Boeren kiezen voor geld ook in nederland

Ook grote Britse melkveehouders stoppen
In het Verenigd Koninkrijk stoppen meer melkveehouders met hun bedrijf dan verwacht. Uit een onderzoek bij 363 bedrijven blijkt 12,4% hiervan tijdens de afgelopen twee jaar de melkproductie gestaakt te hebben. Daaronder zijn ook grote efficiente bedrijven, blijkt uit onderzoek van landbouweconoom David Colman voor DEFRA. Als deze uittocht zo doorgaat zal het Verenigd Konnkrijk in 2007/2008 1 miljard liter onder haar quotum van 14,4 miljard liter komen.
De lage melkprijzen en ingrepen vanuit de EU hebben veel Britse melkveehouders ertoe gebracht te stoppen. Sinds april 2003 volgde de onderzoeker 363 melkveebedrijven. Daarvan hebben er inmiddels 45 de melkproductie gestaakt. Daaronder waren 8 bedrijven met 100-149 melkkoeien en 5 bedrijven met meer dan 150 melkkoeien.

DEFRA publiceert het rapport terwijl afgelopen week ook protesten van boeren tegen de lage prijzen werden gehouden. Volgens Gwyn Jones, voorzitter van landbouworganisatie NFU, bewijst het onderzoek dat de melkprijsverlaging het vertrouwen bij melkveehouders ernstig heeft aangetast. De levenskrachtigheid van de lokale melkproductie komt in gevaar, omdat kortzichtige prijsbeslissingen verder in de keten ook grote melkveebedrijven nopen tot stoppen van het bedrijf, stelt Jones.

In nederland dringt dat bij sommige kopers nog niet door dat we in nederland de zelfde kant op gaan want onrendabele investeringen pakken altijd nadelig uit.
en we zien in nederland steeds meer stoppers van 7 ton en meer, dat zijn de voortekenen van een afval race en heeft als gevolg een zeer sterke daling van de quotum prijs
want vele voorspellen dat het quotum dan niet meer vol gemolken kan worden
Ook een gevolg van de nieuwe mest wet

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Ik snap de titel van het verhaal (boeren kiezen voor geld, ook in Nederland) niet goed. Dat boeren stoppen kan ook andere dan financiële oorzaken hebben. Leeftijd, gezondheid, lol eraf etc.
Onbekend
uit het geruchtencircuit vernomen dat het gloednieuwe megabedrijf Van der Zijpp onder Bant (NOP) ook alweer verkocht is; de reden van deze verkoop is mij niet bekend
Onbekend
ook zoiets gehoord, maar als het niet waar is, lieg ik in andermans commisie
Onbekend
dit jaar en ook volgend jaar zal het quotum zeker vol gemolken worden, ivm het vast stellen van de melkpremie
toch zijn er nu al grote bedrijven die er financieel goed bij zitten, bij deze hoge quotum prijzen het voor gezien houden en kiezen voor het geld
Dat is ook een manier van ondernemen
Na 2007zullen met deze mestwet zeker vele bedrijven stoppen en dan wordt het quotum niet meer volgemolken en quotumzal dan aan waarde in moeten leveren
Als men nu quotum koopt heb je 10 jaar nodig om het af te lossen bij deze prijzen
en waar zit dan de winst???
Onbekend
Bij de bank, de makelaar en de notaris misschien?
Onbekend
Als aangekocht quotum zoveel opbrengt dat je in 10 jaar daaruit kunt aflossen bij de huidige quotumprijzen dan verdienen melkveehouders best
Er moet dan elk jaar van elke aangekochte kg een 23 eurocent voor rente en aflossing af, dus kan zo'n boer die KGs met een kostprijs (zonder arbeid) van een 10 cent kennelijk produceren

