Nederland is het land van de heilige koe.

Onderstaande column moet je wel met een korreltje zout nemen maar het geeft wel weer hoe (sommige)stadsmensen naar de melkveehouderij kijken:[www.pluspost.nl]

De koe neemt veruit het grootste opp. in beslag binnen de veeteelt (verder met name varkens en kippen in stallen), dus komt wellicht (kon het niet exact vinden), op die 8000 km2. Wij mensen, 16 miljoen, moeten genoegen nemen met 2000 km2 aan huizenbouw. Daarmee heeft de koe gemiddeld ca. 1800 m2 grond, de gemiddelde mens ca.125 m2.

De totale schade aan milieu en landschap (nog afgezien dus van het ruimtebeslag), is wel eens op ruim € 2 miljard geraamd. Ze drinken bijvoorbeeld ca. 150 liter water/dag (bijna evenveel als het gemiddelde waterverbruik per inwoner: 140 liter/dag) waarvoor ze wel ca. 35 liter melk/dag produceren (naast veel ammoniak en andere gassen). Omdat iedere Nederlander ca. 60-70 liter melk per jaar gebruikt, kan één koe ruim 150 mensen per jaar van melk voorzien. Uit nationaal “melkoogpunt” zouden we aan ca. 100.000 melkkoeien genoeg hebben, maar we hebben er 1,4 miljoen (op het totaal van 4.5 miljoen koeien).

We maken uitbundig allerlei producten van melk, die we o.a. exporteren. De overige koeien en kalveren zijn voor de vleesproductie. Ca. 19 kg rund- en kalfvlees eten we per persoon per jaar. Er worden ca. 600.000 runderen per jaar geslacht voor het vlees. Per koe of kalf levert dat gemiddeld ca. 300 kg vlees. In de praktijk is dat ca. 180.000 ton rundvlees, genoeg voor ca. 10 miljoen mensen, maar dus niet voor de gehele bevolking. Om dit op te lossen wordt er ca. 370.000 ton (a € 1.2 miljard) rundvlees ingevoerd, maar weer 230.000 ton uitgevoerd (a 1.9 € miljard). Met deze “wisseltruc” kunnen we enerzijds het eigen rundvlees te kort aanvullen, terwijl het er anderzijds op neer komt dat Nederlanders de goedkope inkoop koe opeten, terwijl we de lekkere Hollandse koe voor veel geld verkopen.

Lees hier de complete column:[www.pluspost.nl]

Deel dit topic

Reacties

anonymous_196
Nog een geluk dat niet de link is gelegd met het fiscale inkomen van de gemiddelde verzorger ( Boer)
Wimsumar
Beste discussieleden: Met de 'wetenschap' uit de column + de aanvulling van Qwert hebben overheden en maatschappelijke organisaties voldoende onderbouwing omook de melkveehouderij drastisch te doen laten inkrimpen.
(Ik heb het al vaker genoemd! )
Wimsumar
Beste discussieleden: De schrijver van deze column:

Peter Hagedoorn, Opgeleid in de technische wetenschappen, werd gestart bij multinational Shell. Vervolgens als ambtenaar bij het Ministerie van Economische Zaken gewerkt aan Energiezaken en Technologiebeleid in het kader van Europese meerjarenprogramma’s. Opnieuw geswitcht naar het bedrijfsleven, echter nu in de IT industrie. Benoemd tot Directeur van het Millennium Platform. Laatste jaren actief als Chief Information Officer bij enkele multinationals, met als uitdaging hoe IT in te zetten voor echte bedrijfsvernieuwing. Thans zelfstandig ondernemer, consultant & columnist met name op het gebied van maatschappij en IT.
bertjeboe
Iemand die zo vaak van baan wisselt is nooit betrouwbaar.
12 ambachten en 13 ongelukken,als hij timmerman was dan zattie nu dus thuis.
Met een grote bek en een hoop dom gelul kom je toch nog een end in deze pretpark wereld.
Wat ik wel mooi vindt is dat het hem opvalt dat het goede vlees de grens overgaat en de rommel tussen onze big mac wordt gepropt.
De gemiddelde nederlander is naief ten opzicht van voedsel en de bron.
anonymous_228
Het is een hele tijd geleden dat ik zoveel onzin op 1 pagina heb zien staan.!!
Wimsumar
Beste Marcel V.: U bent bij deze uitgenodigd de correcties te geven.
brabo
Wim, een grote redeneringsfout zit al in het feit dat de schrijver gemakshalve alleen de koeien telt die nodig zijn voor de melkconsumptie.
Alle andere produkten die er van gemaakt worden "vergeet "meneer de schrijver maar even.
Als hij gelijk zou hebben dan zouden we meer dan 90% moeten exporteren, lijkt me toch iets overdreven
Wimsumar
Beste Brao: Of we nu een ruime 60 % of 90 %van de totale produktie moeten exporteren zal de columnschrijver niet van zijn standpunten afbrengen. Schrijver noemt nadrukkelijk alleen de melkconsumptie en dan zit hij qua hoeveelheid niet ver mis en is eigenlijk geen sprake van een grote redeneringsfout.
anonymous_228
moet ik je overtuigen dan?
Wimsumar
Beste Marcel v.:A.U.B. gaat uw gang de ''onzin'' te weerleggen.
anonymous_8
Dan moet je vaker op dit prikbord kijken.
fendt 4s
tja, het echte nut van een mens is ook nooit aangetoond , 17 miljoen in zo'n klein landje waar koeien horen te grazen, i.p.v. industrie en hoogbouw voor de vermaakelijk industrie, evenals alle wegen met files die mensen elke dag van a naar b moeten verplaatsen om vervolgens achter hun pc te kruipen in een airco gebouw.... deze flut mensen met een
titeldie ze na 20 jaar studeren en door te copieren van elkaars eindejaarsverslagen met bijhorende herkansingen en subsidies in de vorm van ov-jaarkaarten cq studiebeursen... probeerd het nut van een koe uit te leggen ....
waarzin ten top......
Farmer_
Wel, deze nutteloze mensen hebben een nuttige koe nodig om melk te kunnen drinken
anonymous_46
heerlijk, kan ik me volledig bij aansluiten.... En: hoe netter het pak en hoe duurder de auto, hoe gekker de uitspraken en gedachtes
Ard Eshuis Schreef:
-------------------------------------------------------
> heerlijk, kan ik me volledig bij aansluiten....
> En: hoe netter het pak en hoe duurder de auto, hoe
> gekker de uitspraken en gedachtes

Heb je mooi verwoord eshuis !!!!!
Wimsumar
este Ard Eshuis: Nette pak is niet van toepassing.

[www.pluspost.nl]
Farmer_
Pas op voor koeien

Ze worden al de leeuwen van de polder genoemd. Koeien. Levensgevaarlijke beesten zijn het, als we de Britse boerenvakbond mogen geloven.

De afgelopen maanden kwamen niet minder dan vier Britten om door een moordaanslag van koeien. De vakbond waarschuwt mensen dan ook: daag de zwartwitte beesten niet uit.

Koeien kunnen zeer agressief zijn, zeker als er kalveren in de buurt zijn. Mensen met honden lopen extra gevaar omdat de koeien deze dieren niet mogen. Hondenbezitters wordt dan ook aangeraden hun hond los te laten lopen in de buurt van koeien. Mocht hun trouwe viervoeter sneuvelen, kunnen de eigenaars misschien nog vluchten.

[www.spitsnieuws.nl]

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , varkens , koeien , melk , kippen , koe , kalveren , ammoniak , rundvlees , lei en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
2