Zuivelcoöperaties hebben totaal geen ruggengraat.

Zie het artikel op blz. 30 van Veeteelt september.
Retailkenner Gerard Rutte vindt dat de melkprijs die veeouders ontvangen te laag is en dat de coöperaties te slecht presteren.. Eindelijk eens een geluid uit de andere hoek.

<a href="[landbouw.paginablog.nl] alt="Opslaan0325.JPG" src="[landbouw.paginablog.nl]; width="560" height="1013" /></a>

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
de retail heeft zich jaren rot gelachen om de belachelijk lage inkoopprijzen........ en dat vaak voor A-merken.
Onbekend
Precies en wie betaalde het gelag???
Onbekend
Volume afzetten was hun voornaamste doel, waarbij angst een grote rol speelde.
Onbekend
er is hier uiteindelijk toch maar 1 oorzaak aan te wijzen. Dat is dat de veehouder geen ruggegraat heeft. Die accepteert een uitmergelprijs. Dat moet je in de toekomst simpelweg niet meer accepteren.
Onbekend
Helemaal gelijk Jaap. Als we allemaal zeggen dat de zuivelverwerkers de melk onder de 45 cent per liter niet meer mogen ophalen houden we de prijs erop.
Onbekend
Hoor ik hier DDB geluiden doordringen????????????????????????
Onbekend
Maakt niet uit welke geluiden het zijn, het is gewoon de waarheid. Ik vind elke schakel in de landbouw moet gewoon zeggen dat kwaliteit betaald moet worden. Net zoals de varkenshouders nu bij de Hema doen als reaktie op het in de aanbieding gooien van het varkensvlees.
DDB of geen DDB, er moet gewoon fatsoenlijk geld geeist worden door onze (cooperatie) voormannen. Er is gewoon geen plaats voor rampprijzenproduktie in Nederland of de EU. Dat kunnen ze in Z-Amerika veel beter, branden ze gewoon een regenwoudje extra af....
Onbekend
Wat is hier fverkeerd aan? Gaan voor een goede melkprijs?
Onbekend
Nu Sjakie, ik ben het ten dele met je eens. Natuurlijk is er voor een deel marktwerking. Maar in het verleden is de prijs kunstrmatig laag gehouden door de restituties en subsidies. Niet door een te groot aanbod. Dat kleine beetje dat in opslag was fungeerde als de zogenaamde prijsonderdrukker. Dat instrument proberen de varkenshouders nu als prijsopdrijver te gebruiken. Goedkoop vlees niet op de markt brengen.

Voor een jaar terug was er ruim gezien niet veel meer of minder melk dan nu terwijl de prijs onderhand 20 centen verschild. Dit noem ik grof schandalig. Niet schandalig dat we nu richting 55 a 60 gaan, nee schandalig dat we periodes van zeg 28 hebben gehad.

Veel boeren zijn momenteel her en der aan het shoppen bij afnemers. Alleen als we dat in de toekomst blijven doen houden we de markt scherp.
Onbekend
Maar dat geldt dan voor alle coops in de EU, ja hoeveel waarde moet je aan uitspraken van Rutte geven hij bekijkt het ook eenzijdig en achteraf!
Als een gepensioneerde inkoper van een grote supermarktorg. nou zei dat de verkopers van zuivelcoops bekend staan geen ruggegraat te hebben,ja dat snijd hout
Onbekend
Onderschat die Rutte niet, die weet waarover hij praat, hij heeft er zelfs een boek over geschreven:

De kracht van melk

De kracht van melk. Een boek over de geschiedenis van de consumptiemelkindustrie in Nederland. Een branche die gekenmerkt wordt door fusies en concentraties: van de vele honderden particuliere en coöperatieve melkfabrieken die er aan het begin van deze eeuw in Nederland operatief zijn, zijn er nog twee grote en een handvol kleine bedrijven over gebleven.

