Melkvee Academie - Anton Stokman

Opening van het Melkvee Academisch Jaar door Anton Stokman uit Koudum (fr), melkveehouder die al jaren voorbereid is op de vrije markt en lage quotumprijzen, investeert in zijn ‘stal van de toekomst' en plannen heeft om energie te leveren aan de zuivel. Een persoonlijke ‘openingsrede' uit de praktijk waarin grenzen gelegd en verlegd worden.bekijk de film over de energielevering en de nieuwe stal

<embed id="VideoPlayback" src="
video.google.com/googleplayer.swf/…
style="width:400px;height:326px" allowFullScreen="true" allowScriptAccess="always" type="application/x-shockwave-flash"> </embed>

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Met veel vreugde heb ik uw artikel in de NRC gelezen! Wat een aandacht voor het welzijn van de koeien en voor de effekten op het milieu- petje af!!! Het wordt de koeien echt naar de zin gemaakt, maar daardoor trof mij het feit dat de kalfjes elders opgroeien.Of blijven ze wel de eerste maanden bij de moeders? En verder- heeft u wat leningen betreft kontakten met de Triodos-bank? Zij zijn gespecialiseerd in 'groene projekten'. Veel succes met uw werk! Hartelijk gegroet, Gerda.
Onbekend
oeps, wie legt het uit.
Onbekend
Hoi Anton, Bij toeval kwam ik jouw naam tegen en vroeg me af of jij degene was met wie ik vroeger gespeeld heb toen je nog In Amsterdam, de Curacoustraat woonde, 88 1 hoog. En volgens mij ben je dat jochie met wie ik toch aardig wat kattenkwaad indertijd heb uitgevreten.: Jullie zijn toen verhuisd naar Koudum (Friesland) en ik ben daar ook nog een aantal keren te logeren geweest. Jij hebt twee zusjes (Willie en Harriette) en nog een broertje, genaamd herman.

Groetjes,

Iwan de Wijn
Grasbaal
Erkenning voor gangbare melkveehouders die niet alleen voedsel, maar bijvoorbeeld ook groene energie leveren. Dat is de oproep van melkveehouder Anton Stokman, die met zijn betoog het ‘Melkvee Acadamisch jaar' opende op woensdag 10 september. "Melkveehouders die hun grenzen verleggen, dragen bij aan een maatschappelijke behoefte. Dat verdient erkenning en financiële ondersteuning."

"Een groen en open landschap met koeien, fraaie ontworpen en geplaatste gebouwen, waar zeer efficiënt hoogwaardig voedsel en groene energie uit stromen." Dat heeft Anton Stokman, melkveehouder in Koudum voor ogen als hij nadenkt over de toekomst van de melkveehouderij. Naast het melken van 280 koeien, wil Stokman straks ook groene energie leveren en ontwikkelt hij samen met drie andere melkveehouders een nieuw stalconcept, de zogenoemde vrije keuze stal. "Niet alleen voor de koe vrij, maar ook voor de ondernemer." Hij zette het concept op samen met organisaties in de periferie van de veehouderij en het bedrijfsleven.

300 melkkoeien is tweemansbedrijf
"Door automatisering, specialisatie en preventief werken, kan één volwaardige arbeidskracht 150 melkkoeien aan", stelt Stokman. "Een bedrijf van 300 koeien is dus geen megabedrijf, maar een bedrijfseconomisch efficiënt bedrijf die je met twee man kunt runnen." Stokman melkt met robots en richt de aandacht op melken en vers gras telen. De jongveeopfok en het landwerk besteedt hij uit. "Zo is een vrije tijdsinvulling met plezier voor iedereen haalbaar."
Er wordt 30.000 kg melk per hectare geproduceerd. "Milieuprobleem, ach welnee. Geen enkele hectare wordt boven milieutechnische waarden belast. De buurman teelt mijn maïs en de overbuurman doet de jongveeopfok." In Nederland moet je volgens Stokman het landgebruik per liter melk laag houden. "Wij hebben goede groeiomstandigheden waardoor wij 300% meer opbrengst per hectare hebben dan gemiddeld in Europa. Met derogatie mogen we van Brussel 33% meer mest op ons land brengen. Die verhouding is scheef en daardoor heeft Nederland per liter melk de minste ruimte nodig en is het milieueffect het laagst. En de techniek staat ons niets in de weg om overtollige mineralen naar landen te brengen waar ze nodig zijn. Kofi Annan zie jongstleden: "Afrika heeft er een groot gebrek aan."

