Lebmaag rechts

Even wat anders,
Vorige week had ik een verse koe, die matig at en regelmatig naar acceton rook, opeens ging hij zakken in produktie, Toen heb ik de veearts gebeld. deze constateerde eenlebmaag over rechts. Hij adviseerde mij een flesje buscopan te spuiten , weing krachtvoer, en veel laten lopen.

Nou ja, na drie dagen maar een andere veearts gebeld, en deze heeft hem maar geopereerd.

Nu is mijn vraag, heeft iemand wel eens meer een koe met een lebmaag aan de rechterkant met buscopan gespoten? En werd de koe beter.??
frank

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Het probleem is te weinig energie de lebmaag is het gevolg.
Onbekend
Als wij een koe met lebmaagverplaatsing naar rechts hebben adviseerd de dierenarts altijd meteen opereren, hoe sneller hoe beter.
En wat buscopan betreft heeft volgens mij en de dierenarts zelden of maar tijdelijkhet gewenste resultaat .
Onbekend
rechts lebmaag dan kun je het beste opereren ,heb nog nooit gehoord dat buscopan dan helpt
links dan helpt rollen meestal goed
Onbekend
een lebmaagverplaatsing wordt bij ons altijd geopereerd met de methode van
Dr. Fritz. Dat is een kijkoperatie en met minimaal gebruik van antibiotica.
Goed resultaat.
Onbekend
hoe gaat die methode van Dr. Fritz in zijn werk?
heb ook wel koeien met lebmaaggehadechter nog nooit van fritz gehoord .
Onbekend
het valt me op dat bijna iedereen opereert bij lebmaag op rechts. Volgens mij is het enorm moeilijk om een lebmaag op rechts vast te zetten en het lukt lang niet altijd, gewoon omdat je er niet goed bij kunt komen. Bij een lebmaag op links kun je makkelijker opereren, omdat je er makkelijker bij kunt komen. Ik gebruik buscopan weleens een keer als de lichaamstemperatuur ± 38 graden is en ik heb het idee dat ik een balonnetje hoor in de koe, maar het gebeurt zelden. Ik temperatuur de nieuwmelkte koeien de eerste paar weken na melken en sommige koeien die ik niet vertrouw, daaruit kan ik vrij snel opmerken dat er eventueel stofwisselingsproblemen zijn en voer ik ze handmatig grof hooi bij, dit werkt bijna altijd, ook al zit er voldoende stengel in het rantsoen. Verder hou ik nieuwmelkte koeien in de gaten wat betreft herkauwen en pensactiviteit.

Ik vind het persoonlijk jammer dat je in Nederland geen glucose infusen in de vrije handel kunt kopen, dat werkt zo fijn en je ontziet de pens van het snelle propyleenglycol e.d. bij stofwisselingsproblemen.
Onbekend
Hier is er een boer die een zak druivesuiker heeft staan en daarmee zijn eigen glucoseinfuus maakt, het schijnt te werken.
Onbekend
voeg je de druivesuiker aan steriel water toe of gekookt water of zo?
Onbekend
Druivensuiker (maar ook gewone suiker) is ook een vorm van snelle energie. 1 kg oplossen in een 10L emmer lau water (30 graden) en koe krijgt meteen een hoop glucogene energie. Meer en snel glucogene energie geven is sowieso noodzakelijk bij een NEB (als je aceton ruikt), anders krijg je allerlei andere gezondheidsproblemen, zoals een verdraaide lebmaag, uierontsteking en slecht vruchtbaarheid.
Druivensuiker kan wel beter verteerd worden door nuka's(hebben geen pens werking)
Onbekend
wilbert, ik begrijp dat je dat oraal toedient, maar het toedienen van glucose via een infuus heeft mijn voorkeur, want het komt direct in de bloedbaan en je ziet de toestand van de koe verbeteren voordat de fles leeg is. Oraal toedienen werkt ook prima, maar bij veel snelle energie kun je de lebmaag een flinke opdonder geven. Ik heb elk jaar wel 1 of 2 koeien die even wat problemen hebben met opstarten na kalven doordat ze te vet zijn/zwaar gekalfd/zwaar kalf getrokken/bij warm broeierig weer/oud e.d.
Onbekend
Volgens mij moet je geen (druiven)suiker oraal toedienen, je krijgt er pensverzuring door. Propyleenglycol heeft dit nadeel niet en wordt in de lever omgezet in suiker dat in het bloed beschikbaar komt.
Onbekend
dus je zegt dat een koe van propyleenglycol geen pensverzuring kan krijgen?
Onbekend
Google: <propyleenglycol pensverzuring>
Onbekend
Ik heb begrepen voorgekookt water, ongeveer twee handen vol druivesuiker in lauw/warm water, dan lost het beter op ---> zo schoon mogelijk werken lijkt mij noodzakelijk voor een infuus.
Onbekend
klopt,

