Het Dutch Dairy Board-plan trekt volle zalen

<b>Door Wiebe Dijkstra,

De NLTO straalt geen vernieuwing en durf uit met haar beoordeling van de plannen die op tafel zijn gelegd om de opbrengstprijs van melk te verhogen. De NMV kwam een tijdje geleden op de proppen met de vereniging Dutch Dairy Board. Die moet het aanbod van melk bundelen en een vuist maken in de richting van de zuivelindustrie. En een groep veehouders uit Flevoland wil de melkproductie in Europees verband inkrimpen en beheersen. Voor het plan van de Flevolanders wordt door de veehouders nog niet geapplaudisseerd. Het Dutch Dairy Board-plan trekt volle zalen.
</b>
De NLTO moet niks hebben van de plannen. De nadelen zouden groter zijn dan de voordelen. En de kans dat het een succes wordt, zou klein zijn. Dat zal best, maar dat is wel heel kort door de bocht. Op zijn minst moet het plan van alle kanten worden bekeken en ook moet worden vergeten dat het afkomstig is van de NMV. Nu al wordt gezegd dat de NLTO tegen is, omdat de NMV voor is. Dat dinsdag de zaal in Joure vol zat met NLTO-ers, maakt duidelijk dat bij de veehouders de nood hoog is. Het moet uit de lengte of uit de breedte komen. De kosten omlaag of de opbrengsten omhoog. Tegen die achtergrond scoort een wanhoopspoging beter dan het uiten van machteloosheid.

Bron: [www.ltonet.nl]

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Veel kijkers, weinig kopers.....
Onbekend
Er valt ook helemaal niets te kopen.
Het Dutch Dairy Board-plan kost helemaal niets maar het levert je wel wat op.
Welke melkveehouder wil geen hogere melkprijs??????
Onbekend
Gehoord van getuige: twee melkveehouders uit Duitsland doen hun relaas op de DDB vergadering in Zeewolde, zij hebben ongeveer 2 miljard kg verzameld en slijten die voor een prijs 5 cent lager dan de huidige nederlandse melkprijs. Zij voegen daar letterlijk in een zin aan toe dat ze ook wel genegen zijn die melk buiten Duitsland te verkopen.
Mijn conclusie: De DBB haalt hiermee het paard van Troje binnen. Als de toekomstige DBB leden hun melk niet voor meerprijs kunnen verkopen zeggen de fabrieken: laat de duitsers maar komen, die nemen met 2 eurocent minder ook genoegen.Of denkt de DBB dat ze de fabrieken kunnen verplichten hun melk af te nemen en daar dan ook nog meer voor te betalen?
Verder is de DBB ook nog zo naief om te stellen dat een hogere melkprijs zorgt voor een lagere prijs van het melkquotum want dat was in 2002 ook zo.
Op zo'n onzin kan ik geen zinnige reactie geven.
Onbekend
De NMV stelt heel duidelijk dat als het initiatief wil slagen, dat er een europees draagvlak moet zijn. Anders is het immers niet te voorkomen dat er van buiten Nederland goedkopere melk wordt aangevoerd.

