MEST, belangrijker dan melk/vlees(?).

Beste discussieleden: Nu al (!) heeft het C.B.S. de totale mestproduktiestatistieken over 2010klaar.
Verdeeld naar de mineralenuitscheiding van de hele veestapel stijgt de stikstofhoeveelheid licht. Van 484.200 naar 486.300 ton. Fosfaat gaat van 174.800.000 naar 175.800.000 kilo, geeft het CBS aan.
("Smeer" deze hoeveelheid eens uit over 'gemakshalve' 2.000.000 hectare landbouwgrond)

Lees meer: [www.nieuweoogst.nu]

Per diersoort: [statline.cbs.nl]

Agrarische oppervlakte: [statline.cbs.nl]

Deel dit topic

Reacties

sjouwer
Weer een handvat om straks de normen weer te verlagen. Mestverwerking zeker niet te stimuleren en de komende jaren de veestapel verplicht te laten krimpen. Hou er rekening mee dat we 2015 niet fors gaan groeien, zie een krimp komen. Zal zowel direct als indirect afgedwongen gaan worden.Komt niet meer vee in Nederland dat is in mijn ogen al lang beslist.
Coen
als de melkveehouderij (regionaal) grondgebonden blijft met verantwoorde mestafzet zal die sector wel worden ontzien

de intensieve (melk)veehouderij kan de borst maar natmaken; in opdracht van de EU was Henk Bleker recentelijk zeer duidelijk wat de gevolgen zouden zijn bij overschrijding van het fosfaatplafond
sjouwer
Coen met de eventuele stappen die Bleker zal moeten zetten bij een overschijding van de fosfaat worden de grondgebonden bedrijven ook getroffen. Zit bijna geen melkveehouder meer die niet af hoeft te zetten. Zit zelf in een akkerbouwgebied en mestafzet is hier nog niet een groot probleem . Heb mijn bedrijf geheel in het bouwplan zitten van mijn buurman akkerbouwer. Deze bewerkt excl mijn grond een 350 ha akkerbouw. Zie wat hij aan mag voeren aan stikstof en fosfaat. Past eigenlijk al geen varkensmest in ivm aanvoer ruimte fosfaat kunstmest. In zijn ogen als ze de normen nog naar beneden durven doen is het niet meer mogelijk.'
Ben bang dat er over enkele jaren verplicht moet worden ingekrompen ipv uitgebreid. Voorzie voor 2015 wel eens een kleinere melkveestapel dan groter.
euroknaller
sjouwer Schreef:
-------------------------------------------------------
> Weer een handvat om straks de normen weer te
> verlagen. Mestverwerking zeker niet te stimuleren
> en de komende jaren de veestapel verplicht te
> laten krimpen. Hou er rekening mee dat we 2015
> niet fors gaan groeien, zie een krimp komen. Zal
> zowel direct als indirect afgedwongen gaan worden.
>Komt niet meer vee in Nederland dat is in mijn
> ogen al lang beslist.

Daar begint het zo langzamerhand wel op te lijken Sjouwer. Ik vraag mezelf wel eens af of we met al die discussie in de politiek misschien niet beter de melkquotering maar gewoon kunnen houden? Hier is al behoorlijk wat geld in gestoken door de Nederlandse melkveehouderij en op die manier blijft de hoeveelheid melk en daarmee waarschijnlijk ook de Nederlandse veestapel stabiel.... Er wordt alleen onderling herverdeeld tussen stoppers, krimpers, uitbreiders... Mogelijk lopen we dan ook meer in de pas met onze bondgenoten in de EU

Wel ben ik van mening dat dit een zeer interessante discussie wordt. Enerzijds is er het voedselvraagstuk (wat ons telkens voorgehouden wordt) in 2020/2025 door de groeiende wereldbevolking en toenemende welvaart. Anderzijds zijn we in West Europa nu al koploper met dierwelzijn, efficientie, milieu-eisen, etc. Ook daar zitten grenzen aan lijkt mij... Het 1 en het ander botst ook niet met elkaar omdat we dierwelzijn, efficientie en milieu hier vanzelfsprekend vinden maar de discussie rondom weidegang, grote bedrijven/stallen moet geen emotionele discussie worden.
sjouwer
Het voedsel vraagstuk zal niet in NL opgelost gaan worden. Hebben wij hier iig geen grote horde koeien en varkens voor nodig. RFC doelt er nu al op via hun duurzaamheids discussie op de productie voor wat exlusiever spul. Wat ze straks nodig hebben om de mogelijke wereldbevolking te voeden is in mijn ogen enkel bulkproducten. Is in andere landen meer ruimte voor en daar is de regelgeving niet net hier.
anonymous_151
zelf vermoed ik dat er juist in de melkveehouderij een slag geslagen kan worden, aanvoer van stikstof en fosfaat in veevoer kan bij velen omlaag. bij varkens en kippen word het lastiger, of ze moeten over op andere rassen, want in deze sectoren is alles uitgedokterd tot 3 cijfers achter de komma.

zelf lukt het mij in de winter goed om op de norm te voeren, maar in de zomer heb je toch vaak veel te veel eiwit in het rantsoen om scherp te draaien, fosfaat is een kwestie van andere grondstoffen. en juist hier kan wel eens een fikse kostenverhoging komen. ik las dat de bietenfabriek de pulp zelf gaan benutten, en een fosfaatarme eiwitbron zijn lupines, en deze zijn zeer schaars.
wally
das 88 kg fosfaat per ha

maar jullie vergeten dat er nogal wat pluimveemest verbrand word en ook nog wat droge pluimvee mest de grens over gaat

dus probleem lijkt opgelost

let wel in 1995 produceerden we nog 215 miljoen kilo p2o5

probleem zit meer in bouwblokken discussie

in 1990 nog 125000 bedrijven en in 2010 72000
125000 keer 1 ha is veel meer al 72000 keer 1,5 ha

daarnaast hebben dieren veel meer ruimte gekregen in 2000 waren er nog 9000 grupstallen en in 2010 nog 2062(een koe heeft in een loopstal dubbel zoveel ruimte)

snap niet dat onze voormannen niet meer tegensputteren
anonymous_552
Mlekquotum weg in 2015. 11 miljard kgongeveer uit 1984-85 . Volgens millieu regels plaats voor 20-30 % minder melkquotum .Er zal minder mogen worden gemolken . MELKQUOTUM " WAS" als beheersinggeaccepteerd in Nederland. We gooien het toch weg en moeten gissen naar wat er gaat gebeuren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , lto , fosfaat en doc geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN