Misvormde lammeren door Schmallenbergvirus, straks mogelijk ook kalveren

Wat staat ons nog te wachten? Ik dacht met wat diarree de problemen goed doorstaan te hebben...
Bleker verwacht dat ook kalveren met afwijkingen geboren zullen worden

[bron: NRC}

Sinds het begin van deze maand krijgt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) meldingen van misvormd geboren schapenlammeren. Bij onderzoek door het Centraal Veterinair Instituut (CVI) is in de hersenen van 2 lammeren het zogenoemde Schmallenbergvirus aangetroffen. Dat meldt staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie de Tweede Kamer in een brief aan de Tweede Kamer.
Ook in Duitsland is het virus aangetroffen, zo schrijft Bleker in de brief:

“In Nederland werd in augustus/september 2011 op ruim 80 rundveebedrijven diarree, koorts en melkgiftedaling gemeld bij de Gezondheidsdienst voor Dieren
(GD). De dieren herstelden weer en de oorzaak bleef onduidelijk. Deze verschijnselen werden in dezelfde periode ook op Duitse rundveebedrijven
gevonden. Het Duitse Friedrich Löffler Instituut (FLI) heeft op 18 november jl. in bloedmonsters van deze zieke runderen een nieuw virus aangetoond dat op dit
moment het “Schmallenbergvirus” wordt genoemd.”
In Nederland en Europa is het virus nog niet eerder aangetroffen. Bleker noemt een verdere toename van het aantal schapenlammeren met misvormingen als gevolg van dit virus “zeer waarschijnlijk”. Ook sluit hij niet uit dat er kalveren en geitenlammeren met deze aangeboren afwijkingen worden geboren.

Het nemen van preventie- of bestrijdingsmaatregelen is op dit moment niet mogelijk omdat er geen gegevens zijn over infectieroute en verspreiding. Daarbij komt dat de nu waargenomen verschijnselen het gevolg zijn van een infectie die waarschijnlijk al enkele maanden geleden heeft plaatsgevonden. Het CVI is al begonnen om de diagnostiek verder te ontwikkelen, epidemiologisch onderzoek te starten en voorbereidingen te treffen voor mogelijke vaccinontwikkeling.

Uit een eerste risicoanalyse door het RIVM wordt het risico voor de volksgezondheid “gering geacht”.

Deel dit topic

Reacties

t de wolff
Als je nog een beeld of beschrijving van de misvormingen op kunt snorren, dan kunnen wij het bij ons zelf ook gaan zoeken of herkennen.
frank b
Hoop toch dat misvorming niet regelmatig bij je voorkomt, omdat je het specifiek omschreven wilt hebben. Lijkt me, wanneer je afwijkende kalveren/kalf hebt, je gewoon ff de veearts belt voor een oordeel/advies.
t de wolff
Het lijkt mij toch beter dat een boer de voorkomende ziekten op zijn bedrijf zelf onderkent en ik zie ondertussen al de verschijnselen op het bord staan.
Bij ons verwacht ik dit virus niet meer want ik ben er net achter dat de problemen van het BVDvirus gekomen zijn. 8 jaar geleden BVDvrij geworden en nu dus weer aanwezig. 6 dragers gevonden, nou dat is dan duidelijk.
Karsjen Tamminga
Hier het zelfde vorige jaar weer BVD
Zijn nu de klaveren aan het onderzoeken die geboren worden Ă©n daar zit tot nu toe altijd een draager tussen per 10 klaveren
Vandaag weer 8 onderzocht ben benieuwd
t de wolff
Ben je wel van plan om weer BVDvrij te gaan worden? Ik zie er tegen op om het hele traject weer te gaan van al die dieren steeds te onderzoeken terwijl de buren het niet doen. Volgens de veearts laten veel veehouders het bestaan en ruimen af en toe een dragerkalf op. De veestapel heeft dan verder altijd afweer behalve de nuchtere kalveren. Ik moet het nog maar eens in mij om laten gaan.
anonymous_267
Beste Karst en T de Wolf hoe zit het met de mycotoxinen in het ruwvoer?
t de wolff
Dat is hier in ieder geval niet onderzocht en ik weet het verband met de besmetting met BVD ook even niet.
anonymous_267
Zowel BVD als Micotoxinen weerstand killers. Ik praat uit ervaring.
t de wolff
Ik heb de veearts er naar gevraagd en die zegt dat micotoxinen in het voer soms wel de oorzaak zijn van weerstandsvermindering maar lang niet in die mate als BVD en dat het eigenlijk iets anders is. Het zou eventueel mekaar kunnen versterken maar het is hier niet aan de orde.
Misschien weet iemand iets te vinden over micotoxine in voer, welk voer, hoe het ontstaat, enz. voor de algemene kennis.
tijgernest
Nieuw virus onder schapen en koeien
stefanschuur - Flickr / Creative Commons 2.0 by-nc-nd
Toegevoegd: vrijdag 16 dec 2011, 21:31

Bij Nederlandse koeien en schapen is een nieuw virus aangetroffen, het Schmallenbergvirus. Vorige maand werd het voor het eerst ontdekt bij runderen in het Duitse Schmallenberg.

Sinds 1 december zijn in Nederland op 20 schapenbedrijven misvormde lammetjes geboren die het virus blijken te hebben. De lammeren worden geboren met een scheve nek, een waterhoofd of stijve gewrichten. De meesten worden dood geboren of zijn niet levensvatbaar.