Dat een hogere melkprijs een lagere of een hogere quotumprijs zal veroorzaken is natuurlijk afhankelijk van de boeren zelf. Feit is echter wel dat veel boeren het zoeken in schaalvergroting om de inkomensdaling door een lagere melkprijs te corrigeren. Als de melkprijs op een hoger niveau komt te liggen, dan is deze noodzaak minder aanwezig en zal dit voor een druk op de vraag kunnen zorgen. Aan de andere kant zullen er dan ook misschien minder stoppers zijn omdat ze het hoofd dan boven water kunnen houden. Wat de quotumprijs zal doen is dus koffiedik kijken. Bij een hogere melkprijs is een hogere quotumprijs wel makkelijker op te brengen. Daar tegenover moeten we als melkveehouders er wel voor blijven waken dat onze kostprijs in de pas blijft bij onze concurrenten en daar horen geen hoge quotumkosten bij.
Onbekend
wil je je eigen cooperatie onderuit halen, ,je moet de cooperatie toch als het verlengstuk van je bedrijf zien . Als je kritiek hebt moet je op de vergaderingen met het bestuur + directie zijn . Maar op de vergaderingen van FCDF is heel weinig kritiek gehoord ,er waren bijna geen vragen. Zelfs niet na deslechte actie vande nlto melkveehouders club. je hebt vertrouwen in je bestuurof niet. Als ze niet fuctioneren. moet men ze wegsturen.Wel met de goede argumenten.!
Ik denk dat het in europa op het ogenblik slecht scoren is . Denk maar eens aan slecht draaiende supermarkt concerns super de boer , A Heyndie nog weer een verlaging van de prijs wil. en niet te vergeten prijsstunters Aldi enLIdl. Hoe snel zullen ze onze zuivelbedrijven betalen !1mnd, 2mnd,3 mnd??????????????/
Onbekend
zo is het maarnet, als je je eigen cooperatie niet meer als verlengstuk van je eigen bedrijf ziet wat doe je dan als cooperatie lid, zorg dan dat je als de wiede weerga naar de ddb je melk gaat leveren, dan kan onze cooperatie misschien nog wel goedkope melk van de ddb af nemen en zo voor ons een betere melk prijs geven omdat ze de zelfde melk dan goedkoper kunnen inkopen van de melkveehouders die aan ddb gaan leveren. Koekje van eigen deeg???
Onbekend
Zoals bij veel mensen leeft er bij jou ook nog onduidelijkheid omtrent de DDB. De DDB levert geen melk en gaat ook geen melk verhandelen. De DDB wil alleen zorgen voor een bodem in de melkprijs. Hiervoor zullen voldoende melkveehouders mee moeten werken om aan voldoende draagvlak en daarmee overredingskracht naar de zuivelverwerkers cq. retailorganisaties te krijgen. De DDB wil juist ervoor zorgen dat de zuivelindustrie meer macht krijgt tegenover de grote inkooporganisaties. De zuivelindustrie heeft nu die macht niet omdat er altijd wel weer een ander onder schiet. Als melkveehouders hebben wij allen één gemeenschappelijk belang: <b>een betere melkprijs</b>

Het is voor de zuivelindustrie niet zo moeilijk om voor een lagere prijs te leveren. Dan verlagen ze immers de grondstof prijs. Door afspraken te maken over een bodemprijs welke voor elke zuivelfabriek geldt, komt het voor de zuivelindustrie erop aan om een zo efficiënt mogelijke fabriek te hebben. Dan zullen ze de hoogste winst realiseren en dus niet door de laagste grondstofprijs.