Je mestverhaal ga ik verder niet op in, dat hoeft ook niet, want jij geeft geen enkele onderbouwing .
Onbekend
Het hele mest verhaal brengt nogal wat veranderingen met zich mee
1)Voor 1sept.moet bij D.R .aangeven bij onvoldoende opslagcapaciteit van mest dat er een afzet contract is ,ook moet er aan gegeven worden als stalcapaciteit groter is als de aanwezige dieren het aantal dieren te houden in2006 .
Veel bedrijven hebben 50% gras en 50% mais voor een goed rantsoen en een hoge opbrenst v/d grond
Dat moet omgezet worden in 70% grasland nadeel is door meer gras te voeren
kans op een hoger ureum gehalte in de melk
Ook gaan sommige bedrijven jongvee afstoten wat tot gevolg heeft insleep van ziektes bij inkoop van melkvee
dan moeten veel bedrijven dan toch nogal wat mestafzetten en ben benieuwd wat de prijs is
Al met al zullen bedrijven kiezen voor verkoop van melkquotum en melkvee
En aanvoer van mest het telen van mais en opfokken van vaarzen ook voor export
En zodoende brengt de mestwet veel veranderingen met zich mee.
Onbekend
wat een bedreigingen zie je wim.als ik jou raad mag geven verkopen de hele toko,vooraf fiskaal advies vragen aan arie.j daarna op visite gaan bij maxxum,succes
Onbekend
Het is gewoon de realiteit Jan en daar past geen onrendabele investering bij.
zoals de prijs van dit melk quotum of vindt jij dat we nog aan het begin v/d superheffings periode zijn waar je nog jaren ervan kunt melken ??
Onbekend
nee hoor wim,ik ben het in het geheel met jou eens.we moeten met z,n allen niet menen dat de nederlandse melkveehouderij de toon kan zetten voor de hele wereld.het is precies andersom,ze zijn jaloers om onze afzet van de produkten maar over de quotumprijzen wijzen ze naar het voorhoofd met de vinger
Onbekend
waneer melk kopen rendabel is dan is het ook geen probleem om een miljoen kg quotum in een keer te kopen?
dus wat wordt de volgende belemering die onze kostprijs opgaat drijven?
Onbekend
ARIE J mestopslag kelders moet je kopen of een langdurig pachtcontract
daarom hoor je niks van je buur
en de bouwactiviteiten betreft zit het geld al in de het melkquotum
veel veehouders hebben de mestwet onvoldoende gelezen
MaarD.R. hebben aangekondigd als boeren in gebreken blijven zij gekort worden
op de melkpremie en de mac charry
Onbekend
gister een branbantse boer bij ons geweest, hij wou het land wat bij ons in de buurt ligt na tig jaar weer wat mee doen. Aan het begin van de minas aangekocht voor mestplaatsingsruimte. Eerste 2 jaar wat verbouwt, daarna nooit weer wat aangedaan, u raadt het, 1 grote zooi. Nu begint het te kriebelen bij de man met bijna 30.000 kg melk/ha en wil graag voldoen aan derogatie. Nu zoekt hij boeren bij ons in de buurt die daar het grasland wil beheren, maar het grond blijft bij hem op papier zodat hij kan voldoen aan derogatie en op papier zijn mestafzet heeft geregeld. Grond aankopen in Brabant kon niet uit zei hij. Geen boer die hem wil "helpen". Dit een categorie melkveehouders waar ik geen enkel respect voor kan opbrengen, sorry.
Onbekend
hij moet nu ook fors gaan betalen voor zijn eigen mestafzetgrond.er in nl geen enkele mesttransporteur die eigen mest gaat vervoeren naar eigen land op afstand zonder bon of formulier en gps aanmelding
Onbekend
als 85 % van je totale mestproductie op eigen land uit gereden wordt .
Kan je de rest afvoeren zonder onderzoek ,afstand is dan wel beperkt.
Onbekend
30.000 kg melk per ha wim.de plaatsingsruimte is dan toch wel erg beperkt bij hem zelf
Onbekend
in brabant ongeveer 30 ha in drenthe zo'n 35. Ik heb hier bij ons 16 ha nog nooit mest gezien. Met minas viel nog wel te leven zei hij, hier en daar nog wat mazen in het net. Maar het nieuwe mestbeleid zat hem niet erg lekker geloof ik. Ik hoop dat ie stikt in zijn mest.
Onbekend
Geef me 1 reden waarom hij net zo moet boeren als jij.
Onbekend
Dat hoeft helemaal niet. Maar dit soort intensieve ondernemers, boeren over andersmans rug. Zij zijn mede de reden van deze steeds aanscherpende mestwetgeving. Investeren in grond kan niet uit volgens deze mannen en maar melken melken en stront produceren. Ieder zijn eigen, maar dit soort ondernemers hoeft niet te rekenen op mijn sympathie.
Onbekend
Hij kan ook een derde deel te huur aanbieden en minder koeien gaan melken,gezien de huidige prijzen een reeele optie.
Onbekend
Als hij maar niet boven de 30 % uitkomt want dan heeft ie een probleem en hij moet de rest zelf volmelken want anders worden de problemen nog groter
Onbekend
ach ruim 2 miljoen liter. Dan is 30% best veel....
Onbekend
Nederlandse veehouders blijven melken, zelfs bij lagere melkprijzen, dat zit ze nou eenmaal in de genen. In Engeland, en trouwens ook in veel andere Europese landen werkt dat duidelijk anders. Daar houden boeren het voor gezien als het niet meer genoeg oplevert. Dat verklaart ook het Britse standpunt om een punt achter de superheffing te zetten. Bij de huidige tendens, dalende prijzen, minder invoerheffingen en exportrestituties, alleszins begrijpelijk. Quotering levert in die situatie alleen maar extra bureaucratie op.
Dit gegeven vergroot alleen maar de kansen dat het na 2014 echt gebeurd is met de superheffing. Je produktiepotentieel wordt dan alleen nog bepaald door je grondareaal of je afzetzontract voor je mest. Een zuivelverwerker is altijd wel te vinden, anders richt je er een op, alleen of met meerderen.
Onbekend
Je wilt toch niet voor je rekening nemen dat de Nederlandse overheid boervriendelijker is dan de Britse?
Onbekend
Geen idee, Engeland lijkt me best een leuk land om te wonen. Ik zou er veel beter kunnen aarden dan in Oost-europa of Frankrijk. Misschien heeft het wel te maken met het gebrek aan goede afzetstructuur, waardoor de melkprijs slechter uitpakt dan in andere Europese landen. De bedrijven hebben er ook wel een behoorlijke schaalgrootte, dus daar ligt het niet aan. De koers van de pond is wel een groot nadeel de laatste jaren, waardoor het leven er behoorlijk duur is , dat tikt wel door.