Eerder al meldden 80 boeren diarree en koorts bij hun runderen. Van de 50 bloedmonsters van koeien met diarree testten 18 gevallen positief op het Schmallenbergvirus. Inmiddels zijn ook twee misvormde kalveren gemeld bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. Het is nog niet bekend of deze dieren ook besmet zijn met het virus.

'Toename waarschijnlijk'
Staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat een toename van het aantal schapenlammeren met misvormingen als gevolg van het virus "zeer waarschijnlijk" is. Ook bestaat de kans dat er meer kalveren met afwijkingen worden geboren.

Het RIVM schat op basis van een eerste analyse dat het virus weinig risico oplevert voor de volksgezondheid. Omdat nog niet bekend is hoe het virus zich verspreidt, kunnen er nog geen gerichte maatregelen worden genomen. [nos.nl]

Maak de borst maar nat..... Hopelijk wordt snel ontdekt hoe het virus wordt verspreid. Vaak piept men dat dieren allerlei ziekten kunnen overdragen op mensen. Maar ik vrees dat het vaker andersom is......


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 16/12/2011 23:57 door tijgernest.
anonymous_224
Ik heb de laatste dagen van augustus heftige direree gehad, 20% / 25%produktie daling in 3dgn. Ook omdat ikdacht dat het aan het voer lag, heb ik de krachtvoergiften erg verminderd. Ik dacht aan een struktuur probleem toen omdat de koeien net een week weer buiten waren omdat er eindelijk gras stond. En dat gras was natuurlijk hard bemest. etc etc. Later hoor je dan dat er meer boeren last hadden. Vorige week ook weer dunnere mest. En 2 weken geleden had ik een koe ( die ik bijna wou droogzetten ) die een miskraam kreeg. Het kalf kreeg ik er niet af. Ik vond dat vreemd. De dokter gebeld en bij dacht aan een misvormt kalf of een waterkalf. Het bleek het laatste, met een mest inwendig het water eraf gelaten vandat kalf en het kon geboren worden. En de koe gaf voortijd maar 8 kg melk per dag, Kheb voorde grap de krachtvoergift weer opgebouwd naar 8 kg per dag en de koe geeft nu weer 35 kg melk per,dag, zonder droogstand. Kheb van die koe een bloedje laten nemen en naar de gd gestuurd, maar alles was goed....
anonymous_336
koe in de wei wat zijn we blij
gewoon opstallen heb je veel minder last van blauwtong en dat nieuwe virus is mij mening
anonymous_8
Hoogstwaarschijnlijk zijn het weer knutten die verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van dit nieuwe virus (eerder deden we daar al ervaring mee op bij de uitbraken van blauwtong)
anonymous_373
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> Hoogstwaarschijnlijk zijn het weer knutten die
> verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van dit
> nieuwe virus (eerder deden we daar al ervaring mee
> op bij de uitbraken van blauwtong)
Heb jij ijsberen in je land lopen?
Farmer_
Daarom is het waarschijnlijk ook niet bij Gezienus in het gebied, minder bomen en struiken, wij hebben het maar 4 weken gehad, geen abortus en een paar met 1 dag diarree, daarna niets meer.
anonymous_8
meer dan diarree heb ik ook niet gemerkt. Geen abortussen gezien
Hans 90
Deze conclusie is wel erg voorbarig, zelfs voor een schapenboer!
Cornelis
Zeer waarschijnlijk is er binnenkort al een entstof op de markt tegen dit virus, Om de boertjes met dwang de enting op te leggen laten we mijnheer Coutinho een en ander roepen, verstrekt met het verzoek aan Rusland de grenzen te sluiten. Aan u de vraag wie de winnaars en wie de verliezers zijn in dit zich herhalende spel.
Farmer_
Een entstof met de nodige bijwerkingen.
Wimsumar
Beste Cornelis: De ''winnaars''zijn de dieren*** die het nog niet onder de leden hebben gehad én tijdig geënt kunnen worden. De verliezers zijn de dieren*** die de ziekte doormaken/doorgemaakt hebben en/of géén preventieve bescherming krijgen.

*** = + hun eigenaren.
Cornelis
Onjuist Wim, de winnaar is de farmaceurische industrie, de verliezer de boer en de belastingbetaler.
Wimsumar
Beste Cornelis: Onzin Cornelis!
De farmaceutische industrie zal gevraagd worden vaccin te ontwikkelen. Welnu, dat willen en kunnen ze best doen als het voor hun minimaal kostendekkend is. Niet bepaald een overtuigde "winnaarspositie''nietwaar?
Een boer die het overkomen is (zijn vestapel), heeft inderdaad schade maar om dat nu te koppelen aan een ''verliezerspositie''?
Als t.z.t. de enting, net zoals de Blauwtong-enting,bijvoorbeeld 1 Ă  2 euro gaat kosten zal bij 100% financiering uit 'belastinggeld' de belastingbetaler (vrijwel allemaal dierenvriend) er niet wakker van liggen.
Cornelis
Lekker verder slapen Wim! Denk hier eens over na: De farmaceutische industire maakt haar eigen werk (en zodoende winst).
anonymous_8
... je suggereert dat er organisaties/bedrijven zijn die bewust virussen verspreiden. Lijkt me weer een gevalletje complot-denken...
Cornelis
Kijk er zijn er die het begrijpen. Let maar eens op hoe snel de farmaceuten een vaacin hebben na de öntdekking"van een nieuw virus. Laatste voorbeelden zijn de mexicaanse griep en blauwtong. Beide virussenstammen komen nauwelijks voor in de natuur en ineens zijn ze er......
anonymous_8
Mexicaanse griep is een wat discutabeler verhaal...