De kracht van melk is het verhaal van de opkomst en ondergang van Menken (van Grieken) het grootste particuliere melkbedrijf dat Nederland gekend heeft. Bezien vanuit de ogen en het hart van oprichterszoon Ad Menken. Een geschiedschrijving van een familiebedrijf en haar constante gevecht tegen áe machtige zuivelcoöperaties.
Onbekend
Ook Menken heeft het verloren
Onbekend
Heb het nu ook gelezen,ja zo'n soort verhaal is hier ook al vaker genoemd vooral de vraag: buiten de grote coops hun machtspositie (zie Coca/AH.) wel genoeg uit en dan duit Rutte op de angst voor buitenlandse concurrentie maar vergeet hij niet de binnenlandse concurrentie ?(RFF tegen Campina)
Verder heeft hij terrecht net als ik grote vraagtekens bij het goed functioneren van deze cooperaties,ja wie eigenlijk ook niet?
Onbekend
Een zuivelcoöperatie is ook geen "echt" bedrijf. Het is veel te makkelijk om de inkoopprijs (lees melkprijs) als sluitpost te hebben. Een "echt" bedrijf werkt met een inkoopprijs, legt daar bovenop de verwerkingskosten, algemene kosten en de winst. Hieruit volgt de verkoopprijs richting retail.
Onbekend
Klopt als een bus, Ries, maar ben je als leverancier van een 'echt' bedrijf dan beter af? Betalen zij dan wel uit aan de melkveehouders wat hen toekomt? En is een melkveebedrijf dus ook geen 'echt' bedrijf?

Nogal simplistisch gestelde bijdrage van je........
Hoe je het ook wendt of keert, de prijs wordt bepaald door het aanbod, nergens anders door, dat bewijst de afgelopen paar maanden wel. Dat heeft de DDB ook goed door; hoewel zij ontkennen dat er marktwerking is in de zuivel, streeft men wèl naar produktiebeheersing om op die manier de melkprijs te kunnen sturen. Goede insteek, maar zeer moeilijk uit te werken, zeker zonder steun van de politiek.
Onbekend
Je moet het simplistisch bekijken Sjakie , want het is gewoon simpel.Natuurlijk betaald een particulier zuivelbedrijf niet meer, waarom zouden ze? Als de eigen boerencoöperaties niet meer betalen waarom zouden hun dan meer geven? Zo is de prijs altijd in een neerwaartsespiraal gekomen en ik heb altijd getwijfeld of dat nodig was.
Onbekend
Nou Brutus de particulier -en dat heb ik hier al vaker geschreven- spiegelt zich met zijn uitbetalingsprijs aan de coöperaties. En verder een particulier komt voor zichzelf op, niet voor zijn leveranciers maar voor zijn aandeelhouders en dat is bij een coöperatie toch wel anders.De coöperatie is opgericht met het doel om zich te verweren tegen de macht van hun kopers. Ben zelf jarenlang lid geweest van een coöperatie, eerst de plaatselijke, toen weer een fusie etc. Het lichaam werd echter steeds logger en logger en de baten die een fusie zou opleveren heb ik nooit gezien, bij de laatste fusie toen Coberco werd ingelijfd door RFF ben ik overgestapt naar de particulier Leerdammer, deze heeft ook altijd een zelfde prijs uitbetaald als RFF, het ene jaar ietsjes meer het andere ietsjes minder. Ik ben en blijf van mening als de grote jongens elkaar niet in het vaarwater zitten en elkaar niet de vlooien proberen af te vangen en eens hun poot stijf hielden bij de onderhandelingen met de inkopers van de supermarkten de particuliere leverancier of coöperatie lid een beter melkprijs had ontvangen. Ik zit in een gebied waar de DOC, RFF, Rouveen, Leerdammer en de Noorderlandgroep melk ophaalt. Maar momenteel zijn het de RFF boeren die het meeste morren en ik ken verscheidene die de fabriek gebeld hebben om op te stappen en die het ook gaan doen. Oja, Steegro levert al niet meer aan Leerdammer- ondanks de dwangsom die opgelegd is maar volgens zeggen onjuist. Onderbezetting is niet goed, maar naar mijn gevoel stappen hier in mijn omgeving nog wel wat RFF boeren over naar Leerdammer die samen meer melk leveren dan Steegro.
Onbekend
Je hebt gekozen om weg te gaan bij Coberco, je eigen keus, zoiets dacht ik al.
De enige manier dat de cöoperaties elkaar niet meer beconcureren is een mega fusie in Nederland, dan weet je zeker dat je 1 bedrijf bent, minder concurentie, maar ja vele leden van de cöoperaties en zij zelf ook hebben dit nooit gewild.
De NMA zal er ook moeilijk over doen, dus zul je dit probleem blijven behouden.

