Illustratie van: robbert7130

Hoe andere over ons denken


Loonbedrijven overwegen te stoppen bij boeren

Bijna een op de vijf loonbedrijven overweegt te stoppen met werkzaamheden bij boeren. Dat blijkt uit een enquête onder driehonderd loonbedrijven uitgevoerd door het vakblad Loonbedrijf. Het haastwerk dat altijd met het agrarische werk gepaard lijkt te moeten gaan, vinden loonbedrijven het meest vervelend.


Slechts een kwart van de loonwerkers vindt dat boeren op tijd bellen voor het uitvoeren van werkzaamheden. Tien procent vindt dat bedrijven veel te laat bellen, terwijl dit van 60 procent van de loonbedrijven net een voldoende krijgt. Een derde van de bedrijven vindt daarnaast dat ze te weinig ruimte krijgen om tot een efficiënte planning te komen.


Uit de enquête blijkt ook dat 20 procent van de loonbedrijven vindt dat er te veel wordt gezeurd over de (aanpassingen van) tarieven. Volgens de bedrijven maken boeren meer problemen met de tarieven dan aannemers en overheden. Verder stellen de loonwerkers vast dat zeker in de agrarische sector het aantal lastige klanten groeit. Ruim 45 procent merkt dat er meer gezeur is over het werk.


Overigens geeft 70 procent van ondervraagde loonbedrijven aan met plezier naar de agrarische opdrachtgever te gaan.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Als er hier 1 op de vijf stoppen dan zijn er nog genoeg over ik begrijp ze wel ze rijden met enorme kapitalen rond op de gekste tijden zo af en toe veel en heel vaak helemaal niet en dat allemaal voor een beetje.
Onbekend
als ik zie en hoor voor wat voor tarieven zij werk aannemen voor gemeentes en provincies dan zijn wij de allerbeste klanten waar ze heel zuinig op moeten zijn.
voorbeeld: kraan met machinist bij ons 60 euro, voor provincie 47,50 euro/uur.
De meeste loonbedrijven zijn dus net als boeren, altijd klagen zolang er maar werk is. Van het een(werk) komt het ander(werk). Geen beklag dus.
Onbekend
ja zo heb je een week werk en zo een jaar niets, dan kun je beter wat vaste klanten hebben. Het is net als bij ons je moet het per jaar bekijken en niet per machine wat dan word je warm en koud tegelijk.
Onbekend
Als je met een loonwerker goed resultaat wil moet je hem eren en niet het vel over de neus halen.
Onbekend
dit is sterk afhankelijk van desbetreffende loonwerker. ik ken er een die je absolut niet zo moet behandelen want dan kost je dat dik geld!
Onbekend
Als ik dat gevoel zou hebben ging ik er niet mee in zee.
Onbekend
in een vrije markt economie moet een ieder zijn eigen kostprijs in de gaten houden. Ik de mijne en zij hun eigen. Het is mooi als je dat in overleg kunt doen maar meestal moet het van 1 kant komen, ons dus.
Onbekend
In de boerderij stond een keer een artikel over een loonwerker die verschillende tarieven hanteerde bij oogst werkzaamheden (met name gras)

overdag van 12.00 tot 18.00standaardtarief

van 07.00 tot 12.00korting 10%

na 18.00 en zaterdag meerkosten van 10 a 15 %

Veel boeren willen aan het eind van de dag hakselen

hiermee word dit gespreid, en worden overuren van personeel (als ze die al hebben) extra betaald.

Als je als boer goedkoop uit wil zijn moet er wel langer in het voren gepland worden.
Onbekend
Mijn loonwerker had 5 jaar geleden ook het probleem dat hij te veel pieken had in het werk en met name in de winter te weinig werk. Hij vroeg aan de boeren om dit proberen tegen te gaan en hij probeerde zelf ander werk erbij te gaan zoeken voor zijn werknemers in de winter.

Nu, 5 jaar later loopt het als een trein. Veehouders bellen eerder als er werkzaamheden gedaan moeten worden, maar het grote voordeel zit voor de loonwerker in de extra werkzaamheden die hij heeft. Enkele personen werken bij het mechanisatiebedrijf als monteur omdat deze piekuren heeft in december, januari en februari. Daarnaast is er veel werk aan onderhoud landgoederen en bossen en links en rechts wordt af en toe verhuurd aan overheidswerken. Dit resulteert dat momenteel iedereen van 8 tot 5 werkt de hele winter door.
Voor de werknemer is het landwerk in de zomer het leukste werk dat er is en blijft het belangrijk dat de loonwerker zijn jongens gemotiveerd houdt.
Onbekend
ZZP-ers vanuit de eigen sector is hier de oplossing. Tevens werken ze hier met veel agr.studenten, mede gezien hun vele vrije tijd is dat een mooie oplossing. vast team van 3 a 4 man en 3 a 4 man los op afroep. Geen beklag dus met de loonwerker
Onbekend
klinkt ook goed, maar moeten dan wel studenten zijn die ook het werk aankunnen, het blijft ook verantwoordelijk werk met die grote traktoren en machines. Ik denk dat ik zelf al niet meer op die trekkers kan rijden. Trouwens 3-4 man is wel erg weinig, ik vind mijn loonwerker al gemiddeld tot klein met 8 man vast in dienst.
Onbekend
je moet de mensen voor de machines hebben en niet de machines om de mensen aan het werk te houden. Die studenten zijn vaste jongens met meestal een agr.achtergrond(2e of 3e zoon)
Onbekend
Je mag wel 1e zoon zijn, het maakt allemaal niet meer uit, als ik die grote trekkers zie van mijn loonwerker met van die automatische versnellingsbakken, ik heb er weleens in gezeten, maar ik heb geen idee hoe dat apparaat vooruitgaat. Tegenwoordig gaan de werknemers van de loonwerker op cursus voor zo'n vario of voor een nieuwe hakselaar.
Het is maar goed dat er straks een rijbewijs komt voor als je 18 of ouder bent.
Grasbaal
DD,

Het scheelt nogal of je een loonwerker voor 2 uurtjes inhuurt of dat hij een lange periode minimaal 40 uur per week op de factuur kan schrijven........
anonymous_188
moeten ze ook een DDB opstarten.........

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's loonbedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
13
TREFWOORDEN