DDB : trekken aan een dood paard

Commentaar(uit Nieuwe Oogst)

DDB : trekken aan een dood paard
Daar is ie dan, Dutch Dairy Board eigenlijk Dutch Dairymen Board
. De eerste naam mocht niet omdat die toebehoorde aan het Productschap voor
Zuivel.
Vandaar het alternatief. Met de naamgeving had DDB een slechte start.
Daar komt nu nog eens de beperkte interesse van de veehouders bij.
De oprichting zou doorgaan als 30 procent van de melkplas er achter stond.
De Initiatiefgroep MeIkgeIdvereniging heeft echter de norm naar beneden bijgesteld en neemt genoegen met 25 procent, terwijl het nog de vraag is of van dat percentage iedereen ook daadwerkelijk zal meedoen.
DDB zal niet de redder van de Nederlandse melkveehouderij zijn.
De melkveehouder krijgt te maken met het beleid dat momenteel voor de toekomst wordt uitgezet en dat is in ieder geval een dalende melkprijs.
In 'Kiezen voor landbouw' kondigt minister CeesVeerman een discussie aan over de
toekomst van de melkquotering.
Het LEI is al druk bezig met het op een rij zetten van de verschillende scenario's.
Met de huidige politieke verhoudingen in Europa komt er in 2015 een einde
aan de quotering.
De zuivelindustrie wacht niet op de discussie en heeft haar eigen standpunt al bepaald.
Friesland Foods nam het voortouw, in Nederland en in Europa. Wie had gedacht dat de zuivelcoöperatie wel met een eigen quoteringssysteem zou komen, komt bedrogenuit.
Friesland Foods kiest voor een gecontroleerde groei van de productie.
De markt bepaalt de groei. Onder melkveehouders leeft al de angst dathet zuivelconcern met de groei selectief zal omgaan en eenzijdig zal bepalen wie wel en wie niet mag uitbreiden.
Campina kiest eveneens voor een gecontroleerde uitbreiding van de productie.
Nog niet duidelijk is of er in het Zuiden een koppeling tussen productiegroei en financiering van de onderneming zal komen.
Oftewel, wie recht krijgt op meer melken, ook de plicht krijgt om in de onderneming te investeren. Ook de mogelijkheid van een A- en een B-melkprijs ligt bij Campina nog
open.
Het einde van de melkquotering betekent het einde van de beschermde markt.
Zodra exportrestituties en interventieprijzen zijn afgeschaft zal de zuivelindustrie de melkprijs uit de markt moeten halen. Die prijs zal lager zijn dan op dit moment. Dutch Dairymen Board denkt daar anders over en gaat voor een hogere melkprijs dan nu. Als ze die kans krijgt tenminste. De onderhandelaar van de melkgeldclub kan pas wat doen als minimaal 30 procent van de melkproductie bij elke afzetorganisatie wordt vertegenwoordigd. Het is en blijft trekken aan een dood paard.
WIEBE DIJKSTRA,
WDIJKSTRA@LTONOORD.NL

<<<<<<<<<<<
Tot slot nog het slot van een artikel in het zelfde blad over een Campina bijeenkomst in Keulen.

<<Volgens Thorkild Rasmussen, de hoogste zuivelbeambte in Brussel en één van de sprekers op het symposium, stopt het quotumstelsel in 2015?Er zijn geen argumenten om het quotumsysteem in stand te houden ?, zei hij