Maar waar denk jij dat het aan ligt?
Onbekend
Feit is natuurlijk wel dat deze Britse visie op landbouwpolitiek snel terrein wint in Europa. Ook de WTO onderhandelingsresultaten zijn het gevolg van deze denkwijze. Of we het nu leuk vinden of niet , we hebben er mee te maken.

Daarnaast zit de Engelse boer ook heel anders in elkaar dan de Nederlandse. Hij blijft niet jaar in jaar uit voor een hongerloonzijn koeien melken. Hij stopt en zoekt wat anders. De Nederlander melkt door tot de bank er een streep door haalt. Door de grote liquidatiewaarde van de bedrijven duurt dat erg lang en kan hij heel lang doorgaan met het opeten van zijn bedrijf.
Onbekend
wat een dom geredeneer, er kan nog zoveel in de genen zitten, er moet aan het einde van de rit wel wat over blijven.
Ook bij ons zie je gezonde bedrijven met relatief jonge ondernemers 40 a 50 jaar stoppen en inderdaad voor de winst kiezen.
de huidige quotumprijs raakt kant nog wal. Er is geen mens die daar iets aan over houdt alhoewel er natuurlijk altijd rekenwonderen zijn die alles naar zich toe kunnen rekenen omdat de buurman ook gekocht heeft en ze zeker niet achter willen blijven. Kuddegedrag noem ik dat, je een ongeluk werken voor de bank die er zelf van op vakantie gaat.
Onbekend
sorry, is een reactie op ruud.
Onbekend
Geen dom geredeneer, maar gewoon de feiten waarnemen. Anders liepen de quotumprijzen in NL niet zo extreem uit de pas met veel andere EU landen.

