LTO Noord wil geld steken in boerensupermarkt

Het idee om verse land- en tuinbouwproducten via een boerensuper te vermarkten vindt weerklank bij steunfondsen voor duurzame landbouwinnovatie.

Frans van de Lindeloof van LTO Noord Fondsen zei vandaag op een bijeenkomst van LTO Noord Overijssel dat de fondsen in principe bereid zijn geld te steken in nieuwe afzetprojecten voor landbouwproducten.

Publicist Dick Veerman (Foodlog.nl) voert al lange tijd campagne voor de oprichting van een boerensuper. Hij zei vandaag het goed mogelijk moet zijn om met 30 miljoen aan investeringen zo’n concept uit te werken.

Van de Lindeloof zegt dat LTO Noord Fondsen zo’n bedrag zeker niet zal ophoesten. Het idee van de boerensuper wordt met verschillende partijen besproken. Veerman wil dat ook burgers investeren in de super.


Bron: Agrarisch Dagblad auteur: Jan Braakman

[www.boerderij.nl]

Deel dit topic

Reacties

anonymous_8
Het wordt tijd voor een spoedcursus marketing heren
anonymous_8
Ik mag hopen dat je dat na 30 jaar als melkveehouder toch een beetje in de vingers hebt.
anonymous_8
Dus jij gelooft de eerste de beste C1000 medewerker? En van je collega's wil je niets aannemen.
anonymous_8
Ik denk dat jij nog een paar geschiedenislessen moet inhalen.
anonymous_8
Precies. die kant moet het op.
Farmer_
Lijkt op zich een goed idee.
Farmer_
Transport moet ook leven, weer een paar ct/l weg.
Farmer_
Is het niet beter alles in eigen handen te houden, geen tussenhandel, misschien zouden de melkverwerkers en andere agrarische takken daar meer in moeten investeren, een cooperatieve boerensuper.
Farmer_
Dan moet je eerst de politiek overtuigen dat ze de vekeerde weg inslaan.
Ik geloof toch wel dat de weg van het boerenerf tot de consument te lang en te kostbaar is.
Farmer_
De politiek wil toch geen regulering meer, maar de vrije markt van de WTO, dus nog meer melk.
cs-agrar
Een boeren-supermarkt... Idee is op zich goed. Kijkend naar supermarktketens, hoeveel er daar van zijn, de omvang en overnames en faillisementen in deze sector denk ik, wat wil je nou, als hamster gaan vechten met de beer?
Een aparte supermarkt betekend dat je alle produkten in huis moet hebben, net als een deen of ah, anders krijg je bijna geen klandizie, want het is niet makkelijk om van winkel naar winkel te gaan, de supermarkt dankt zijn bestaansrecht oa door dit voordeel.
De reden om zo'n supermarkt op te zetten is natuurlijk hogere opbrengstprijzen, duidelijk. Dit gaat of door hogere prijzen in de winkel, of door de winstmarges van de keten kleiner te maken. Deze keten werkt met win some,loose some principe. Niet op alles kan je winst maken, maar sommige produkten moet je gewoon hebben om de loop naar de winkel te behouden.
Hogere prijzen in één enkele winkelketen hebben als reaktie dat deze weinig zal verkopen. Dus is de overblijvende optie de marges verkleinen.
Vervolgens draait de winkel te kort winst om de zaak uit te kunnen breiden dus blijft het weer bij een kleine keten en schiet het nog niks op. Kan je zeggen, ja maar met enige steun... Steun maakt afhankelijk, moet je niet hebben!
Kortom, idee gaat niet werken.
Kijken we nu ff naar het faire milch-idee in Duitsland, dit ligt gewoon in de bestaande supermarkten, alle marketing en verkoopfaciliteiten zijn daar al dus hoef je niet meer te doen. Enigste punt is dat je de noodzaak van het produkt overtuigend weet te brengen en het exclusief moet houden, en daar wringt juist de schoen.
De noodzaak is wel duidelijk, maar omdat er zoveel is raakt de exclusiviteit weg en kan men bij meerdere adressen inkopen, en dus uitspelen.
Markt is eigenlijk best simpel, zorg dat het onmisbaar is en apart, en je hebt bestaansrecht, zo gauw er bulk van is, is het niet meer apart en stort je formule in elkaar.
cs-agrar
is weer een LTO-idee op niks af, weer wordt de oorzaak van het probleem, de lage produktprijs, niet aangepakt
cs-agrar
En waar gaat die melk heen, buitenaardse markt? dan zou het idee misschien werken..
Grasbaal
Supermarkten wijzen erop dat ze helemaal geen extreem hoge marges halen. Zij zijn zich van geen kwaad bewust. Ze kopen de zuivel immers niet rechtstreeks van de boer, maar bij zuivelbedrijven (deels coöperaties) of via de groothandel. Boeren die een hogere melkprijs willen, moeten bij hun eigen afnemers zijn, is dan ook het argument van retailkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Zuivel is stuntartikel geworden
Een deel van het probleem zit bij de basiszuivel, zoals dagverse consumptiemelk, vla en yoghurt, maar ook de goedkopere kaas. Supers verkopen die voor een groot deel onder huismerk met anonieme leveranciers. Gemakkelijk uitwisselbaar en een groot aantal aanbieders. Niet alleen in Nederland, maar in vrijwel elk EU-land is dat de praktijk. Melk, boter en foliekaas behoren helaas tot de artikelen waarmee supermarkten zich willen profileren als lageprijzenkampioen. Discounters, met marktleider Aldi als prijszettter, bepalen in Duitsland de prijzen voor basiszuivel zelfs in belangrijke mate.