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
............ Is die nieuwe oogst niet dat clubblaadje van het op sterven na dode LTO-clubje???
Wees blij dat er mensen zijn die tenminste nog stappen ondernemen om in ieder geval de "geweldige" zuivelcooperaties een schop onder de reet te geven om een fatsoenlijke melkprijs uit te betalen!
Onbekend
LTO de club die zoveel leden in het bejaardenhuis heeft zitten? Ik heb geen Grolsch op Arie. Ben broodnuchter.
Onbekend
hoi peter je snapt het nog niet he arie j heeft geen melkquotem meer en heeft zijn geld in aandelen gestopt en je hoeft maar 1 keer te raden welke aandelen dat zijn
arie heeft geen kloten meer met melken te maken en heeft de grootste bek
ik zie het niet anders dan een must voor de jonge melkveehouders om verder te kunnen boeren want als in 2008 de premie weg valt om wat voor reden dan ook moet je maar weer zien om die melkprijs weer omhoog te krijgen en daar heb ik nog de meeste angst voor daar om heb ik wel ondertekend
het schaad je melkfabriek helemaal niet want die hebben een hogere omzet dus meer winsthet probleem zit in het bestuur van de cooperaties die krijgen elke maand hun geld en de bonussen en wij als eigenaar moetten maar zien hoe we er mee klaar komen
Onbekend
711 ben het volkomen met je eens. En met "boeren" die hun quotum hebben verzilverd kun je echt niet meer over de problematiek van de melkprijs praten. Ze zijn alleen maar bezig met hun banksaldo en ze weten het o zo goed wat de melkende boeren niet goed doen, gaan doen of hebben gedaan..
Duimpjes achter hun vest en alle tijd voor commentaar.
Maar als alle melkleverende boeren net zo gedaan hadden als de boeren die inmiddels hun quotum verkocht hebben dan was de quotumprijs als een pudding in elkaar gezakt en misschien de melkprijs wel enorm gestegen.
Onbekend
we hebben over 25 jaar aan een cooperaie afgeleverd meneer lambal arie j
Onbekend
arie je heb gelijk en ik mijn rust
Onbekend
ja,ja,het lijken wel legendarische woorden onder andere,maar het zal wel bij een droom blijven
Onbekend
Zo zit het volgens mij ook.
Het is hartstikke mooi geprobeerd van de DDB, maar het kan gewoon niet. We moeten geen doel na jagen dat onwerkelijk is. Laten we nou eens met z'n alle realistisch blijven.
Als ik zie wat onze m'n vrienden in Engeland bij hun fabriek krijgen (DairyCrest) dan mag ik bij RFF helemaal niet klagen.
Trouwens in Duitsland krijgen ze ook meer hoor.
Onbekend
Wat een onzin ,als de fabrieken minder melk krijgen is er schaarste en dat is uit te buiten in de onderhandelingen met de supers boeren hoeven niet perse te leveren.
DAt is wat de DBB wil en later ook zelf interveren en zo de hoeveelheid op de markt af te stemmen bedenk dat de supers geen dag zonder melk-producten kunnen. We weten het nog van de MKZ
We moeten met elkaar als ondernemers innovatief zijn inplaats van bijvoorbaat dingen af te kraken waar we zelf nog eens wat mee kunnen verdienen.
anonymous_821
Ik denk dat jij wel erg veel Grolsch op hebt....
anonymous_821
Hé Wàt????
Wij,"als eigenaar van coöperaties",en dat zei die Duitse boer leverancier die zij melk levert aanRucker???
Hoeveel onzin en verbeelding moet ik hier van meneer 711 nog lezen??
anonymous_821
Maar op hedentoch duidelijk volgens je eigen zeggen niet meer.
Dus ben je op geen enkele manier eigenaar.
anonymous_821
Twee/derde van de actieve melkveehouders is lid en bejaardenhuizen zijn er in Nederland niet meer.
Of jij dus nuchter ben betwijfel ik zéér
O, ja hier een column van een dromende actieve boer uit het Agr. Dagblad.
En die wist dat hij droomde, jij bent zover heen dat je zelfs dat niet meer ziet
<<<<<<<<<
Dromen over een cent meer

"Ik droomde dat ik Bennie Storkhorst was, de nieuwe voorzitter van Dutch Dairymen Board (DD. Komt het omdat hij ook een Achterhoeker is?
Feit is dat ik (Bennie dus) samen met Sieta van Keimpema op bezoek ging bij Friesland Foods.
Wij werden met egards ontvangen. Niet door een simpele secretaresse, maar door directeur Dahlhaus zelf. Met in zijn kielzog boerenvoorzitter Attema. Diemompelde voortdurend: "Wij zijn er voor de boeren." Dahlhaus ging ons voor in zijn kamer. We kregen koffie met een koekje en Sieta zelfs een bonbonnetje.
Sieta nam het woord. "Wij willen de macht weer bij de melk", zei ze. "U heeft dus de keuze: de boeren van DDB volgend jaareen cent meer voor demelk en anders stoppen we de levering. Dat scheelt u dertig procent melk", overdreef ze.
Dahlhaus werd helemaal bleek. "Dat kunt u niet menen. Dan staat een deel van onze fabrieken stil".
"Dat menen we wel", zei Sieta. "En we gaan het doen ook. Onze leden hebben zich er schriftelijk toe verplicht". Ik knikte en zou iets zeggen, maar Sieta zei:"Alles is nu wel gezegd. Ik wacht op uw antwoord, meneer Dahlaus. Of zegt u anders iets, meneer Attema".
Die zei:"Wij zijn er voor de boeren!"
Toen sprak Dahlhaus het verlossende woord:"U krijgt als lid van de DDB volgend jaar allemaal een cent meer. Maar U mag het niet tegen onze andere boeren zeggen".
"Akkoord,"zei Sieta,"en nu gaan we direct deze afspraak ondertekenen." Dat gebeurde en onder dankbaar gebrom van Attema leidde een opgeluchte Dahlhaus ons naar de auto.Sieta verzuchte tevreden: "De melk heeft de macht weer".
Toen werd ik wakker. En dacht meteen aan de harde werkelijkheid dat ons quotum over een aantal jaren niets meer waard is"

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , melken , melkprijs , campina , europa , ddb , melkproductie , melkveehouders , melkveehouder , zuivelconcern , zuivelcoöperatie , coöperatie , lei , dairy en financiering geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
2