Bedrijven kunnen verplicht worden tot BTW-afdracht bij melkquota-transacties

Melkveebedrijven die productierechten verleasen of verkopen en die voor de omzetbelasting voor de landbouwregeling hebben gekozen, worden onder bepaalde omstandigheden toch aangemerkt als BTW-onderneming.

Volgens de staatssecretaris De Jager van Financiën wordt de verkoop van productierechten belast met 19% BTW. Deze hoofdregel geldt voor bedrijven die voor nevenactiviteiten als omzetondernemer in de administratie van de Belastingdienst zijn opgenomen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij activiteiten als het stallen van caravans, het exploiteren van een minicamping of het verrichten van loonwerk. Ook bedrijven die op enigerlei wijze periodiek aangifte van omzetbelasting doen worden belast met 19% BTW.

Geen nevenactiviteiten

Er geldt een uitzondering voor de bedrijven in de landbouwregeling die geen enkele belaste nevenactiviteit hebben. Bedrijven die ook voor nevenwerkzaamheden zijn ontheven van de administratieve verplichtingen voor de omzetbelasting en dus geen BTW-aangifte hoeven te doen, hoeven ook geen BTW in rekening te brengen bij de verkoop van productierechten.

Kleine Ondernemers Regeling

Boeren die de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) toepassen, zijn wel 19% BTW verschuldigd. Verder moet ook BTW worden geheven, als een melkveehouder voor het verleasen steeds in de heffing van omzetbelasting betrokken is geweest, en na de overdracht van zijn bedrijf een deel van zijn melkquotum aan een derde overdraagt. Hetzelfde geldt, als een boer die met zijn bedrijf is gestopt inmiddels is overgegaan op belaste activiteiten en aangifte omzetbelasting doet in het tijdvak waarin het quotum wordt overgedragen.

Leasing

Ook de verhuur van productierechten wordt belast met 19% BTW. Voor de verhuur van melkquota bestaat een overgangsregeling. Deze regeling heeft alleen betrekking op contracten met een ingangsdatum vóór 15 juni 2006. Bij langlopende overeenkomsten kan de btw-heffing achterwege worden gelaten. Maar dit kan alleen als de overeenkomst op 15 juni 2006 al bestond, en uiterlijk tot 1 april 2010 doorloopt. Volgens de staatssecretaris maakt het hierbij niet uit, of de landbouwer eenmalig of jaarlijks een meldingsformulier quotumoverdracht stuurt aan het Productschap Zuivel.

Juridische procedure

Enkele accountantskantoren, waaronder ABAB, beoordelen op dit moment met LTO Nederland of voor de BTW op het verleasen of het verkopen van melkquotum een juidische procedure moet worden opgestart. Een argument daarvoor is, dat het verleasen van melkquotum als een dienst kan worden aangemerkt, zoals bedoeld in de landbouwregeling. Het betreft immers een dienst die naar zijn aard bijdraagt aan de agrarische productie. ABAB adviseert melkveehouders vooralsnog om bij nieuwe overeenkomsten 19% BTW in rekening te brengen. Het is bij lease en verkoop van productierechten altijd raadzaam om bij een belastingadviseur na te vragen of er omzetbelasting moet worden afgedragen.

Bron: ABAB

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
oude koeien, deze discussie of informatie is bijna een jaar geleden ook al hier gevoerd. Informeren en dan handelen lijkt me het verstandigd. Al valt me wel op dat sommige accountantburo'snet doen of zij het nieuws voor het eerst brengen
Coen
qoutumhandelaren hanteren deze BTW-regels al lange tijd
Onbekend
Nu val ik onder de landbouwregeling met mijn landbouwbedrijf en heb ook nevenactiviteiten waarvoor ik aangifte omzetbelasting doe. Ongeveer een maand geleden heb ik varkensrechten gekocht zonder omzetbelasting van een veehouder die ook onder de landbouwregeling viel. Moet ik nu van de aangekochte rechten voorbelasting er uit halen en als voorbelasting opgeven in de aangifte? Als ik de varkensrechten weer verkoop, moet ik dan 19% omzetbelasting afdragen?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , administratie , belasting , zuivel , melkquotum , productschap-zuivel , stallen , melkveehouders , melkveehouder , boer , lei , btw en abab geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
24