Robot eruit

He hallo,

Ik denk er na 5 jaar robotmelken weer over om traditioneel te gaan melken , we denken over een 24 stands carousel (binnenmelker) of een 2*12 zij aan zij met snelwissel of hudonk systeem.
Melk ook vaak alleen , moet ik dan nog investeren in een wachtruimte/opdrijfhek?
Wat is de capaciteit van de genoemde melkstallen per man?

De robots vielen mij qua arbeidsbesparing tegen , ook onderhoudskosten waren te hoog verder moeten we teveel koeien halen en het inmelken van vaarzen vergt veel tijd , ook kun je moeilijker het bedrijf uit handen geven.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
verrassend eerlijk
Onbekend
Sjaak ik weet niet wat je te besteden hebt? Maar mocht het financieel passen en je hebt echt de voorkeur om naar een eenmans systeem te gaan zou ik gaan voor een 24 stands carousel. Heb zelf altijd de indruk dat een eenmans systeem boven 2*10 geen eenmanssysteem is voor het melken.
Melk zelf in 2*10vijftig gr stal en heb indruk dat dit wil je de maximale capaciteit uit de stal halen dit voor een man genoeg is. Met meer standen heb je alleen geen voordeel meer. Werk zelf met een opdrijfhek die goed functioneerd en zou nooit in een aparte wachtruimte investeren ivm de kosten. Ruimte kun je beter benutten voor extra vreet en ligruimte. Wachtruimte is relatief een dure investering als je hem maar twee keer per dag gebruikt.
Weet niet wat capaciteit is van 2*12 maar bij mij melken we een dikke 80 per uur excl schoonmaken. Let wel de taaiste koe en de probleem koeien bepalen je capaciteit en niet de groote van je stal.
Onbekend
ik heb jarenlang in een 2*12 gemolken en kon er de capaciteit van 100 max uithalen omdat je vaak nog last had van een taaie koe haalde je dit vaak niet, om dit nu niet meer te hebbe kun je volgens mij beter een 2*14 zette , ik weet niet over hoeveel koeien je praat maar denk aan de toekomst !!
ook over wachtruimte en opdrijfsysteem ik zou ervoor kiezen , de hele tijd je stal in en de koeien halen en de melkstal injagen geeft alleen maar onrust , na het melken eten en liggen
wat btreft de carousel ben ik van mening dat je onderhoudskosten zeker niet naar beneden gaan
Onbekend
Jan Jaap en Ruud zijn jullie boer of moeten jullie van je werkgever de problemen met de melkrobot bagataliseren?
Onbekend
Hallo Homer,

We melken zelf met 2 lely A3.
Ik zit niet te promoten, alleen bij heel veel bedrijven werkt wel super,
dan zou ik na een grote investering ook alles proberen omhet ook aanhet draaien te krijgen.
Onbekend
Bij LELY-center in Zelhem werkt wel een Ruud en deze is ook melkveehouder.
Niet zo'n harde loper trouwens.Delaval is fanatieker wat betreft de verkoop.
Onbekend
Ik ben gewoon een boer die al meer dan 8 jaar met een Lely A2 melkt. Naar volle tevredenheid, dat wel. Ik sta niet bij Lely op de loonlijst, als je dat bedoelde.

Maar, waarom stel je deze vraag niet aan Sjaak, die dit topic opende. Ik vind het een beetje vreemd dat hij op geen enkele vraag, tip, suggestie reageert. Is hij wel een boer die 5 jaar met robots melkt. Of is hij in dienst van een melkwinningsleverancier die geen of een slechte robot in het pakket heeft?
Onbekend
Bij ons wordt de wachtruimte ook benut doordat we de klauwbehandelingsbox erin
hebben geplaatst, opdrijfhek is bij ons niet nodig, bij het ophalen van de laatste
groep meteen de boxen meenemen, dan is dat ook weer klaar.

