Akkerbouwers: 'Dat geklaag van die melkboeren’

Door Margreet Welink,

Op een feestje gisteravond, waar ook enkele akkerbouwers aanwezig waren, hoorde ik hun frustratie aan. Het zat ze hoog, dat ‘geklaag van die melkboeren’. Jaren hebben ze prijsondersteuning gehad en nu gaat het één keertje slecht en meteen klagen ze steen en been, zo vinden akkerbouwers. Zij zijn gewend aan het mechanisme van de vrije markt en vinden: slechte prijzen horen er bij. Protesteren doe je niet. En dan komen verdorie die melkveehouders en die peuteren in Brussel al demonstrerend €280 miljoen los. Daarvan is €21 miljoen voor de Nederlandse melkveehouderij. Voor andere sectoren geen cent. Terwijl de aardappelprijzen lager dan laag zijn.

Dat steekt. Het doet zeer. En het frustreert enorm. De kloof die er al was tussen de verschillende sectoren, zal voorlopig nog wel even blijven.

Meer:[www.boerderij.nl]

Deel dit topic

Reacties

brabo
vraaguitval door deze laatste prijsstijgingen zie ik zo maar nog niet gebeuren. Zolang de melkprijs onder de 35 - 40 cent blijft liggen daar de kopers niet wakker van.
anonymous_8
Je zou bijna akkerbouwer worden...
anonymous_8
Ja. Bij mij gaat het ook zeker niet gebeuren dat ik akkerbouwer wordt (op het telen van wat voedergewassen na dan)
anonymous_8
Toch zijn het de grootste klagers die ik ken.
anonymous_8
Ik doelde niet op akkerbouwers
Farmer_
Het is ook afgunst, als de akkerbouwers klagen zeggen de melkveehouders dan ook " daar heb je die zeurpieten weer".
Het zullen wel weeraanhangers geweest zijn van de bekende organisatie die dit zeiden, ze stoppen liever de kop in het zand waar schijnbaar hun beleid ook ligt, voor zichzelf opkomen kennen ze niet.( be humble, dat is het enigste wat ze kennen.).
Farmer_
De actie voerders vroegen om een ander systeem en niet om geld.
Farmer_
De mond dicht houden lost ook niets op.
Cornelis
Er is allang gekozen hoor, in 2015 is er geen quotum meer. En als de prijsstijgingen zo doorgaan volgend jaar al niet meer.
Cornelis
Lissabon is er door nu, en de kans op EU verevening is daarmee groter geworden. Ik zei als de prijzen blijven stijgen zoals nu, de EU zal er alles aan doen het voedsel goedkoop te houden.
Cornelis
Maar wel van alles bedenken om meer productie uit te lokken, zoals meer dan 1% verhogen, krijg je vanzelf een zachte landing.
casev
er word hier gesproken over europeesche verevening.

Nederland,Oostenrijk?en Italiezijn de enige landen die ervoordeel bij hebben.

Kortom,gaat NIET gebeuren
Wimsumar
Beste Paultje: De eerste zin in uw reactie zie ik ''wat'' genuanceerder, Margreet Wellink constateerde 'slechts'.
Verder is het inderdaad weldegelijk zo dat andere sectoren als akkerbouw, tuinbouw en bio-industrie ( sorry, tegenwoordig genaamd vee-industie) met argusogen kijken naar het welslagen van een melkmarktregelmechanisme in handen van de sector zelf.
Wimsumar
Beste Oevermans: U schrijft als een melkveehouder met uw bewering dat voor een akkerbouwbedrijf ''minimaal 100 hectare''nodig is.
Grootte is niet van belang.
paul1
er zijn niet zoveel klagende akkerbouwers, omdat er niet zo veel akkerbouwers meer zijn
anonymous_74
Cornelis Schreef:
-------------------------------------------------------
> Er is allang gekozen hoor, in 2015 is er geen
> quotum meer. En als de prijsstijgingen zo doorgaan
> volgend jaar al niet meer.

