Melkleverstop gaat onverminderd door!!

Beste collega's,

Hieronder de tekst van de ansichtkaart die vandaag op de post is gegaan naar alle melkveehouders in Nederland.

<b>Zuivelindustrie gaat overstag
</b>
De melkleverstop heeft de eerste concrete resultaten opgeleverd. De directeur van melkverwerker Walhorn, waar Duitse, Belgische en Nederlandse melkveehouders bij zijn aangesloten, heeft een resolutie ondertekend, waarin staat dat Walhorn zich in gaat zetten om 43 cent uit te betalen, zich in zal zetten voor een flexibele productiebeheersing om vraag en aanbod op de Europese melkmarkt in evenwicht te brengen en mee zal werken aan een inhouding van 0,5 cent per kg melk om deze flexibele productiebeheersing mogelijk te maken.

Daarnaast zet hij zich binnen de zuivelindustrie in, om deze doelen te bereiken. Als eerste stap heeft hij voor de Belgische EMB en de Waalse Boerenbond een gesprek geregeld met de Belgische zuivelindustrie (o.a. Milcobel en Campina Belgi? Dit gesprek heeft 2 juni jl. plaatsgevonden.

Een groot aantal melkfabrieken heeft in Duitsland een mandaat afgegeven aan de Duitse Zuivel Organisatie om te onderhandelen over de melkprijs met de BDM/EMB. Zodra duidelijk is of Campina en Friesland Foods dit mandaat ook hebben afgegeven, brengt de DDB dit in de landelijke pers, en ook de consequenties die dit voor de Nederlandse zuivelindustrie heeft.

Op de site van de DDB vindt u een video over de blokkade van Campina Keulen in Duitsland. Wat daarbij opvalt is, dat de directie meteen komt praten met de actievoerende boeren, er geen agressiviteit is tussen collega-melkveehouders en er ook geen gerechtelijke procedures tegen de BDM worden gevoerd!

In Oostenrijk wordt 70% van de melk niet meer geleverd, een percentage dat iedere dag stijgt. In Zwitserland blijft 50% van de melk thuis en sluiten iedere dag nieuwe collega’s aan bij de leverstop.

<b>De president van de EMB, Romuald Schaber, doet een dringende oproep aan de Nederlandse boeren om massaal aan te sluiten bij de leverstop. Nederland is een belangrijk zuivelland, de deelname van de Nederlandse melkveehouders is een grote steun en motivatie voor de Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse collega’s.

Melkleverstop nog steeds in Nederland
</b>
In Nederland is de melkleverstop nog steeds van kracht, evenals blokkades. De blokkade bij Friesland Foods Nijkerk is door de rechter opgeschort naar 12 juni a.s. Dan zal de zaak behandeld worden en zal de DDB verweer voeren. Nieuwe blokkades zijn niet uitgesloten en ook bij Campina Heiloo is de blokkade nog van kracht.

Opvallend is het dat zowel Friesland Foods als Campina geen (juridische) pogingen hebben ondernomen om hun Duitse locaties weer vrij te krijgen, terwijl de situatie in Duitsland veel ingrijpender is, daar zijn bijna alle melkverwerkers geblokkeerd.

De melkleverstop en de blokkades verhogen de druk op de zuivelindustrie om zo snel mogelijk aan de eisen van de EMB te voldoen.

<b>In de EMB is de afspraak gemaakt dat alle acties en de melkleverstop pas be?digd worden als alle belangrijke EMB-landen een akkoord met de zuivelindustrie hebben. Daarbij hoort Nederland ook. Laat uw buitenlandse collega’s niet de kolen uit het vuur halen, sluit aan! Wij horen er bij te zijn, nu de Europese zuivelsector een nieuwe tijd tegemoet gaat.
</b>