Voor blauwtong en ook voor akabane-virussen, waartoe het Schmallenbergvirus behoort, geldt dat ze volop aanwezig zijn in de natuur. Alleen tot voor enkele jaren niet in onze regio's..... Het valt niet uit te sluiten dat de klimaatsverandering er aan bijdraagt dat de virusoverbrengende knutten hier nu beter gedijen....
Dat lijkt me in ieder geval een plausibeler verklaring dan dat ze verspreid zijn door farmaceutische bedrijven...Bovendien denk ik dat we als boeren voorzichtig moeten zijn met het wijzen met het vingertje..... Het is natuurlijk ook helemaal niet onmogelijk dat zo'n akabanevirus hier in de regio met handelsstromen (? kalveren, tijgermuggen?) terecht is gekomen. Handelsstromen waar ze zelf ook volop aan bijdragen...
Cornelis
De hier gevonden variant van blauwtong volop aanwezig......... het was een niet in de natuur voorkomende stam, die alleen in een zuid-afrikaans lab voorkwam.....
tijgernest
De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
Datum 16 december 2011

Betreft Schmallenberg

Geachte Voorzitter,
Sinds 1 december vinden we in Nederland een nieuwe dierziekte die leidt tot de geboorte van misvormde lammeren. In deze lammeren is op 15 december een nieuw virus gevonden wat ook de oorzaak is van de “koeiendiarree” die eerder dit
jaar werd waargenomen bij rundvee in zowel Nederland als Duitsland.

Met deze brief informeer ik u over de achtergrond en actuele ontwikkelingen.

Koeiendiarree
In Nederland werd in de periode augustus/september 2011 op ruim 80 rundveebedrijven diarree, koorts en melkgiftedaling gemeld bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). De dieren herstelden weer en de oorzaak bleef onduidelijk. Deze verschijnselen werden in dezelfde periode ook op Duitse rundveebedrijven gevonden. Het Duitse Friedrich Löffler Instituut (FLI) heeft op 18 november jl. in bloedmonsters van deze zieke runderen een nieuw virus aangetoond dat op dit moment het “Schmallenbergvirus” wordt genoemd.
Direct na het aantonen van dit virus is de gebruikte diagnostische test meteen door het FLI overgedragen aan het Centraal Veterinair Instituut (CVI) om ook in Nederland monsters van diarree-bedrijven te testen. Het CVI heeft 50 bloedmonsters van 8 diarree-bedrijven en 115 controlemonsters van bedrijven zonder problemen onderzocht. Op 8 december 2011 bleken 18 van de 50 diarreemonsters positief voor het “Schmallenbergvirus”. Alle controlemonsters waren negatief.
Daarom moet aangenomen worden dat het Schmallenbergvirus de oorzaak is van de diarree problemen. Ingezette infectieproeven in Duitsland zullen hierover definitief uitsluitsel geven.

Misvormd geboren schapenlammeren
Sinds 1 december krijgt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) meldingen van misvormd geboren schapenlammeren met afwijkingen zoals scheve nek, waterhoofd en stijve gewrichten. De meeste misvormde lammeren worden dood geboren. Levend geboren lammeren zijn niet levensvatbaar. Tot nu toe zijn deze verschijnselen op 20 bedrijven gemeld, verspreid over heel Nederland. Verschillende afwijkende lammeren zijn ter sectie aangeboden aan de GD. Door het CVI zijn op 15 december 8 lammeren van 2 bedrijven onderzocht, waarbij in de hersenen van 2 lammeren van hetzelfde bedrijf ook het Schmallenbergvirus is aangetroffen. Eerder al werden de belangrijkste bekende pathogenen die dit ziektebeeld ook zouden kunnen veroorzaken op basis van onderzoek uitgesloten. Hoewel het aantal onderzochte monsters nog beperkt is, ligt ook hier een oorzakelijk verband tussen het ziektebeeld en de aanwezigheid van het Schmallenberg virus voor de hand.

Inmiddels is bij de GD ook melding gemaakt van 2 misvormde kalveren van Ă©Ă©n bedrijf. Van de monsters van de misvormde kalveren is nog geen uitslag bekend.

Impact
Aangezien de lammerperiode nog maar net begonnen is, is een verdere toename van het aantal schapenlammeren met genoemde afwijkingen zeer waarschijnlijk. Daarnaast is niet uit te sluiten dat er binnenkort ook kalveren en geitenlammeren met aangeboren afwijkingen worden geboren. Er is geen (Europese) aangifte en/of bestrijdingsplicht voor dit virus. Echter, gezien de potentiële impact voor de betrokken bedrijven/sectoren, volg ik de ontwikkelingen nauwlettend. Conform onze recente afspraken met betrekking tot de aanpak van nieuwe (virus)infecties heb ik mijn collega van VWS en het RIVM op de hoogte gebracht en betrokken bij het vervolgonderzoek. Op basis van een eerste risicoanalyse door het RIVM wordt het risico voor de volksgezondheid door het RIVM gering geacht.