Ik ben zeer verrast dat de robot eruit gaat, ik dacht nog dat wij er gewoon niet
aan toe waren destijds en dat nu iedereen wel over gaat stappen op een robot,
omdat dat de vooruitgang is. Goh.
Onbekend
Wat voor robot Sjaak en wat moet ie kosten?
Onbekend
Een zeer vervelende desinvestering. Ik overweeg al lange tijd het omgekeerde (van zij/zij naar automatisch) maar iedere keer krijg ik weer van deze berichten en dat houdt me steeds weer tegen.
Ik twijvel niet aan je besluit maar toch is het voor de totale ontwikkeling van de melkveeh., ook sociaal gezien, jammer dat deze ontwikkeling na 15 jaar nog niet echt wil dooorzetten. We hebben toch ook niet meegemaakt dat we teruggaan naar de grupstal of weer van kuilvoer naar hooi. Nee, ronduit jammer
Onbekend
Als je weet dat er op het ogenblik meer automatische melksystemen (robots) verkocht worden dan traditionele melkstallen, dan kun je moeilijk stellen dat de robot geen succes is. Maar de boer moet bij het systeem passen, en een systeem waarbij je zelf niks hoeft te doen bestaat nu eenmaal niet. Gewone melkstallen vergen gewoon veel meer fysieke arbeid dan een robot, een verschil wat je na je 45 ste verjaardag echt wel gaat merken. Met de handen in je zakken een beetje koeien naar een robot drijven is iets heel anders dan in je eentje een caroussel aan het draaien houden. Ik zou er nog maar eens rustig over nadenken, een verkeerde investering kan zomaar het plezier in het boer zijn vergallen!
Onbekend
zeer wijs gesprokentukker 12
helemaal eens
Onbekend
hier in de buurt ook een collega met 2 robots gaan er ook weer uit en gaat voor een draaimelkstal.
in een "dubbele" melkstal kun je ongeveer 4 rondje per uur melken, in een swingover ongeveer 3,5. als je weet hoeveel koeien je per uur wilt melken kun je zo de grootte van de melkstal bepalen.
Onbekend
je schreef oa.e robots vielen mij qua arbeidsbesparing tegen

een arbeidsdeskundige heeft bij een kennis van mij zijn bedrijf eens doorgelicht en alles in een computermodule gezet(hac,ligging,inrichting stal etc.). Je kon heel makkelijk verschillende varianten invoeren zoals laten maaien, soorten melkstallen en ook een robot t.o.v zijn visgraatmelkstal. Daar kwam ook uit dat een robot absoluut geen arbeidsbesparing weergaf. Sterker nog het leverde een strakkere planning van zijn werkzaamheden op omdat je met een robot vaker moet voeren(koeien actiever maken, henkenbaar?) en je vaker langs de koeien moet lopen om de luie koeien bij de robot te krijgen.

Een arbeidsbesparing leverde wel op als hij zou investeren in een kalverdrinkautomaat en een mestrobot/schuif.

Bij een eenmansbedrijf zijn vaste tijdswerkzaamheden(2x daags melken en daarna geen "zorgen&quot zeer belangrijk om andere werkzaamheden beter en gecontroleerd uit te voeren.

Natuurlijk is hier bovenstaand zeer persoonlijk en een ieder zal dat anders ervaren.