Verder vijnd ik het erg byzonder en raar dat ex-cöoperatie boeren de melkprijs van de cöoperatie wil gaan bepalen. Ze hadden er vaak in het verleden de buik vol, zijn vertrokken, dan vind ik dat je ook zo sportief moet zijn om te zeggen dat gaat mij niet aan, anders had je gewoon moeten blijven.

Maar ja ik kan me voorstellen dat je de wens hebt dat de MCM zo hoog mogelijk wordt.

Maar ik vind dat eigenlijk, ik heb het nu over RFF, best een hogere vergoeding mag hebben dan de particulier, de cöoperatieve boer heeft geld in de cöoperatie zitten, vaak in dode hand en een beetje op naam.
Daarom heeft RFF A en B divident en ik vind dat het A divident hoger moet worden in de toekomst, zodat het lid weer een beter gevoel krijg en indirect een betere melkprijs dan de particlier, die kijkt naar de MCM, jij hebt geen cent in Bel Leerdammer geïnvesteerd.
Onbekend
Dat klopt precies, ik heb geen geld in Leerdammer zitten en een goede melkprijs bij RFF komt mij alleen maar ten goede, daarom hoop ik ook dat jij een goede prijs krijgt en ook een vergoeding voor het geïnvesteerde vermogen wat je in de coöperatie hebt zitten. Dat gun ik je echt.
Maar vind jij dat al de fusies de voordelen hebben gebracht die ze vooraf toezegden? Allerlei managers voor de diverse divisie verschenen ten tonelemet alle kosten vandien. Locaties sluiten voor de betreffende directeuren etc. andere functies voor gecreërd en de kosten bleven gelijk. Verderik vind het gewoonweg stom dat 2 coöperaties, dus in feite collega's (toch met hetzelfde doel opgericht) elkaar zo beconcurreren. Prijsafspraken maken mag niet van de NMA maar melk duurder inkopen en zo de melkveehouders een gemiddelde dekkende kostprijs uit betalen mag wel enwaarom wordt dit niet gedaan?
En dan nog de verkoopprijzen in de winkel, die stegen eerder dan dat bij ons de melkprijs omhoog ging. En verlies op de zuivelprodukten pakken ze snel weer bij de andere produkten terug. Hoe komt een supermarkt anders op gem. 22% rendement op zijn vermogen?
Onbekend
Dat boeren vertrekken bij de cöoperaties om elders het beter te krijgen is slecht voor de achterblijvers, het is beter dat iedereen bij de cöoperatie blijft, zo krijg je ook geen onderbezetting, dus beter melkprijs gemiddeld.

Deze zienswijze is een spiegelbeeld van jou zienswijze, maar is ook niet realistisch, vandaar, we leven in een vrije economiedat er concurentie zal blijven tussen de zuivel industrie lijkt me logisch, maar ja dat wil je toch niet zien
Onbekend
Henk heeft nog een vraagje voor je open staan, Brutus:
"Maar vind jij dat al de fusies de voordelen hebben gebracht die ze vooraf toezegden?"