Vervolg
Het nemen van preventieve- of bestrijdingsmaatregelen is op dit moment niet mogelijk omdat het virus nog niet geĂŻsoleerd is en er geen gegevens zijn over infectieroute en verspreiding. Daarbij komt dat de verschijnselen die we nu waarnemen het gevolg zijn van een infectie die waarschijnlijk al enkele maanden geleden heeft plaatsgevonden.
Vanwege de onbekendheid met het ziektebeeld en -verwekker heb ik budget vrijgemaakt om nader onderzoek naar dit virus te ondersteunen. Het CVI is al begonnen om de diagnostiek verder te ontwikkelen, epidemiologisch onderzoek op te starten en voorbereidingen te treffen voor mogelijke vaccinontwikkeling. Hierin wordt zo veel mogelijk samengewerkt met de GD, het RIVM en het Duitse FLI.

Vanaf de eerste isolatie van het Schmallenberg virus in Duitsland hebben de betrokken diensten contact gehouden met mijn departement en de Europese Commissie over de stand van zaken. Met de CVO van Duitsland en omringende Lidstaten is en wordt alle relevante informatie uitgewisseld en ook de Europese Commissie is inmiddels op de hoogte gebracht van de laatste bevindingen. Ik zal ook uw Kamer op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen.
dr. Henk Bleker
Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie
tijgernest
'Waarschijnlijk wordt het schmallenbergvirus overgedragen via virus'
zaterdag 17 december 2011, 12:14

Bij Nederlandse runderen en schapen is een nieuw virus ontdekt: het schmallenbergvirus. Professor Wim van der Poel, onderzoeker bij het Centraal Veterinair Instituut licht toe.
radiofragment: [nos.nl]

Volgens mij is de titel fout en moet het zijn "overgedragen via knutten"
tijgernest
LTO: Schmallenbergvirus is mutatie van verschillende virussen
zaterdag 17 december 2011, 08:32

Er is een nieuw virus bij schapen en runderen gevonden: het Schmallenbergvirus. Toon van Hoof van LTO licht toe. (radiofragment)
[nos.nl]
anonymous_105
Maar de zomerdiarree lijkt nu toch aan het Schmallenbergvirus te worden gelinkt.
Het moet toch ergens vandaan komen.
anonymous_42
Een boer kan zo elke nacht wel wakker liggen!
tijgernest
Bleker zet in op onderzoek naar nieuw virus
Laatste update:19 december 2011 16:00

Onderzoek, heel veel onderzoek is volgens staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) nu nodig naar het Schmallenbergvirus, dat heerst onder koeien en schapen. Tot nu toe zijn op 20 schapenbedrijven misvormde lammetjes geboren.
Of het hierbij blijft, of de trend zich doorzet en er tijdens de lammerperiode nog veel meer niet-levensvatbare dieren met stijve gewrichten, scheve nek of waterhoofd worden geboren, is nu niet aan te geven.
Bleker hoopt dat onderzoek naar het nieuwe virus zo snel mogelijk duidelijkheid kan scheppen, maar hij verwacht dat de onzekerheid voor de betrokken veehouders nog wel enige weken aanhoudt. ''Knap waardeloos'', noemt Bleker de situatie. ''Het lijkt erop dat een deel van de dieren die eerder diarree hadden, nu misvormde jongen voortbrengt. Hoe het de koeien vergaat die deze zomer diarree hadden, is nog niet te zeggen want die hebben een langere dracht.''

Meldingen
De Gezondheidsdienst voor Dieren kreeg deze zomer ruim 80 meldingen van rundveebedrijven waar koeien diarree en koorts hadden en minder melk gaven.Op Duitse bedrijven werden dezelfde verschijnselen waargenomen en in de bloedmonsters die daar werden afgenomen, werd een nieuw virus ontdekt: het Schmallenbergvirus.

Monsters
Hetzelfde virus is ook aangetroffen in monsters die zijn genomen op de Nederlandse bedrijven; op Ă©Ă©n bedrijf zijn twee misvormde kalveren geboren, maar het is nog onduidelijk of het virus daar een rol speelt of er een andere oorzaak is.
Bleker wil liever vandaag dan morgen horen of dieren antistoffen hebben aangemaakt tegen dit virus. Zoals hij ook graag zou willen weten hoe de dieren zijn besmet en of ze over een langere periode zijn besmet. Vooralsnog kunnen er geen preventie- of bestrijdingsmaatregelen worden getroffen, omdat onbekend is hoe het virus zich verspreidt.
[www.nu.nl]
tijgernest
Meldplicht voor nieuw vee-virus
Toegevoegd dinsdag 20 dec 2011, 20:05

Staatssecretaris Bleker heeft een meldplicht voor het Schmallenberg-virus ingesteld. Dat virus treft runderen en schapen en kan leiden tot misvormde en doodgeboren kalveren en lammeren. Bleker heeft de meldplicht ingesteld om de verspreiding en besmetting van het virus in kaart te kunnen brengen. Ook wordt geprobeerd een vaccin te maken.
Meer dan veertig boerenbedrijven worden gecontroleerd op de aanwezigheid van het Schmallenberg-virus. De bedrijven worden niet geruimd.