Bij ons in de buurt zie je bij de robotboeren dat ze eerst het plan hadden om daarnaast meer eigen landwerk wilden uitvoeren maar op den duur toch weer terug vallen op loonwerk dit i.v.m tijdgebrek
Onbekend
waar komt die smilie vandaan ??? niet bewust gedaan
Onbekend
: De robots
Onbekend
Ik zou wel eens met die arbeidsdeskundige willen praten. Wat een onzin zeg. Ik werk nu bijna 4 jaar met de A3 van Lely en zou voor geen goud meer anders willen!! En ik sta echt niet op de loonlijst bij Lely.
Als ik zie dat ik elke dag zeker 2 uur bespaar op arbeid bij 55 melkkoeien, dan snap ik niet dat zo'n deskundige zulke lulkoek kan verkopen.
Wat de problemen bij Sjaak betreft, ik zou er toch nog eens goed over na denken wat ik ging doen. Misschien is het goed om met een collega robotmelker te gaan praten die ongeveer dezelfde bedrijfsfilosofie erop nahoud.
Mocht robotmelken niet bij je passen, dan is dat overigens absoluut geen schande. Maar ik kan me niet voorstellen dat ikzelf weer in de melkput zou gaan staan, ondanks dat ik me de laatste keer nog heel goed kan herinneren. Ik heb werkelijk met tranen in de ogen staan melken in m'n 2 keer 5 visgraad, want ik deed het graag.
Onbekend
Het was een arbeidsdeskundige van zijn AOV-verzekering, en die verkondigen echt geen lulkoek. Dat jij daar anders over denkt is mogelijk maar dan moet je m'n stukje ook goed lezen, want het was naar zijn situatie(zijn stal en zijn infrastructuur).
Zelf afgelopen week met een Laval-monteur gesproken en daar kwam de arbeidstijd besparing ook ter sprake, hij zei hetzelfde. Bij de 1 is het een uitkomst en bij een ander is het een verzwaring. Niet alle stallen zijn er geschikt voor, niet alle boeren zijn er geschikt voor en niet alle koeien zijn er geschikt voor en als dan 1 of meer van die 3 punten niet goed of onvoldoende zijn werkt een robot tegen je.
Zo zei een buurtgenoot tegen mij dat hij veel meer werk had (robot t.o.v visgraat) met droogzetten, vaarzen, probleemgevallen(masitiskoeien) en de dagelijkse controle. Hij melkt gemiddeld elke dag wel een koe met losse melkapparaat( 2 roboten, 110 koeien)
Onbekend
Dat van die deskundige, daar heb ik zo'n mijn twijfels over. Wel ben ik het helemaal met je eens dat de faktor boer allesbepalend is voor het slagen van het systeem. Dat geldt overigens voor alle installaties, maar de robot is wel een totaal andere werkwijze dan wat dan ook. Zelfs handmelken werd twee keer daags gedaan ipv de hele dag door.
Onbekend
Wat voor robot had je, en , gezien je omschrijving van de problemen, hoe had je ze geplaatst? Heb je wel eens een ervaringsdeskundige laten kijken naar de inpassing van het geheel?
Soms kun je met kleine aanpassingen veel winnen. Maar dat kan niemand vanaf dit prikbord beoordelen.
Onbekend
Ik ken 1 sjaak die met een melkrobot melkt, en die woont in finsterwolde en die was er toen de tijd zeer tevreden over maar dat zal wel een andere Sjaak zijn.

Het verbaast me dat er elke keer toch weer boeren zijn waar het op de 1 of andere manier niet werkt of niet past terwijl er wat boeren mee dweepen.
Onbekend
wij hebben bewust voor een zij aan zij rapid exit gekozen.
puur om het feit dat wij geen brok voeren,dus als de koeien slecht lopen willen kan je er direct een aantal ophalen.
Veel boeren kijken altijd naar de capaciteit van het melken,maar vergeet niet dat de aanvoer en afvoer het meeste invloed heeft op je capaciteit.
dus altijd kiezen voor wachtruimte met opdrijfhek.
zorg ook voor een dikke waterpomp zodat je na het melken snel kan schoon spuiten ook hier kan je veel tijd mee winnen.
Onbekend
Sjaak,

kun je wat meer info geven over je veestapel, produktie en aantallen dieren.
Wij melken nu ruim 8 jaar met robot(s)
We zijn begonnen met 1* A2 en hebben sinds ruim een jaar met 2* A3
Behalve mijn man kunnen ook ik en onze zoon de dagelijkse controle ronde maken (ik doe dit slechts sporadisch maar het is net als met fietsen als je eenmaal weet waar je op moet letten/doen dan verleer je dit niet)
Als wij een dag weg gaan dan hebben we 's ochtends ca. 1.5 uur werk om de controle ronde te doen de kalveren laten drinken alles voeren boxen (grondig) schoonmaken en gaan dan met een gerust hart van huis.
's avonds dan nog een half uurtje tot een uur (afhankelijk van hoeveel kalfjes er moeten drinken).
Vanaf ca 10 dagen staan de vaarskalveren op de drinkautomaat.
Even aan mijn zoon gevraagd hoelang hij voor het normale ochtendwerk nodig heeft
Eerst eventueel aandacht koeien bij de robot zetten en dan boxen schoonmaken, 20 minuten
kalveren laten drinken en voeren 20 minuten
voer aanschuiven, filter vervangen en lijsten na lopen 20 min

wij zijn er wel van overtuigd dat een goed rantsoen een belangrijk onderdeel is van plezierig robot melken, koeien moeten voldoende activiteit hebben en dan loopt alles op rolletjes.En laat de koeien het zo veel mogelijk zelf uitzoeken als je begint met jagen dan blijf je jagen.
als we met vakantie gaan(hele gezin) dan komt er een ZZP-er die veel ervaring met koeien heeft maar tegenwoordig in de bouw werkzaam is hij is zo mogelijk nog secuurder dan wij zelf en vindt het een sport om meer melk in de tank te krijgen dan wij zelf al kunnen (ruim 10.000 per koe)

wij kunnen niet anders zeggen dan het is de beste investering van de afgelopen 10 jaar
Onbekend
Hallo Sjaak,