Het positieve vind ik dat kennelijk het marktprincipe wel werkt, dat lagere prijzen minder produktie opleveren. Althans in de hele EU, niet in NL.
Daarom ben ik ook voor afschaffing van de quotering, laat de mestwet dan maar de limiet worden voor de Nederlandse melkproduktie. Er ontstaat dan vanzelf een nieuw marktevenwicht.
Onbekend
prima,mee eens,quotering weg, en dan de mestregels laten regeren???maw grond is de factor die productie gaat bepalen??vraagje,wie bezit er in europa de meeste grond?? en de goedkoopste?? en welk land(je) kan er al meer dan 20 jaar niet met de europese regels overweg en zoekt mede met landbouw organisaties iedere keer weer naar een uitweg minas??+++++,derogatie???ook +++++???

o ja,niet te vergeten,hoeveel hectares moeten er in dit postzegelstaatje nog uit productie genomen worden???al dan niet gedwonegn,,reconstructie??natuur??jacobskruid??!!

hoezo teveel productie???en veel te dure productierechten!!??ik denk dat we als zuivelland van de kaart geveegd worden,genen of niet,de sector blaast zichzelf op,het gaat hem tenslotte om de pegels onder de streep....
Onbekend
Volgens jouw redenering blaast de sector zichzelf op, met of zonder quotering. Want de mestwet is een feit, hoe je het ook wendt of keert.

Natuurlijk is er in Europa nog voldoende grond, maar dat wil nog niet zeggen dat daar zonder quotering ook onmiddelijk melk op geproduceerd gaat worden. Dat leert ons het Engelse voorbeeld namelijk.

Bekijk de zuivelmarkt eens wat minder door een nederlandse bril, dat werkt heel verfrissend en minder krampachtig.
Onbekend
Goed Ruud je hebt een beetje gelijk,mijn redenering klinkt te radikaal,opblazen zal natuurlijk niet zo direct gebeuren,maar we moeten ons wel realiseren dat we goedkoop en goed product moeten afzetten buiten de landsgrenzen en natuurlijk we hebben nog een goede melkprijs vergeleken bij het buitenland omdat onze zuivel industrie zeer efficient draait korte afstanden en veel volume per adreslokatie.

Ach ja wat die enveloppe betreft,Wim,het is een leuk politiek ballonnetje waar je doorheen moet prikken en kopen als het je past om te groeien en te verkopen als je denkt dat het gunstiger is niet te groeien maar een stapje terug te doen,voor een ieder bedrijf weer anders,dat noemt men zelfstandig ondernemen,maar een ding is zeker,Prinsjesdag is er blij mee,want als het U niet helpt,Zalm heeft er wel baat bij (naast de bemiddelaar) en daat is ook de reden waarom de politiek zich niet in die hele discussie mengen wil,trouwens waarom zouden ze ook het is een agrarisch probleem en geen Nationaal probleem,toch???

En ja,als het feestje over is dan ploffen de ballonnetjes,so what??,we hebben ze zelf geblazen
Onbekend
wat de pekels betreft onder de streep JAN.
In welk land met een zelfde melkprijs als wij.
In ned.heeft een koe een envelopje aan hun staart hangen met 20000euro erin
En hoelang laten de veehouders de envelop dicht ???
Onbekend
Het is toch juist voor bestaande bedrijven heel interessant als de buurman falliet zou gaan door een te lage melkprijs,voor een koopje stal en land overnemen,is waarschijnlijk wel aflossingsvrij te financieren.
Dit biedt juist voor velen kansen,en betekent allerminst het opblazen van de sector,de zuivelaars hebben merken,efficiente fabrieken,en er is een goede infrastructuur,kennis en klimaat.
Nederland blijft zuivelland nummer 1.
Onbekend
De een zijn dood is de ander zijn brood bedoel je.
Maar als alle boeren om je heen failliet gaan zal jou bedrijf ook veel minder waard worden, dus jou liquiditeit zal ook een stuk minder worden.
Hoeveel boeren moeten er nog overblijven?
Wanneer gaan de boeren die nu overblijven eens samen een vuist maken in plaats elkaar af te slachten en of elkaar op te eten of wil je graag de boer zijn die het licht uit doet?
Onbekend
Wat zou dat ,als je bedrijf minder waard wordt,geldt slechts voor de stoppers
We moeten eens koel gaan rekenen in opbrengsten min kosten en daar een inkomen uithalen,niet in waardestijgingen van grond,daar hoef je geen boer voor te zijn.En daar heeft Arie j gelijk,boeren hebben het veel beter dan hun inkomen doet vermoeden.
Onbekend
Iets genuanceerder,Quotum kopende boeren hebben het veel beter dan hun inkomen doet vermoeden.
anonymous_821
Mm,... wat een onzin, quotum in Nederland niet volgemolken...

