Veevoer en vlees goedkoper

Door biobrandstof te maken uit veevoergrondstoffen(restprodukten van de industrie) zal het vlees en ook de melk goedkoper worden volgens de EU commissaris voor energie. Er komen weer andere restprodukten , die ook verwerkt kunnen worden in het veevoer.
Maar is toch onzin dat het vlees en de melk hierdoor goedkoper worden. Dat is vraag en aanbod.
Of zit het ingewikkelder in elkaar ? Heeft de EU commissaris toch gelijk?

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
nee, kijk maar effe wat Bush vorig week in in Brazille deed. Daar komen de meeste grondstoffen voor onze kr8voeders vandaan.
Onbekend
Hier net over de grens in Duitsland werd regelmatig snijmaïs op stam gekocht.
Dit tot 2 jaar geleden. De Duitse regering moest voor de biovergasinstallaties ook zonodig de maïs subsidiëren met een minimum uitbetaalde prijs die ver boven de marktwaarde lag.
Resultaat was natuurlijk dat voor maïs op stam meer moest worden betaald.
En Paul wat betreft de melkprijs heb je ook volledig gelijk.
Sla de boerderij van deze week maar open.
Onbekend
ik geloof er niks van als dat zo door gaat komt er nog een tekort aan voedsel door die bioethanol en mest vergisters
Onbekend
Het veevoer wordt duurder, en de melk goedkoper:-( 😞
Onbekend
De enige juiste conclusie Paul.
Onbekend
wat is je motivatie voor deze conclusie?
De commisaris is niet voor niets commisaris van ( lees vóór) energie.
natuurlijk promoot hij bioenergie.
Maar is verder natuurlijk kletspraat. Als je tarwe en mais de ethanol fabriek induwt krijg je wel een eiwitrijk restprodukt maar is per saldo natuurlijk minder dan dat je het rechtstreeks als voer weg zet.
Maw eiwit zal wellicht in prijs zakken alhoewel aan de andere kant van de oceaan waar onze soja vandaan komt word ook al minder soja verbouwt ten gunste van energie gewassen dus die prijsdaling zal wel mee vallen.
Het voer wordt dus alleen maar duurder en uiteindelijk vlees en zuivel ook.
Onbekend
Hoezo vlees en zuivel ook?
Onbekend
denk eens even kort na george, in hoeveel etenswaren zit graan en of mais verwerkt? deze zullen duurder worden omdat graan en mais-prijzen stijgen, hierdoor zal de vraag naar zuivel toenemen evenals die van vlees, (verschuiving). "vraag en aanbod bepalen de prijs". Het wrange is dat wij als producenten achter het net gaan vissen omdat we naast hogere opbrengsten voor onze producten ook met hogere kosten voor voer te maken krijgen.
Onbekend
arie j.zei;............Dan gaat gegarandeert de vleesprijs met de voerprijs op enige termijn meestijgen............Kun je dit nader uitleggen waarom deze garantie er zal zijn.
Is het misschien het omgekeerde van "de kostprijs volgt de opbrengstprijs"?
oftewijl; de opbrengstprijs volgt de kostprijs? Natuurlijk zou hier enige logica in zitten omdat niemand langdurig onder de kostprijs kan (blijven) produceren.

ps ik heb niet gezegt dat de kostprijs niet gaat stijgen
anonymous_821
Hoe dit precies doorwerkt weet niemand, de conclusie van de EU commissie is dan ook een voor een groot gedeelte natte vingerwerk of nog minder.

Je kunt er alle kanten mee uit redeneren.b.v.ook ; Meer grond voor akkerbouwgewassen geeft minder grond voor melkveehouderij, dat is minder melk , dus duurdere melk.
Zeker als financieel akkerbouw meer gaat opleveren.

Jou redenering klopt niet, bij stijging van voerkosten stijgt ook de kostprijs van vlees.
Zeker in de bedrijven waar dieren voor 100% op aangekocht krachtvoer worden gehouden, zoals vleeskuikens, varkens etc. en daar komt het grote vleesaandeel vandaan.
Dan gaat gegarandeert de vleesprijs met de voerprijs op enige termijn meestijgen.
Dus is er geen reden om meer vleesverbruik te verwachten .
anonymous_821
Nou ik heb niet alle verstand van de varkens of kuikenhouderij, dus begeef ik me wat op glad ijs.
Maar ik dacht dat van de totale kosten in de vleesvarkenshouderij (incl. arbeid) 50% voerkosten waren.
Dus b.v.10% hogere voerkosten heeft een groot effect.
Als tengevolge van biobrandstoffen de voerkosten belangrijk omhoog gaan zal de vleesprijs toch mee moeten, anders daalt het aanbod omdat veel bedrijven er mee moeten stoppen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , energie , voer , veevoer en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0