En dan nog ééntje van mij: ben jij echt voorstander van een megafusie tussen RFF en Campina? Zo ja, wat voor voordelen verwacht jij daarvan?
Onbekend
De fusie heeft voor de ex coberco veehouders veel voordelen gebracht.

Niet meer de laagste melkprijs van Nederland, eigenlijk een redelijk melkprijs, op niveau van Campina en boven Leerdammer, DOC.

De oude Ledenbewijzen zijn tegen een gunstige koers omgezet in Certificaten van aandelen B, en hierdoor dus volop mee delen in de winst die in Aziëgemaakt wordt.
We zijn af van het verplichte storten voor ledenbewijzen als je als veehouder meer melk wilt leveren.

Wat hebben ze gezegd?
Ze gingen voor de winst en daar gaan ze nog steeds voor en haddengraag de produktie van kaas wat willen temperen in Nederland, maar helaas dat vulde de concurentie op, oa DOC en Campina.
Dus daar hebben ze van geleerd, ze hebben nu lak aan de concurentie en gaan nu hun eigen weg, vandaar dat campina is gewipt in de verse zuivel, ik denk dat dat nog oud zeer is.
Onbekend
De omgewisselde certificaten naar aandelen traden pas na 3 jaar in werking, na 6jaar waren alle certificaten pas omgewisseld. De eerste 3 jaar dus geen uitkering op de aandelen , na 6 jaar pas volledige uitkering op de aandelen, dus volop meedraaien in de winst???????????????? Brutus toch je zou beter moeten weten. We zijn gewoon genaaid door die friezen. Voelt slecht hoor. Veel voordelen gebracht....... Tjonge jonge wat een vreselijke onzin kraam jij uit. Zou haast denken dat je in het hoofd bestuur van RFF zit.
Onbekend
De certificaten zeker verkocht?
Onbekend
Geef eens eerlijk antwoord, ipv met een domme oneliner tekomen.
Onbekend
Sjakie vroeg mijn menig, die heb ik gegeven, als jij er niet mee eens bent is jou probleem,.
Onbekend
Ik reageer alleen op jou domme gezwets, jij ontwijkt door tezeggen dat je op arie reageert. Het feit dat jij niet durft te reageren zegt genoeg. Eerlijkheid duurt het langst, voor jou dus niet door alleen halve waarheden te vertellen. Stoer hoor jongen.
Onbekend
Jos,
wat zwets je toch, heb in dit gedeelte niks met arie te doen, ik beantwoorde de vraag van Sjakie, maar blijkbaar ben je zo gefrusteerd dat je alles niet meer goed leest.
Verder reageer ik hier niet meer op, als ik mijn mening niet mag vertellen volgens jou, is dat nogmaals jou probleem, de groeten
Onbekend
en brutus veliest fcdf niet fors op de kaas dat hoort er ook bij
Onbekend
"vandaar dat campina is gewipt in de verse zuivel, ik denk dat dat nog oud zeer is."

Lekker professioneel, stel je daar nu dik betaalde topmanagers voor aan?
Onbekend
Ik ben voor een mega fusie, alleen de beide hoofdbesturen zien er voorlopig nog weinig in.
Ik ben er wel voor, maar eigenlijk moet DOC dan ook mee, en dan een redelijke melkprijs.
Daarbovenop flinke A dividend, zodat de particuliere melkveehouder het nakijken heeft, want het wordt de hoogste tijd dat de cöoperatieve melkveehouder netto de beste melkprijs van Nederland krijgt.
Onbekend
Betaald Arla dan als monopolist in Denemarken een beste melkprijs,Brutus?
Onbekend
Rff is geen Arla en Nederland is geen Denemarken
Onbekend
Luc Dahlhaus schrijft in koerier 4;
......Een zuivelbedrijf dient dan ook beoordeeld te worden op de vraag of het in staat is een marktconforme melkprijs te betalen en daarbovenop een goed resultaat te behalen.Zuivelbedrijven bij wie dat niet lukt,zoeken een fusie.Vast staat echter dat fusies de melkprijs niet verhogen.Dat heeft de geschiedenis ook bewezen.
Onbekend
Dat moet je mijn bijdrages maar eens goed lezen, ik verwacht in de toekonst ook geen top MCM maar juist een goede uitkering op A en B dividend.
Geld ook in redelijke mate voor de achterliggende jaren.
Zo zie je maar weer dat ik op 1 lijn zit met Luc Dahlhaus.
Onbekend
Brutus schrijft:
<<De fusie heeft voor de ex coberco veehouders veel voordelen gebracht.
Niet meer de laagste melkprijs van Nederland, eigenlijk een redelijk melkprijs, op niveau van Campina en boven Leerdammer, DOC.>>
En even later:
<<zodat de particuliere melkveehouder het nakijken heeft, want het wordt de hoogste tijd dat de cöoperatieve melkveehouder netto de beste melkprijs van Nederland krijgt.>>
Dus jij weet eerlijk gezegd ook wel dat Leerdammer boeren NETTO een hogere melkprijs gebeurt hebben dan FF boeren !