Ongevaarlijk voor mensen
Volgens Bleker lijkt het erop dat het virus verspreid wordt door knutten, kleine vliegjes die ook het blauwtongvirus verspreiden. Door het nog onbekende Schmallenberg-virus zijn inmiddels op twintig schapenbedrijven misvormde lammetjes geboren. Voor mensen zou het virus ongevaarlijk zijn, zeggen experts. Strenge hygiënemaatregelen zijn dus niet nodig.
[nos.nl]

Dat ruimen is langzamerhand wel een soort Pavlov-reactie......


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 20/12/2011 21:57 door tijgernest.
tijgernest
Schmallenbergvirus opvolger blauwtong
Door Simon Talsma (Friesch Dagblad)

Nadat de westerse landen de meest gevreesde dierziekten mkz, runderpest en varkenspest redelijk onder controle kunnen houden, duiken er steeds vaker exotische dierziekten op. Dierziekten die tot dusverre vooral in meer tropische landen voorkomen. Maar nu ook vaker in Noordwest-Europa door hogere temperaturen en doordat de temperatuur in het najaar minder snel en minder vaak rond het vriespunt uitkomt. Vaak zijn het insecten uit warmere landen die in deze contreien langer overleven en de ziekten kunnen overbrengen.
Enkele jaren geleden was blauwtong hier een bekend voorbeeld van. Doordat knutten in staat bleken hier te kunnen overleven in periodes met zeer zachte winters, konden deze ziekten door geĂŻnfecteerde dieren worden verspreid. Tot enkele jaren terug kwam blauwtong alleen voor in tropische en subtropische gebieden zoals Afrika en Zuid-Europa. Dierziektedeskundigen waarschuwen al jaren dat West-Europa steeds meer rekening moet houden met uitbraken van exotische dierziekten.
Het Schmallenbergvirus dat in de afgelopen maanden, voorzover bekend, vooral schapen en runderen in Duitsland en Nederland ziek heeft gemaakt, lijkt verwant te zijn aan ziektes die nu veel voorkomen in Amerika, Azië, Australië en Afrika. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) gaat er van uit dat de ziekte wordt overgebracht door knutten. De ziekte is deze herfst voor het eerst duidelijk geconstateerd en beschreven in de Duitse plaats Schmallenberg. Volgens eerste inschattingen zijn mensen niet vatbaar voor de ziekte. Staatssecretaris Bleker van Landbouw wil dat er snel wordt onderzocht hoeveel besmettingen er in Nederland zijn, hoe de ziekte zich heeft verspreid en welke maatregelen er moeten worden genomen.

Verwantschap
Het virus vertoont volgens de GD gelijkenis met de groep Orthobunyavirussen en meer specifiek met het Shamondavirus en het Akabanevirus, maar is daar niet gelijk aan. Van het Shamonda- en Akabanevirus is bekend dat ze voorkomen in Azië, Australië en Afrika. De Orthobunyavirussen vallen net als de Nairovirussen onder de familie van de Bunyavirussen. Een derde virus binnen deze familie is de ziekteverwekker die Riftdalkoorts (Rift Valley Fever) veroorzaakt.

Van de Orthobunyavirussen, waar het Schmallenbergvirus op lijkt, zijn vooral de Cache Valley Virus (CVV) en het Akabanevirus bekend. Minder bekend binnen deze groep is het Shamondavirus. CVV komt veel voor bij schapen in Noord-Amerika. Volgens de werelddiergezondheidsorganisatie OIE is meer dan een kwart van de veestapel er mee besmet. De ziekteverwekker is voor het eerst geconstateerd in insecten in 1956. Pas in 1987 werd het virus in verband gebracht met de geboorte van veel misvormde lammeren en veel voorkomende abortussen.

CVV leidt vooral tot problemen wanneer de lammeren in de baarmoeder worden besmet tussen dag 27 en dag 50 van de dracht. Infectie tussen de vierde en vijfde week (dag 28-36) leidt tot misvormingen aan het zenuwstelsel, spieren en het skelet. Van de vijfde tot de zesde week (dag 37-42) leidt contact met het virus alleen tot misvormingen aan de spieren en het skelet. Na week 11 van de dracht (76 dagen) zijn de lammeren in de baarmoeder in staat zelf antistoffen tegen de ziekte te produceren. Er is geen vaccin ontwikkeld tegen deze ziekte.

Het Akabanavirus treft vooral runderen. Antistoffen tegen de ziekte komen ook voor bij schapen, geiten, paarden, buffels en kamelen. Het virus is wijd verbreid met uitzondering van Noord- en Zuid-Amerika. In Australië en Japan zijn er geregeld uitbraken van de ziekte. Infecties bij volwassen dieren worden nauwelijks opgemerkt, net als bij CVV. Wanneer de dieren worden besmet tussen dag 30 en dag 70 van de dracht ontstaan misvormingen van de vrucht. Bij koeien is dat tussen dag 30 en 150. In Japan en Australië zijn er vaccins geproduceerd tegen dit virus.

Het meest bekende Nairovirus is NSD (Nairobi Sheep Disease) bij schapen en geiten. Bij een ziekte-uitbraak gaan tussen de 40 en 90 procent van de dieren dood. De ziekte treedt vooral op wanneer veestapels verhuizen van een ziektevrij gebied naar een gebied waar de ziekte voortdurend voorkomt. Dieren die worden getroffen krijgen koorts, vermageren sterk, hyperventileren en zijn inactief. Lymfeklieren zwellen sterk op. De dood kan optreden binnen twaalf uur na besmetting. Veel schapen en geiten met de ziekte gaan dood door diarree, maagdarmbloedingen en uitdroging. De ziekte kan bij mensen lichte griepverschijnselen veroorzaken. Er is geen vaccin tegen het Nairovirus ontwikkeld.