Ik vind het knap dat je zo open bent over jouw probleem, maar ik zou toch nog overwegen hoe ik het robotmelken wel aan het draaien zou krijgen.
Hoe kan het dat het op sommige bedrijven heel goed loopt en op andere bedrijven veel minder.
Ten eerste kost het jou veel geld.( het omwisselen van systeem).
De plek van de robot(s) is natuurlijk belangrijk.
Heb jij vrij koeverkeer ja of nee ?
Voer je alleen brok in de robot of ook meerdere voerstations ?
Heb je voldoende structuur in je rantsoen? Zit er ook mais in het rantsoen ?
Welke produktiegemiddelde zit je veestapel?
Heb je al eens hulp gehad of bij andere robotboeren geweest waar het wel heel goed draaide ?Het is altijd het overwegen waard en het moeilijk uit handen geven moet volgens mij alleen maar makkelijker worden gezien het aantal robots dat er verkocht worden.
Je krijgt steeds meer kans dat bij jou in de buurt iemand komt waar je mee samen kan doen.
Succes !!!
Onbekend
Melk sinds half november met a-3 van lely. Bevalt mij super. We molken in 2*4 van 30 jaar oud en misten ook een goed strohok. Vroeger 4 uur melken per dag nu 2* 20 minuten per dag controle. Boxen langslopen deed ik vroeger ook. We hebben met 51 koeien rond de 1900 kg melk met 3,3 melkingen en 2.1 weigeringen. 23 kg kachtvoer per 100 kg melk. BSK 56-57 en 37 kg gem.
De volgende zaken zijn van belang.
- voldoende structuur in rantsoen goede smaak.
- diepstrooiselnesten zodat koeien lekker kunnen liggen
- gem melksnelheid hoog genoeg(bij ons 3 l/min= hoog)
- Alle krachtvoer in de robot
- open water bij de robot ipv klepeldrinkers.
- 4-6 meter vrije ruimte voor de robot.
- zeer smakelijk krachtvoer.( oa kokos en pulp, mais, soya)
- goede klauwgezondheid.