Verder ben ik het helemaal met je laatste zinnen hierboven eens,maar dit had al zolang moeten gebeuren en helaas gaat dat ook nu niet meer gebeuren,dus kan ik de moedeloosheid van veel RFF leden en dus hun vertrek best voorstellen!
Onbekend
Klopt precies Arie Jongene, de zuivelcoöperatie hadden en hebbenalle macht, maar door onder elkaars prijzenen afnemers te kruipen is de retail de lachende derde en zo geven de zuivelheren allealle macht uit handen. Ik schreef al eerder tijdens een demonstratie van de NMV bij het distributiecentrum van A.H. in Zwolle zei de woordvoerder van Appie Hein letterlijk :"we willen best meer betalen, mits onze concurrent dat ook moet doen" waarom deze uitspraak niet aangegrepen.
Ik heb zojuist het interview van Sjakie met de heer Schenk nogmaals afgeluisterd. De heer Schenk zegt hierin dat de zuivelcoöperaties en de standsorganisatie het zelfde doel hebben en dat is een inkomen voor de activiteiten van de melkveehouders te behalen. Anders doen ze het niet goed.Ben ik volkomen met hem eens, maar wat zie en merk ik hiervan?En de standsorganisaties moeten niet toestaan dat de boeren in hun overlevingsdrang tot het naadje moeten gaan. Als wel de kosten stijgen en niet de opbrengsten, dan dient er te worden ingegrepen,dat hoeft direct niet met het mes op tafel, maar als men niet luisteren wil dan moeten ze het maar een keer voelen. In de tachtiger jaren zijn we ook al met de tractor de straat opgeweest en dat gaf toen wel resultaat. Ik pleit er niet voor om nu weer met de tractoren de weg op te gaan, dan dupeer je ook teveel mensen die nergensschuld aan hebben, maar er zijn wel andere acties te bedenken die publieks/consument vriendelijk zijn. Deze tractoractie was toen niet van de NMV, die bestond toen nog niet, maar van de voorlopers van LTO.

Ook staan.de kleinere zuivelcoöperatiesonder druk van hun grote broeders, Rouveen kon afgelopen jaar duidelijk meer uitbetalen maar mocht dat niet van de grote jongens. Dit is een beetje rechtgetrokken, nou ja recht? door de bij de overschrijders geen superheffing in te houden. Een kennis van mij levert aan Rouveen en molk afgelopen superheffingsjaar 50.000 liter teveel maar hoefde niets te betalenheeft een voordeel welke ik hem ook van harte gun..
Onbekend
Henk, soms ben je ongelooflijk naief.

Als een kennis tegen jou zegt dat hij bij Rouveen geen superheffing over zijn 50.000 kilo te veel geproduceerde melk hoeft te betalen, dan geloof jij dat ????
Een fabriek die uit bangheid voor de grote 2 geen hogere melkprijs als hen gaat betalen en daarom maar de overschrijders matst door voor hen de superheffing te betalen. Dat geloof je toch zelf zeker niet !!!!Wat kritischer luisteren naar anderen, en doorvragen, zou in jouw geval niet verkeerd zijn !!!!

