'Rabo benadeelt Campinaboeren'

Volgens oud Campina-voorzitter Jan Loonen heeft Rabobank bij het verwerven van de aandelen Interpolis die Campina bezat, de Campinaleden financieel benadeeld. Dat schrijft de 70-jarige Loonen in zijn zaterdag 14 maart gepresenteerde boek 'Bestuurskracht bepalend voor toekomst coöperatie'. Loonen bekritiseert Rabobank die bij de overname van Interpolis wel de aandelen overnam en betaalde van de grootste aandeelhouders van Interpolis: landbouworganisaties KNBTB, LTB, ABTB, NCB en LLTB. Campina had echter ook meer dan vijf procent van de aandelen en volgens Loonen ook recht op inspraak en geld. Ondanks afspraken heeft Campina in 2006 volgens de oud-voorzitter maar een schijntje gekregen. 'Rabo-onwaardig' vindt Loonen.

Campina en Coberco samen
In het boek blikt Loonen terug op ruim 40 jaar bestuurlijke ervaring. Alle fusies en overnames van Campina passeren de revue. Opvallend is de passage rondom de overname van het Duitse Südmilch. Toen het in Stuttgart gevestigde bedrijf in surseance van betaling verkeerde, heeft Campina het toenmalige Coberco gevraagd samen een bod uit te brengen op Südmilch. Maar Coberco had geen interesse, waarna Campina Südmilch zelf heeft gekocht.

Kroes 'schoffeert' coöperaties
Aan het eind van het boek windt Loonen zich enorm op over de Europese Commissaris voor Mededinging: mevrouw Kroes. Die verordonneerde dat door de fusie tussen Friesland Foods en Campina de nieuwe zuivelgigant fabrieken moet afstoten. 'Hoe krijgt ze het bedacht' fulmineert hij. 'En het absolute negatieve toppunt is dat vertrekkende leden met een premie de coöperatie moeten kunnen verlaten.' Hij ergert zich aan het feit dat consumentenbelangen nog steeds zwaarder wegen dan de belangen van boeren. 'Het coöperatieve wezen in de hele Europese Unie wordt zwaar geschoffeerd.'

Bron:[www.boerderij.nl]

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste discussieleden: Dhr Loonen vergist zich schromelijk met zijn stelling:'' dat consumentenbelangen nog steeds zwaarder wegen dan de belangen van boeren'' De consument heeft er geen boodschap aan dat wij melkveehouders ''zo graag voor export willen produceren'' terwijl ze wel de hoofdprijs mogen betalen.
Cornelis
Consumenten betalen in ons land heel weinig voor het eten Wim, en als we niet willen exporteren gaan we dus 70% minder koeien melken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's campina , fusie , rabobank , bank , coöperatie en overname geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
1