Riftdalkoorts
Riftdalkoorts wordt net als de voorgaande ziekten overgebracht door insecten en valt ook onder de Bunyavirussen. Veel dieren zijn vatbaar voor deze ziekte. Vooral runderen, schapen, geiten, dromedarissen, wilde herkauwers en verschillende soorten knaagdieren. Mensen zijn ook vatbaar. Daarom staat deze ziekte in tegenstelling tot de voorgaande ziekten op de lijst met aangifteplichtige dierziekten. Bij een vermoeden van deze ziekte zijn eigenaren, dierenartsen en andere betrokkenen daarom verplicht dit te melden bij de overheid. Besmetting kan plaatsvinden door overbrengen via insecten en als gevolg van direct contact met besmette dieren. Bij de meeste diersoorten kan de ziekte optreden zonder dat het wordt waargenomen, behalve bij schapen. Besmetting van jonge dieren leidt vaak tot de dood. Oudere dieren kunnen reageren met koorts. Bij mensen leidt besmetting met het Riftdalkoortsvirus tot griepachtige symptomen. Herstel is er binnen een week. Er zijn vaccins tegen de ziekte die maximaal drie jaar bescherming bieden. [www.frieschdagblad.nl]

Zeer leerzaam artikel ! Je hoeft niet meer met vakantie, de tropische shit komt gewoon bij je thuis! Hopelijk blijven die andere exotische ziekten voorlopig nog even weg. En zorgt een flinke portie kou dat die vermaledijde knutten uitdunnen.....
arjan koumans
lang leve de intensieve veehouderij, bedrijven met 300 400 koeien, het einde is nog niet in zicht met nieuwe ziektes
anonymous_8
... vooralsnog is niets dat er op wijst dat ziekten als blauwtong en Schmallenberg hier opduiken vanwege grote veedichte bedrijven... je kunt de stalmelkproducenten niet overal de schuld van geven...
George
Dat is volgens mij het begrip van 2011 geworden , stalmelk- en weidemelkproducenten. En als ze het al eens eens waren is dit meteen een nieuwe wig tussen melkveehouders die wel en of niet beweiden.
Cornelis
Nee dat is tuigdorp geworden
arjan koumans
maar geeft wel meer risico of je het nou wil inzien of niet
anonymous_8
met het oog op knutjes, zou het permanent binnen opsluiten van koeien wel eens juist gunstig kunnen zijn....
Wimsumar
Beste Marcster: Voor een 'schamel' bedrag is de koe gevaccineerd en zowel binnen als buiten beschermd.
anonymous_8
is er al een vaccin dan?
Wimsumar
Beste Marcster: Onze ''minister van informatie'' (Cornelis)beweerde bovenin de discusie al dat ''de farmaceutische industrie alles onder contrĂ´leheeft.
anonymous_8
ja ja Mr Complotdenker
Farmer_
Met open wanden komen die toch ook binnen?
anonymous_8
jawel, maar net als koeien zijn knutten doorgaans ook liever buiten....
Farmer_
Das beroerd voor de beweiders.
anonymous_8
heel slecht nieuws....
anonymous_57
Niet juist, er is juist gebleken dat de knutten s'nachts juist de stallen op zochten. Dat ophokken werkte averechts.
anonymous_8
ooo wat jammer. Dus toch weer slecht nieuws voor de stalmelkproducenten...
anonymous_57
Tja, wat een kleuterachtige opmerking voor feit dat door deskundigen is vastgesteld. Het is mooi weer, ga maar buiten spelen!
tijgernest
„Lam moet teken zijn van hoop, niet van angst”
22-12-2011 12:16 | gewijzigd 22-12-2011 13:03 | Ellen van de Beek ,Nico Verduin.

ANDIJK – MKZ, varkenspest, blauwtong, Q-koorts: we hebben het onder controle. Maar nu is daar opeens het Schmallen­bergvirus. Schapenboeren zijn „zeer bezorgd”, al laten ze de angst niet regeren.
Hoe langer hoe meer boerenbedrijven maken melding van geboortes van misvormde lammeren, waarschijnlijk als gevolg van het mysterieuze Schmallen­bergvirus, dat herkauwers kan infecteren en van drachtige dieren de foetus aantast. Vorige maand werd het ontdekt in Duitsland, in Schmallenberg, een plaats vlak bij Winterberg. Het lijkt erop dat de besmetting is overgebracht door knutten, kleine vliegjes.

Het ministerie van Landbouw publiceerde een kaart met verdachte locaties. Alleen Flevoland, Utrecht en Zeeland blijven tot nu toe gevrijwaard van verdenkingen.

Sinds dinsdag moeten veehouders misvormd geboren dieren melden. Volgens Nico Verduin, voorzitter van de LTO-vakgroep Schapenhouderij, zijn er op dit moment zeker 45 schapenbedrijven in beeld waar dergelijke misvormde dieren zijn geboren. Zestien bedrijven hebben contact opgenomen met de gezondheidsdienst, omdat zij mogelijk ook te maken hebben met het virus. Het Centraal Veterinair Instituut toonde bij 13 van de 27 onderzochte lammeren het virus reeds aan.