Ga eens naar een bijeenkomst van de NMV over de DDB en oordeel dan over het plan in plaats van zo maar wat te roepen.
Onbekend
het idee is goed maar je krijgt de melkveehouders nooit allemaal op een lijn
denk aan de mest boycot die er voor gegaan zijn hebben het gelach moeten betalen
verder zijn het de melkveehouders die aan de particulieren sector leveren die zich grote zorgen maken want het zijn die bedrijven die de melk echt als grondstof zien
en dan moet je de cooperatie niet de schuld geven
Onbekend
Ik bedoel te zeggen dat er veel mensen uit nieuwsgierigheid op afkomen maar niet meedoen.
Onbekend
Ook allemaal gelul , kostprijs verlagen gaat op sommige bedrijven allang niet meer , bovendien wordt alles duurder en moet het maar eens afgelopen zijn met het stunten van melk en moeten zoveel mogelijk boeren die nu nog aan de gang zijn een eerlijke boterham kunnen verdienen!DDB is een superplan en het getuigt van inzet van de NMV om werkelijk iets te doen voor de melkveehouders! Natuurlijk moeten we dan wel op 1 lijn zitten en het liefst in EU verband.
Onbekend
In EU verband lijkt mij een noodzaak, anders komt het nooit van de grond. Overigens zit ik zelf meer op de lijn van Gtotep, niet te veel zeuren en gewoon je werk doen, als ik ga mezelf beklaag over een te lage melkprijs zou ik me schamen met alle mogelijkheden die een rijk land als Nederland biedt. Ook dat gezeur over supermarkten dat ze niet zouden mogen stunten met prijzen. Het is hun eigen toko en moeten zelf doen wat ze denken wat goed is voor hun eigen bedrijf. We kunnen wat kostprijsbeheersing betreft nog wel wat van die branche leren.
Onbekend
misschien doet de NMV er goed aan om het dan geen DDB te noemen, misschien moet NMV met de organisatie van Max Havelaar gaan praten die doen precies wat we met z`n alle willen, alleen zien ze niet dat het in europa net zo slecht gesteld is met een eerlijke prijs als in derde wereld landen.
Onbekend
Laat jezelf even nakijken om onze situatie te vergelijken met derdewereldlanden
Onbekend
het gaat er niet over om de situatie te vergelijken, maar over het idee erachter, dwz een eerlijke melkprijs.
Onbekend
Natuurlijk is het belangrijk dat je een lage kostprijs hebt. Maar elke ondernemer moet naast een lage kostprijs ook zorgen voor een goede opbrengstprijs. Bij een juiste uitwerking van het plan van de NMV worden de boeren ipv prijsnemer weer prijszetter. De OPEC werkt al jaren zo!

Daarnaast is het een verademing om eens een bijeenkomst in het kader van de DDB bij te wonen. De boeren komen hier allemaal enthousiast vandaan. Dit in tegenstelling tot de bijeenkomsten van de zuivelfabrieken en LTO.
Onbekend
Alle boeren die geen lid worden van de DDB moeten nooit, maar dan ook nooit meer zeiken over een te lage melkprijs. Zolang niet iedereen lid wordt is de melkprijs blijkbaar nog veel te hoog.
Onbekend
Die laatste 2 zinnen van George staan een beetje in schril contrast met de woorden superplan.
Onbekend
Ik vind ook dat iedereen maar dan ook iedereeeeeeeeen mee moet doen , zelf heb ik me allang aangemeld want ik wil meeeeeeeeeeer melkgeld , ben het inderdaad eens met Cornelis dat als je je niet aanmeld nooit meer moet zeuren over een te lage melkprijs.
Tja inderdaad zijn de boeren het niet gauw eens , dat kun je hier wel zien op een internetforumpje , zoveel boeren en nog meer meningen, tja als we niet op 1 lijn gaan zitten wordt het moeilijk met de DDB! Maar als de LTO slim was sloten ze zich aan samen met de belgische boerenbond en de duitse Bauerenverband. Ik denk dat de belgen en vooral de duitsers ook wel wat meer melkgeld willen en als ik het goed heb begrepen wil de NMV hun er ook bij betrekken.

