Zouden KI organisatie's te porren zijn

Voor de nederlandse fokkerij is het van belang dat er zoveel mogelijk koeien cq dochters van stieren gekeurd worden.
Eigenlijk zouden alle koeien in nederland door een onafhankelijke instantie gekeurd moeten worden en de kosten die hier uit voort vloeien zouden dan betaald moeten worden door een soort heffing bij de proefstieren.
Hierdoor komen we op veel meer en daardoor ook betrouwbaardere gegevens van de stieren.
Zouden KI organisatie's hiervoor te porren zijn.

Deel dit topic

Reacties

noordhollander
wat een antieke gedachtengang dat vaarzenkeuren is lang zo belangrijk niet als vooraf de genomics van het te testen stiertje te weten alleen de allerhoogsten van die categorie zijn nog interessant immers.......
ejb
ik zou zeggen op alle sperma een kleine toeslag(bv €1) en dan de bedrijfsinspectie gratis met een vergoeding voor de boer bij laten keuren van 100% van de vaarzen
ik zie hierin het voordeel dat de stieren betrouwbaarder worden en daar heeft iedere gebruiker baad bij en door ook de boer die dieren aanbied voor BI een vergoeding te geven krijg je van alle dochters het exterieur in beeld

en als je meedoed met BI is het kostenneutraal als uitgangspunt
ejb
Beste Wimsumar mijn €1 was meer bedoelt als indicatie en als jou schatting in de buurt komt komt het met de vergoeding naar de veehouder toe niet goed. vergoeding naar boer is eigenlijk bedoelt om die laatste veehouders ook te motiveren mee te doen

maar wat ook nog kan is dat al het te exporteren sperma ook verhoogd( i.p.v. alleen het in nederland verspoten sperma) word met die ene euro want je moet maar zo denken dat betrouwbare cijfers beter verkoopt en als je dan nog tekort komt voor mijn idee word de euro verhoogd totdat het wel kan maar blijf het wel een goed idee vinden

want wat kost een veehouder meer: een betrouwbare stier inzetten waarbij je betaald voor die betrouwbaarheid en daarvoor de dieren gratis kunt laten keuren of om de zoveel tijd een stier die mislukt en waarvan je de gevolgen in de stal ziet
ejb
de eerste genomics stiertje die als zodanig is gecontracteerd moet nog fokstier worden en tot die tijd zijn het allemaal nog maar aannames en ik denk dat velen hebben geleerd van de testbedrijven waarbij al proefstieren uit b.v. een delta testbrijf gesteste stiermoeder al fokstier/stiervader werden want ook dat was toen zeer betrouwbaar

en mocht genomics inderdaad een hoge betrouwbaarheid geven ook dan zul je nog missers krijgen want in de fokkerij is niets zeker en dan is het verrekte handig dat je achteraf die missers er nog uit kunt halen


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/04/2010 14:38 door ejb.
ejb
Lucratieve RF heeft aAa code 615
ejb
1 geruststelling

de aAa code van de stier zegt niets over de kwaliteit van de stier alleen hoe je hem het best kan gebruiken en Denethor zal niet mijn keus worden i.v.m. de gehalten die hij vererft bovendien gebruik ik lucrative ook niet veel

maar wil je echt alleen op kruisbreedte dan kun je ook talent heeft 110(heb er 1 en die heeft extreem breed kruis) gebruiken aAa 156

overigens gebruik ikzelf in deze groep Woodstock


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 27/04/2010 13:03 door ejb.
Wimsumar
Beste JanW.: Ik denk dat ze er juist niet voor te porren zijn! Het zou inhouden dat ''ze''hun werk nu niet goed/betrouwbaar zouden doen.
Wimsumar
Beste EJB.: Stel dit levert aan toeslag (gokje 2.000.000 rietjes) € 2.000.000,- op. hiervoor moeten jaarlijks (ook gokje) 400.000 vaarzen worden gekeurd met vergoeding voor eigenaar. Kanda?