Meer: [www.boerderij.nl]
casev
frank B Schreef:
-------------------------------------------------------
> De lokalen en buurtsupers redden het niet tegen de
> grote jongens, maar de boerensuper gaat het
> redden? En zo ja, hoelang krijgen ze dan steun? Is
> deze steun om de prijs acceptabel te maken voor de
> klant of voor de lokatiehuur?

idd.Dit is `n nieuwtjein het begin, maar uiteindelijk vraag ik het me af.

Hoe makkelijk is het niet om in de supermarkttoch ook ffdie yoghurt / vlamee te pakken,endie goudse kaasis daar toch ook zo lekker goedkoop.

neemt niet wegdat het `n mooi inniatief is,waarvan ik hoop dat het `n succes word


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/04/2010 23:38 door casev.
Wimsumar
Beste discussieleden: Ik onderschrijf de reactie van C.S.Agrar.
Vergis u niet, hier in Nederland wordt je met een Boerensupermarkt concurrent van je eigen goede afzetkanaaal.
Wimsumar
Beste Marcster: Een cursus "Lonend grondstoffen produceren" lijkt me veel beter.
Wimsumar
Beste Marcster: Inderdaad hoop ik dat binnen 3 jaar voor mezelf en alle anderen onder contrôle te hebben.
Wimsumar
Sander Oldengarm Schreef:
-------------------------------------------------------

> waarom kan friesland campina geen eigen winkels
> hebben?wat zie
> ik dan over het hoofd?

Beste SAnder oldengarm: Het is nog nooit kerntaak (opdracht van de leden aan bestuur en directie) geweest om de ''onderneming''Friesland - Campina uit te breiden met een winkelketen. Punt twee, het zal direct stranden op de financiering ervan.
Wimsumar
Beste Farmer e.a.: U zoekt het op een totaal verkeerde plek! De afzet naar wereldmarkt, de afzet naar interventie, daar wordt de financiele pijn geleden!
Wimsumar
Beste Farmer: De politiek op de verkeerde weg? We doen het toch ''mooi met elkaar zelf'' , zeker niet aangestuurd/gedwongen door de politiek.