Met vriendelijke groet,

Sieta van Keimpema

Voorzitter DDB

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
De schade is blijkbaar nog niet groot genoeg en Henk wat ga jij nu doen?
Onbekend
Doorgaan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Onbekend
ben benieuwd hoe de actievoeders hun schuldeiser te vriend gaan houden, nu ze nog steeds geen melk leveren en dus geen inkomsten hebben, elke tank is 10% minder melkgeld
Onbekend
Voor elke cent die er op jaarbasis bij komt, kan je 11 dagen de melk in de put laten lopen.
Onbekend
En het jaar wordt steeds korter , de helft zit er al weer bijna op, ik zou dus geen 11 dagen nemen maar,5 dagen dumpen, dan moet de rest van dit jaar dus al 1 cent stijgen.
Onbekend
Hoezo elke tank is 10% minder melkgeld, ja per maand maar we praten toch over een jaar? Het klopt dat Campina Deutsland geen juridische stappen onderneemt, men brandt zich er hier niet aan, omdat de Duitse LTO (DBV) zich in tegenstelling tot hier wel aan onze zijde staan. Ditzelfde geldt voor politiek en toeleveranciers.
Zo zie je maar met elkaar bereik je meer! Het is toch onvoorstelbaar dat je niet voor jezelf opkomt, of willen jullie Nederland graag het geisoleerde lelijk eendje van Europa worden?
Onbekend
volgens van Basten winnen we het EK, dus jij als duitser, ff dimmen.
Onbekend
niet zo arrogant brutus, want daar staan Nederlanders om bekend in het buitenland.;-)
Onbekend
Als er 1 arrogant voetbal team is, dan is dat wel de Mannschaft
Onbekend
Hier in Duitsland is veel minder verdeeldheid dan bij jullie in Nederland. De boeren zijn het er hier in ieder geval allemaal over eens dat men tegenwoordig voor 28 cent niet meer melken kan! Niet iedereen wil/kan meedoen aan de leverstop, maar in ieder geval een groot gedeelte doet mee!! En we komen bij elkaar, steunen elkaar en praten met elkaar. Samen bereik je veel!! Zolang iedereen de ander zijn keus respecteert en elkaar daarin vrijlaat gaat het goed.
Onbekend
Ik heb gehoord dat ze bij jullie in Duitslandvanavond een 4 tal distributie centra hebben glokkeerd, o.a. van Aldi en Edeka. is dit ook zo of zijn het enkel geruchten? En zoja, miischien willen de Hollandse boeren die het moreel niet kunnen verantwoorden melk te vernietigen hier deelnamen aan zo'n blokkade!
Onbekend
Gesprekken met de LEH hebben nog geen resultaat opgeleverd. Daarom heeft de DBV vandaag opgeroepen om vanavond trekkerdemonstraties te houden bij de distributiecentra van de LEH.Vanavond waren dat Aldi Nord, Rewe en Norma. Morgen wordt er gedemonstreerd bij verdere distributiecentra.

bron: [www.bauernverband.de]

Ik lees hier niets over blokkades, alleen over demonstraties.
Onbekend
Bedankt voor je informatie,JRJik kreeg vanavond een Duits telefoontje van een begripvolle burger en die vertelde mij erover;.ook een groot deel van de samenleving staat achter de boeren en ze krijgen veel steun uit alle hoeken van de bevolking. Wat zo het mooi zijn als hier in Nederland de samenhorigheid alleen onder de boeren al zo groot was.
Onbekend
henk schreef:
>
> Ik heb gehoord dat ze bij jullie in Duitslandvanavond een 4
> tal distributie centra hebben glokkeerd, o.a. van Aldi en
> Edeka. is dit ook zo of zijn het enkel geruchten? En zoja,
> miischien willen de Hollandse boeren die het moreel niet
> kunnen verantwoorden melk te vernietigen hier deelnamen aan
> zo'n blokkade!


Hallo Henk,

van deze acties heb ik nog niets gehoord, de BDM heeft gister wel geprobeerd te faxen, maar de fax stond uit... 😕
Tja en wat het idee betrefd om de boeren die de melk nog wel leveren aan zulke acties te doen meedoen: Dat gebeurd al!!
Veel boeren die niet mee doen met de melkleverstop komen wel bij de bijeenkomsten van de BDM samen om erover te praten en de anderen moed in te praten. Maandag werden overal de melkfabrieken dichtgezet met trekkers, en ook hier waren veel boeren die niet met de melkleverstop meedoen, maar toch hun steentje bij willen dragen. Er waren ook heel veel loonwerkers met grote trekkers om de melkfabrieken dicht te zetten.
Bovendien gaan de landvrouwen hier dagelijks gezamelijk winkelen en kopen alle verse melk uit de schappen. Dit wordt dan verdeeld in kindercreches, op scholen, bejaardencentra enz. Bovendien kunnen de bonnetjes bij het Landfolk (boerenorganisatie) terecht en wordt het terug betaald, dus ook op die manier kan iedereen een steentje bijdragen.