Hetzelfde geldt voor het verhaal van de woordvoerder van Albert Heyn die gezegd zou hebben dat zij best een hogere prijs voor de zuivel willen betalen als hun concurrenten dat ook zouden doen. Lekker dooddoenertje om de boeren voor je deur maar een beetje rustig te krijgen.
Als je nu ziet hoe ze zich opstellen in het conflict met Coca Cola dan weet je dat zijn verhaal grote onzin is.
De concurrentie betaald wel de verhoging maar AH wil er niet aan.
Onbekend
Geweldig weer gegeven WV, woorden uit mijn hart en zeer goed omschreven.
Onbekend
Om op je laatste alinea terug te komen, jammer dat de boeren niet zo'n vuist kunnen of willen maken als Coca Cola.
En wat betreft de superheffing etc, bij Rouveen je mag denken en geloven wat je zelf wilt, maar vraag de Rouveense boeren maar eens zelf. En mijn buurman is van hetzelfde gezindte als Arie J, dus geloven moet je ze wel.
En wat betreft DOC als ik verander van melkafnemer dan staat de DOC niet bij mij achteraan. Ik heb wel vertrouwen in deze fabriek op het zuivelpark en de oudbouw midden in Hoogeveen levert in de toekomst ook nog wel een mooie som op, daar kunnen nog heel wat woningen staan. Rouveen heeft een wachtlijst, dus daar kom je onderaan te staan.
Onbekend

Jouw vertrouwen in DOC deel ik voor de volle 100% maar dat zal geen verrassing zijn aangezien ik al een aantal malen een uiteenzetting heb gegeven waarom wij zo enthousiast zijn over onze zuivelaar.
Onbekend


Je bent positiever dan JAAP 123, die beweert dat de aanvoer bij de DOC een stuk lager is, de oude locatie in het Centrum van Hoogeveen ligt al weken stil.



Ik zie hier op de N35 geen duitse melk transport vrachtwagens meer rijden, wellicht hebben de duitse leveranciers van de DOC een andere afnemer gevonden,
zo zie je maar dat er ook bij de DOC onrust heerst.
Onbekend
Ik denk dat de Duitse melk voor de Doc via de A37 aangevoerd wordt. A37 loopt van Hoogeveen naar de Duitse grens grotendeels 4 baans. Dus veel gemakkelijker dan via de N35 door Nijverdal en Zwolle. Tevens is het zuivelpark gesitueerd pal naast de afrit van de A37. Pracht lokatie!!
Onbekend
Dat nieuwe park is al een heel tijdje open en eigenlijk zie ik ze de laatste weken niet meer rijden
Maar je geeft al aan dat je denkt dat ze een andere weg nemen, dus zo zeker is dat nog niet. Maar heb je een andere verklaring voor dat de oude lokatie stil ligt?
Onbekend

Dat ik positiever ben als jaap123 beschouw ik als een compliment. Maar op zich is dat geen prestatie.Dat kan al gauw !!

