Gasvorming in graskuil

Afgelopen dinsdag de buurman geholpen met hele zware 2e snede. Na de eerste vracht begon het even pittig te regenen waardoor het deels gewierste gras nat aan de bult is gekomen. Met 2 opraapwagens gekuild, 5,5 cm snijlengte en shovel op de bult. Zit als beton in elkaar. Vanochtend heeft hij een kraan besteld om de bult onder te spitten want voor de 3e keer lag het zeil door grote zurige gasvorming op verschillende plekken los. Wat is wijsheid in zo'n geval?

Deel dit topic

Reacties

anonymous_182
Ik denk dat je buurman de juiste beslissing heeft genomen, een goed gronddek zodat de plastic op zijn plaats blijft en het gas niet meer weg kan.
anonymous_363
lijkt mij beter om het gas wel te laten ontsnappen
gas is niet samendrukbaar ook niet met een laag grond (het gas vindt wel een uitgang)
zie discussie gasvorming maiskuil van een tijdje terug
anonymous_100
gas is niet samendrukbaar > Ben jij niet naar school geweest?
anonymous_363
heb jij nooit van maiskuilen met gronddek gehoord waarvan het hele plastic
is opengereten; het gas wil toch weg helemaal als je het probeert tegen te houden
brabo
dat heeft meer met een afschuivend gronddek (modder) te maken.
anonymous_100
Nog nooit gezien.Maar het ging me er om dat jij zegt dat gas niet samendrukbaar is,maar dat is het wel anders kun je nl. geen druk opbouwen
cs-agrar
Brabo heeft ook gelijk, vloeistof is niet in persbaar, hoewel deze onder zeer hoge druk wel gasvormig kan worden.Gas kan op druk gebracht worden, bijv spuitbus/gasbrander, biervaatje
anonymous_182
Natuurlijk moet je het gas tijdenshet onderstoppen de kans geven om te ontsnappen ( blijf daar wel uit de buurt!!!). maar de nieuwe gas vorming word door het gronddek voorkomen.
beemster5
Weet iemand waar dit gas uit bestaat en of het wijs is om dit later in een koeienpens te stoppen ?
tijgernest
Beemster5 Schreef:
-------------------------------------------------------
> Weet iemand waar dit gas uit bestaat en of het wijs is om dit later in een koeienpens te stoppen> ?

Geen enkel probleem, mits je maar niet gelijk begint te voeren na het inkuilen.

De gevormde gassen zijn stikstofmonoxide (NO, kleurloos) en stikstofdioxide (NO2, roodbruin), samen nitreuze gassen genoemd. Beide gassen zijn giftig en bijtend.
NO wordt bij contact met lucht omgevormd tot NO2. Met vocht (uit de lucht, op je huid, op je ogen of in je longen) vormt NO2 salpeterzuur (HNO3). Dat is niet bepaald gezond. Daarom moet je contact met deze gassen vermijden.

De gasvorming begint al binnen enkele uren na het inkuilen en is (in ieder geval bij mais) gewoonlijk binnen ca 2 weken weer voorbij. Soms duurt dit langer. Wanneer de gasvorming heftig is, wordt het gas door gaatjes en kieren uit de kuil geperst. Een gronddek houdt een deel van het gas binnen, maar een deel zal zich altijd via zichtbare en onzichtbare openingen uit de kuil persen. Dat is o.a. te zien aan roodbruine kuilresten, wit verschoten gras en dode wurmen. Vanwege de risico's van dit gas moet een kuil nooit te dicht op een stal worden aangelegd - en moeten er de eerste weken bv ook geen kalverboxen of zo in de buurt van de kuil worden geplaatst. Gele vingers en blaren op de huid zijn fout. Hoesten na inademing ervan is nog veel fouter. Zelfs uren later kan hierdoor nog longoedeem (vochtvorming in de longen) ontstaan, wat levensbedreigend is.

Aangezien het gas in de kuil zelf geen kwaad kan en vanzelf weer verdwijnt, hoef je er in principe niets aan te doen, tenzij het de verkeerde kant op dreigt te stromen. Dan zou je het aan een veilige kant moeten laten ontsnappen. Daarbij zelf - bovenwinds -hoog gaan staan! (het gas is zwaarder dan lucht). Evt. kun je daarbij de lokale brandweer om advies of hulp vragen.

Een ander gas wat tijdens het inkuilen wordt gevormd - in veel grotere hoeveelheden - is kooldioxide (CO2). Dit blijft nog maanden in de kuil achter, maar is voor de kuil alleen maar goed, omdat het zorgt voor een zuurstofarm milieu waardoor goede kuilbacteriën lekker kunnen doorwerken. Aangezien je er wel door kunt stikken, is het nooit verstandig, onder het zeil te kruipen (let op spelende kinderen)!.

CO2 wordt altijd in hoge concentraties gevormd. De vorming van nitreuze gassen kan per jaar en per situatie enorm verschillen. Een bolstaand zeil wil daarom op zich niet zeggen dat er veel nitreuze gassen worden gevormd!

