Nieuw concept kalveropfok: Powerplan Jongvee

Wat vinden jullie van deze "nieuwe" opfokmethode??:

Agrifirm introduceert een nieuw aanpak van jongvee-opfok: Powerplan Jongvee.

Agrifirm introduceert een nieuw aanpak van jongvee-opfok: Powerplan Jongvee. Deze is gericht op een probleemloze start zonder diarree, lagere opfokkosten en arbeidsbesparing. Dit wordt bereikt door kalveren te spenen op 6 weken.

Powerplan Jongvee is een opfokconcept op basis van een goed verteerbaar en energiedicht rantsoen. Dit wordt verkregen door het verstrekken van water, luzerne, kunstmelk en mengvoer. Belangrijk onderdeel is de nieuwe unieke kunstmelk: Kalvolac Power, voor Agrifirm ontwikkeld door Nutrifeed.

Hierin zijn goed verteerbare zuivelgrondstoffen gecombineerd met lactoferrine. Op deze opfokmelk beginnen de kalveren direct na de geboorte snel te groeien. Door de snelle groei kan de opfokmelk eerder worden afgebouwd.

In het Powerplan Jongvee wordt geadviseerd om bij gezonde kalveren die de eerste 3 weken goed gegroeid zijn, de kunstmelkgift sneller te verlagen en de dieren te spenen na 6 weken.

Hierdoor is slechts 20 kg melkpoeder per kalf nodig, tegenover ongeveer 35 kg in traditionele opfokschema’s. Het Powerplan Jongvee zorgt, door een verkorte melkperiode, voor een voerkostenbesparing van 10 tot 20 euro per kalf. Dit kan gerealiseerd worden doordat er minder kunstmelk verstrekt wordt.

Agrifirm heeft het nieuwe opfokconcept op praktijkbedrijven getest. Uit dit onderzoek blijkt dat een groei van 9 kg in de eerste drie weken realistisch is. Verder blijkt dat tijdens de proeven dat geen enkel kalf diarree heeft gehad. De combinatie van zeer goed verteerbare grondstoffen en de toevoeging van lactoferrine in Kalvolac Power verbetert de gezondheid van kalveren. Lactoferrine is een eiwit dat van nature voorkomt in melk. Het stimuleert in sterke mate het immuunsysteem en heeft een antibacteriële en antivirale werking. Dit maakt dat Kalvolac Power uniek is in zijn soort.

[www.agrifirm.nl]

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
klinkt goed Co, ik ga dit maar eens bespreken met mijn adviseur van agrifirm en mijn opfokker.
Onbekend
Klinkt idd allemaal erg mooi. Ben echter wel benieuwd naar de precieze resultaten en de omstandigheden op de praktijkbedrijven. De omstandigheden zijn daar natuurlijk al vrijwel optimaal, het is bekend dat huisvesting, biestkwaliteit, onbeperkt verstrekken van water en ziektedruk in de 1e week cruciaal zijn. Dit zijn allemaal zaken waarmee ook rekening gehouden moet worden, want zonder optimale omstandigheden denk ik niet dat deze snelle groei behaalt kan worden.
Onbekend
Klinkt goed, is ook echt een beetje nieuwe hype aan het worden onder de mengveevoederbedrijven.
Twee jaar geleden in Gorinchem op de rundveerelatiedagen is Van Eck Veevoeders uit Harmelen er al meebegonnen. Toen volgde al heel snel Victoria mengvoeders gevolgd door De Heus en Hendrix.
Logisch dat Agrifirm nu reageerd. Zeker met deze hoge melkpoederprijzen is sneller spenen interessanter, maar mijn ervaring is dat als je te vroeg begint met spenen dat de kalveren een kleine stilstand krijgen en dus je super start weer inlevert.
Onbekend
Mensen die kalveren starten voor rose doen dit al heel lang, Dus t systeem is niet nieuw. Waar t om draait is dat de kalveren zo vroeg mogelijk zo veel mogelijk ruw en krachtvoer op nemen.Denk hierbij wel om pens verzuring en voer dus voldoende structuur. T gaat allemaal om smakelijkheid en dus opneembaarheid van t rantsoen. Simpeel dus
Onbekend
kan een kalfje van een paar weken met een klein pensje al pensverzuring krijgen? Misschien wel, maar ik heb d'r nog weinig van gehoord.
Onbekend
Zekers kan dat, wij proberen er altijd zoveel mogelijk krachtvoer in te krijgen.Soms gaat dat iets te snel en nemen ze nog te weinig structuur op.Als je nog vol op melk voert valt dat iets mee.Hierdoor nemen ze minder krachtvoer op
Onbekend
wat zijn de symptonen van pensverzuring bij kleine kalfjes. Wij voeren de kalfjes hooi en/of droog kuilvoer met mais en brok. Omdat we momenteel zeer trage brok voeren met weinig pensenergie/eiwit voeren aan de koeien, krijgt het jongvee dit ook en met max 2 kg zijn ze mooi op de mest. Wanneer het complete winterrantsoen begint bij het melkvee, dan gaan we de broksoorten scheiden.
Onbekend
Wordt je hiervoor betaald Co? bietje reclame make hierzo.
Grasbaal
Als jij hiervoor een bedrag op mijn rekening wilt storten dan wordt ik hiervoor betaald. Wil je mijn rekeningnummer?
Onbekend
Doe maar!
Onbekend
Wij spenen op leeftijd van 4 weken. Veel kalverbrok voeren en ruwvoer. Plus jong af laten kalven. Laatst BI: gemiddeld 143.6 cm. Waarvan sommige vaarzen nog geen 2 jaar en op leeftijd van 1jaar9mnmd gekalfd. Dus kan makkelijk!
Onbekend
Hoe vertaalt dit zich in de kostprijs? Nu verruil je melkpoeder voor kalverbrok, lood om oud ijzer?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkpoeder , kalveren , voer , jongvee , agrifirm , mengvoer , gezondheid , dieren en rantsoen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
19