FrieslandCampina kan grote supermarktorganisaties tegenwicht bieden

Met de fusie van Friesland Foods en Campina is een zuivelconcern ontstaan dat grote supermarktorganisaties als Ahold tegenwicht kan bieden. Onder een keur van voorwaarden van Eurocommissaris Neelie Kroes kon de fusie onlangs doorgang vinden.

Koninklijke FrieslandCampina, zoals het nieuwe concern volmondig heet, is goed voor 80% van de totale Nederlandse melkproductie. Met 9,1 miljard euro omzet in 2007 is het bedrijf de derde of vierde grootste zuivelproducent van de wereld, en de tweede van Europa. Om te voorkomen dat FrieslandCampina een té grote vinger in de pap heeft, is het concern verplicht een aantal leden te stimuleren om te vertrekken. De overblijvende leden zitten goed.

De laatste jaren is de macht van supermarktorganisaties flink toegenomen. De ketens hebben inmiddels zo veel macht dat zij de zuivelprijzen kunnen drukken. De nieuwe combinatie zal beter in staat zijn goede prijzen te bedingen, en de leden profiteren daarvan. Voorzitter Siem Jan Schenk van boerenbelangenvereniging LTO Nederland ziet het liefst dat FrieslandCampina nog verder uitbreidt. Hij ziet volop mogelijkheden in Duitsland, waar de zuivelmarkt nog sterk versnipperd is.

Bron: [www.mdweekly.nl]

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
heb je het nummer wel anders geef ik hem wel even. Je gaat ervoor of je vertrekt, eeuwig najammeren levert ook geen hogere melkprijs op.
brabo
Onze verslaggever schrijft :"de overblijvende leden zitten goed"

Hij is met deze uitspraak wel heel erg positief over de koninklijke. Ik ben er nog niet van overtuigd. Misschien is het wel beter om bij de opstappers te horen.
Grasbaal
Oevermans,

Je weet nooit wat voor combinatie deals er gemaakt zijn met de Aldi, de foliekaas bijvoorbeeld voor iets minder maar de toetjes of iets anders voor iets meer.
Wimsumar
Beste JanW.: Van de prijs van € 0,99 voor een pak melk komt eigenlijk niets op de verkeerde plek. Alle schakels tussen de boerderijtankmelk en de consument berekenen in beginsel alle kosten door in de prijs van het eindproduct vermeerdert met een winstmarge. Wij melkveehouders zijn dat systeem tot nu toe vergeten toe te passen op de prijsstelling van de boerderijtankmelk.
D e melk bij de Aldi was iets duurder dan u nu in bovenstaande bericht heeft gezet (€ 0,142)
Wimsumar
Beste Theo:Om het helemaal leuk te maken ook nog wat goedkope D.O.C. kaas van €2,-/kg weer omvormen tot melkeiwit en aan de Aldimelk toevoegen om vervolgens weer dik €7,-/kg eiwit terugvangen.
jan w
Nu komt er maar een klein gedeelte van onze melk als melkproducten in de nederlandse supermarkten terecht. Maar als ik dan vandaag zie dat dagverse melk bij Super de Boer per liter € 0.99 kost. Dan denk ik toch wel, van waar blijft het gedeelte wat er tussenzit dan hangen. Een ding is dan wel zeker:

En dat is op een verkeerde plek.

Bij de Aldi was een 2 literverpakking dagverse melk vorige maand € 0.142
anonymous_78
Bij de Aldi was een 2 literverpakking dagverse melk vorige maand € 0.142zei Jan W

dan kan je beter aldimelk in de tank gooien en stoppen met melken
anonymous_78
Misschien moet DOC nu het onderspit delven. zegt oevermans

de melkprijs van RFC is mede opgebouwt uit de DOC prijs dus kan dat deel concureren met doc ,oftewel voor de DOC prijs maakt RFC ook kaas,daar hoeven ze geen extra inspanning voor te doen
gerrie-hul
Dat tegenwicht bieden is nog maar de vraagEn een hogere melkprijs ook Dit is er bij vorige fusies ook niet uitgekomen ondanks de beloften De tijd zal het uitwijzen
anonymous_139
FC is aan de leden verplicht om een vuist te maken in de markt, zodat de leden melk kunnen
produceren voor een kostendekkende prijs.
Daarom is het volgens mij beter dat vooraf boven op de garantieprijs die berekend wordt over 40 miljard liter
melk in Noordwest Europa, een toeslag betaald wordt van 1 of 2 eurocent
Hierdoor hebben de marketingmensen bij FC een extra stok achter de deur om bovengemiddeld te presteren
in de markt.
anonymous_139
Als dit dit bericht klopt tsafarmer, dan heeft men bij FC de komende regiovergaderingen nog wat
uit te leggen.
Ik krijg vanmiddag de rayonmedewerker van FC op bezoek en zal dit zeker aankaarten in het gesprek..
We hadden gehoopt dat na de marktstrijd vorig jaar tussen Campina en FrieslandFoods dit soort
taferelen een keer afgelopen zou zijn, maar het tegendeel blijkt waar te zijn.
Misschien moet DOC nu het onderspit delven.
anonymous_139
Foliekaas die naar de Aldi gaat is maar een klein gedeelte van het produktenpakket van FC,
dus DOC met een groot aandeel merkloze foliekaas heeft meer te lijden van deze dumpprijzen.
anonymous_246
Ik lees net een folder van de Plus:magere yoghurt voor 25 cent per liter(max 6 pakken).
Het is van het merk Melinda,ik heb er nog nooit van gehoord,iemand anders wel?
anonymous_973
De "FC had er geen moeite mee om bij ALDI flink onder de prijs te gaan met de kaas, die andere leveranciers hadden bedongen, en zodoende een nieuwe (lagere) prijnorm in de markt te zetten. Gekochte omzet ten koste van de melkveehouder, ik zie dar geen "vuist maken tegen de reail"in, integendeel zelfs

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , lto , frieslandcampina , campina , fusie , europa , melkproductie , zuivelconcern , zuivelmarkt , Actuele zuivelprijzen - Wat is de melkprijs nu? en zuivelproducent geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
1