Er trok ook een rundvee­bedrijf aan de bel waar misvormde kalfjes waren geboren, maar dat alarm bleek loos.

Nederland telt zo’n 35.000 schapenhouderijen. Op dat getal lijken 45 besmette bedrijven niet veel. „Maar het zal je maar treffen”, zegt Verduin. De schapen­boeren zijn volgens hem „zeer bezorgd.” Daar waar het misgaat, is de situatie erg naar. Verduin: „De afwijkingen zien er gewoon heel vervelend uit. De dieren hebben allemaal vergroeiingen, scheve nekken, misvormingen. Kansloze diertjes, want ze overleven het niet. Het is tegenstrijdig. Juist bij geboortes moet hoop leven, niet angst. Een lam is, net als een kind, een teken van een begin.” Schapenhouders die met dergelijke situaties te maken hebben, kunnen niet meer doen dan de getroffen ?beestjes zo snel mogelijk ?laten inslapen. „Ze zijn heel erg perspectiefloos. Daar kun je echt niet mee gaan dokteren.” De vakgroep biedt getroffen boeren ondersteuning om te zorgen dat het „euthanaseren” van de lammetjes netjes gebeurt. „En we bieden een luisterend oor, geven tips, helpen met het opzetten van een deugdelijke administratie van de ziektegevallen.”

Omdat de infectie waarschijnlijk al maanden geleden plaatshad, kunnen boeren weinig doen dan lijdzaam afwachten hoe de ziekte zich verder ontwikkelt. Duidelijkheid van deskundigen is daarom erg belangrijk, zegt Verduin. „We moeten wachten. Dat voelt ongemakkelijk, al is het niet zo dat we dat met vrees en beven doen.” Wat scheelt is volgens de vakgroepvoorzitter dat het virus niet overdraagbaar lijkt van dier op dier. „Er is geen sprake van horizontale besmetting.”
De bedrijven die nu een aflamperiode meemaken, vormen een vroege en relatief kleine groep, aldus Verduin. Straks in het voorjaar is die groep veel groter. Grote calamiteiten tijdens die tweede aflamperiode voorziet de voorzitter op dit moment niet.

Angst voor ruiming –waarvan de SP deze week sprak, omdat het er niet naar uitziet dat er snel een vaccin komt– leeft er helemaal niet onder de schapenboeren. „Nee, dat speelt echt geen énkele rol.” Ook staatssecretaris Bleker ziet geen aanleiding om in te grijpen, door mogelijk zieke dieren af te maken of bedrijven te ruimen.
Volgens het RIVM is het virus vooralsnog niet schadelijk voor mensen, al wordt zwangere vrouwen afgeraden zich in de buurt van drachtige dieren te begeven. Verduin: „Maar dat is niet uitzonderlijk. Op kinderboerderijen hangen ook bordjes met teksten van die strekking. Dat is gewoon een standaardadvies.”
[www.refdag.nl]
tijgernest
Schapenziekte op vier bedrijven vastgesteld
Laatste update:28 december 2011 17:15

Op ten minste vier van acht onderzochte boerenbedrijven is het Schmallenbergvirus bij dieren met zekerheid aangetoond. Dit virus veroorzaakt misvormingen bij lammeren. De nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA) publiceerde de lijst met bedrijven woensdag op de website.
Het gaat om bedrijven in Bodegraven, Maastricht, Zwolle en het Gelderse Laren. Op 77 bedrijven wordt nog onderzocht of het virus de oorzaak is van zieke dieren. De lijst wordt volgens een woordvoerder van nVWA dagelijks bijgewerkt.
De meeste meldingen komen uit de provincies Overijssel (17) en Gelderland (20). Sinds 20 december zijn boeren die een vermoeden van besmetting hebben, verplicht dat te melden.
Het virus wordt waarschijnklijk verspreid door knutten, een soort mug. De nVWA verwacht dat de kans op verdere verspreiding van het virus minimaal is omdat de knut in de winter minder actief is, staat in de voortgangsrapportage.
[www.nu.nl]
anonymous_336
koeien niet in de wei
Met blauwtong zag je ook dat koeien die niet in de wei liepen veel minder last hadden
het schapenbedrijf die het heeft komt uit exel dwz bos bos en nog eens bos
Met andere woorden fc koeien in de wei geeft meer van dit soort problemen
anonymous_8
ja alle beesten opsluiten in afgesloten ruimtes. Daar moeten we naartoe...
t de wolff
...en als je dan een wagen vol gras met knutten naar binnen rijdt???
anonymous_8
geen probleem als je het gras eerst even door de knuttenzeef haalt.....
t de wolff
ja, is vast handiger dan de knuttenbuks...
Farmer_
Duitse koeienbedrijven
Bron Schmallenbergvirus komt in zicht
De Duitsers zijn de bron van het Schmallenbergvirus op het spoor. Het heeft er alle schijn van dat het virus bij vier melkveebedrijven uit het Duitse grensgebied vandaan komt. Waar de koeien oorspronkelijk vandaan komen is onbekend. Zo meldt Top Agrar.

