Jaarlijkse grote beurt, melkmachine.

We kregen laatst de rekening van de onderhoudsbeurt;

ff ter info:
We hebben een Gascoine Melotte melk-installatie, die in 2004 compleet gerenoveerd is, van meetglazen 2x4 visgraat tot 2x5 visgraat melkmeters ( +afname ) met koe herkenning ( MR-2000 melkmeters met GM3000windows programma).
Verder heel weinig problemen mee en melkt goed met die grote melkklauwen en ruime melkleidingenen vacuúm leidingen ( 90mm).

De onderhouds beurt koste incl BTW ruim €4000,- euro, hier schrok ik nogal van!
Wie heeft er een soortgelijke installatie en kan hier wat over zeggen?

ff wat 'dure' onderdelen die ik even de prijs per stuk! vermeld:

vlotter voor melkmeter á €86,41
hallswitch melkmeter á 80,80
membraan voor isovac 3500 á 29,30
afdichtring isolac melkklauw á 5,50
aansluitnippel isojet a 28,80
Tepelvoering type922 siliconen á 10,90
set onderdelen MR2000 melkmeter á 122( Dat was na 4 jaar nodig, dus 10 standen x 122 exl BTW )

verder nog wat onderdelen , bijv. service abbonoment van 580 euro.

Zijn de prijzen van deze onderdelen bij andere dealers in het land ongeveer hetzelfde?
Andere jaren zijn we voor bijna de helft klaar qua onderhouds beurt.

Gegroet.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
We melken zonder melkmeting in een stal die een keer gerenoveerd is met een ander merk, ja dat kan. Zit geen melkmeting in. Ik vraag me af of al die onderdelen ook werkelijk aan vervanging toe zijn. Veel dealers houden er een vaste gewoonte op na maar van alles en nog wat te vervangen, brengt tenslotte omzet. Bij ons wordt niets vervangen zonder vooraf gaande toestemming. Dit nadat ik zelf geconstateerd heb dat een onderdeel aan vervanging toe is, dus niet volgens de "kalender". Ik zou hier eens contact over opnemen en de dealer en hem aanbieden de nog niet versleten maar wel vervangen onderdelen terug te plaatsen. Bij discussie is het misschien wel tijd dat de dealer dan ook maar vervangen wordt. Onderhoudsbeurt kost bij ons 2x4 incl. tepelvoeringen meestal tegen de €1000.
Onbekend
Absurt hoog die prijs van een 4000
Ik heb allang in de gaten dat sommige melkmachinedealer er erg hoge prijzen op na houden, en ik melk met fullwood.
Ik bestel zelf de fullwoodonderdelen in engeland bij een engelse dealer.betaal de rekening vooraf en laat de zooi gewoon opsturen.Onderdeelprijzen schelen soms meer dan de helft dan ze hier rekenen. Hier sommige fullwoodealers willen snel rijk worden.........

Het kan echt geen kwaad om eens verder te informeren, qua onderdelen en servicebeurt, je bent niet de dealer z'n eigendom , laat de maar kwaad kijken.
Onbekend
Op onderdelen zit gewoon een marge en Piet als je nu storing hebt komt dan ook de Engelse dealer?

Ik begrijp ook wel dat het altijd schrikken is met zo'n onderhoudsbeurt.Maar als je er nu gewoon even bij blijft en met de monteur overlegt en meekijkt hoe de onderdelen er uit zien voorkom je veel gezeur achteraf.
Geen tijd,dan bedenk maar dat die uurtjes goed betaald worden.
Onbekend
Sorry,maar als er storing is worden die uren gewoon betaald. Dus daarom hoeven de onderdelen niet extra duur te zijn.
Onbekend
Ik bestel gewoon de onderdelen in engeland bij een dealer die vooraf per mail de prijs doorgeeft en goed levert.
Voor service heb ik hier de ned. fullwood dealer die weet dat ik overzee bestel , maar na een paarjaar nog steeds niet kan aangeven waar het prijsverschil in identieke onderdelen in zit, ergens moet toch flink zakken gevuld worden, maar niemand weet wat........
daarintegen doe ik zelf heel veel aan de machine....
Onbekend
Wat raar dat ik hier lees, dat de dealer gelijk de tepelvoeringen levrt bij de grote beurt.

