Koeien uitzoeken voor belgisch blauw

Ik lees hier wel eens dat mensen tot 30 % met belgisch blauw insemineren, nou heb ik grofweg alle koeien uitgeselecteerd die lager dan 3,50 eiwit geven (uitgesloten die gene die echt veel melk geven) daar kan mijns inziens beter een gehaltestier op, maar dan kom ik aan maximaal 15 % inseminaties met belgen, en dat is dan nog zonder de pinken erbij te rekenen. Maar al met vaarzen (proefstier)

Blijft over de koeien die slecht drachtig willen worden, maar dan kom ik nog lang niet aan de 30 %.

Mijn vraag is dus: hoe selecteren de boeren die 30 % insemineren met belgen de koeien uit? En wat zijn dan de selectiecriteria?

Deel dit topic

Reacties

anonymous_7
Hier de hele zomer de belg stieren bij de koppel, in de winter alles insimineren maar waar wat aan mankeerd als nog belg er op. Bij pinken doe ik om en om 3 maand belg er bij en dan 3 maand BS stier er bij, zo kom ik op ruim 60% belgen totaal. Jongvee zat en heb andere boekhouder dan Wim, gem prijs afgevoerde nuka's in 2009 225.
anonymous_7
Als je het maar niet op hf doet, bij kruislingen geen enkel probleem.
anonymous_7
Het ging om pinken, probeer zelf, ik heb er negatieve ervaringen mee, vandaar.
ejb
ik vind dit ook zeer intressant dus tom bedankt want hoe schakel je je emotie uit want er is bijna altijd wel een reden waarom nou juist op die koe geen BB moet en als je dit volgt krijg je bijna geen koeien onder BB
ejb
in principe heb je gelijk maar ik had vanochtend ook nog even de duurzaamheidsmonitor van CRV bekeken en over afgelopen jaar 40% vaarskalveren over het afgelopen jaar en dit viel me eigenlijk nog mee.

ik heb wel eens de lat op de helft gelegd en dan zouden dieren met 9000kg melk of AV van 81 of minder onder BB moeten uiteraard de hoog celgetalkoeien en de slechte bevruchters

maar ik monster 1 keer per 6 weken en dan vind ik dat je vaarzen tijdens de 1 ste inseminatie vanaf dag 40 nog niet op productie kunt beoordelen, exterieur uiteraard wel want de minsten haal je er wel uit

ik zit nu op gebruik BB van ongeveer 20% van de melkkoeien (dus ex jongvee) was jaar terug 10% en had al lijstjes gemaakt om tot hoger gebruik BB te komen

bovendien verkoop ik de laatste jaren de minste koeien nog weer voor de melkerij die dan gemmiddeld nog €700 opbrengen

gem verkoopprijs NUKA in 2009 is €133. en dat is volgens Wim nog niet zo slecht en heb dus geen kalveren voor fokkerij verkocht.
maar vind het desalnietemin zeer intressant om te lezen hoe anderen het doen


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 30/04/2010 15:18 door ejb.
Coen
gemiddelde opbrengstprijs in 2009 van alle BB-kalveren € 293,-; ongeveer 25% van de veestapel
Wimsumar
Beste discussieleden: Er vanuit gaande dat de meesten een X-percentage koeien met Belgisch Blauw insemineert zou je verwachten dat dit in de gemiddelde kalveren-opbrengstprijs zichtbaar is.
Welnu, het bedrijfsvergelijkende economisch overzicht laat hetvolgende zien:
1] 90 % heeft voor eigen opfok vaarskalveren nodig. Het aandeel in te zetten B.B.-inseminaties is hierdoor beperkt. Op deze bedrijven is de verkoop van kalveren wel hoofdzakelijk stierkalveren (prijsgemiddelde verhogend)
2] De overige 10% doet alle kalveren weg. Rasinformatie is hierover niet bekend.
3] De gemiddelde nuka-opbrengst van de gehele groep is (boekjaar 2008/2009) € 102,- (!) (Laagste € 83,-. Hoogste € 140,-)
4] De gemiddelde nuka-opbrengst van de ''géén jongveeopfok''-groep ( alle kalveren verkopen) bedraagt € 108,-

Nu de ''grap'':
Ik doe ook alle kalveren als nuka weg. In betreffende boekjaar gebruikte ik hoofdzakelijk een 100% F.H. stier die voor pinken geschikt is (lichte kalveren bij de geboorte dus). De opbrengst was bij mij ( 50/50% vaars-/stierkalf) € 116,-


