AOC Friesland kiest voor de melkveehouderij als specialisatie

Beide initiatieven zijn mijn inziens een zeer goede ontwikkeling, niet iedereen heeft de zin en/of capacitietenom op de HAS te gaan studeren. Daarom is een gespecialiseerde middelbare opleiding een schot in de roos voor de toekomst van de melkveehouderij!:

Ambitie met opleiding melkveehouder

LEEUWARDEN - Ook het middelbaar agrarisch onderwijs aan het AOC Friesland kiest voor de melkveehouderij als specialisatie. Het AOC hoopt daarmee landelijk aantrekkingskracht te krijgen.

Eerder deze week gaf het hoger onderwijs (van Hall Larenstein) al te kennen zich te specialiseren in de melkveehouderij. De middelbaar agrarische school (mas) wil met de vernieuwde opleiding Herkenbare Melkveehouderij, voorheen gewoon veehouderij, uit het dal van al maar dalende leerlingenaantallen klimmen.

Enkele jaren geleden leek het middelbaar agrarisch onderwijs op sterven na dood. De stroom leerlingen uit de agrarische sector dreigde op te drogen. Boeren stuurden hun kinderen nog met tegenzin naar de opleiding, die ze niet meer herkenden als opleiding voor het boer worden.

Bron:[www.leeuwardercourant.nl]

Kenniscentrum voor melkvee komt in Goutum

Leeuwarden - Proefboerderij Nij Bosma Zathe in Goutum wordt de komende jaren fors uitgebreid. Dat heeft eigenaar Animal Sciences Group van de Universiteit in Wageningen bekendgemaakt. Belangrijkste doel is een landbouwcampus op te zetten waarin ook hogeschool Van Hall Larenstein, PTC+ en LTO Noord participeren.


De plannen voor de campus met de naam Dairy Valley zijn gisteren bekendgemaakt op Nij Bosma Zathe. Door kennis bij elkaar te brengen op een locatie verwachten de deelnemers de Noordelijke landbouw op een hoger peil te brengen. ,,Doel is om elkaar te versterken. Dat moet er toe leiden dat de kennis die er is beter beschikbaar komt voor de agrarische ondernemers", vatte Paul Vriesekoop, directeur Animal Sciences Group van Wageningen UR samen.
Volgens Jan van der Valk, opleidingsdirecteur van de hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden, is er vanuit de opleidingen een grote behoefte aan een dergelijke campus. ,,Op wetenschappelijk gebied is er in Wageningen onderwijs en onderzoek. Hier in Leeuwarden hebben we bij de hogeschool alleen maar onderwijs en geen onderzoek. Voor de praktijk is dat een gemis. De kennis die voortvloeit uit de wetenschap is nu veel moeilijker praktijkgericht te maken."
De directeur ziet dan ook veel mogelijkheden voor de boeren in de regio. ,,Wanneer ze met vragen zitten hoeven ze straks niet meer aan te kloppen bij commerciële en dure instellingen."
Voor de hogeschool Van Hall Larenstein zal Nij Bosma Zathe op termijn fungeren als buitenlocatie waar praktijkonderzoek plaatsvindt. Ook praktijkschool PTC+ in Oentsjerk wil hierbij een prominente rol spelen. ,,Eventueel kan deze organisatie hier integreren", stelde Vriesekoop van Wageningen UR. Ook directeur Wim Bosch van PTC+ liet weten achter de plannen te staan. ,,Wellicht zal de integratie gefaseerd worden doorgevoerd, maar er is ook een kans dat dit in een keer plaatsvindt." Beide directeuren wilden nog niet zeggen of de overgang definitief is, maar de kans hierop is groot. De beide proefboerderijen werken nu ook al samen. ,,We geven al trainingen op Nij Bosma Zathe", zei Bosch.
Grond bijgekocht

Om de plannen gestalte te geven heeft de universiteit van Wageningen in de afgelopen jaren al grond bijgekocht. Er is nu 170 hectare in eigendom en er wordt vijftig hectare gepacht. De veestapel op Nij Bosma Zathe zal de komende jaren worden uitgebreid van ruim tweehonderd koeien naar driehonderd. In het nieuwe businessplan dat de deelnemers hebben opgesteld, zijn er ook plannen voor verschillende gebouwen op het terrein.
De organisaties die meedoen aan de ontwikkeling van de campus voor de melkveehouderij noemen nog geen tijdstraject waarin de plannen gerealiseerd moeten worden. Ook over de kosten willen ze nog geen mededelingen doen.
De nieuwe rondweg, de Haak om Leeuwarden, zal naar verwachting positief uitwerken bij de ontwikkeling van de campus. Dat stelde burgemeester Crone gisteren. ,,De instelling is dan veel beter bereikbaar. Dat zal uiteindelijk de innovatie versterken."