Wij laten de loonwerker 4 keer per week voeren en voer zelf 2 keer daags wat meel over rantsoen om koeien aan voerhek te lokken, ivm boxen harken. Loonwerker rekent 18 euro per dag met zelfrijdende storti. Wel zorgen voor koud voer en inoculant door alle mais en kuilvoer. Wij kiezen hiervoor omdat ik nog een baan buitenshuis heb(40 uur) en mijn schoonvader de 35000 scharrelkippen verzorgt. We hebben een zeer best leven op deze manier, en 1 persoon kan het bedrijf aan. De planning is om tussen de 7 en 8 ton melk uit te komen.De stal is 65 boxen en jongvee + droge koeien hebben we in jongveestal.
Mijn stelling is dat met een goed management met een robot de meeste liters per man kunt melken. (bij ons halve tak = koeien circa 7 ton, dus 1,4 miljoen per man moet mogelijk zijn bij veel loonwerk)Alle draaistallen hier in de buurt worden door 2 man gemolken, dan valt het per man qua aantal kg melk snel tegen
Onbekend
Dit is informatie waar je wat mee kunt. Je snapt soms gewoon niet waarom het wel, dan wel niet loopt.
# Een vraag, hoe voer je struktuur? later maaien? lucerne? grasz.hooi?
# Wat mij in onze omgeving opvalt is dat het bij bedrijven die eenvoudig voeren (blokkenwagen of schuifvoerhek) vaak nog beter draaait dan bij gemengd voeren (ik bedoel hier niks mee hoor want voer zelf ook gemengd maar heb (nog) geen robot) Zie jij dat verschil ook wel eens?
# Wat zijn nou de totale kosten per kg melk bij zo'n 6 ton per robot?
Onbekend
halve man 7 ton melk en 1 man 1,4 miljoen haha voor de rest duidelijk verhaal maar zo simpel werkt t nu eenmaal niet.... Als alles loopt is er veel mogelijk maar 1 man die werkelijk 1,4 miljoen alleen melkt ik ken ze niet. Of pa, schoonpappa, vrouwtje, buurman of buurjongen zijn er regelmatig achter aan het werk,is nix mis mee, maar dan moet je ook niet zeggen dat je het alleen doet.
Onbekend
rapid exit of hudonk, geen draaimelkstal.
Hoge kosten, de laatste koeien halen kost veel tijd, ipv de laatste bijvoorbeeld 8, moet je er 8x1 ophalen. Dit is dan ook nog moeilijk ivm uit de stal klimmen ipv lopen. Altijd wachtruimte maken, opdrijfhek tussen boxen is leuk tot ca 150 koeien, dan is het koeverkeer te langzaam naar stal toe. Moet er niet aan denken dat er bijv. 250-300 koeien tussen de boxen door naar de stal gewrongen moeten worden. In alle andere landen is wachtruimte geen discussiepunt, dit is daar gewoon standaard. Maak deze liefst oplopend naar de melkstal toe, dit ivm koeverkeer.
Onbekend
boer in de buurt heeft 22-standsdraaistal van delaval en is aan het kijken naar robots. Alijd met 2 man melken zegt hij(vader drijft koeien opetc en schoonspuiten duurt te lang. Met 120 koeien is'tie per keer 2 uur bezig. Duurt hem te lang.
Onbekend
puur de verkeerde melkstal dus gekozen en geen opdrijfsysteem , altijd zorgen dat je alleen en snel kan melken , ook nutig als je aan personeeel ga denken !
Onbekend
ik herken dit verhaal trouwens , ook hier een grote boer (11 robotten van lely) gaan er allemaal uit , te veel arbeid en te hoge onderhoudskosten
dus zo gek klinkt je verhaal niet
Onbekend
robotmelken is meest geschikt voor gezinsbedrijf; maximaal 2 robots --> bij meer koeien zou ik zelf ook kiezen voor draaimelkstal.
Onbekend
2400 euro a-3 goedkope contract en duurste(all-in) 4700 euro bij 7 ton melk is 0.67 cent. Vind ik meevallen.
Onbekend
doe er maar een swingover rapidexit 24 stands 150 koeien in het uur .sneller dan carrosel.
Onbekend
Niet met een roterende gan melken daar sleit je zelf te hard van <de heupen> 2keer 14 gaat mooi.
Onbekend

al met al een zinloze discussie opgestart!
Onbekend
ballo, melk jij wellicht melkgeiten?

ik hoor altijd bij swingover: reken met 3,5 rondes per uur --> geeft dan ongeveer 90 ipv 150 koeien per uur.
Onbekend
2*24*3.5=168 koeien per uur. als alles goed is dan kun je deze capaciteit halen. maar je moet niet vergeten dat je wel zelf het werk moet doen (168* voorbehandelen/ onderhangen en eventueel sprayen.) 60 minuten / 168 is 21 seconden per koe. dus je moet wel doorwerken!
Onbekend
frits, excuus; ik had niet door dat het een 2*24 stands zou betreffen;
een dergelijke melkstal kun je toch nimmer alleen bestieren?
Onbekend
ik heb in nieuw zeeland stage gelopen, daar molken we in een 36 stands swing over zonder afname.
Flink doorlopen!, de koeieen worden niet voorbehandelt (ze komen uit de wei en zijn meestal redelijk schoon) En uiteraad melken ze daar dan met twee mensen,(alleen gaat dat echt niet heb ik wel eens gedaan, maar zonder afname is dat een ramp).
Soms worden de koeien ook nog gedrenchd.
Als alles goed loopt halen ze daar zeker wel 4 rondjes per uur, het gaat echt super snel en dan heb je toch meer als 280 gemolken.
Onbekend
ik meen me te herinneren dat Steegro in een 2V18 met afname melkt;
daar moet één man dat beredderen --> een onmogelijke opgave
Onbekend
Het niet voorbehandelen van de koeien scheelt heel veel tijd, ik denk dat een 2*36 met twee man makkelijker melkt dan 2*18 in je eentje.maar in nieuw zeeland in de grote draaimelkstallen melken ze ook allemaal met twee man!