Bij bv de AGIB kan je veel goedkopere tepelvoeringen kopen. Ook zijn er bv veel merkloze ringtjes etc. te koop.

Zo kan een grote beurt wel heel goedkoop worden.
Onbekend
Dat GM duur was in onderhoud was mij bekend maar dit is wel heel erg duur, Ik heb Laval en ben met tepelvoeringen rond de 1200 euro kwijt incl btw, 2 x 6.

deel ik dat door het aantal dagen/jaar dan is dit wel bijna mijn goedkoopste machine
Onbekend
melk zelf met GM 2x12 en ze hebben inderdaad dure onderdelen. Maar het interval waarmee ze die vervangen (als je zelf niet oplet) is veelste snel. Pure geldklopperij. Ik heb een duidelijke afspraak met de dealer dat er zonder overleg niets vervangen word. Heb voor de melkmeter, pulsator en nog wat andere kleine dingetjes standaard onderdelen liggen en die vervang ik wanneer dit nodig is.
Onbekend
2keer tien boumatic zonder melkmeting met airwash grote beurt compleet met tepelvoering vorige week 2600 euro via duitse dealer
Onbekend
Ik doe het zelf niet, maar ik heb es een boer gesproken die een andere merk dealer het jaarlijkse doormeetrapport liet uitvoeren. Op die manier krijg je een meer onafhankelijk rapport, zonder dat meteen onnodige zaken worden vervangen. Dat kan je dan nog altijd zelf naar aanleiding van het advies.
Voor mijn 2x7 visgraat Westfalia ben ik per jaar ongeveer 2000 Euro kwijt aan onderhoud. De kosten van de beurten wisselen wel flink. De goedkoopste is ooit uitgevoerd voor 550 Euro en de duurste tot nog toe voor 3800 Euro.
Zodra je bij Westfalia kosten krijgt aan de melkmeter lopen de kosten flink op:
Deksel meethuis Metatron: 53.56 Euro ex btw
Meethuis zonder deksel Metatron: 206.13 Euro ex btw
Onbekend
Wat is te duur?
Er zijn mensen die vinden dat 1 koe in de week met uier ontsteking moet kunnen (laatst van de veearts gehoord) . En als ze 1 week geen hebben valt het mee.
Maar wanner doe je het goed als je alles zelf aan je melkmachine doet? Dit is toch voor iedereen anders.
Als ik alles zelf aan mijn melkmachine moest doen kwam het zeker niet goed. Dus waneer is iets te duur.
En er zijn hier dan wel wat handige jongens op de site maar vertel ook eens het cel en kiem getal want dat zegt mij veel meer. Die van ons is momenteel 70 cel4 kiem. En dat is mij ook veel geld waard
Onbekend
Dat verklaart ook waarom jullie zo pro ddb zijn.
Onbekend
Wij hebben een GM 2x6 electr.mekmeting en aut.afname + koeherkennning. 2e hands voor 5000 euro. bij een boer gekocht. Gesloopt en geinstalleerd mbvGm dealer. Nu gaf het mij te denken dat onderdelen uit het schap bij de dealer knetter duur zijn. Bijvoorbeeld een slanggeleider op de putrand wat niet meer is dan een aluminium blikkie met een V er in en die gezet is in een koker profiel zodat ie in de putrand heen en weer kan gaan. 32 euro pst. Ik dacht dat kan goedkoper vervogens heb ik bij een andere dealer van een ander merk 4 setjes gekocht (melkmeter,display kast en afname cilinder.) voor 100euro pst. Kijk die andere dealer krijgt dat spul terug bij inruil op een nieuwe melkstal vervogens komt dat in hun magazijn tot lengte van dagen teliggen.
Nog een andere tip bij die onderhoudsbeurt,blijft er maar bij en help die monteur.Klepjes enmembraampjes vervangen kan je zelf ook wel.

