Productschap mocht melkveehouder geen superheffing opleggen

Een melkveehouder die over de heffingsperiode 2009/2010 een superheffing van € 259.737,39 kreeg opgelegd door het Productschap Zuivel heeft hier met succes bezwaar tegen gemaakt bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

De melkveehouder leverde melk aan Vrebamel. Hij had zijn quotum in de heffingsperiode 2009-2010 ook overschreden en zou daar bijna 260.000 euro aan superheffing voor moeten afdragen. Dat bedrag zou echter door de koper van de melk Vrebamel geïnd moeten worden om het vervolgens af te dragen aan het productschap. Dat heeft Vrebamel niet gedaan.

Het Productschap Zuivel was van mening dat de superheffing rechtstreeks kan worden verhaald op het melkveebedrijf als de koper van de melk heeft verzuimd om de heffing te innen. Het CBb stelt dat dit niet zo maar kan omdat in dat geval bij betalingsonwil van een koper van melk de melkveehouder gedwongen zou kunnen worden twee maal dezelfde heffing te betalen. Bovendien staat niet vast dat er bij de melkveehouder geen bedrag voor superheffing op het uitbetaalde melkgeld is ingehouden. Dat heeft het productschap onvoldoende kunnen aantonen. Daarom acht het college het bezwaar van de melkveehouder tegen de aan hem opgelegde superheffing gegrond.

bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven [www.agriholland.nl]

Deel dit topic

Reacties

anonymous_221
Als je zaakjes keurig voor elkaar zijn moet je gewoon betalen en als je maar aanrommel word je vrijgesproken van superheffing . Het is de wereld op zijn kop.
arie.j
Dus Vrebamel blijft dat bedrag schuldig als ik het goed begrijp.
Die is zeker failliet dat het PZ het daar niet kan halen.
Het stinkt aan alle kanten flink bij die van Bakels.
Volgen een AGD bericht kreeg een groep boeren al tijden geen geld meer voor hun melk, in één geval zelfs langer dan een jaar .


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/11/2011 12:59 door arie.j.
josl
daar geloof ik dus geen bal van, wie levert er nu langer dan 1 jaar melk aan een afnemer zonder daar geld voor te krijgen?
Tenzij het van bakel zelf is natuurlijk............!?
smeerlappen zijn het. En ik zou het niet vreemd vinden als de veehouder die het betreft ook onder één hoedje met van bakel speelt aangezien menig leverancierzonder melk- of leasequotum heeft gewerkt. Daarom waren ze ook snel weg bij Steegro want die hield gelijk vanaf de 1mnd al melkgeld in bij leveranciers zonder quotum.
jvt
precies, geloof ik dus ook geen z*k van. Wel is dit natuurlijk de uitgekiende mogelijkheid om een flink aantal bv's die melk op kopen neer te zetten, elk jaar een nieuwe die "vergeet" superheffing te innen, en volgend quotumjaar weer leveren aan weer een nieuwe bv, toevallig wel dezelfde afnemer maar onder een ander bvtje. PZ stelt bvtje 1 aansprakelijk, dan is deze per direct failliet, mits het dan een groepje boeren betreft die allemaal geen superheffing hebben afgedragen. Nog een paar bvtjes laten ploffen en het is zo 2015...
Vraag is natuurlijk wel of het PZ aan elk bvtje een geldig nummer toekent, dit is natuurlijk een manier om deze manier van werken tegen te gaan.
sil
Voor de duidelijkheid, A vof. te B is een zgn. hoog vet melker.
Een jaar geldenheeft hij de rechtszaak van het PZ verloren en moest hij over de afgelopen jaren superheffing betalen.
Aangezien we in een land van slimme advocaten leven, heeft men natuurlijk door geprocedeerd, en nu de bal naar vrebamel toegeschoven ( hiervalt toch niks meer te halen ), en dit heeft hij gewonnen.
Nu is PZ weer aan zet.

En zo gaan we verder in dit landje.............................................

De gewone melkveehouder betaalt netjes superheffing, deze groep van geloof ik 17 veehouders probeert t op een andere manier.

Wie o wie zal winnen ???
jvt
het waren er 16, er zijn er nou geloof ik nog een stuk of 8 van over, o.a. woonachtig in Grashoek, Vredepeel, Sint Anthonis, Nederweert enz.. Hebben volgens mij ook allemaaldezelfde melkafnemer uit St. Anthonis..
sil
Je bent ook goed op de hoogte.............

Allemaal bedrijven die nu nog volle bak doormelken, en nog altijd ( voor zover ik weet ) geen quotum hebben.