In oudewater zit ook een boer die met een 2*ik geloof 22 swing over melkt zonder afname in zijn eentje.(of zij mannetje in zijn eentje)

[www.zuivelboerderij.nl]

Dit is de mede uitvinder van de QSK (quick scan kostprijs), de man boert om het geld alles draaid (behalve de melkstal) om het geld, daar moet je eens met je studiegroep op excursie gaan tis een eindje rijden maar de moeite waard echt iets voor jouw Coen als cijferaar!!!!!
Wij zijn er gewesst eerst zijn we bij schep holstijns geweest daarna daar de een boert met geld de ander om het geld.
Onbekend
Ik ben hier , net als velen eeens geweest. Als je de goede man 2 minuten gehoord hebt heb je het idee dat alles vanzelf gaat en er geen problemen zijn. Geen celgetal-onderzoek nodig, geen KI maar 5 Belg,Bw stieren bij de grote koppel koeien, geen trekkers, geen werk etc etc. Mooi verhaal om in "de Boerderij" te planten, als je die nog leest tenminste.
Onbekend
die Hoogenboom bij de opening van de Melkveeacademie in een workshop meegemaakt; intrigerende spreker die de cijfers ook goed in zunne kop had.

hoge arbeidsproductiviteit (groot gezinsbedrijf) gecombineerd met een royale handelsgeest --> die ondernemers komen er altijd
Onbekend
Dat idee had ik ook , maar ik ben afgelopen najaar wezen kijken bij een 2x26 ! met afname en dat kon de melker in z,n eentje relaxt af ,150 koeien in goed vijf kwartier.
Leuk detail krachtvoer werd in de melkstal gevoerd.
Onbekend
en een blauw overalletje kopen met een mooie grote gele s op de voorkant...
Doe er ook maar een paar hele grote gymschoenen bij dat je lekker hard kan lopen!
Onbekend
Voegd rapid exit wel zoveel toe aan snelheid bij een swing-over?
Onbekend
Ries en Joris hebben hetzelfde mailadres.... Verklaar je nader...
Onbekend
Hier in de buurt melkt een boer sinds 1991 met Lely robots, nu 2 A2's. Is momenteel voor 400koeien aan het bouwen en heeft reeds 4 A3's gekocht. Het bevalt hem super, is niet van plan ooit zelf weer te gaan melken. Wil nu een extra medewerker inschakelen, deed het tot nu toe altijd nog alleen...
Onbekend
Ik geloof al je getallen behalve 1991, De eerste prototype's van lely waren in de herfst van 1993 en toen was er in de media nog niets van bekend.
Onbekend
Beetje ander verhaal gehoord, is wel een centenkwestie, van kostprijs. Boven een 400-tal koeien wordt het kostenplaatje tussen robot en grote melkstal steeds schever doordat je in een bijv. carousel een paar uurtjes extra melkt, nauwelijks extra kosten maakt buiten personeel en onderhoud. Robot extra nodig per 60 koeien, melkkosten zakken dus niet per kg melk.

Meen te weten dat dit bedrijf groeiplannen heeft naar 1000 koeien.

Buiten dat kun je ook zeggen dat deze boer zo tevreden met robots is geweest dat hij al 11 x 60 = 660 koeien met de robot heeft gemolken, ondanks dat het rekensommetje aangaf dat puur economisch hij bij een 400-tal koeien beter naar een andere melkstal kon gaan kijken.

Bij deze aantallen heb je vermoedelijk ook wel genoeg personeel om zelf niet meer in de put te hoeven staan.

Zie nog niet zoveel prikkers meer als 400 koeien melken. Voor degenen die deze plannen wel hebben: Veel personeel toegewenst (zoals ze hier in 't Westland zeggen)!
Onbekend
5 jaar geleden eens van een collega gehorrd van een stal in californie met 25lely robots ,toen nog onder de naam van bou-matic waarmee ze toen een licentie hadden
kan iemand hier meer van vertellen?
het liep geloof ik niet zo super ,op elke robot een zwaailicht bij storing ,altijd was er wel een of meerdere in storing
Onbekend
Het gaat ook weer groot - groter - grootstin deze discussie.