Bron:[www.frieschdagblad.nl]

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Door Simon Talsma,

Leeuwarden - Het landbouwonderwijs in Nederland moet veel meer studenten trekken om de dreigende schaarste op de arbeidsmarkt aan te pakken. Dat werd gisteren duidelijk op het symposium Herkenbare Melkveehouderij Onderwijs van AOC Friesland in Leeuwarden. ,,Net als in de schildersbranche en de metaal is er een dreigend tekort aan goede mensen”, zei gedeputeerde Sjoerd Galema. ,,We moeten de komende jaren rekening houden met een sterke groei van het aantal wereldburgers en die moeten ook allemaal eten. Dat schept kansen voor de landbouw, in de productie en de werkgelegenheid. Het landbouwonderwijs heeft echter een trieste tijd achter de rug met een doorgaande daling van studenten.”


Aan het niveau van de leerlingen die de opleidingen met een diploma verlaten, ligt het dreigende probleem volgens Galema niet. ,,De mensen die hier van de opleiding komen en de boeren in het algemeen hebben een prima kennisniveau. Bij de boeren zit integraal management in de genen. Ze weten overal van. En juist aan die mensen is behoefte, in binnen- en buitenland.”
Het probleem waar het onderwijs vooral mee worstelt is het aantrekken van voldoende nieuwe studenten. Dat blijkt nogal wat moeite te kosten. Het AOC Friesland is met ingang van dit schooljaar hierop ingesprongen door een opleiding aan te bieden in samenwerking met AB Fryslân. Tijdens deze opleiding, De Young Farmers, krijgen de leerlingen veel praktijkonderwijs en zijn ze enkele dagen in de week op stage. Na afloop is er een baangarantie.

De opleiding komt ook voort uit de vraag van de sector om meer leerlingen af te leveren die zeer dicht bij de praktijk staan. Zo werd vorig jaar op de ledendag van LTO Noord afdeling Fryslân nog stevige kritiek geuit op het landbouwonderwijs.
Volgens Siem Jan Schenk, voorzitter melkveehouderij van LTO Nederland, is het gebrek aan animo voor de agrarische opleidingen deels te verklaren uit de presentatie van de landbouwsector op de arbeidsmarkt. ,,We zijn een belangrijke werkgever, maar laten dat niet zien”, was zijn kritiek. Om daar iets aan te doen pleit hij dan ook voor een intensievere samenwerking tussen landbouwonderwijs en de bedrijven. De noodzakelijke komst van veel Polen die hier werk in de Nederlandse land- en tuinbouw uitvoeren, is volgens de LTO-voorman mede het gevolg van het gebrek aan samenwerking.

Het initiatief van AOC Friesland noemt Schenk een stap in de goede richting om meer leerlingen te interesseren voor de landbouw en de afstand tussen bedrijfsleven en onderwijs veel kleiner te maken. ,,Het blijft de vraag echter hoe we ondernemers nog meer kunnen binden aan het agrarisch onderwijs. Het initiatief van de kenniscampus Dairy Valley waarvan de plannen deze week zijn gepresenteerd bij Leeuwarden is een goede stap. De centrale vraag is daar: wat hebben we nodig? Daar wordt eerst gepeild wat de behoeften van het bedrijfsleven zijn.”

Bron:[www.frieschdagblad.nl]
Coen
zal ook het einde betekenen van Oenkerk; bewaar ik vanuit periode 1968-1971 toch zeer goede herinneringen aan
anonymous_78
ben je al zo oud
Wimsumar
Beste Theo:Coen was kennelijk ook wat traag; In '68, '69, '70, en '71 naar Oenkerk met de 2-jarige MAS-opleiding
Coen
Wim, met BHLS

Theo, ben ook wellicht één van de weinigen hier opt prikbord die op 1 april 2009 naar de reunie (25 jaar bestaan) gaat van degenen die de invoering van de melkquotering nog heeft meegemaakt
Onbekend
Het lijkt me sterk dat boeren hun kinderen met tegenzin naar de landbouwschool sturen. Als kinderen geen intresse in de landbouw hebben kan ik het me niet voorstellen dat deze naar de landbouwschool gestuurd worden door hun ouders. Zelf heb ik op het Aoc nooit meegemaakt dat leerlingen hier tegen hun zin zaten. Op de 4 jarige opleiding zaten vrijwel altijd leerlingen die serieus geintresseerd waren in de melkveehouderij en die ook allemaal als doel hadden om zelfstandig ondernemer te worden in de agrarische sector. Hoe moeilijk dit voor sommigen ook is (degene zonder ouderlijk bedrijf).

En op sterven na dood vind ik ook niet terecht. Er word op het AOC veel gedaan om de opleidingen up to date te houden met opdrachten als het Bedrijfs ontwikkelingsplan en het Optimalisatieplan wat volgens mij een hoog mbo niveau heeft wat op veel andere mbo opleidingen bij lange na niet gehaald wordt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , landbouw , innovatie , lto , koeien , melkvee , lto-noord , pacht , wageningen-ur , boerderij , boer , dairy en aoc geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
8