Dat de fabriek op de oude lokatie al een paar weken buiten gebruik is,is nieuw voor mij. Ik kan dat op dit tijdstip niet bevestigd of ontkend krijgen of dat werkelijk zo is. Maar op zich hoeft dat toch niet negatief te zijn.
DOC heeft in 2006 1 miljard kilo melk verwerkt waarvan 760 miljoen liter rechtstreeks afkomstig is van leden/leveranciers. De rest is bijkoop al dan niet uit Duitsland.
Stel dat het waar is dat de oude fabriek buiten gebruik is dan betekend het dat ze momenteel niets of zeer weinig bijkopen.
De capaciteit van de nieuwe fabriek is 75.000 ton kaas per jaar. Bij een verhouding van 9 liter melk geeft 1 kilo kaas hebben ze in deze fabriek dus jaarlijks circa 700 miljoen liter melk nodig. De vaste leden/leveranciers leveren 760 miljoen op jaarbasis. In deze tijd van het jaar zit de productie bij de veehouders onder het gemiddelde dus dat betekend dat de nieuwe fabriek in vol-continue dienst net alle melk van de leden/leveranciers verwerkt kan krijgen.
Als de oude fabriek werkelijk buiten gebruik is dan kan er van bijkoop van derden-melk geen of nauwelijks sprake zijn. Dat kan een hele bewuste keuze zijn !!
Als er geen rendement zit op die extra liters waarom moet je dan zonodig deze melk wel verwerken !!
Op zich is dat niet iets waar ik me zorgen over maak. Wij hebben ook een stal die niet voor de volle 100% benut wordt en toch is dat geen argument om dus nu op stel-en-sprong maar uit te breiden. Wij wachten gewoon even af. Er komen nog kansen genoeg via versoepelingen van de huidige quotering. Wellicht denkt DOC daar net zo over.

En verder snap ik jouw argument niet dat de DOC-boeren onrustig zouden worden van een verminderde aanvoer. Als achter die verminderde aanvoer een economische gedachte zit dan is dat toch niet dramatisch voor het bedrijf. Het tegendeel is misschien wel eerder waar.
Jij spreekt andere boeren als ik, dus over wat jij hoort daar kan ik niet over oordelen,maar ik verneem geen onrust bij DOC-veehouders die ik spreek.
Onbekend
dit is nou net wat de ddb al meer daneen jaar vertelt
de zuivelindustrie slaapt en de veehouders hebben het gelag betaald
Onbekend
Henk,
jij levert aan de particulier,ik hoor daar niets over, die betaalde echt niet meer dan de cöoperatie, die noem je niet, maar je levert er wel aan, dus zou ik als ik jou
was me niet te veel zorgen maken over de cöoperatie,.
Onbekend
Brutus, jij zou je wat meer zorgen moeten maken over de cooperatie. Maar ja, waarom zou je ook, je hebt een windmolen, een ganzenopvang gebied en je bestuursinkomen. Jij wil volgens mij een zo laag mogelijke m(c)mp zodat jij je verkochte quotum van vorig jaar weer goedkoop terug kan kopen.
Onbekend
tjonge jonge,
ik ben een hardwerkende veehouder met een bijbaantje, ik heb nog nooit een kg quotum verkocht, alleen soms een beetje bij gekocht.
De hoogte van de MCM wordt bepaald door de markt.

En die ganzen, die vliegen hier wel eens over ja, maar levert me geen cent op.
Onbekend
Het is dus nog erger Arie. Ze hebben dus wel de macht. Ze doen er alleen richting retail niets mee. De retail heeft er overigens geen problemen mee als de prijs van zuivel omhoog gaat. Als het maar bij iedereen gelijk is. Bij hogere prijzen worden de zuivelschappen in de supermarkten per m² rendabeler.

De macht die de twee grote zuivelcoöperaties hebben gebruiken ze overigens wel om de andere kleinere spelers op de nederlandse markt klein te houden. Dat zie je nu ook weer gebeuren in de onderhandelingen met de DDB. Alle "kleinere" zuivelverwerkers willen wel prijzen afspreken met de DDB, maar ze durven het niet omdat ze bang zijn door de grote zuivelaars uit de markt gedrukt te worden d.m.v. "dump" praktijken. De kleinere zuivelverwerkers doen hun best om niet teveel uit de pas te lopen van de grotere, anders worden ze onder de voet gelopen.
Ik denk dat de DDB hiermee bedoelt dat marktwerking niet bestaat maar wordt gedicteerd door de twee grote zuivelaars. Sybren Attema maakt het nog bonter door tegen het bestuur van de DDB te zeggen dat hij niet verantwoordelijk is voor het inkomen van de boer. Ondertussen bepaald hij wel de melkprijs.
Onbekend
je snapt er ook weer niets van ries
Onbekend
Bedankt voor het compliment Brutus.
Onbekend
je geeft me dus gelijk
Onbekend
volgens mij snapt brutus het ook nog steeds niet
Onbekend
wat moet je met die man bij campina die maakt dan nog meer kapot dan je lief is ik heb hem meerdere malen horen spreken en heeft een slechte dunk van de landbouw en dat zegt hij zelf
Onbekend
Zeer goed artikel klopt precies