Sinds september komen er al meldingen binnen uit het Nederlands-Duitse grensgebied van runderen met Schmallenbergvirus. Bij die koeien daalt de melkproductie met 10 tot 30 procent en krijgen de dieren koorts, soms wel tot 41 graden. De dieren zijn futloos en krijgen last van diarree. Meestal verdwijnen de symptonen na 10 dagen.

Nu heeft de diergezondheidsdienst uit Noordrijn-Westfalen bekend gemaakt de ziektebron op het spoor te zijn. Onderzoek Mark Holsteg meldt, in samenwerking met het Friedrich-Loeffler-Instituut, bij nieuwe koeien uit vier bedrijven virus gevonden te hebben wat verantwoordelijk is voor het Akabane-vrius. Het virus komt voor in Afrika, Nieuw-Zeeland en Australië.

'Wij hebben het Akabane-geneotype voor het eerst in Duitsland waargenomen. Het valt niet binnen de meldingsplichtige dierziektes. Daardoor hoeven de bedrijven ook niet op slot. 'Het virus veroorzaakt vooral veel schade bij ongeboren kalveren. Naast doodgeboren kalveren kan het zorgen voor geboren afwijkingen. 'De komende tijd moet bij de geboorte van kalveren gaan blijken hoe gevaarlijk het virus is en hoeveel dieren er in de nazomer besmet zijn.'

Holsteg raadt aan om kalveren die geboren worden met misvormingen in te laten slapen. Koeien kunnen het beste behandeld worden met een koortsremmend middel wanneer ze door het virus getroffen worden. Een toegelaten entstof ontbreekt nog.

Of het virus ook in het voorjaar zich weer zal laten gelden kan de vakman nog niet zeggen. 'We weten niet of het virus overwintert. Van andere landen is het bekend dat het virus zich een hele tijd niet meer laat zien om dan plotseling weer op te duiken.'

[www.boerenbusiness.nl]
tijgernest
Farmer Schreef:
-------------------------------------------------------
> Bron Schmallenbergvirus komt in zicht
> De Duitsers zijn de bron van het Schmallenbergvirus op het spoor. Het heeft er alle
> schijn van dat het virus bij vier melkveebedrijven uit het Duitse grensgebied vandaan komt.
> Waar de koeien oorspronkelijk vandaan komen is onbekend.
>...............................................
> Onderzoek Mark Holsteg meldt, in samenwerking met het Friedrich-Loeffler-Instituut, bij nieuwe koeien
> uit vier bedrijven virus gevonden te hebben wat verantwoordelijk is voor het Akabane-virus. Het
> virus komt voor in Afrika, Nieuw-Zeeland en Australië. ...........................
> [www.boerenbusiness.nl]

De naam "Akabane" is van Japanse oorsprong, dus dat het voorkomt in Afrika, Nieuw-Zeeland en Australië is maar de halve waarheid.

Akabanevirus
Het Akabanevirus is een virus dat voor het eerst geĂŻsoleerd werd in Japan. Het virus is van het geslacht Orthobunyavirus en komt voor bij runderen, schapen en geiten. Het virus werd voor het eerst geĂŻsoleerd in 1959 in het Japanse Akabane uit muggen van de soort Aedes vexans en Culex. Het virus wordt overgebracht door verschillende soorten muggen en knutten. Meestal veroorzaakt het alleen een milde ziekte met koorts bij herkauwers, echter bij drachtige dieren kan het leiden tot ernstige aangeboren afwijkingen en abortussen.
[nl.wikipedia.org]
tijgernest
Japan heeft ervaring met Schmallenberg-achtig virus
01 jan 2012 10:45

Nederlandse en Duitse onderzoekers zijn het er over eens dat het Schmallenbergvirus het dichtst bij een “Shamonda”-virus komt; een Akabane-achtig virus. Japan heeft al de nodige ervaringen met een dergelijk virus, zo meldt FluTrackers.com.
In het zuiden van Japan hebben veehouders te maken met terugkerende uitbraken van Akabane-achtige virussen. Met de inmiddels bekende gevolgen: abortussen bij koeien, vroeggeboortes, misvormde kalveren. Tussen 1972 en 1975 werden meer dan 40.000 koeien besmet.
Er is een vaccin ontwikkeld, men werkt nog aan verbetering.
Men vermoedt dat deze virussen letterlijk komen overwaaien uit China, in de knutten die de ziekte overbrengen (zie illustratie).
In 2002 werd het Shamondavirus gevonden in het zelfde gebied in Japan. Voor die tijd was het alleen gevonden in Nigeria. Men heeft geen idee hoe het in Japan terecht kwam.
De ervaring in Japan leert dat dergelijke virussen ineens kunnen opkomen. Onderzoekers wijzen op de wenselijkheid van een gevoelig detectie- en surveillancesysteem om tijdig exotische virussen als het Shamondavirus te kunnen ontdekken.
Een methode die veel wordt toegepast voor surveillance op ziekten die overgebracht worden door insecten, is het gebruik van “sentinel”-dieren. Letterlijk vertaald “schildwacht’-dieren. Je houdt dan voor onderzoek koeien, schapen of kippen in bepaalde gebieden. Van tijd tot tijd onderzoek je vervolgens het bloed en/of de mest op bacteriën of virussen.
[www.nieuwslog.nl]

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , landbouw , innovatie , kalveren , europa , gezondheid , virus , dieren , schmallenbergvirus en gezondheidsdienst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
63
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
5