Wij hbben helemaal geen abonement vertel ,wat is daar het voordeel.(geen uren inrekening gebracht ofzo?)
Onbekend
Jaarlijks een onderhoudsbeurt, dat is verplicht ja, niet een abonnement Paul!!
anonymous_14
Ik heb zojuist de rekening voor mijn 2x10 fullwood, 557 euro incl btw, Dit is zonder tepelvoeringen.
Deze kosten ca. 60 euro per stand.
Deze melkstal is 1 jaar oud en er waren dus weinig of geen onderdelen nodig. Mijn niet goedgekeurde sensomatic melkmeters bestaan ook uit een stuk. Dus die zijn of heel of stuk.... 😄 Ik verwacht ook niet snel dat soort rekeningen.
Wimsumar
Beste discussieleden: Ik heb een 30 jaar oude/jonge MIELE 2*6 met electropuls + afname + meetglazen. De meeste reparaties en onderhoudsklussen doe ik zelf. Onderdelen zijn alleen nog ''gebruikt'' te verkrijgen, onlangs een gereviseerde melkpomp E407,- (gehaald+ zelfmontage). Goede reserve vacuumpomp E 250,-. Nieuwe voeringen E 5,-/stuk. Electropulsator: ze werken altijd goed en anders direct kapot, gebruikt electronicablokje kost +/_ E 35,- (ongeveer één/jaar!). Afname-electronica nog nooit kapot geweest. Alles word ééns/jaar en indien nodig vaker met de hogedrukspuit afgespoten. Laatste doormeten: + rapport, + K.O.M. bijdrage, + werk, + wat klein materiaal naar boven afgerond betaald E 153,- (HONDERDDRIE-ENVIJFTIG) . Waarom zijn er andere merken en uitvoeringen melkstallen? AANVULLING: Geometrisch kiemgetal 5 en geometr. celgetal 185.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 02/10/2008 21:44 door Wimsumar.
Wimsumar
Beste discussieleden: Het onderhouds-abonnement is niet anders dan dat de dealer zelf kan plannen wanneer de monteur langs komt. Er is ook een ''protocol'' bij welke werkzaamheden uitgevoerd worden (n.a.v. het doormeetrapport) en dit binnen een bepaalde werktijd en voor en vastgestelde prijs(uiteraard in overeenstemming met de melkinstallatieomvang).
anonymous_46
Heeft niks met de onderhoudsbeurten te maken, wij deden (nu robot) dat altijd!!! elk jaar + 2 keer per jaar tepelvoeringen vervangen, de ene week 2 koeien uierontsteking, andere week 0,1 dan eens 3. Zonder noemenswaardige oorzaak! Afgelopen 5 jaar Senior gemolken, 2 x 10 met 2VAC systeem, celgetal ging van 300.000 naar 120.000, maar nog steeds regelmatig 1 a 2 koeien per week met uierontsteking. Kosten doormeten + vervangen ringetjes melkmeter + schoonmaken pulsatoren (alles 20 keer!!) en een dag werk, waarvan 1 monteur en zelf 1 persoon: 1000 - 1500 euro, waarvan arbeid plm 350 euro en dingetjes (x20) ongeveer 700 euro. Vond ik als heel erg duur, de oude 2 x 6 met glazen kostte rond de 100 tot 200 euro en een halve dag 1 monteur.
Hoe nu ? Uierontsteking is bij vlagen nog 1 a 2 koeien per 14 dagen/maand, celgetal 300.000, kiemgetal 10. Onderhoud zal wel wat duurder zijn, maar wat een gemak! Hier geen melkstal meer...
paul1
tja, veel electronica, en nieuwe snufjes in de melkstal zal ook een keer vervangen moeten worden, daarom heb ik een hele`basic` melkstal, met alleen de aparatuur die nodig is om te melken.
paul1
Ik kan het nog sterker vertellen, mijn melkstal is bijna 40 jaar oud.
dezelfde hekken, alleen machine , melkpomp, melkklauwene.d. wel een keer vervangen.
paul1
cel 170 en kiem 10,vind ik zelf ook prima.
paul1
is verplicht bij kkm
feitsma
Als ik bovenstaande bedragen zie, dan vind ik de onderhoudskosten van een robot nog best meevallen. Voor 6 onderhoudsbeurtenen het kunnen beschikken over een 24 uurs storingsdienst,betaal ik Lely zo'n 1900 euro. Daar komen natuurlijk nog wat onderdelen bij, en er kan eens een storingsbezoek bijkomen, maar in de afgelopen 8 jaar , was ik in totaal meestal tussen de 3000 en 4000 euro klaar. Let wel voor een apparaat wat de klok rond z'n werk doet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koe , btw en klauw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
13
TREFWOORDEN