(PS. Gisteren hier in Grossefehn 4 winkels leeggekocht, er waren nog maar +- 70 verse pakken melk. Nu niets meer.)henk schreef:
Onbekend
Ach Paul laat Brutus toch, je weet toch 1 ding dat wij altijd in de laatste minuut winnen! En van ons pas gewonnen is als we het stadion uit zijn. Helaas geld voor mij dit niet want ik heb heus nog na al die jaren een oranje pet op, dus Van Basten succes en doe je best.
Onbekend
Campina Duitsland durft geen juridische stappen te nemen tegen de Duitse leden en wel tegen de Nederlandse oerleden , weer lekker cooperatief bezig.
In plaats van juridische stappen te ondernemen tegen hun eigen ontevreden leden kunnen ze beter deze mensen weer tevreden maken door te praten over hoe en wat te doen voor een betere melkprijs.
Onbekend
Welke oer leden? Zijn voornamenlijk ex campina leden en cono leden die Heiloo blokkeren!
Onbekend
De CM leden in ons land moeten nu een superprijs beuren, daar gaat het om.
Onbekend
maar ook heel anders dan 30 cent gaan betalen zoals rff
Onbekend
ik wil nog wel doorzetten onder 5 voorwaarden:

* de enige actie die wij voeren is melk weglaten lopen
* geen blokkades of protestacties bij locaties van melkfabrieken
* mensen die melk willen leveren, respecteren en hun gang laten gaan
* op internet lijsten publiceren van deelnemende melkveebedrijven, zodat ik weet wie solidair is en wie asociaal is
* het systeem van melkprijsonderhandelingen gebaseerd op productiekosten ook de produktiekosten van de fabrieken meenemen bulk versus meerwaarde
Onbekend
dit is acceptabel ik hoop dat de rest er ook zo in mee gaat
Onbekend
Het bestempelen van mensen die geen voorstander zijn van melkstaken als asociaal, vind ik tekenend voor jullie...
Onbekend
Duistere Drogeerde Betweters
Onbekend
sorry melkveehouder, mijn taal gebruik was, vind ik ook, iets te fors, mijn excuses daarvoor. Ik gebruik liever de term ondoordacht, hopelijk krijg je daar geen aanstoot van
Onbekend
misschien kunnen we dan een cooperatie oprichten en onze melk naar duitsland exporteren ipv naar FF of campina in nl. Deze laatste beide willen hun melkgeld toch niet uitkeren naar hun boeren - en bovendien hoeven de meeste leden van FF en Campina volgens de lto verhalen ook niet meer melkgeld!!

PFFFF hopelijk zetten de duitsers nog ff door!
Onbekend
goed idee
Onbekend
hardstikke goed!!

Doorgaan!!!! Gelukkig zijn ze in duitsland soms toch net iets slimmer dan de boeren in nl.
Onbekend
.
Onbekend
Waarom nu pas actie. Vorig jaar zomer hoorde je niemand en toen was de melkprijs veel lager. Op de vergadering vd coop's knikt iedereen ja. En nu is het lijden en last. Bovendien is het zeer onnozel om te blijven pleiten voor quotering in de eu. Vooral nederland heeft nog last van quotumkosten. Zonder marktbescherming heb je niks aan quotum. Dus zo snel mogelijk weg met quotum. En als je de melkprijs te laag vind aan de bel trekken met een stel boeren en dreigen om weg te gaan. Dat is mi de manier. Alle verhalen van ddb boeren die tegen quotumverruiming zijn en ondertussen verdubbelen hebben boter op hun hoofd. Dan moet je ook niet uitbreiden als je vind dat de markt niet meer melk aankan. Waarom pleit de ddb niet voor superheffingverlaging ipv met lachende gezichten op een giertank gezeten melk over het land sproeien. Als ze in duitsland een kritieke kostprijs hebben van 43 cent bij 3,70 vet dan ben ik niet zo bang voor de vrije markt. Zeker niet als de quotumkosten omlaag gaan.
Waar gaat de kostprijs van omhoog? Van enorme schaalvergroting.Volgens de boerderij van 14 dagen geleden is de terugverdientijd bij opschalen 40 jaar. Dan zitten de meeste boeren al in het bejaarden tehuis(als ze nog niet versleten zijn)
Onbekend
kuiter schreef:
>
> Waarom nu pas actie. Vorig jaar zomer hoorde je niemand en
> toen was de melkprijs veel lager. Op de vergadering vd coop's
> knikt iedereen ja. En nu is het lijden en last. Bovendien is
> het zeer onnozel om te blijven pleiten voor quotering in de
> eu. Vooral nederland heeft nog last van quotumkosten. Zonder
> marktbescherming heb je niks aan quotum. Dus zo snel mogelijk
> weg met quotum. En als je de melkprijs te laag vind aan de
> bel trekken met een stel boeren en dreigen om weg te gaan.
> Dat is mi de manier. Alle verhalen van ddb boeren die tegen
> quotumverruiming zijn en ondertussen verdubbelen hebben boter
> op hun hoofd. Dan moet je ook niet uitbreiden als je vind dat
> de markt niet meer melk aankan. Waarom pleit de ddb niet voor
> superheffingverlaging ipv met lachende gezichten op een
> giertank gezeten melk over het land sproeien. Als ze in
> duitsland een kritieke kostprijs hebben van 43 cent bij 3,70
> vet dan ben ik niet zo bang voor de vrije markt. Zeker niet
> als de quotumkosten omlaag gaan.
> Waar gaat de kostprijs van omhoog? Van enorme
> schaalvergroting.Volgens de boerderij van 14 dagen geleden is
> de terugverdientijd bij opschalen 40 jaar. Dan zitten de
> meeste boeren al in het bejaarden tehuis(als ze nog niet
> versleten zijn)