Lijkt wel `n zaterdagavond als in de kroeg:Het ene verhaal nog groter dan het ander

pssucces met je keuze Sjaak.Lijkt me allemaal geen keuze uit (financiele)weelde.

ps ik melk in `n2x3 open tandem60 koeien.Die boeren bestaan ook nog
Onbekend
Ik melk in een 2x3 gesloten tandem.
Onbekend
Je hebt altijd baas boven baas
Onbekend
gelukkig is de melkstal niet van de bank, maar van mezelf.;-)
kun je van veel melkstallen niet zeggen.
Onbekend
Ik heb een 2*5 melkstal en melk 65 koeien(tegenwoordig al een kleine boer) en blijf altijd weer blij als ik al me koeien voorbij heb zien komen.
Alles weer gezien dat ze gezond en gelukkig zijn, tenminste dat denk ik.
Onbekend
Jammer dat het zo loopt Sjaak,

Zelf heb ik stage gelopen bij een boer die een draaimelkstal had.
Dit was een ramp. Je had veel koeien die je er in moest drijven. Dit was een probleem omdat er maar één uitgang was en die stond natuurlijk nooit precies op de goede plek. Je moest dus over of onder een koe door die al in de melkstal stond om bij de wachtruimte te komen. Veel geklim dus.
Wel moet ik erbij zeggen dat dit al meer als 10 jaar is geleden, dus er zou wel het éém en ander aan veranderd zijn misschien.

Bij een zij-aan-zij melkstal ben je tenminste snel achter je koeien en kun je er veel tegelijk indrijven.Het lijkt mij, na mijn ervaring met deze draaimelkstal, een beter oplossing.

Zelf ben ik wel blij dat er melkrobots zijn. Om gezondheids redenen kan ik helaas niet meer zo lang in de melkput staan en voor mij is een robot een oplossing.
Het is of robot melken of stoppen met melken.
Onbekend
Robot er uit. Roemeense melkers er in...
Onbekend
Sjaak ik melk bijna zeven jaar naar alle teverdenheid met twee lely robots. Dit systeem vraagt meer van je management dan een melkstal, immers als het niet loopt krijg je meer werk. Je kunt de koeien namelijk niet met een opdrijfhek de robot in dwingen. Ik wil eens bij je kijken of je simpel een aantal verbeteringen kunt aanbrengen waardoor het beter gaat. ik heb de wijsheid niet in pacht, maar heb wel wat ervaring opgedaan. Als ik weer in een melkstal moet gaan melken stop ik per direct.
Onbekend
Volgens mij heeft hij nog geen robot ervaring en is zich nog aan het oriënteren welk systeem hij wil wel al veel nuttige informatie op dit prikbord gekregen ? ! ?
Onbekend
hier in de buurt een koe opgehangen in robot
veearts heeft hem er in stukken uitgesneden.
mooi werk robot !
geef mij maar swingover.
Onbekend
ik denk dat wel of geen robot melken met name bepaald wordt door de keuze van 3x daags melken of niet, wil je graag 3x daags melken om een hogere productie te hebben of problemen te voorkomen, dan kun je beter voor een robot kiezen, omdat arbeid dan vrij duur gaat worden, dan moet er de hele dag doorgemolken worden, dan wordt een melkstal interessanter als een robot
Onbekend
ik heb onlangs een 2keer 12 ,50 graden gekocht wordt in aprilgemonteerd, ik ga er vanuit dat ik in de tijd die ik nu melk, een keer zo veel koeien kan melken, er gaan er nu 95 in 2uur door in een 2keer5 visgraad met voeren ,en ik blijf voeren via koe herkennig en dit exclusief schoonmaken (moet alleen de laatste koeien ophalen de rest komt van zelf),ik ben erg benieuwt hoe dit gaat lopen,wat ik her en der gezien heb ,heb ik een goed gevoel over ,degene die en 2keer10 had zei, ik had een 2keer12 moeten doen,wie een 2keer12 was dit groot genoeg, en dit waren allemaal eenmans bedrijfen,(ps. mijn bedrijf ook en wil ik ook zo houden )
Grasbaal
Bij Steegro melken ze 3 keer per dag met 2 man, hier een video tijdens het melken tijdens de open dag:
video.google.nl/googleplayer.swf/…
Grasbaal
Ook in de melkput sneuvelen er regelmatig koeien door een ongeluk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , melken , stallen en zij aan zij geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
66
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
20