Kunstmelk beter

Alpuro heeft het even geheel belangeloos voor ons op een rij gezet......:

Vergelijking kunstmelk t.o.v. koemelk
Het zal voor u geen nieuws zijn dat kunstmelk beter is voor uw kalveren dan koemelk. We werken dit wat verder uit.

Met betrekking tot koemelk zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten:

Koemelk heeft een hoger vetgehalte dan kunstmelk. Kalveren hebben hierdoor langer een verzadigd gevoel (het geeft een volle darm) met als gevolg dat de ruw- en krachtvoeropname aanzienlijk minder is dan bij het gebruik van kunstmelk.

Koemelk bevat minder vitaminen en mineralen dan kunstmelk, de hoeveelheid vitaminen en mineralen die een kalf binnenkrijgt door het gebruik van kunstmelk is dan ook vele malen hoger dan wanneer het koemelk krijgt.

De tendens in Nederland is dat melkveebedrijven para- en salmonellavrij moeten worden. Als men meedoet met zo’n programma is het zeker aan te bevelen om kunstmelk te voeren, omdat veel ziekten via de melk van de eigen moeder worden____________
overgebracht op de kalveren.

Er zijn melkveehouders die koemelk voeren met antibioticamelk. Dit is echter niet aan te raden omdat de kalveren dan immuniteit opbouwen tegen die bepaalde antibiotica, waardoor ze niet meer werken op het moment dat het echt nodig is.

Als we kijken naar kunstmelk zien we onder andere dat kunstmelk voordeliger is dan koemelk; kunstmelk kost ongeveer € 0,15 tot € 0,20 per liter, terwijl koemelk sowieso € 0,30 cent kost.

Kunstmelk is altijd constant van samenstelling. Bij koemelk daarentegen kunnen de vet- en eiwitgehaltes nogal eens wisselen, vooral als u melk van verschillende koeien gebruikt.

Tot slot is het zo dat kunstmelk op ieder gewenst moment aan uw kalveren kunt verstrekken, terwijl u bij het gebruik van koemelk nog altijd moet wachten tot na het melken.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Koemelk voeren via de speenemmer,gekoeld uit de tank,gaat als een speer.
lekker goedkoop,beetje kv kosten,laat zein voorjaar kalven
Al die verkoop praatjes hebben we ook geen last van
Onbekend
vorig jaar met koemelk begonnen, ben al para onverdacht, kalven doen het perfect!!! Kunstmelk aanmaken steekt behoorlijk krap en daar worden nogal eenns fouten mee gemaakt, ik vind het lekker makkelijk. Wel moeilijk om penicicline melk weg te gooien.....
Onbekend
resistentie voor antibiotica zal wel meevallen want na 2 jaar heb je toch al lang weer andere antibiotica
Onbekend
merknaam wel ja, maar de werkzame stof veranderd niet vaak
Onbekend
Gebruik al jaren dezelfde antibiotica.
Er is volgens mij de laatste jaren (meer dan 2 jaar) niet veel veranderd in medicijnland.
Onbekend
idd werkzame stof veranderd niet en zou ook nog goedkoper zijn als het niet hoefde te veranderen vanwege resistentie en het houd ook wel ergens een keer op beter voorkomen dus!

als het goed is ga ik een literatuurstudie doen wat beter is, koemelk of kunstmelk dus wie weet over een paar maandjes een update
Wimsumar
Beste Linda: Ja, dat is wel goed.
anonymous_106
het klopt dat het nauw steekt met het aanmaken van de kunstmelk maar als u de koemelk niet eerst laat afkoelen of aanzuren is
in mijn opinie kunstmelk ver uit beter
hoeveel veehouders warmen hun melk gedurend de 12 weken op voordat het naar de kalfjes gaan
in mijn ogen benut je met koemelk niet de maximale groei van de jeugdige dieren
ohja en maar zeuren dat de pinken niet drachtig willen worden maar niet even mineralen en vitamines bij voeren om het geslachtsapparaat goed te laten ontwikkelen

kalm an klaas
Onbekend
Hallo Melkveehouder,

Koemelk kost geen 30 cent, (mag ik hopen). Het brengt hopelijk 30 cent op.
Voor de juiste vergelijking moet je volgens mij de vaste kosten rekenen als kostprijs voor de koemelk.

Als je onder je quotum melkt dan kun je wel vergelijken met de opbrengstprijs van de melk. Als je over je quotum heen zit moet je volgens mij met de kostprijs rekenen.

We voeren op ons bedrijf al zeker 35 jaar volle melk. Ziektestatus is vrij en of onverdacht voor IBR, para BVD en salmonella.
Voor de kalvermelk gebruiken we bijna altijd de melk van dezelfde koeien. Dit betreft koeien met lage gehaltes.
Onbekend
Dit topic lezende denk ik dat morgen bij mij alle jongvee op sterven na dood is. Kalveren tot 1 maand 4 keer daags volle melk daarna 6 weken 2 keer daags.Kalverhok zit direct naast de melkstal dus tegelijk met melken de kalveren voeren. M.u.v. doodgeboortes is de kalversterfte hier 0. Ik denk dat het niet zoveel uitmaakt wat je doet maar zorg dat je het goed en secuur doet. Werkgemak heeft hier een positieve invloed op.
Onbekend
Voer sinds september kunstmelk van Denkavit. Kalveren groeien als kool. Ruw- + krachtvoeropname is super. Kan kalveren met 6 weken al spenen. Met koemelk nooit zo goed gelukt.
jeroenk
Wij hebben vanaf 1973 met kunstmelk gewerkt. Tot het op een gegeven moment, nu twee jaar geleden, maar knoeien bleef met de diarree bij kalveren. We zijn toen overgestapt op verse melk. Tot op heden bevalt dit uitstekend.
De kunstmelk aanmaken deden we overigens precies zoals het moest, water op exact 43 oC, genoeg melkpoeder, schoon werken. Koste een berg tijd, maar daar maalde ik niet om.
Het was voor mij dan wel een verrassing dat het met volle melk zo goed gaat. Overigens is het nu voor mij niet meer interessant om melkpoeder te voeren, biopoeder is net zo duur als volle melk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , melken , kalveren , antibiotica en melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
11