NMV presenteert rapport over flexibel systeem melkquotum

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) zal op 22 november in samenwerking met het LEI het rapport ?Flexibilisering van het melkquoteringssysteem; alternatieven en consequenties van oplossingen? presenteren. De NMV heeft het Productschap Zuivel bereid gevonden om dit onderzoek naar de haalbaarheid en wenselijkheid van een ander quoteringssysteem, te financieren.

Maar weinig veehouders slagen er in de melkproductie ieder jaar precies af te stemmen op hun quotum. Volgens de NMV zouden zij gebaat zijn bij een systeem waarin de niet-benutte productieruimte doorgeschoven kan worden naar het volgende jaar of tegen een goede prijs aan een andere melkveehouder kan worden overgedragen. Een negatief rekening courant systeem noemt de NMV dat. Al vanaf 1997 vraagt de NMV aandacht voor dit systeem.

In april dit jaar besloot het Productschap Zuivel, op voorstel van de NMV, een onderzoek te financieren dat de haalbaarheid en wenselijkheid van invoering van een dergelijk systeem bekijkt. Samen met andere deskundigen uit de sector ontwikkelde en vergeleek het LEI zes systemen die een flexibeler gebruik van productieruimte mogelijk maken. Daaruit is een rapport opgesteld met de mogelijkheden die het best voldoen aan de randvoorwaarden en die het meest tegemoet komen aan de behoeften van de verschillende partijen.

Donderdag 22 november presenteren de NMV en het LEI dit rapport in Arnhem. Ing. Aart van den Ham van het LEI zal een inhoudelijke toelichting op het rapport geven. Vervolgens zal Peter ten Hoeve, voorzitter van de NMV, de visie van de NMV op het rapport laten horen.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Lekker professioneel persbericht: "Donderdag 22 november presenteren de NMV en het LEI dit rapport in Arnhem."

Of zal de NMV volgend jaar bedoelen?

In ieder geval voor jou weer een lekker endje karren, Co?!
Onbekend
is het 22 nov of is het op donderdag, want op mijn kalender is het donderdag 23 nov
Onbekend
Melkquotering kan flexibeler (persbericht LEI)

Melkveehouders zouden gebaat zijn bij een systeem waarmee zij hun niet-benutte productieruimte in een bepaald jaar kunnen doorschuiven naar het volgende jaar of tegen een goede prijs aan een ander kunnen overdragen. Het LEI ontwikkelde hiervoor samen met deskundigen uit de sector een aantal oplossingen. Na afweging blijven er twee over die het best voldoen aan de randvoorwaarden en het meest tegemoetkomen aan de behoeften van de verschillende partijen. De eerste mogelijkheid is een rekening-courantsysteem waarbij individuele melkveehouders hun niet-gebruikte rechten kunnen doorschuiven, zonder dat de sector als geheel het risico loopt dat er in het volgende jaar een quotumoverschrijding ontstaat waarvoor niemand via een superheffing aansprakelijk kan worden gesteld. De tweede mogelijkheid betreft een aanpassing van de nu al door zuivelfabrieken gehanteerde financiële verevening. Die aanpassing zou moeten inhouden dat melkveehouders die hun quotum overschrijden een hogere prijs gaan betalen voor verevening met het niet-gebruikte quotum van collega-ondernemers.

Het lukt maar weinig melkveehouders om de productie ieder jaar precies af te stemmen op hun melkquotum. Uit gegevens van het Productschap Zuivel kan worden afgeleid dat ruim 40% procent van de melkveehouders waarschijnlijk bewust naar overschrijding streeft, in de verwachting die te kunnen verevenen met de niet-gebruikte rechten van onderschrijders. Het LEI ontwikkelde en vergeleek zes systemen die een flexibeler gebruik van de productieruimte mogelijk zouden kunnen maken. De twee bovengenoemde oplossingen voldoen het best aan de eisen voor een dergelijk systeem. Bijvoorbeeld dat het doorschuiven van ongebruikte quota niet mag leiden tot overschrijding van het nationale melkquotum in het volgende jaar, zonder dat superheffing wordt afgedragen. Andere eisen betreffen onder meer de administratieve lastendruk, de eenvoud van het systeem, gelijke behandeling van alle melkveehouders, en de mogelijkheid van een goede planning.
Onbekend
VAC legt zich niet neer bij afschaffing melkquota

De landbouworganisaties werden recent bijeengeroepen op het kabinet van landbouwminister Leterme om te praten over een stappenplan dat de waarschijnlijke afschaffing van de melkquota in 2015 moet voorbereiden. Het VAC merkt op dat er op Europees niveau nog helemaal geen sprake is van een consensus over de afschaffing van de quota. "Bij de jongste landbouwhervorming lag het onderwerp ook op tafel, maar toen werd de regeling verlengd tot 2015", luidt het.

Tijdens het eerste overleg heeft het VAC gepleit voor het behoud van de quotaregeling. Het stappenplan waarmee Leterme de melkveehouders wil voorbereiden op de toekomst wordt "misschien voorbarig" genoemd. Het VAC voelt zich gesteund door recente berekeningen van het Landbouweconomisch Instituut (LEI). "De berekeningen tonen aan dat de grote meerderheid van de melkveehouders op de bek gaan bij een afschaffing van het melkquotum en dat er in dat geval geen echte winnaars zijn", aldus de interpretatie van het VAC.

In het rapport van het LEI staat te lezen dat het voortzetten van de quotaregeling vooral nadelen oplevert voor melkveehouders die het bedrijf de komende jaren aanzienlijk willen uitbreiden. "Gezien de ontwikkeling van de structuur van de sector zullen nog vrij veel bedrijven een groei willen doormaken", luidt het. Schaalvergroting is volgens het LEI ook nodig om bij dalende melkprijzen en de onzekerheden rond de toeslagen op langere termijn de continuïteit van het bedrijf te waarborgen.

Tegenover het belang van de bedrijven met groeiambities staan de belangen van veehouders die de komende jaren een stabiele productie of beperkte productiegroei wensen. Deze veehouders hebben, evenals diegene die het bedrijf beëindigt, belang bij het voorlopig ongemoeid laten van de quota, aldus het LEI.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's nmv , zuivel , melkquotum , productschap-zuivel , melkproductie , melkveehouders , melkveehouder en lei geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0