Waarom nu pas actie?? Vorig jaar werd in Duitsland gedreigt met actie, met melkleverstop. De voorwaarde was dat er voor 1 oktober 40 cent uitbetaald moest worden. Prompt 1 oktober was de prijs bij 43 cent... rara... Hoezo de melkfabrieken waren bang voor de acties? Wel waren er allemaal smoesjes waarom dan ineens de prijs zo hoog was, maar daar trap ik niet in...
En kun je dan nog acties voeren als je bereikt hebt waar je naar vraagt?? Dan zouden alle consumenten het geloof in de melkveesector hebben verloren!!!
Bovendien is het afgelopen jaar de kostprijs heeeeel erg gestegen. Kijk naar prijzen voor diesel, vorig jaar (hier in Duitsland) +- 1 euro per liter thuis, nu 1,50 das al 50%. Stro, een vierkante grote baal, vorig jaar 11 euro, nu 50 euro, das al 540%. Hooi was vorig jaar voor een ronde baal 1.25 m hoog +- 10 euro. Als je geluk hebt kun je t nu kopen voor 40 euro per baal. Dan heb ik het nog niet over de gestegen krachtvoer en kunstmest kosten gehad. Ik weet de prijzen niet, ik zie alleen wel aan de rekeningen dat die behoorlijk gestegen zijn! Dus nu is wel het moment om acties te voeren!

Als je quotum erbij koopt doe je dat van bestaand quotum, quotum wat al op de markt is. Er is dus niet méér quotum in Nederland, het is alleen anders verdeeld omdat de een kleiner wordt of stopt, en de ander groter wordt. Bij quotum verruiming krijgt iedereen er zoveel % bij en dan kan er dus ook zoveel méér gemolken worden, wat dus slecht is voor de prijs...
Onbekend
nu is melk schaars en zou +50ct moeten zijn?
Onbekend
nee melk is niet schaars dat heb je me niet horen zeggen (of gelezen..)
het is alleen dat je het aanbod met quotum verruiming nog groter maakt. en als de vraag toch al klein is, en het aanbod nog groter wordt, dan is er maar een uitkomst.... Prijs daalt. toch?
Onbekend
De prijs liep eind 2007 fors op door groot tekort, in 2008 stijgt EU productie slechts 0.6 %, en de wereld-vraag neemt komende jaren nog sterk toe. Conclusiekrapte melk blijft eerste jaren gigantie's voedsel probleem, en over de rug van de boeren kunnen ze de prijzen zo onmogelijk laag houden, al zouden ze dat wel graag zien...
Onbekend
ja heeeeeeeeeeeeeeeel goed, eerst een halve cent inhouden en dan gaan ze hun best doen iets meer te betalen!! zon fabriek moet je nooit geen melk meer leveren!! je moet een halve cent betalen!! dat is -0,5 ct melkgeld!!
wat krijg je terug? iets waar je altijd al recht op had! ik laat trouwens geen melk weglopen.
Als ik de reactie's van de mensen om mijn heen zo hoor,is alle sympathie voor de melkveehouderij in een klap geruineerd
Onbekend
Na een paar weken zijn de mensen alles al weer vergeten, maar de winkels en zuivelfabrieken die krijgen zo wel veel meer respect voor de landbouw.
Grasbaal
Beste Jank,

Wat ga jij doen als jij te horen krijgt dat er in Nederland DDB sympatisanten zijndie de tank leeg laatlopen bij een collega melkveehouder die niet achter de acties staat?
anonymous_821
Mmm. zich inzetten om 43 cent te betalen is anders totaal iets anders dan beloven het ook te doen
anonymous_821
Die zet zich in voor de hoogste prijs,, zeggen ze.
Dat moet dan nog beter zijn

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , melk , melkprijs , campina , zuivel , emb , ddb , melkveehouders , zwitserland , sieta , milcobel en melkmarkt geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0