Sander schreef:
>
> Die laatste 2 zinnen van George staan een beetje in schril
> contrast met de woorden superplan.
Onbekend
cornelis
we zijn al jaren bezig om onze kost prijs omlaag te brengen
o.a. door de quotum kosten te drukken
nu de verlaesers verplicht zijn om te verkopen
zal het dan lukken dit jaar
maar met de melk zal het niet meevallen om ze op een lijn te krijgen
en dan mislukt het plan
Onbekend
Telkens wordt er maar weer over quotum kosten gesproken, daar wordt ik zo moe van. Waarom moeten we steeds melk bijkopen, groter groeien en nog maar harder werken, om de kostprijs te drukken??????
De quotum kosten is maar eenbijzaak, mijn melkprijs dat is de hoofdzaak.
Die is gewoon te laag en daar moeten we als melkveehouders voor strijden.
En niet alleen in Nederland is die te laag maar in de hele EU. Daarom gaat de NMV ook in gesprek met zusters-organisatie in andere EU-landen.
Want samen staan we sterk.
Onbekend
Mientje , het zouden mijn woorden kunnen zijn!
Onbekend
Het lijkt vandaag de dag wel een wedstrijd wie de laagste kostprijs heeft. Mijn kostprijs is 44 cent per kg melk, op basis van nieuwe gebouwen, een stukje groei en een normale arbeidsvergoeding. Iedereen die praat over kostprijzen ver beneden dit nivo heeft oude gebouwen, geen arbeidsvergoeding en het spul voor weinig van pa gekregen. Zoeken in 1 of 2 cent kosten is bij mij allang gebeurt, de opbrengsten zijn veel te laag.
Onbekend
Inderdaad zijn de opbrengsten te laag , veeeeeeel te laag zelfs!
En het zal niet meevallen om nog een bedrijf tegen redelijke waarde over te nemen.
Het is bar slecht met de nederlandse melkveehouderij en ben het gezeur over kostprijsverlaging meer dan zat!
Onbekend
O, kostprijs 44 cent? een cent of 12 te weinig ? Nou als een boer dat maal zeg eens 6 ton melk doet dan is dat een aardig inkomen.
Maar waar betaal je nu de rekeningen van als je dat aan het eind van het jaar te kort komt?
PS.niet zeuren over rente vergoeding over land, dat volgt gemiddeld de inflatie (zelfs belasting vrij)
En natuurlijk ook even je quotum op werkelijke waarde zetten, dan kun je zien wat je de laatste jaren per jaar te veel hebt afgeschreven.--- En daar voor corrigeren!!
-----------------
Elke melkveehouder heeft als hij zijn bedrijf beëindigt een gigantische boekwinst.
En wat is boekwinst? Niet anders dan niet geboekt inkomen uit het verleden!

O ja,als de melkprijs 44 cent werd voor de eerst komende jaren, nou dan was de quotumprijs zo een dubbeltje of meer per % hoger.
En dan weer gaan klagen over de te hoge kostprijs zeker?
Onbekend
als je de quotumprijs van 4 jaar terug pakt, dezewas het zelfde als nu alleen is de melkprijs nu veel lager, conclusie er komt een correctie op de quotumprijs en als we 44 cent zouden vangen dan was de huidige prijs te verklaren en ook op te brengen, laten we wel een beetje helder blijven.
Onbekend
cornelis
hoeveel verlies je aan vermogen als het quotum zakt naar 25 ct per kg
Onbekend
Veel, en als morgen de wereld vergaat heb ik niets meer. Maar ik denk dat het quotum de komende twee jaar duurder wordt.
Grasbaal
<b>Dinsdag 23 november j.l. was de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) aanwezig op een internationale conferentie over de Europese melkprijs te Hamburg. Aanwezig waren organisaties uit Denemarken, Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Ierland, Frankrijk en Nederland.</b>

Gesproken werd over de huidige slechte situatie in de melkveehouderij en de mogelijkheden om deze situatie structureel te verbeteren. De NMV heeft haar melkprijsverhogende initiatief, de Dutch Dairy Board, gepresenteerd. Een plan dat positief werd ontvangen.

De conferentie heeft geresulteerd in een, door alle aanwezigen ondertekende, verklaring én de oprichting van een Europese Milk Board. Dit samenwerkingsverband heeft ten doel om de prijs Europabreed te verhogen zodat de melkveehouders niet langer tegen elkaar uitgespeeld kunnen worden.

In februari zal een volgende bijeenkomst plaatsvinden in Nederland waarbij nog meer landen die reeds grote belangstelling hebben getoond voor dit brede initiatief, benaderd en uitgenodigd zullen worden.

U wordt hierbij uitgenodigd om aanwezig te zijn bij een persconferentie waarbij de inhoud van de officiële verklaring en de doelstelling van de European Milk Board verder worden toegelicht.