Duurzaam
Stokman geeft invulling aan een duurzame melkveehouderij door emissiearm (ammoniak en methaan) te bouwen. Daarnaast hebben de koeien een vrije keuze om binnen of buiten te lopen. "Het summum van dierenwelzijn, wij willen toch ook vrij kiezen." Ten slotte gaat Stokman met een aantal andere melkveehouders mest scheiden en vergisten om met biogas de kaasfabriek in Workum van stroom te voorzien. "Veehouders passen mooi bij de ‘gewone' academici. Wij weten iets van alles, zij alles van iets. Een mooie kans om elkaar aan te vullen, bijvoorbeeld in de Melkvee Academie. Veel mensen die met je meedenken, daar gaat het om bij het daadwerkelijk verleggen van grenzen." Als voorbeelden noemt de Koudumse veehouder vertegenwoordigers van toeleverende bedrijven, van ministeries van LNV en VROM, van Friesland Foods en fabrikanten van bouwmateriaal. "De weg naar duurzaamheid is moeizaam, omdat de inkomens in onze primaire sector veruit het laagst zijn in de keten. Er is veel geld nodig dat geleend moet worden. Het groen financieren van duurzame initiatieven helpt om de Europese Commissie te overtuigen van onze maatschappelijke positie. Melkveehouders hebben Nederland veel te bieden. Wat heeft Nederland ons te bieden?"



Het ministerie ziet voldoende kansen voor de melkveehouderij onder andere door de afschaffing van de melkquotering. "Als ik melkveehouder was, dan zou ik focussen op een goede toekomststrategie", stelt Burger. "Zoek naar kansen op de wereldmarkt, betrek burgers bij je product, lever unieke producten, kijk naar samenwerking of zoek het in kostprijsverlaging."
In antwoord op de vraag van Stokman naar een ‘groene' erkenning van zijn nieuwe stalconcept benadrukt Burger nogmaals dat het ministerie van LNV begin dit jaar de maatlat duurzame veehouderij heeft uitgebreid met de categorie melkveehouderij. "Stallen die aan bovenwettelijke eisen qua milieu en dierenwelzijn voldoen, hebben een belastingvoordeel op hun investeringen." Daarnaast pleit LNV voor de koe in de wei en meer organisatie van de keten. LNV wil bijdragen aan een goede kennisinfrastructuur en ondersteunt de Melkvee Academie. "Het is een goed initiatief dat navolging krijgt in andere sectoren, maar zal na de startfase financieel gedragen moeten worden door het bedrijfsleven." Burger is ervan overtuigd onder Nederlandse veehouders de wereldwijde concurrentie aankunnen. "Als veehouders hun blik op de omgeving houden en kennis als de vierde productiefactor goed benutten, gaat dat lukken." Anton Stokman meent dat er meerdere wegen naar Rome zijn. "Doe altijd wat je hart je ingeeft, maar doe dat wel op een financieel verantwoorde wijze. Verduurzaming zou sneller kunnen gaan met het vaker toekennen van groenfinanciering, omdat het daarmee voor veehouders simpelweg financieel veel interessanter wordt. Letterlijk en figuurlijk een groene sector met veel voordelen voor veehouders en onze maatschappij"

Alle video's van deze dag:[video.google.nl]#

Bron: [www.melkveeacademie.nl]


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 12/09/2008 17:00 door Co Scholten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , melkvee , energie , zuivel en melkveehouder geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
6