Maar ja, Wimpie hé?....Die heeft al zo veel geroepen dat niet uitkwam.....
anonymous_821
O??
Nou opslag kun je huren, meestal toch een papieren zaak, er zijn nog genoeg ex- veehouders met wel ergens een lege kelder, bij mij kwam ook een boer wat verderop om evt. opslag enz. , nou ik hoor niks meer het zal wel niet dringend zijn
En van extra mestopslag bouwactiviteiten hoor ik niks onder de boeren.
Hoe het met die snijmais zit weet ik niet, ik zit in een gebied waar geen enkele boer 50% mais voert, maar misschien is bedrijfsspitsing op papier wat.
Verder vallen de nieuwe mestregels voor zuivere melkveehouderij bedrijven niet helemaal tegen.
1 september is over goed 14 dagen, als de melkveehouders zoveel problemen als jij zagen was de quotumprijs wel anders.
anonymous_821
O? en hoe weet jij dat ik geen langdurige verhuur van een mestkelder wil?
Staat toch leeg.
anonymous_821
Ja maar dat is duidelijk een ander verhaal.
Als een boer nu voldoende mestopslag heeft om de niet-uitrij periode ( en evt. vorst in februari)te overbruggen dan heeft hij voldoende mestopslag.
Alleen op papier voor de EU komt hij misschien een maand tekort.
Als hij dan voor een maand bijhuurt is dat een papieren zaak want hij heeft voor de bedrijfsvoering geen extra mestruimte nodig.
anonymous_821
Ja er moet een bemestingplan komen voor boeren die van de derogatie gebruik willen maken.
Maar weet jij waaraan zo’n plan moet voldoen?
anonymous_821
Nou voor de engelse overheid is dat misschien wel zo, die is overigens al sinds decennia boeronvriendelijk
Maar de engelse boeren schieten met afschaffing niets op, voor henzelf zijn er geen belemmeringen meer als het landelijk quotum niet volkomt, de verevening is dan immers 100%.
En afschaffen in die zin geeft ze geen enkel voordeel
Andere EU landen moet nu nog wel minder melken dan ze willen, afschaffen van de quotering geeft voor engelse boeren alleen maar meer concurrentie

Maar zoals gezegd de Britse overheid kijkt al sinds jaar en dag niet naar het belang van haar boeren.
Die kijkt alleen naar het belang van de consumentenprijzen en niet te vergeten de schatkist (EU afdracht)
anonymous_821
Hoe komt het Ruud dat Nederlandse melkveehouders naar zo ongeveer elk land ter wereld emigreren, behalve naar het dichtbij gelegen Engeland ?
anonymous_821
Nou de melkveehouders stoppen daar niet voor niets
Dat is iets anders dan hier , hier verdringen ze elkaar.
Gr. Brittannie heeft een lange traditie van zo goedkoop mogelijk voedsel voor de consument en weinig tot geen aandacht voor de boeren.
De landbouw maakt voor de economie maar 1% uit dacht ik, en ze zijn behoorlijk netto importeur van agr. producten.
Vroeger ( voor de EU) stond alles al open voor zo goedkoop mogelijke import uit de (ex) koloniën.
Ende gedachte gangin de britse politiek is eigenlijk nog steeds dat je voedsel veel beter goedkoop uit het buitenland kunt halen.
Ik kan op internet niet zo veel concrete informatie over de melkveehouderij in het algemeen daar krijgen, emigratie bureau's besteden er eigenlijk geen enkele aandacht aan, hooguit een enkel zinnetje , en dat is dan " niet naar toe gaan".
anonymous_1250
Hij verhuurt al 3 ton daar zal die wel 6 van maken denk ik.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , koeien , melkproductie , melkveehouders en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
46
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
3