Ik ben trouwens altijd zeer geïnteresseerd in ervaringen over gasvorming in kuilen - EN in foto's van bolstaande kuilen, van vrijkomende gassen of restsporen daarvan zoals verkleurde vegetatie.
Ben je bereid zulke info met me te delen, mail dan naar j.middelkoop@brandweeraa.nl Mocht je willen weten hoe verkleurd gras of roodbruin verkleurde mais door nitreuze gassen eruit ziet, dan kun je mij via datzelfde mailadres om foto's vragen
cs-agrar
laag grond. Zorgen dat je die gaslucht niet in je neus krijgt.
ejb
ben wel erg benieuwd naar de uitslag van de kwaliteit.

ik denk inderdaad dat hij met het definitief afdekken een juiste keuze heeft gemaakt beter was natuurlijk om het direct na het inkuilen te doen.
anonymous_91
Hier vorig jaar met de eerste snede ook gehad, ziet er dramatischer uit dan het is. Heeft eeen week bol gestaan en daarna weer gewoon strak op de kuil. 2de en 3de snede er bovenop gekuild en kwaliteit was goed.
tok
Stokje bij zetten en als groenbemester gebruiken
tijgernest
Boer Nuland overlijdt na val in voederkuil
Laatst gewijzigd: dinsdag 5 juli 2011 - 16:45 | Auteur: Eric Hesen

NULAND - Een boer uit Nuland is zondagavond om het leven gekomen nadat hij in zijn voederkuil was gevallen. Volgens de politie belandde de 59-jarige Jan van den Hanenberg door nog onbekende oorzaak in de kuil en kon hij er niet meer uit komen.
Volgens de politie gaat het om een noodlottig bedrijfsongeval. Omdat het hier gaat om een zelfstandige ondernemer, stelt de Arbeidsinspectie geen onderzoek in. Een onderzoek zou bedoeld zijn om werknemers in de toekomst te beschermen, maar omdat het hier gaat om een zelfstandige is dit niet nodig, aldus de Arbeidsinspectie. Verdere details ontbreken vooralsnog.
Eerste publicatie: maandag 4 juli 2011 - 21:27
[www.omroepbrabant.nl]

Reactie op Powned:

De beste man is niet overleden door van de kuilbult af te vallen zoals in het bericht gesuggereerd wordt. De bult was zaterdag al afgedekt met plastic maar op maandag bij het verder afwerken van deze bult moest er nog een autoband onder het plastic worden gehaald. de man is onder het plastic gekropen om de band te pakken maar is hier nooit weer levend onderweg gekomen. Het is een verstikkingsdood door gassen. Bij het omzetting proces van kuil komen er gassen vrij die bij inademing dodelijk zijn, vraag me niet welke maar ze laten je niet meer onder het plastic wegkomen.
RIP boer sterkte familie
ToBaD | 05-07-11 | 04:54 |
[www.powned.tv]
jvt
reactie op Powned is idd de juiste, zaterdagavond kuil gestopt, rondom vastgelegd met zand. Kraan moest maandag nog komen om goed toe te dekken met zand, boer zag band nog onder plastic liggen, heeft deze er nog onder uit willen halen met alle noodlottige gevolgen. Alle nabestaanden veel sterkte toegewenst!!
paul1
ja, ik vond het al zo`n vreemd bericht : boer in voederkuil gevallen, nu is het duidelijk dat het door de gassen komt.
wel heel triest.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/07/2011 10:20 door paul.
bio boer
Hier bij mijn broer gekochte herfst kuil aan de drogen gevoerd tijdens het voeren gingen er koeien onderuit 3 dood 5 onderuit die leven nu nog zou het door kuilgassen kunnen komen?
+1
bio boer
@bio boer zat in ronde balen die zijn open gemaakt bij de droge koeien
david2
@bio boer hoe kan er nu in geperste balen die 9 maanden geleden gemaakt zijn met strak plastic erom heen gas zitten?
bio boer
@david2 zelf snappen we er ook niks van van daar de vraag zocht ik info op
BoerBart
@bio boer Gingen ze onderuit van de lucht? Of pas na het voeren ervan? Botulisme?
Harddrugsafvaldumping?
Check het perceel waar deze balen geperst zijn.
Controleer drinkwater, het kan toeval zijn. Dus het probleem zit misschien ergens anders, water, krachtvoer of een ander voer..
bio boer
@BoerBart de kuil wert er voor gegooid en gingen meteen plat zit wel pitig lucht aan de kuil houden ook rekening met ammoniak koeien gingen schuimbekken en hart pompen uurtje later zag het er al stuk beter uit bij de koeien
bio boer
@bio boer september kuil van beheersland een 3e snede er is niet veel aanbod dus konden niet zo kieskeurig zijn de boer voerd er zelf ook van

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras en graskuil geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
6
TREFWOORDEN