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 29/04/2010 16:42 door Wimsumar.
Wimsumar
Beste Tom: Dat is mogelijk dat het bedrijf met gemiddeld € 140,- (veel) meer Belgisch Blauwe stieren gebruikt. Het zou ook kunnen dat dat bedrijf een meerprijs weet te boeken uit fokkalveren ( ook de stierkalfjes), dit bedrijf staat op 9158 kg melk per koe (!).
Hoewel hier op de M.S.Prikborddiscussies soms ''astronomische'' bedragen voor de B.B.-kalveren worden genoemd blijkt uit de boekhoudingen dat er hooguit ''tientjes''meerprijs in zit. ( Ofde meerprijs komt er niet uit doordat de kalveren in slechte kwaliteit afgeleverd worden.)
Wimsumar
Beste J.R. Jalvingh: Het is de vergelijkingsgroep melkveehouderijbedrijven uit de Noord-Oost-Polder. Ik neem aan dat daar meerdere handelaren rondreizen. Een prijsafspraak lijkt me ondenkbaar.
jan w
Kijk ook eens goed naar de koeien. die te licht of te enkel of tehoog en te smal. Dus die koeien die niet aan jouw exterieureisen voldoen. Hou er wel rekening mee met de oudere koeien, deze moet je bevooroordelen t.o.v. een vaars die zich knetter afgeeft en na een paar jaar versleten is.
jan w
50 euro verschil is veels te weinig, het verschil moet minimaal tussen de 100 en 200 euro prijsverschil zitten tuusen een "gewoon"kalf en een belgisch blauw kalf. Hier hebben vorig jaar de kalveren gemiddeld rond de 120 euro opgebracht.( excl. BB )De vaarskalveren van de vaarzen gaan ook allemaal weg en deze hebben het gemiddelde aardig naar beneden gehaald. De BB stieren hebben hier gem. ongeveer 380.00 euro opgebracht.
jan w
De koude winter heeft hier en zo bij velen ook sporen achtergelaten. De koeien hebben met het koude weer onvoldoende energie opgenomen. Waardoor de koeien wat aan conditie hebben verloren en zich moeilijker tochtig lieten zien. Hier ook de afgelopen winter meer cyste's dan normaal.
jan w
Wat maakt het nu uit of je ze nu op niet HF's inzet of wel op HF.
Ik zie geen verschil.
jan w
Als vaarzen makkelijk afkalven heeft bij mij een hogere prioriteit dan een kalf die een paar tientjes meer opbrengt maar wat eigenlijk aan de zware kant is. Als je een stier gebruikt als Arti zoals Frank B omschrijft dan zie ik geen probleem om die ook op de pinken in te zetten. Maak zelf bij de pinken gebruik van een eigen stier.
anonymous_80
Precies, vorige week 2 BB vaarskalveren weggedaan: opbrengst €490,-
hookwood
Volgens mij moet je andersom redeneren. Je moet juist de koeien uitkiezen waarvan je de kalveren wilt aanhouden. Deze doe je dan bij de juiste fokstier (evt. gesext sperma) en de rest onder BB.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 29/04/2010 16:04 door J.R. Jalvingh.
hookwood
Of ze hebben de verkeerde handelaar.
J-Timmerman
Onze selectie criteria zijn:

Produktie Ondergrens: Koeien 8200 KG en voor de Vaarzen 7200 KG
Uier en spenen stand
Beenwerk
Celgetal
En als een koe na twee inseminaties niet drachtig is BB inseminatie

Lw doen wij niets mee, dit kan door diverse oorzaken te laag zijn dit kan ook bij de produktie grens een probleempje zijn.
Het belangrijkst vinden wij dat er iedere maand 3 t/m 4 koeien drachtig zijn van een fokstier.
Dit betekend dat we dan elke maand 2 vaarskalveren voor de fok kunnen aanhouden als de verwachting uitkomt met 50% stier en 50% vaarskalfjes

De BB gaan allemaal weg.

Het allerbelangrijkste vind ik dat een BB stier niet te zware kalveren geeft.
Maar wat nou de beste is dat weet ik nog niet.