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/04/2010 13:35 door Wimsumar.
jan w
Dat van die betrouwbare cijfers vraag ik mij soms wel af. Door het een onafhankelijke instantie te laten doen worden alle laten we maar zeggen emoties uitgeschakeld. Hierdoor worden de cijfers betrouwbaarder. Neem nu de laatste aanpassingen in de fokwaarden. Kian is indien die passend wordt ingezet een hele goede stier. Maar zijn vruchtbaarheid is waardeloos. Volgens mij heeft die er in de laatste aanpassing 4 punten voor vruchtbaarheid erbij gekregen, hiertegenover krijgen van andere ki organisaties, die veel met vooral buitenlandse stieren gebruiken een veel kleinere aanpassing.
Met andere woorden de omekening van de buitenlandse stieren is nu waardeloos en zijn daardoor ook niet te vergelijken met de inlandse stieren.. Momenteel is de omrekening met de duitse stieren aardig goed, maar dit kan volgend jaar wel weer anders zijn, dat dan opeens de Franse stieren weer beter passen in de omrekening.

Nog een ander kijk. Neem bv. de rundveebeoordelingswedstrijden. De deelnemer met de meeste mensenkennis komt ook vrij hoog uit in zijn eigen beoordeling. Als de deelnemers de juryleden kennen, dan kan de veebeoordelaar zich al indenken hoe een jurylid naar de koeien zal kijken.
jan w
En hoe gebruik je die stieren nu.?
Bertil is eigenlijk de enigste waar ik zelf veel van verwacht. Paramount en stilist zijn een paar stieren die nog wat corrigeren. de rest geeft hoge open koeien.
jan w
Dat van dat 615 is natuurlijk onzin, het is over het algemeen wel zo dat, als je overstapt op aAa in het begin de code 615,561,165 veel op je lijstje krijgt.
Misschien is het een tip om eens een keer een dagje vrij te maken om met een aAa analyseur mee te gaan, dan zou ik na die dag jouw reaktie nog wel eens willen horen.
jan w
Zo zie je maar weer dat aAa zich wel bewijst al eenparingsprogramma.
jan w
Je hoeft niet gelovig te zijn om aAa te gebruiken. Als je er mee werkt , da zie je domweg dat het werkt en dat is het mooie ervan. De kosten van het analyseren van de koeien verdien je al weer terug bij de meeropbrengst van de verkoop van je kalveren. Nu ik een aantal jaren er mee bezig ben zie je echt de voordelen ervan.
Trouwens jvt kijk eens naar de Italiaanse cijfers hoe Woodstock het daar doet, dat zegt veel meer dan de omgerekende cijfers waar toch geen touw aan vast te knopen is.
anonymous_80
Goed idee, ik gebruik toch geen proefstieren. Verders is de fokkerijvoor veel ''fokkers'' een hobby en laten ze zich niet leiden door cijfers.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/04/2010 12:10 door joris.
anonymous_80
Failliet, och kom nou, goede stieren voor weinig geld. Ik vraag me wel eens af hoe die vele sperma importeurs het hoofd boven water kunnen houden.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/04/2010 22:34 door joris.
anonymous_80
Op de beurs in Gorinchem heb ik 80 dosis sperma gekocht: 10x Spencer, 10x Bertil, 10x Kirkland, 10x Spirit, 5x Paramount 5x Surprise, 5x Stillist, 5x Cricket en 20x Adamo (B Door dit grote aantal kreeg ik 20% korting + 2dosis gratis(Spencer + Bertil) Deze stieren gebruik ik nu hoofdzakelijk. Daarnaast heb ik 5x een koe laten insemineren door HJ-KI. Deze 5 waren allen in 1x drachtig.(4x Legend + 1x Shogun)
anonymous_80