glucose infuus is ook gewoon suikerwater. Wel koken natuurlijk, 30% suiker en 0,9% zout. of het werkt, ja probeer dat maar eens te bewijzen, maar ik denk het wel. In Amerika zweren ze er bij, ikzelf gebruik het alleen bij de erge gevallen icm met dexamedium. anders alleen dexamedium, puur voor t gemak. ik gebruik trouwens nooit propyleen das puur vergif en doet net zoveel kwaad als goed. en tis rotwerk om in te geven.
Onbekend
ik heb laatst een koe gered van uitdroging ,ogen zeer diep weg,(zware coli)met 45 liter lauw water uit de kraan;9 gram/liter keukenzout ;in 5uur tijd in de ader laten lopen
veearts zei; steriele oplossing in die hoeveelheden is nog duurder als een koe
en het bloed wat nu (toen ) in de koe zat was vuiler dan het leidingwater
klopt ook ;koe is weer lopende en produceerd weer als driespeen (dat wel)
ik had het nog nooit gezien of gedaan ,maar een volgende keer met zo een situatie..............
Onbekend
Buscopanheeft in mijn ervaring alleen nut bij een vaag geval van lebmaagverplaatsing, maar als het niet snel (24 uur) effect heeft, vlug rollen of opereren. Bij een duidelijk geval over links (veel gas) is rollen een goede optie, kan een ander jaar toch herhaling geven (vastzetten is niet definitief).

Goede ervaring met opereren over rechts van linkse en rechtse verplaatsingen, bij opereren duidelijke voorkeur. Daarbij wordt het scheil (flap aan buitenzijde maag) vastgezet aan de maagwand. Is duurder maar geeft goede resultaten en is definitievere oplossing.

Voeren altijd richten op voorkoming, maar als je een lebmaag verdenkt niet treuzelen voor het beste resultaat (koeien even zo vrolijk naar > 50 kg melk).
Onbekend
hooi en luzerne voeren, laatste 5 jaar geen lebmaag gehad.
Onbekend
Wat ook wel eens werkt is die koe in een veekar zetten en volgas over een hobbel weg scheuren
Onbekend
je blijft ook lachen met die hans he . Was het je eigen idee of een tip van de veearts.
Onbekend
heb ik gedaan veekar op zijn kop in de sloot,lebmaag weer op zijn plek.
Onbekend
Hier scheurt ook zoon boer met een noodgang met zijn veekar rond,zal zeker dezelfde veearts wel hebben als die van jouw,Hans ??;-)
anonymous_188
Bij een twijfelachtige lebmaag die half omhoog zit spuit ik buscopan en doe ik de koe van de brok af, meeste patienten genezen dan vanzelf.
Als de lebmaag duidelijk boven in zit doe ik als hij links zit rollen en steken en als hij rechts zit direct opereren.
Onbekend
met mansie eens, ronduit belachelijk dat die glucose infusen udd zijn. Wat krijg je dan boeren gaan zelf wat infuzen inelkaar kokerellen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koe , krachtvoer , voer en veearts geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
33
TREFWOORDEN