Gelukkig, ze zijn er nog: nuchtere boeren!!)
anonymous_107
welslagen?
frank b
En degene die daar intrappen, komen zeer waarschijnlijk uit nederland. Die zijn gek genoeg om voor een paar jaar nog tonnen te investeren om die te grote stal maar vol te krijgen.
frank b
Het quotum volgend jaar nog echt wel. Maar met deze prijsstijgingen dreigt ook weer de vraaguitval en gaat de melkprijs weer net zo hard dalen (al hoop ik het laatste natuurlijk niet) Als we de situatie van afgelopen jaar nóg een keer krijgen, overleven een hoop bedrijven dat niet meer, of er komt een kaalslag bij het weer aantrekken van de markt.
anonymous_139
Kan de reactie van de akkerbouwers wel begrijpen. Feit is dat zij ook twee topjaren gekend hebben gevolgddoor lage prijzen dit jaar. Anderzijds is het natuurlijk zo dat bij de buurman het gras altijd groener lijkt.
Wel wil ik opmerken dat mijn buurman akkerbouwers heel veel gemakkelijker wat arbeid betreft hun bedrijf kunnen rondzetten. Ze kunnen meerdere keren per jaar op vakantie zonder dure vervanging.
Met een niet te intensief bouwplan kunnen ze zonder problemen een (partime) baan buiten het bedrijf nemen.
anonymous_139
Misschien wel Marcster, maar je zult toch minimaal over 100 ha niet te dure grond moeten beschikken.
anonymous_184
Maar de akkerbouwers (en de intensieve sector) hebben wel gelijk. We zijn als melkveehouders niet gewend aan een dynamische markt en blijven maar hangen aan een quotering die toch verdwijnt.
anonymous_190
Quote

Anderzijds is het natuurlijk zo dat bij de buurman het gras altijd groener lijkt.
anonymous_235
Ja, nuchter maar niet nog wakker.
anonymous_259
Niet verdwijnen.Europese verevening.
anonymous_452
voor sommige boeren is het nog even wennen
melluk
oeverloos gepraat oevermans
Akkerbouw is juist wat arbeid betreft veel moeilijker rond te zetten omdat er piek perioden zijn die je in de melkveehouderij compleet uit kunt schakelen.
Fulltime akkerbouwers hebben een aantal maanden dat ze het dubbele aantal uren draaien van een melkveehouder en ja dan is er gelukkig ook weer een moment dat het wat minder druk is.
Die 2 topjaren in de akkerbouw zijn gelijk aan het dalletje in de melkveehouderij.
Sorry, maar ik krijg sterk de indruk dat je totaal geen idee hebt waar je over praat.
Ik geef die akkerbouwer groot gelijk dat ze dat gezanik van de melkveehouderij beu zijn vooral omdat er weer een pot geld in brussel wordt opengetrokken waar gelijk bij vertelt wordt dat er nu voor andere sectoren niks meer over is
melluk
ongelooflijk
Dat een melkveehouder een akkerbouwer klager noemt als er net zo'n jaar vol gezeik uit de melkveehouderij voorbij is
melluk
Ok, sorry
mee eens
anonymous_1028
Dom gel.l van Margreet wat boeit een melkveehouder nou wat een akkerbouwer van hem vindt. Dan moeten die akkerbouwers en varkenshouders en tuinders ook maar kiezen voor een gereguleerde markt, als melkveehouder heb je nu nog een keuze en daarom zijn er demonstraties als straks ook de melkveehouders op de vrije markt zitten nee dan heeft demonstreren geen zin meer.........

groeten paultje.
anonymous_1126
Dat denk ik toch niet dat het quotum volgend jaar al weg zou kunnen zijn. De overheid blijft geld in de economie pompen, zodat je een kunstmatige verbetering krijgt van de economie. Want een verbetering is het natuurlijk niet, want het begrotingstekort loopt in 2010 op tot 35 miljard. En dan een schuld van meer dan 400 miljard. Maar we kunnen wel hierdoor onze welvaart vasthouden, waar we zo aan gehecht zijn.
anonymous_1126
Dat ben ik met je eens, maar het quotum weg als de prijzen blijven stijgen, ik weet het niet, we zullen zien, volgens mij kunnen ze het niet maken om voor 2015 het quotum te laten verdwijnen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij en melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0