Persconferentie European Milk Board

donderdag 25 november 2004 van 15.00 tot 16.00 uur in het Mercure Hotel Arnhem te Arnhem.

<a href=nmv.nu/sx/index.php/ target=0><img src=nmv.nu/layout/logo.gif/ border=0></a>
Grasbaal
Melkboeren in verbond tegen lage melkprijs

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 26 NOV. Melkveehouders uit zeven Europese landen gaan zich bundelen om in de huidige prijzenoorlog sterker te staan tegen zuivelbedrijven en supermarkten. Ze willen een hogere prijs voor hun melk bedingen.

Volgens P. ten Hoeve, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, moet de prijs voor een kilo melk (iets minder dan een liter door eiwit- en vetgehalte) naar 40 eurocent. Nu ontvangen ze 30 cent van de zuivelfabrikanten. Ten Hoeve: ,,Door de lage prijs kan ik niet investeren in nieuwe machines. Onderhoud stel ik uit. Ik kan geen vervanger inhuren als ik ziek ben, die is te duur.''

Een woordvoerster van zuivelfabrikant Campina zegt dat ,,het signaal duidelijk'' is. ,,We delen de zorg over een lage melkprijs, maar het gevaar bestaat dat deze Europese bundeling tussen Campina en onze aanleverende melkveehouders gaat staan. Dat is een ongewenste situatie.''

Volgens Ten Hoeve worden Europese melkveehouders nu tegen elkaar uitgespeeld. Supermarkten geven aan de zuivelfabrikant door hoeveel ze willen betalen voor toetjes, kaas en melk. De zuivelfabrikant, die ook winst wil maken, komt vervolgens bij de melkveehouder, en legt hem een prijs op. Die prijs is de afgelopen tijd door de prijzenoorlog steeds verder gedaald. Melkveehouders klagen dat ze onder de kostprijs moeten produceren en interen op hun vermogen. ,,Maar je wil wel inkomen hebben, supermarkten weten dat. Dus als de ene boer zegt: 'Ik doe het niet voor zo'n lage prijs', is er altijd wel een ander die het wel doet. En vindt de zuivelfabrikant geen willige boer in Nederland, dan gaat hij naar Duitsland, of België.''

De boeren hopen dat proces een halt toe te roepen door zich Europees te bundelen. Daarom hebben organisaties uit Denemarken, Oostenrijk, Duitsland, Ierland, Frankrijk, Zwitserland en Nederland besloten de zogeheten European Milk Board op te richten. ,,We willen het systeem omdraaien'', zegt Ten Hoeve. ,,We noemen van tevoren de melkprijs, en proberen die voor langere periode vast te leggen. Zoals dat met CAO-onderhandelingen ook gaat.''

Door de huidige lage melkprijzen stoppen veel melkveehouders, aldus Ten Hoeve. In Denemarken is vorig jaar 20 procent ermee opgehouden. In Nederland en België 5 procent. Nederland telt nu nog zo'n 24.000 melkveehouders.

Bron: NRC
anonymous_188
leuk een hogere melkprijs, maar voor hoelang???
Als de markt op zijn gat zit willen de fabrieken de extra melk niet of voor nog minder dan nu..........
gtotep
Allemaal vergaderboeren gelul.
Kostprijs verlagen is het enige wat werkt.
Jou kostprijs lager dan de concurrent, dan blijf je vanzelf over.
gtotep
Opec heeft al jaren weinig invloed meer.
Sinds de muur gevallen is en Rusland enorme hoeveelheden olie verkoopt is opec meer een papieren tijger.
Ook Noorwegen heeft enorm veel verstoord in het Opec kartel.
Eind jaren 90 was olie-prijs lager dan 10$.
Nu is prijs hoog door grotere vraag vanuit China.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's flevoland , lto , melk , nmv , melkproductie , europees en dairy geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0