"Een probleem voor de boer is wel dat de afzet op de Nederlande markt die van de export amper benadert. Nederlandse boeren zijn sind jaar en dag gericht op de export. Zij produceren ook veel meer dan ze in Boerensupermarkten zouden kunnen afzetten. Maar het is een begin''. Aldus Dick Veerman (Foodlog.nl) vandaag in de Leeuwarder Courant.
paul1
flink gesponsord met de lto contributie waarschijnlijk, ja zo kan ik hetook..........
paul1
` de wereldmarkt` is volgens mij iets van : als je het maar kwijt bent, de prijs maakt niet zoveel uit..........
kaas
ik denk dat ze beter aan aantal jaren geleden een supermarkt keten hadden kunnen overnemen er zijn kansen genoeg geweest
anonymous_107
Dan houdt alles op. Liggen meer mensen niet dan wel wakker van.
frank b
De lokalen en buurtsupers redden het niet tegen de grote jongens, maar de boerensuper gaat het redden? En zo ja, hoelang krijgen ze dan steun? Is deze steun om de prijs acceptabel te maken voor de klant of voor de lokatiehuur?
frank b
Het vak op zich zul je best in de vingers hebben, alleen aan de afnemerskant (melkfabriek) moeten ze nog een hoop leren. Als het gros gaat doen, wat ze hier rondbazuinen, kunnen de fabrieken het helemaal niet meer aan. Ze zijn nu al amper in staat enig prijs neer te zetten, laat staan als het gros volgas gaat produceren.
Dan kunnen wij nog zo ons best doen,als er weinig tot nix binnen komt, houdt alles op.
frank b
He's a true believer. (al worden de meesten daar van)
frank b
CS-Agrar Schreef:
-------------------------------------------------------
> is weer een LTO-idee op niks af, weer wordt de
> oorzaak van het probleem, de lage produktprijs,
> niet aangepakt

Als je moet susidiëren om het concurerend te houden én toch een goede prijs naar je afnemers wilt genereren?? Die kraan moet je bij voorbaat niet opendraaien.
frank b
Onze melk wordt in Duitsland verwerkt...........
spotmelker
Het kan zelfs ophouden voordat het gros doet wat ze rondbazuinen.
gerrie-hul
Co ik sprak een medewerker van supe de boer en zij dat op kaas en boter meer als 25 % marge zit Dus over marge s gesproken
gerrie-hul
Deze man weet heel veel van de inkoop van super de boer Ik had het niet over c 1000 En over colega s gesproken welke bedoel je Die voor een goede melkprijs gaanja die gun ik het beste en dat geld ook voor de melkprijs Maar als ik je stukjes zo les begrijp je dat niet jammer
gerrie-hul
Kunnen ze bij lto misschien ook wel een zuivelfabriek beginnen
gerrie-hul
Je begrijpt zeker nog steeds niet dat het over een betere melkprijs gaat Maar tja bij lto moet het uit de markt komen die er regelmatig niet is en vandaar de opmerking dat lto ook wel een melkfabriek kan oprichten
Komt misschien ten goede van de melkprijs
gerrie-hul
cs-agar hoeveel buitenlandse melk word hier verwekt en onder nederlands label verdwijnd op de markt Deze buitenlandse melk is vanzelf zonder kkm
Gauweouwe
Leuke discussie aldaar: [www.boerderij.nl]

En voor wie het nog niet wist: er bestaan reeds boerenwebwinkels in deze. Zoals de aldaar aangehaalde www.farmersfoodonline.nl
anonymous_192
agrifirm heeft boerenbond en welkoop in hun winkel bv

waarom kan friesland campina geen eigen winkels hebben? Is er nooit serieus nagedacht om super de boer over te nemen. zo nee waarom niet en wat zie ik dan over het hoofd?
anonymous_192
vind je 2 punten niet erg sterk. geen reden om het niet nader te onderzoeken. Het hoeft niet alleen in nl natuurlijk. Je produkten alleen daar vermarkten. Verlies je dan veel markt als je bijv ahold niet meer beleverd of is dat van tijdelijke aard. Je kunt er ook voor kiezen om ahold e.a. nog wel te beleveren maar alleen tegen dezelfde verkoopprijs in de winkel als je eigen winkels.
anonymous_342
heel goed idee maar wel met een beperkt assortiment en uit eigen landen consumenten zichzelf laten bedienen .heelveel succes.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , lto-noord , supermarkt en burgers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
40
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
1