Alleen die in de Vredepeel was geen vetmelker volgens mij.
jvt
de laatste ook...
sleepslang
als dat kan ,kan er dus meer

hoe zou het dan in elkaar steken als je levert vanuit Nederland aan een Duitse fabriek bijvoorbeeld
je koopt quotum in Duitsland----> produceert het in Nederland-----> levert het aan een Duitse fabriek(de eigenaar van het quotum,of ligt het in Duitsland anders?)
gezienus
ik denk meer. dat wordt een grensgeval

wel een produktschap die alle boeren vorig jaar geknakt hebben en 450 milj terug moet betalen
wordt bij onsnu ook geen pz heffingenmeer ingehouden
[www.spiegel.de]
Dus het qotum eraf per direct,probleem opgelost iedereen blij.
gezienus
krijg dit jaar ook problemen
[dlz.agrarheute.com]

maar er is nog hoop zolang nederland maar niet mee doet
[dlz.agrarheute.com]

kijk ook noch even op de video tukker big man toer lustig
Farmer_
Hoorde vorige week van Humana medewerker dat de aanvoer begon te zakken over Oktober en dat het aanhoudt, dat virus en slecht gewonnen kuilvoer, ze verwachten dat je +- 10% over kan melken(hopelijk)
gezienus
pak hem even op de dmk siteprognosequotumausnutsing berekening
anonymous_228
Tis zowiezo krom. het is een Europese wet, europa melkt er al jaren onder, volgens mij hoeft dan niemand heffing te betalen want er is geen overproductie
Wimsumar
Beste Marcel V.: Met +/_ 140miljard kg produktie en +/_ 125miljard kg verbruik is weldegelijk overproduktie van melk in de E.U..
anonymous_228
Ik neem aan Wim dat je net als ik de morele verplichting voelt om de rest van de wereldbevolking ook zuivel te gunnen! Egoisten zijn er al voldoende in dit land.
Wimsumar
Beste Marcel V: Ik voel de morele verplichting de zuivelproduktie, om de rest van de wereld te voeden, aan lokale veehouders te gunnen.
anonymous_8
en wat is je motivatie om je te richten op heel Europa? Waarom de productie niet afstemmen op de behoefte in Nederland, of voor jou misschien zelfs op de zuivelbehoefte in Friesland?
gezienus
goed plan
anonymous_228
Daar zijn ze niet overal even goed in Wim. Ik denk dat als de gemiddelde Chinees de keuze heeft tussen lokale melk en nederlandse melk dat wij dat glansrijk winnen.
anonymous_8
marcel v Schreef:
-------------------------------------------------------
> Daar zijn ze niet overal even goed in Wim. Ik denk
> dat als de gemiddelde Chinees de keuze heeft
> tussen lokale melk en nederlandse melk dat wij dat
> glansrijk winnen.

Zeker sinds deze mooie promotie
Wimsumar
Beste Marcel V: Kwestie van geluk dat er nu 'wat' melkpoeder (babyvoedinggeschikt) naar China mag(!).
Kwestie van tijd dat men in China melkproduktie- en kwaliteitsborgingsystemen volgens westerse maatstaven heeft gekopieerd en ''wij''die export weerglansrijk verliezen.
anonymous_228
Kweenie of gij wel enig idee hebt hoeveel de export voor de BV nederland oplevert Wim ? Als we allemaal jouw denkwijze erop nahielden hadden we hier idd een levensstandaard van het platteland in China . Misschien moet je eens je licht opsteken in landen waar het minder is dan in nederland.
Wimsumar
Beste MArcel V: Wat het de B.V.-Nederland oplevert is voor mij in eerste instantie niet interessant. Wat het mij oplevert, des te meer. Daarbijvrees ik, dat wij aan export(grondstof)produktie vaak weinig/niets verdienen.
N.B.: En mocht dat laatste wel zo zijn , dan nog zie ik liever, dat het door lokale boeren wordt geproduceerd.
Cornelis
Wim hoe kom je erbij dat we aan export niks verdienen? Verdiep je om te beginnen in de cijfers van FC.
Wimsumar
Beste Cornelis: Het belangrijkste zuivelprodukt qua volume, kaas, kan al vele jaren geen marktconforme melkprijs opleveren ( en is tevens voor F.C. verliesgevend).
Cornelis
Ik heb onlangs op de vergadering wat anders gehoord over de kaas Wim, misschien eens doorvragen waarom er een min staat in de presentatie.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , zuivel , productschap-zuivel , melkveehouder , superheffing , melkveebedrijf en melkgeld geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
1