Stilist en Spencer veel op pinken, Bertil op koeien waarvan ik denk dat ze in een x drachtig worden, koeienmet iets te weinig melk Paramount of Kirkland. Spirit of Kirkland op de terugkomers. Legend heb ik gebruikt op mijn Mascol vaarzen. Surprise heb ik al veel gebruikt, de eerste pinken worden al geinsemineerd, deze stier blinkt uit in persistentie, laatrijpheid en laag celgetal. Cricketgeeft grote koeien maar de rest valt wel mee , en of ze open of robuust zijn maakt me niks uit. Ik doe aan geen enkel paringsprogramma mee, wel let ik zelf op inteelt, Bertil x Paramount dat doen we niet. Adamo + Zeno voor de mindere dieren, van Zeno had ik 30 dosis gekocht in april 2009.
anonymous_80
Slechte vooruiers en wijde voorspeenplaatsing.
anonymous_80
Of je koopt en koppeltje vaarzen van D Endendijk, dan is het in ieder geval niet nodig nog quotum te kopen.
jvt
nederlandse fokkerij is toch failliet, als mensen graag crv stieren gebruiken laat ze zelf maar meer betalen per rietje. Laat eerst maar eens het stamboek weer los komen van de spermaclub!!!
jvt
Beste Joris, graag jouw stiergebruik op het prikbord met de door jou betaalde prijs. Denk niet dat het ver van mijn gemiddelde prijs afligt, kwaliteit van stieren kunnen we dan ook vergelijken..
jvt
totaal kosten zonder bb en proefstieren is bij mij ca 17 euro na aftrek alle kortingen. Bij jou aantallen teruggerekend net geen 12 euro. Verschil is 5 euro per rietje, bij 4 rietjes voor 1 vaarskalf 20 euro verschil per kalf. Bij mij circa 40 vaarskalveren per jaar, verschil is 800 euro. Op totaalplaatje bedrijf vindt ik dit te overzien, zeker omdat ik weet dat mijn stierkalveren altijd goed classificeren door breedheid over de hele linie.
Ivm maiszaaien e.d. te weinig tijd om alle stieren precies te gaan vergelijken, maar ik kies dan met een gerust hart voor mijn importsperma, te weten jeeves, garrison, burt, legend, mccormick en denethor. De laatste is wellicht leuk voor de aAa mannen..
jvt
615, zijn alle aAa gelovigen naar op zoek, zeker als het beetje outcross ( laudan zoon) is. Discussie over aAa is in verleden al op prikbord gevoerd, een aAa gelovige overtuigen met keiharde cijfers dat het weinig toevoegd werkt toch niet, dat is hetzelfde als proberen de paus moslim te laten worden of Wilders ervan te overtuigen dat hij een hoofddoekje over zijn mozartkapsel moet dragen...
jvt
Beste Jan en Izak, het is natuurlijk een feit dat de kenmerken die Izak noemt veelal onzin zijn; als de koe in balans is, dan klopt de rest ook, ben ik met beide eens. Ben ook geen voorstander van SAP, inderdaad een compensatieprogramma ipv een optimalisatieprogramma, die er echter ook beschikbaar zijn. Mbt Jan, ik ken Maurice Kaul zeer goed, en bewonder ook zijn kennis van koeien. Verbetering aanbrengen dmv van aAa is echter een ander verhaal, dit gebeurt enkel en alleen doordat er andere stieren gebruikt worden dan op een standaard bedrijf. Feit blijft echter dat er ook bij goede fokbedrijven de 615 code nodig blijft (tenminste als je in aAa geloofd, en goede(!!!!) stieren met een 615 code zijn niet zo dik gezaaid als bijvoorbeeld met 243 of zo..
jvt
kruisbreedte 103, denethor 108. Totaal ext 107 tov 105 voor lucrative, en dit met omgerekende cijfers. Kijk naar Garrison, vroeger omgerekend 105, nu 111 op fokstierdochters. Kortom, als je geloofd in aAa doet Dentethor wat je wil hebben, bij lucrative zal je exterieur ook wel verbeteren, maar minder als bij Denethor. Zodadelijk krijg je van Denethor beste koeien, en dan ligt het bij de aAa mensen ineens aan de aAa code en niet aan de stier zelf...
jvt
talent heeft 2,54 voor rumpwith.
Bijvoorbeeld shottle 2,5, aAa 243
Wisconsin 2,4 aAa 423
Gerard 2,4 aAa 342
Beacon 2,6 aAa 342.

