Ter besluitvorming - Verruiming nationale melkquota

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Geannoteerde agenda Landbouw- en Visserijraad 17 maart 2008

10 maart 2008 - kamerstuk

Geachte Voorzitter,

Op 17 maart 2008 a.s. vindt in Brussel de vergadering plaats van de Raad van ministers voor Landbouw en Visserij van de Europese Unie. In deze brief informeer ik u over de onderwerpen die op de agenda staan en de Nederlandse inzet daarbij. Het is mogelijk dat er nog onderwerpen aan de agenda worden toegevoegd of juist worden uitgesteld tot een volgende vergadering.

De Raad zal trachten overeenstemming te bereiken over Raadsconclusies over de Commissiemededeling over de health check van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GL. Voorts zal commissaris Fischer Boel de Raad informeren over de stand van zaken in de WTO-onderhandelingen en zal het Commissievoorstel om de melkquota per 1 april 2008 met 2% te vergroten ter besluitvorming worden geagendeerd. De Franse delegatie zal onder het agendapunt 'diversen' aandacht vragen voor beter georganiseerde agroketens en de Ierse delegatie zal tenslotte aandacht vragen voor de toekomstperspectieven van de schapensector.

Health check
COM(2007) 722
(Aanname)
Het voorzitterschap streeft er naar om overeenstemming te bereiken over Raadsconclusies over de Commissiemededeling over de health check. Mede op basis van deze Raadsconclusies zal de Commissie vervolgens wetgevingsvoorstellen opstellen en deze nog voor de zomer van dit jaar publiceren. Onder Frans voorzitterschap zal de Raad vervolgens in de tweede helft van 2008 deze wetgevingssoorstellen bespreken met als doel om tot een politiek akkoord te komen voor het einde van dit jaar. Ik steun het streven van het voorzitterschap tot aanname van Raadsconclusies en verwelkom de tekst die voorligt en naar mijn oordeel een gebalanceerde weergave is van de tot nu toe gevoerde discussies in de Raad. De conclusies sluiten goed aan bij de Nederlandse inzet, zoals geformuleerd in het kabinetsstandpunt over de health check, die ik u op 7 december 2007 toezond (TK 2007-2008, 28625, nr. 54).

Ik ben in het bijzonder positief over de nadruk op administratieve lastenverlichting, het stimuleren van de overgang van een historisch naar een regionaal model van inkomensondersteuning, vereenvoudiging van cross compliance, de zachte landing van de melkquotering en de beëindiging van de energiepremieregeling voor akkerbouwgewassen. In aanvulling hierop is mijn streven om in de conclusies ook expliciet te maken dat directe inkomenssteun in de toekomst meer kan worden gekoppeld aan maatschappelijke waarden. Ook zal ik pleiten voor een ruimere inzetbaarheid van artikel 69 van verordening1782/2003, waarmee een deel van de nationale enveloppe voor inkomenssteun binnen de eerste pijler van het GLB kan worden herbestemd. Daardoor kan artikel 69 beter worden gebruikt als flankerend instrument voor de overstap van een historisch naar een regionaal model. Voorts zal ik benadrukken dat de private sector een belangrijke rol moet hebben in eventuele nieuwe initiatieven op het gebied van risico- en crisisbeheer. Verruiming nationale melkquota

(Aanname)
een voorstel voor van de Commissie om de nationale melkquota met 2% te verruimen per 1 april 2008. Ik heb mij de afgelopen maanden sterk gemaakt voor een quotumverruiming van 2 à 3 % in 2008 en ben blij dat de Commissie daartoe een concreet voorstel heeft gedaan. Ik verwacht dat het Commissievoorstel een gekwalificeerde meerderheid zal krijgen. De 2% extra quotum per 1 april 2008 die voort zou vloeien uit een dergelijk raadsbesluit komt overigens boven op de quotumstijging van 0,5% per 1 april 2008 waartoe reeds ten tijde van de besluitvorming over de Mid Term Review in juni 2003 werd besloten.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Dus 2,5 % is dat ook uit de wereld. Er was toch wel wat onduidelijkheid daarover.
Onbekend
2 + 0,5 = ?
Onbekend
slecht voorstel
liever geen verruiming
Onbekend
Ik lees niks over een Europese verevening. Nog een brug te ver?
Onbekend
Daar zal nog een slag om Brussel gevochten moeten worden, is ook beter denk ik. Houdt de markt maar een beetje krap , is goed voor de melkprijs. Niet dat ik er wat om hoef te geven maar ik gun jullie gewoon een goeie melkprijs.
Onbekend
Dank u, zijn we wel nodig met de huidige prijzen van diverse produkten. Nu met deze kosten terug richting de 30 cent zou desastreus zijn voor een groot aantal melkveehouders.
Onbekend
Verevenen is beter als verruimen quotum komt nu in een groot aantal lidstaten niet vol dus waarom verruimen?
Men kan beter op het onbenutte EU quotum leveren , komt er vroeg of laat toch van = afschaffing

Ps. wat gaat de superheffing doen? blijft die ongeveer 27 cent of gaat ie zakken?
Onbekend
Wel erg veel rumoer de laatste weken,je zou zeggen dat er ergens op een gegeven moment een hoop los zal komen. Van een kant zou tof zijn dat ieder zo snel mogelijk weet waar ie mee af is, en anders later in t' jaar, beter een goed ... dan een matig besluit.Een ding is zeker, als de politiek richting kiest, dan is de noodzaak ook groot, en zal t' ook altijd doorgaan.
Onbekend
Voor het algemeen belang is het beter om de inflatie in de hand te houden, daarom kan het quotum het best zo snel mogelijk worden uitgebreid.
Onbekend
een algemeen belang is niet altijd een agrarisch belang.
Onbekend
Zekerheid wat betreft de melkprijs, is alleen mogelijk als wereldwijd productiebeperking toegepast kan worden, trouwens graan en soja prijzen stijgen bijna zeker ook nog met30/40% en de zin om te melken zal snel over zijn. Conclusie, eerste 10 jaar geen overschot, maar groot tekort aan zuivel.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zomer , landbouw , landbouwbeleid , natuur , politiek en glb geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0