Eendenkroos

Wat een mooie ontwikkeling die eendekroos. Wordt het bij hooiweer na het maaien nu ook ff met de kraan de sloot leeg scheppen en doorheen schudden. Maar hoe kweek je nou het beste eendenkroos? Stilstaand water ? Juist niet ?
Hoeveel kun je kweken per ha ? Toch maar eens een belletje met het waterschap doen op termijn. die zouden het wel eens gratis kunnen komen brengen. Scheelt wel. Of je eiwit uit Brazilliee moet komen (van gekapte bossen) of dat je het langs de stal uit de sloot schept. Mooie ontwikkeling !!

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Zijn er al concrete uitslagen van dat eendenkroos. Wat er zoal in zit ????
Onbekend
Via de site www.verantwoordeveehouderij.nl kun je info halen. Inderdaad een zeer interessante ontwikkeling.
Onbekend
Kosten van het drogen is vaak de bottelnek.
In het verleden is ook zeewier "geoogst", en gedroogd.
En wat te denken van watersnavel; groeit nog veel sneller dan eendenkroost!
Grasdrogen is ook leuk, maar financieel onrendabel. (zonder subsidie)
Onbekend
de boeren in het wieringer randmeer kunnen gewoon doorgaan met oogsten
Onbekend
ja Irisch sea weed kennen jullie toch ook al
Onbekend
Niet zo negatief over het Nederlandse slootwater Co. Op de meeste plekken is dat kwalitatief best goed.
Volgens mij is het zeker een interessante ontwikkeling. Al zitten er ongetwijfeld de nodige haken en ogen aan. Maar het lijkt me de moeite waard om verder uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn...
Onbekend
Vergelijk uit het artikel het ruw eiwit van 268met soja van 450, kom op zeg waar praten we over.
Verburg kan beter zorgen dat we wat meer kunstmest mogen gebruiken dat levert pas eiwit op in het rantsoen!
Grasbaal
Ik zou zeker geen eendenkroos willen voeren dat gegroeid is op Nederlands slootwater....Als ze echt iets leuks met dat spul willen doen dan kunnen ze het beter direct in de mestvergisters gooien.
Grasbaal
Melkveehouder,

Zoals je zelf al aangeeft, op de meeste plekken is dat best goed maar op heel veel (overstort) plekken ook niet.........

Het is (terecht) vanwege GMP regelgeving streng verboden om snijmais te transporteren in vuile mest containers. Maar het is dus wel toegestaan om kroos te scheppen uit sloten met alle mogelijke viezigheid?.
Grasbaal
Alleen hapt de eend het zo uit de sloot. Voordat de koe eendenkroos op haar menu kan zetten, moet er heel wat gebeuren. Dat koeien ervan smullen, bleek gisteren in de stal van veeboer Wim van der Geest in Spakenburg. Hij was, samen met Rick de Vos uit Snelrewaard, leverancier van het kroos dat verwerkt werd tot krachtvoer. Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit liet de koeien van Van der Geest proeven van de eerste kroosbrokjes. De bewindsvrouw, zelf opgegroeid op een boerderij in Zwammerdam, heeft vertrouwen in de ontwikkeling van alternatief krachtvoer. Volgens Verburg markeert het nieuwe product het begin van een groene revolutie. Bovendien snijdt het mes aan twee kanten: eendenkroos kan een waardige vervanger van soya zijn en het water in sloten, beken en plassen krijgt als het kroos eruit is geschept meer zonlicht en dat voorkomt dan weer verstikking van het leven in het water. Een jaar geleden ging een speciale projectgroep onder leiding van de Animal Science Groep in Lelystad aan de slag met een onderzoek naar de mogelijkheden om eendenkroos als substantieel bestanddeel in mengvoer op te nemen. De eerste proefjes (met nat eendenkroos) in het praktijkcentrum Zegveld leverden een beperkt structureel resultaat op. Rick de Vor, melkveehouder in Snelrewaard, schreef een projectvoorstel dat voorzag in aanvullend onderzoek. In september werd eendenkroos geschept bij De Vor in Snelrewaard (buitengebied) en zijn Spakenburgse collega Van der Geest (stedelijk gebied). Het kroos uit het landelijk gebied kwam kwalitatief als beste uit de bus. Eendenkroos is eiwitrijk en daarom bederfelijk, dus moet het worden gedroogd. Zowel het kroos als het water waaruit het bij de proef werd geschept, is grondig onderzocht. Er werden geen vreemde stoffen of ongewenste bacteriën aangetroffen. De experimenten vonden plaats in een kleine mengvoerinstallatie van de cooperatie Arkervaart-Twente in Leusden. Uiteindelijk rolde er rundveevoer in diverse samenstellingen van de band: een standaardbrok met zeven procent en een eiwitrijke brok met 25 procent kroos plus een mix van soya, raap en eendenkroos (hierin vervangt de eendenkroos een deel van de soya en raapschroot). Het onderzoek wordt voortgezet. Het vervolgonderzoek richt zich op een zo efficient mogelijke manier om eendenkroos te scheppen. Verder wordt gekeken naar beperking van de productiekosten en een optimale veiligheid voor mens en dier. Eventueel wordt nog een proef gedaan met het inkuilen en conserveren van eendenkroos. Het praktijkcentrum in Zegveld (Oude Meije 18) heeft op 15 april een themabijeenkomst over eendenkroos als veevoer.

Bron: [www.ad.nl]
</div>
anonymous_821
Kan me niet erg voorstellen dat het hooguit meer dan incidenteel iets zou kunnen worden.
Dat vanwege wateroppervlakte en naar ik aanneem verplichte waterkwaliteit
Maar wat het laatste betreft zal onderzoek wel moeten uitwijzen in hoeverre de waterkwaliteit invloed op het eendenkroos heeft
anonymous_821

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's maaien , stal en eendenkroos geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
7
TREFWOORDEN