RFF heeft het weidemelk-idee afgepakt van Campina en gooit het vervolgens te grabbel door het in een huismerkverpakking te stoppen

Hoe dom kun je zijn!

De zuivelcoops hebben steun nodig en wel van het DBB ga praten met ze het zijn immers jullie leden!
Onbekend
Die Rutte had dat vorig jaar moeten vertellen, ik vond het een onzin verhaal.
Eerst zegt hij dat de retail op de zuivel verlies leid en later zegt hij, dat de verkoopprijzen in de winkel met 20% zijn gestegen en de boeren daar niets van merken.
Nou volgens mij zijn de voorschotten de laatste tijd ongekend hard gestegen en bovendien wil de retail het verlies wat ze leden op zuivel ook wel omzetten in een kleine winst.
Dus netto kan er die 9 cent, die er in de winkel bij op kwam nooit rechtstreeks naar de boer.
Ik vond het een zwak verhaal,stemmingmakerij, allemaal geshiedenis.
Onbekend
Jammer dat ook Brutus niet van de geschiedenis wil leren,net al m'n bijna buurman...die al zolang ik weet... in het RFF/Coberco bestuur zit,maar al net zolang de zelfde grammafoonplaat afdraait !
Toch knap dat de oude generatie de jonge generatie (Brutus) zover weten te hersenspoelen dat ze hetzelfde liedje zingen,ik vind dat echt knap vooral in deze tijd!
Onbekend
ik ben jong in hart en nieren, klopt.
Maar een grammafoonplaat zet ik nooit op, hier hebben we een cd speler, platenspeler is stuk, heb jij nog een goedkoop 2e handsje?, heb heb nog wat oude mooie LPs
Onbekend
Ach ja..je heb ze die het graag bij het oude houden...heb je Bin Laden...die zit nog steeds met z'n videocamera te klooien...die man had toch ook allang een DVD recorder moeten hebben...met een videoboodschap wordt je toch niet meer serieus genomen!
Nee ik kan je er ook niet aan helpen,hier issie ook allang met het grof vuil mee!
Onbekend
Ben fel tegen mega fusies

Zolang kleine zuivelondernemingen nog beter presteren dan de grote jongens, is er geen enkele noodzaak hiertoe.

Het is zelfs slechter, RFF en Campina zouden het veel beter moeten doen dan de kleinere, schaalvoordeel

Het omgekeerde is een feit!
anonymous_821
O juust, vandaar die gevoelens van rancune tegen de coöperaties...
anonymous_821
We maken Gerard Rutte tot divisie directeur van de consumptie melk bij Campina
En als binnen een jaar hij niet zorgt dat de melk die daarin verdwijnt niet minstens een stuiver meer op brengt dan de rest, dan nemen de leden hem over de knie

Zeg Henk, wat zeg jij eigenlijk van het standpunt van de NMV/DDB
Die beweerden vorig jaar dat er totaal geen marktwerking in de zuivel was omdat de retail alle macht had en de zuivelindustrie niks.
Er waren maar 4 grote opkopers van zuivel etc.
En de zuivel industrie zat totaal in de klem van die machtige bedrijven

Dat is een ander verhaal dan dit, waarbij Rutte schrijft dat de zuivelindustrie juist wel de macht had om veel hogere prijzen af te dwingen.

Wie heeft er gelijk?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs en coöperaties geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
63
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN