PZ,in enkele commissies zit ook al jaren een NMV lid.
Genoeg leden om in het bestuur vertegenwoordigd te zijn had de NMV niet en heeft ze nog steeds niet.
De DDB heeft zover ik weet nooit op vertegenwoordiging in het PZ aangevraagd, het is trouwens als actiegroep ook geen landbouworganisatie in bredere zin.
Bezwaren heeft de NMV enkele jaren geleden ingetrokken toen bleek dat zij ongelijk had
Hier even een oud bericht ter opfrissing van Dirk ( is Gerrie-Hull)
------------------------------------------------------- ----------------------------
NMV geeft bezwaar tegen zetelverdeling PZ voorlopig op
17 nov 2008 17:07

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) geeft haar bezwaren tegen de zetelverdeling in het Productschap Zuivel (PZ) voorlopig op.
Dit heeft de NMV bevestigd.
De NMV had bezwaar gemaakt tegen zowel de ledentelling ten behoeve van de vertegenwoordiging in het PZ als tegen de zetelverdeling. De NMV wilde naast een aantal leden in subcommissies ook een vertegenwoordiging in het hoofdbestuur van het PZ. Dit komt er voorlopig niet meer van.

Volgens de cijfers waar de Sociaal-Economische Raad (SER) van uitgaat, heeft de NMV 2045 leden met een quotum van 1,3 miljoen ton melk. Van deze leden zijn er volgens de SER bovendien 623 dubbellid met een LTO-organisatie. Deze dubbelleden vertegenwoordigen 430.000 ton melk. LTO Nederland heeft volgens de SER 13.030 leden, met een quotum van bijna 8 miljoen ton melk. In totaal heeft Nederland 11,46 miljoen ton melk. Ruim twee miljoen ton melk is in handen van niet-georganiseerde veehouders. Dit zijn zo’n 5.000 melkveehouders.

BRON: AGRARISCH DAGBLAD AUTEUR: KLAAS VAN DER HORST
anonymous_8
Fuseren met LTO lijkt me nog de beste aanpak voor de NMV....
gerrie-hul
Arie j dit is een bericht van bijna 4 j geleden Laat lto nu nog maar eens aantonen dat ze 70 % van de melkveehouders als lid heeft Er hebben tig bedankt voor lto Kamer geeft toch aan dat het een ondemocratich gebeuren is
anonymous_8
... ik zou denken dat het eerder aan de NMV is om iets aan te tonen. Een organisatie die in 15 jaar niet meer bereikt heeft dan het met beton volstorten van een paar riooloverstorten, kun je toch nauwelijks serieus nemen...
arie.j
Ha,ha , wat zit je toch ongelofelijk vastgeroest in je vooroordelen.
LTO moet het van jouw subiet aantonen.
Maar heb je wel aan jouw NMV gedacht?
Laten die eerst maar een opening van zaken geven, want dat doen ze nooit
In 2012 zijn de 4 jaar weer om en de NMV zal best haar aandeel opeisen als ze genoeg leden zou hebben.
Dus zorg jij nu eerst maar eens dat je aan de weet komt hoeveel leden de NMV heeft
Van LTO weten we het wel, dat staat oieder jaar in NieuweOogst
brabo
ik vermoed dat Gerrie geen Nieuwe Oogst leest
pieta
brabo Schreef:
-------------------------------------------------------
> ik vermoed dat Gerrie geen Nieuwe Oogst leest

Scherp Brabo, het kersteten is zeker weer doorgespoeld.
brabo

bijna, vanavond nog de laatste kliekjes verwerken.
anonymous_8
Op bepaalde punten ben ik het niet eens met Jan van Weperen, zoals sommigen misschien weten.
Zojuist las is echter een column van Jan in Boerderij Vandaag (opvolger Agrarisch Dagblad) die ik volledig kan onderschrijven. Jan bepleit het instandhouden van het Productschap Zuivel en het Productschap Vee en Vlees omdat ze nuttig werk doen en 'lean en mean' zijn.
Jan vind dat LTO met zwaarder geschut moet komen om duidelijk te maken dat het opheffen van de schappen een slechte zaak is. En daar geef ik hem groot gelijk in. Ik moet er niet aan denken dat de overheid de productschapstaken naar zich toetrekt. De kans is levensgroot dat de bureaucratie waarmee we te maken krijgen dan een factor 100 keer zo groot wordt.
anonymous_8
[bron: Nieuwe Oogst]

Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, baalt van de kritiek die melkveehouder Jan van Weperen in zijn column in AGD.media uit op LTO. De belangenorganisatie zou volgens Van Weperen te tam reageren op het plan van de Kamer om de productschappen op te heffen.

'Soms vallen je de klompen uit', schrijft Maat in een reactie. Volgens hem is het duidelijk mede aan LTO te danken dat de vakbonden ook voor behoud van de schappen zijn en het kabinet hetzelfde standpunt innam en blijft houden.

'Wat wel opvalt dat alleen LTO vanuit de agrarische hoek het verzet organiseert en in de frontlinie staat. De NCR (Nationale Coöperatieve Raad) en het NAF (Nederlandse Agribusiness Forum) hebben gekozen voor een andere rol waarbij belangenbehartiging niet hun core business is. Het zij zo', schrijft Maat verder. 'Op 6 januari hebben we het NAF uitgenodigd om samen met ons het gevecht voort te zetten . Verhagen heeft als verantwoordelijk bewindsman direct zeer positief gereageerd op een uitnodiging van ons. En om het maar eens duidelijk te zeggen, we hebben wel een slag verloren maar nog niet de strijd!'

Trots gekrenkt
Van Weperen richt zich in zijn column met de titel 'Boodschap aan Thijs' tot de nieuwe directeur van LTO Nederland Thijs Cuijpers. Maat stelt echter een reactie voor zijn rekening te nemen omdat zijn trots op LTO hem daartoe dwingt.
gerrie-hul
Maat moet wel omdat de besturen van de productschappen vol zitten met lto ers
anonymous_8
Maar Gerrie wat vind je er dan van dat jouw geliefde NMV zich ook heel erg inspant om de productschappen in de benen te houden??????
gerrie-hul
dat kun je toch lezen Maar plaats ook kantekeningen in de bestuurscultuur die daar hangt [ lto ]
anonymous_8
Dus jij bent net als de NMV voorstander van behoud van de productschappen?????

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , nmv , zuivel , productschap-zuivel , regelgeving , overheid en melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
3