of te wel je hebt geen 156 code nodig om breedte in het kruis te fokken. Voor de aAa gelovigen nog wat duidelijker uitleg:
Als ik brede kruizen wil fokken, heb ik echt geen aAa nodig, alleen stieren die brede kruizen fokken, en geen stieren waarbij een breed kruis gedacht wordt door aAa, Jan W, want als ik bijvoorbeeld bij de ki Samen stieren 156 pak, heb ik ook ijsselvliedt 140 te pakken, met 96 voor kruisbreedte of dalton met 100. Wat ik dus wederom wil zeggen, Talent fokt inderdaad brede kruizen, of hij nou gebruikt wordt op koeien die wel of niet zijn aAa code nodig hebben, als ijsselvliedt 140 gebruikt wordt op koeien die wel verbetering behoeven en dus 156 code zou moeten hebben volgens de aAa gelovigen, zal hij ondanks zijn aAa code toch nakomelingen geven met smalle kruizen!!!
jvt
cervi woodstock?

Je bedoeld deze stier:

Zeer lage betrouwbaarheid
Geen Melk
-0,55 voor rumpwith??

Als je zo'n stieren gebruikt is het wellicht beter je te verdiepen in het topic van tom, oftewel zou ik niet alles met bb gaan doen??
hookwood
tom Schreef:
-------------------------------------------------------
> crddelta pakt hem niet op lucratieve

Vind je dat gek als je de naam verkeerd intypt.....
anonymous_107
ben druk aan bouwen, maar kom nog wel met reaktie.
anonymous_107
Je doet zelf niet aan aAa?
Hebben aAa mannen dan andere koeien dan geen aAa mannen?
anonymous_107
Zonder aAa blijf je aan het compenseren, hetgeen wel blijkt uit het continue toevoegen van onderdelen, eerst robuustheid s nu de klauwgezondheid, alsof de klauwgezondheid los staat van de rest van de gezondheid van de koe.Geweldig hoe de onwetendheid en onzekerheid van de veehouder weer uitgebuit wordt.Je moet er maar opkomen.
Maar goed, maakt mij niet zoveel uit dat er op gebied van fokkerij veel meer uitgegeven wordt dan noodzakelijk.
anonymous_107
Maak je dus weer de klassieke fout om je op 1 onderdeel te focussen.

Maakt ook allemaal niet uit, als je een kalf de juiste opfok geeft, longproblemen, pensverzuring en melkziekte voorkomt, neg.EB minimaliseert kun je met 99 % van de geboren koekalveren een levensproduktie behalen, met benedengemiddelde gezondheidsproblemen, die dubbel zo hoog ligt als het landelijk gemiddelde.
gerrie-hul
Het betekend ook dat het nrs onafhangkelijk moet zijn van crv Dat is op dit moment niet zo en daar moet eerst een eind aan komen
gerrie-hul
Je kunt altijd nog naar het fhrs Niets mis mee
Jack Rijlaarsdam
IZAK!!! Kom er maar in...
JAAP AAP
Slecht idee. Voor betrouwbare cijfers is het echt niet nodig dat er tot en met de laatste koe gekeurd wordt. Wie vindt dat zijn koe gekeurd moet worden moet dat vooral doen. Door ze te keuren geven ze geen liter meer.
anonymous_359
crddelta pakt hem niet op lucratieve, maar via een omweg de gewone fokcijfers: [www.cr-delta.nl]
anonymous_359
copy/paste van ejb maar ik had het inderdaad moeten zien

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien en fokkerij geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN