Meer welvaart, meer zuivel, waar blijft de hogere melkprijs?

<a href="[landbouw.paginablog.nl]; onclick="window.open('landbouw.paginablog.nl/landbouw/…'); return false"><img src="[landbouw.paginablog.nl]; width="150" height="112" alt="" /></a>
Door <a href="[www.Alicebooij.nl">Alice,<];

Zuivel verkoopt. Kijk maar in de supermarkt. En kijk maar naar de toenemende welvaart in (vooral Oost) Europa. Alle doemscenario?s rondom de melkprijs en het einde van de quotering, verdwijnen als sneeuw voor de zon bij de afzetprognoses voor zuivel de komende jaren. Maar komt de extra omzet en winst ook in de portemonnee van de veehouder terecht?

Enkele weken geleden is er in ons dorp een nieuwe supermarkt geopend. Onze bestaande Edah en Golff zijn samengegaan in één Golff. De winkel is nieuw en dus ook fris en volgens de laatste inzichten ingericht. Het viel me meteen op dat de zuivevitrines een giga lengte hebben. Dat zegt mij genoeg. Zuivel verkoopt niet alleen goed, er zit ook een fraaie marge op voor de detailhandel. Tientallen verschillende pakken, melk, yoghurt en wat veel belangrijker is bijzondere en dus dure toetjes. Yoghurt en kwark met 0 % vet en dus populair. Ook het koelvak met kaas is rijkelijk gevuld. Eerst een paar meter met grote kilostukken. Maar deze oppervlakte is niets vergeleken met de bewerkte kaas iets verderop. Pakjes met vijf plakjes kaas, fraai verpakt in luxe vormgegeven zakjes. Een nog een metertje verderop kaas voor de ?snacker? in kleine portie?s en keurig voorgesneden. En dan komen de meters met verschillende soorten geraspte en versnipperde kaas, voor op de pizza en in de maaltijd. Met dank aan de welvaart laten we ons bij het boodschappen doen verleiden tot gemak en gezondheid. Leve de Optimel en Babybel.

Met dank aan onder andere deze merken was 2006 een goed zuiveljaar. Maar wat lees ik in Nieuwe Oogst? De winst van de veehouder is vorig jaar met 3000 euro gedaald, <a href="[www.accountancynieuws.nl] becijferde de GIBO</a>. Waar is de extra winst gebleven? Souperen onze zuivelverwerkers het geld op? Wanneer komt de extra omzet en winst tot uitdrukking in een hogere melkprijs? Een melkprijs (exclusief melkpremie) die past bij de arbeidsinzet, de inflatie en het risico dat veehouders lopen bij hun onderneming. Terwijl heel Nederland bij het begin van het jaar 2,5% (of meer) salarisverhoging krijgt, liggen melkveehouders aan het infuus bij hun zuivelcoöperatie.

Groeten van <a href="[www.Alicebooij.nl">Alice<];

<a href=nieuwsgrazer.nl/ target=0><img src=nieuwsgrazer.nl/images/banner468.gif/ border=0></a>

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Doe mee met de ddb,melk voor elk.
Voor eerlijke melkprijs ,boeren willen ook mee doen aan deze welvaart.
De gene die denkt dat je boer blijft met een melkprijs van een 25 eurocent ga voor al je gang,het heeft met "duurzaam"niks meer te maken maar lijkt meer op vrijwillig slavendrijven en vooral voor jezelf !!
Als enkeling heb je niks te vertellen, zoek het in groter verband.
Onbekend
Geef even een belletje naar het hoofdkantoor van je verwerker. Kun je een afspraak maken over de prijs voor de rest van het jaar. Hoe het afloopt weet je als je weer buiten staat.SUCCES!
Onbekend
Onzin , alleen kun je het niet maar wel met z'n allen door DDB. Daar heeft R.H.Vv gelijk in.
Maar als jullie graag melken voor 25 cent , ik hou je niet tegen . Ga je gang en veel plezier de rest van je leven.
Onbekend
George, waarom praat jij die melk altijd naar de 25 eurocent toe. Als ik grootgrutter was zou ik tegen de melkverwerkers zeggen, ik bied 26 eurocent want de boeren hebben het toch alleen maar over 25 eurocent dus wij bieden al meer dan de boeren er zelf op gerekend hadden. Ik vind het een taak van de melkfabrieken om bewust te worden van onze kostprijs en daar mee aan de slag te gaan(daar ligt de taak van LTO en NMV, samen met de melkfabriek en niet tegen..).
Aan de andere kant heeft het ook z'n voordeel, een lagere(tijdelijke) melkprijs. In europa is Nederland1 van de weinige landen waar de boer zelf nog melk en relatief weinig afhankelijk is van vreemde (dure)arbeid. Je ziet daarom al dat andere landen ook al minder melken puur omdat het niet genoeg opleverd, dus er komt schaarste. Vanuit dat perspectief gekeken zal de melkprijs toch een keer stijgen, is het nu niet dan over een paar jaar. Nu is de grote vraag kunnen we die tijd overbruggen en overleven. Ik ben persoonlijk al lang blij als we die periode kunnen overbruggen met een melkprijs die boven de 30 eurocent ligt. Over 10 jaar kunnen kunnen we zeggen wie nu gelijk had, ik hoop wij (als melkveehouders)dan allebei
Onbekend
Helaas nog steeds te weinig deelnemers aan DDB. Het blijft namelijk te stil van die kant. Dus toch maar zelf naar kantoor om zaken te doen
Onbekend
Als DDB/EMB niet slaagt,worden de melkveehouders tegen elkaar uitgespeeld.
We gaan weer richting voorjaar,dan vangen een deel van de melkveehouders een aantal maanden weer een melkprijs van 25 eurocent excl btw.
Onbekend
Ik denk dat ddb en de cooperaties om de tafel moeten gaan zitten
Onbekend
Dat denk ik ook , en inderdaad heb ik afgelopen jaar in de zomermaanden maar tussen de 25 en 26 cent gekregen voor de melk. Veeeeeeeeeeeels te weinig om met Wims woorden te spreken.
Onbekend
de ddb is hard nodig
zeker nu men het gewoon vertikt om in een goede markt
geen hogere melkprijs wil betalen
Onbekend
citaat uit de Leeuwarder Courant.

De resultaten van inspanningen voor toegevoegde waarde van zuivelproducten staan onder druk. Dat komt doordat op de wereldmarkt nu tegen de verwachting in hoge prijzen worden betaald voorbulkproducten als wei - en melkpoeder. Daardoor boeken bedrijven die niet hebben geinvesteerd in toegevoegde waarde op dit moment betere resultaten. Volgens Campina directeur Tiny Sanders zal de prijs van hoogwaardige zuivelproducten in de supermarkt omhoog moeten. Door de prijzenslag, zo stelt de directeur in het ledenblad My Campina, is er geen rekening gehouden met de gestegen grondstofprijzen. Hij voorspelt een harde opstelling bij de komende prijsonderhandelingen

Als ik dit lees valt me twee dingen op:

a: ze hebben zich in laten pakken tijdens de prijzenslag
b: hoezo hogere grondstoffenprijzen(melk dus ook), (nog) niks van gemerkt

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkprijs , kaas , supermarkt , europa , zuivel , gezondheid , melkveehouders , boodschappen , zuivelcoöperatie en coöperatie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
1