We gebruiken nu Urbanus van KI Kampen en we hebben Adamo van CRV gebruikt.
anonymous_107
Insemineren 70-80 % met BB.
Koeien die 100.000 kg zouden kunnen halen, lw boven 90-95, geen extreem laag eiwit koeien.
Produktie is bij ons niet allesbepalend, goed uitgebalanceerde koe wel.
Van tevoren een 30-35 % koeien uitzoeken waar we kalf van aan willen houden, zijn altijd bij die vanwege slecht drachtig worden, waarbij overgestapt wordt op BB.
Pinken wel allemaal met ZB, gedeeltelijk gesexst sperma.
anonymous_107
paar weken bij een zoogkoe doet wonderen
anonymous_107
Als je bv 50% BB wil gebruiken, kun je toch wel 50 % meest favoriete koeien uitzoeken? Betekent nog niet dat de rest heeft afgedaan.Gewoon lijst bij langs en koeien aanvinken.Niet pas nadenken wat er op moet als ze tochtig is.
frank b
Hier geen selectiecriteria, alles onder BB
frank b
Bij mij zga alles onder BB. Gebruik al 6 jaar Arti van Fertiplus. Is nu zo'n beetje op. Heb er nog 100 op voorraad . Nagenoeg alles zelfkalvend en vlot drinkend. Kalveren zijn wat kleiner bij geboorte (maar dat is ook wat ik wil!) maar groeien als kool en soms wat later weg. Misschien niet de topprijs voor BB maar toch altijd een goede plus voor de kalveren, variatie tussen 175 en 350 euri.
anonymous_151
misschien moet je je grens op 3.6 eiwit zetten.
koeien met lagere lactatiewaarde dan 105 gaat BB op,
vaarzen lager dan 100 lw ook BB.
soms zijn er emotionele koeien met een lagere LW, die krijgen nog een fokstier, en hele oude koeien boven de 10 jaar ook een fokstier/jersey.

op 80 melkkoeien ongeveer 25 a 30 BB kalveren
excl pinken (20-25 stuks)
anonymous_196
Ik ben een knoeier en een tobber...., alleen mijn oudste koeien zet ik een goedkope fokstier op.
(die koeien hebben zich bewezen)
De rest een BB.
Ja ik heb ook weleens een jaar gehad dat ik eigenlijk teweinig kalveren had.
anonymous_196
Mijn ervaring is dat ik altijd > 50euo boven zit ... als ditbericht
Uit roodbonte moeders... en de kruisling BB kalveren


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 29/04/2010 21:10 door qwert.
anonymous_196
> meer dan teken
< kleiner dan teken
Het was ook een snel grof vergelijk..., Wim dacht over een paar tientjes verschil.
Daar kon ik me niet in vinden.
Ik vraag ook altijd vlot kalverende BB, en dat gebeurd voor 95% ook zo.
Wel afgelopen jaar koeien lang niet tochtig gezien..., dat komt niet door mijn produktie
anonymous_196
Zou Wim lekker zwart rommelen
anonymous_359
wim wim wim, je redenatie gaat uit van gemiddelde terwijl de hoogste 140 is en die natuurlijk veel belgen inzet.
anonymous_359
iedereen alvast bedankt voor de antwoorden
anonymous_359
@ izak zou jij de gemiddelde afvoerprijs van de nuka s kunnen aangeven?


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 30/04/2010 15:11 door tom.
anonymous_372
gebruik BB stier David van KI Samen voor de pinken, drie weken geleden eerste vaarskalfje geboren, vaars zelf gekalft, afgelopen week voor €225,= verkocht aan de handelaar
anonymous_400
simpel :niet houwen,belgische blauwen.
dwz :iedere koe die na 1x insemineren met een goeie stier niet drachtig is krijgt een BB.
anonymous_448
De koeien waar ik mee verder wil daar gebruik ik een fokstier t/m de tweede inseminatie en daarna bb. De rest (20%) is BB en de pinken gaan onder een HF of noors/zweeds roodbonte. Jaarlijks ongeveer 25%BB. Ik kan nog wel wat meer gebruiken, maar elk jaar een aantal drachtige pinken verkopen voor gemiddeld 1000 euro geeft mij iets meer flexibiliteit en de ruimte in mest, voer en huisvesting is bijzonder simpel toepasbaar. Ik heb het idee dat de export van vee weer aantrekt nu er prijzen van 1100 euro geboden worden.
anonymous_448
hoe gaat de kalverij met BB op pinken?
k. wota
Straf om te zien dat lactatiewaarde als selectie criterium wordt gebruikt.... Jammer van die hoogwaardige genetischekoeien die door incidenten tijdens de LACTATIE (lw-waarde; weet je wel..)geen nafok meer krijgen.

Je hoopt als koe toch op meer dan 1 lactatie beoordeeld te worden!
joofie
onder 100 lw belg hou het simpel anders blijft er idd niks over om een blaauwe op te zetten!
anonymous_963
wij hebben 130 koeien er kalven 80 stuks vanaf begin augustus tot eind december . van deze 80 zijn er 70 drachtig van fokstieren waarvan we 20 %vaarskalverenvan het totaal ter vervanging aanhouden . de rest 10 plus 50 is drachtig van bb
en gaan weg
de rest van de koeien kalven van eind decem tot ongeveer 1 april

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk en stier geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
8
TREFWOORDEN