Gestage groei bij Özgazi kaasmaker Etten-Leur

Özgazi, producent van zachte witte kaas in pekelwater in het Brabantse Etten-Leur, maakt een gestage groei door. In 1995, bij de start van het bedrijf op het industrieterrein Nieuwe Donk, had het een aanvoer van 10 miljoen kilo melk. Nu wordt van 75 tot 80 miljoen kilo melk ongeveer 12.000 ton zachte witte kaas gemaakt.

"Als de groei zo doorgaat, is de productiecapaciteit in het huidige bedrijf aan de Nijverheidsstraat binnen drie tot vier jaar volledig benut. In dat geval denken we aan de bouw van een nieuwe fabriek, want alleen zo kan je de logistieke processen optimaal doorvoeren" , zegt Serif Aktürk, directeur, eigenaar en oprichter van zuivelonderneming Ozgazi. Commercieel directeur Harry Ki is verantwoordelijk voor de afzet en voor de melkaankopen en de contacten met de groep melkveehouders, die sinds 1 januari Ozgazi van boerderijmelk voorzien.

Koemelk
Inmiddels verwerkt Özgazi 60 miljoen kilo koemelk. Zo'n 60% komt van 46 individueel gecontracteerde melkveehouders, die tot 1 januari aan andere Nederlandse zuivelondernemingen hebben geleverd. Deze groep is afkomstig van een inkoopvereniging die onder de naam Delta Feed voor gezamenlijke rekening voer inkocht. Deze veehouders in de regio Utrecht-Leerdam-Dordrecht ontvangen de melkprijs die Cono Kaasmakers zijn melkveehouders uitbetaalt, met daarop een plus van 2,5 cent. Daarnaast krijgt Özgazi contractueel boerderijmelk aangeleverd vanuit zuivelcoöperatie Campina. De resterende behoefte wordt op de markt afgedekt.

Geiten- en schapenmelk
Daarnaast verwerkt de onderneming jaarlijks 15 miljoen kilo geitenmelk tot Turkse feta. Deze melk wordt afgenomen van Amalthea, de cooperatie van melkgeitenhouders in Zuid-Nederland. De andere steeds belangrijker wordende leverancier is coöperatie CBM uit Midden-Nederland. Op jaarbasis koopt Özgazi tussen de 3 en 3 miljoen kilo schapenmelk in Frankrijk en Spanje.

Originele Turkse witte kaas
Van deze totale melkaanvoer maakt de onderneming volgens Aktërk jaarlijks 12.000 ton fetakaas. "Je hebt in feite drie soorten witte kaas. De goedkoopste is het imitatieproduct, waarin dierlijke vetten zijn vervangen door plantaardige. Dan heb je het procédé waarbij ultrafiltratie wordt ingezet bij het maken van witte kaas, zoals de Denen dat doen. De duurste manier is de traditionele Turkse wijze, waarbij de melk wordt aangezuurd en gestremd. De kaas wordt vervolgens in de vormen gedaan, daarna diverse keren gekeerd en tenslotte gerijpt in het pekelwater. Het leidt ertoe dat onze kaas een echte bite heeft en vooral een echte kaassmaak", licht de ondernemer toe.

Verkoop
Ozgazi verkoopt zijn originele Turkse witte kaas via private labels van 15 groothandelaren, voornamelijk aan de Turkse gemeenschap in West-Europa. Duitsland neemt zo'n 60% van de totale productie af. Belangrijk is ook Groot-Brittannië met 10%, en dan volgen landen als Oostenrijk, Frankrijk, Nederland en België met ieder ruim 5%. Kleinere hoeveelheden vinden hun weg naar afnemers in Denemarken, Zweden en Noorwegen.

Harry Kil: 'De Turkse gemeenschap consumeert witte kaas zoals wij dat doen met onze Goudse kaas. Dat betekent op het brood, in gerechten en in salades. Voor de verkoop aan consumenten hebben we voor onze afnemers platcilindrische stukken feta in blikken van 500 gram tot 1 kilo, altijd in pekelwater als conservering. Voor industrieel gebruik zijn er blikken met blokken feta tot zelfs 16 en 20 kilo per blik.'

Afzet fors stijgend
Doordat de Turkse gemeenschap in Europa niet meer zo snel groeit als in het verleden en langzaam maar zeker de meer Westerse eetgewoonten overneemt neemt de afzet van witte kaas niet meer zo snel toe. Desondanks stellen Aktürk en Kil vast dat de afzet van fetakaas in Europa volgens diverse marktonderzoeksbureaus momenteel juist fors stijgend is. Het is vooral de Europese bevolking die feta heeft ontdekt voor gebruik in gerechten en salades.

Bettinehoeve
'In samenwerking met Bettinehoeve, dat eveneens is gevestigd in Etten-Leur, werken we eraan om onze witte kaas op de markt te brengen in blokjes van 10 bij 10 millimeter, alsmede van 14 bij 14 milliemeter. Deze blokjes laten zich in diverse gerechten verwerken. We hebben ze al in verpakkingen van 3 kilo voor de industriële markt, maar ik kan me voorstellen dat we die ook in een vacuumverpakking of op een andere manier geconserveerd onder private label aanbieden aan Nederlandse kaashandelaren. Die kunnen met dit product in verpakkingen van 200 tot 250 gram goed inspelen op de behoefte aan dit type producten.

Özgazi gaat deze producten niet onder eigen merk op de markt zetten, daarvoor hebben we niet de marketingkennis en financiële middelen. Maar we willen deze producten graag samen met partners ontwikkelen, die op deze wijze hun assortiment kunnen aanvullen', aldus commercieel directeur Kil.

Omzet
Serif Aktürk benadrukt dat Özgazi zijn Turkse fetakaas tegen de laagst mogelijke kosten wil voortbrengen. Het bedrijf is daartoe geheel geautomatiseerd. Totaal werken er in de productieruimten en op het kantoor niet meer dan 25 personen. Die realiseerden vorig jaar een omzet van 30 miljoen euro. Dit jaar verwacht hij een omzet die ergens uitkomt tussen de 35 en 40 miljoen euro.

bron: ZuivelZicht, 26/03/08

[www.foodholland.nl]

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
In het artikel staat dat de groep boeren die aan ozgazi leveren uitbetaald krijgen op CONO basis met een plus van 2,5 cent. Nu heb ik recent een boer gesproken die bij die club zit en die zei dat de melkprijs van DOC de basis is van uitbetaling van Ozgazi. Wat is nu waar ????
Grasbaal
Is deze prijs ook + de Cono weidepremie, + de Caring Dairy premie en als belangrijkse: zit de nabetaling er ook bij??.

Hier directeur Eric Hulst van de Cono over dit soort op "Cono basis" beloofde prijzen: [www.videograzer.nl]

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , frankrijk , melk , melkprijs , campina , kaas , voer , europa , cono , denemarken , melkveehouders , brood , zuivelcoöperatie , coöperatie , melkaanvoer , zuivelonderneming , goudse kaas en cono kaasmakers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
7