Melkquotum aanbod Quotum.nu omgezet in kg vet.

<b>Per 1 april wordt quotum niet meer per vet-percentage verhandeld maar per kg-vet. Dit vereenvoudigt de handel aanzienlijk omdat melkveehouders dan niet meer behoeven te zoeken naar melk met een voor hen passend vet-%. Slechts een hoeveelheid vet (liters x percentage) is voldoende. <a href=zibb.nl/landbouw/marktnieuws_veehouderij.asp/… target=0>Het Productschap voor Zuivel past hiervoor de regels voor de quotumhandel aan.</a></b>

Vandaag is de database van Quotum.nu al weer aangepast aan deze nieuwe regelgeving, melkquotum aanbieders kunnen op de gebruikelijke wijze hun Quotum invoeren en het systeem rekent het direct om naar het totaal aantal kilogram vet met de daarbij behorende kg vet prijs.

Alleen het <a href=quotum.nu/aanbodsearch.php/… target=0>goedkoopst aangeboden quotum</a> wordt nu interessant voor potentiële kopers maar verkopers kunnen met dit systeem zelf exact aangeven wat de minimum prijs is waarvoor zij hun quotum willen verkopen, en dat hoeft niet de scherpste prijs van dit moment te zijn maar dat kan ook een hogere prijs zijn die op een later tijdstip wel weer interessant voor kopers kan zijn. Vraag en aanbod zullen deze prijs sturen net zoals dat op een "echte" handelsbeurs plaatsvind.

<a href=quotum.nu/ target=0><img src=quotum.nu/banner/banner.php/ border=0></a>

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
He he heel blij mee, nu nog een quotumbeurs. Ierland gaat er ook mee beginnen, ze gaan een mix tussen Denemarken en Duitsland instellen.
Zal volgend jaar een heel rondgebel worden naar de laagste notering.
Onbekend
Hier kun je alleen maar blij mee zijn. Ik denk echter dat het rondbellen wel eens een beetje tot het verleden kan gaan behoren. Internet zal volgens mij een nog belangrijkere rol gaan spelen. Bemiddelaars die omzet willen halen, zullen hun prijzen moeten laten zien, daarvoor is internet bij uitstek geschikt. Het gepuzzel met percentages en het passend maken is van de baan, alleen de prijs zal bepalend worden. Overigens denk ik niet dat dit veel invloed op de prijs zal hebben.
Onbekend
Ik hoop dat dit een stimulans voor het internetgebruik door melkveehouders zal worden.
Onbekend
Henk,

Ik weet niet wat een Quotumbeurs nog meer zou kunnen toevoegen aan Quotum.nu, hier hebben zowel kopers als verkopers alle vrijheid om hun koop of verkoopprijs te bepalen. Met veel meer regels erbij wordt de handel niet doorzichtiger...........
Onbekend
Niet mee eens Co
Op een quotumbeurs zal veel duidelijker worden hoeveel aanbod en vraag er werkelijk is en zal er vervolgens tegen een beurs koers worden verhandeld.
Dit is nu op Quotum.nu niet het geval dit is een aanbod beurs waarop verkopende partijen proberen een koper te vinden voor hun quotum hoe groot het werkelijke aanbod van een partij quotum is is echter niet duidelijk van een aanbod van bv 40000 kg kan eenparty quotum boven hangen van 300.000 kgvervolgens maakt een koper zijn vraag met prijs bekent en is dus weer bij de verkopende partij meer inzicht dan bij de kopende partij.

Het omzetten naar kg vet is een beter systeem daar dan alle partijen quotum het zelfde worden echter de manier van verhandelen moet ook verbeteren (meer inzicht )
en dit zou met een quotum beurs verbeteren.
Onbekend
Sjaak,

Ook met een Quotumbeurs zal het nooit zo zijn dat verkopende veehouders in een keer al hun Quotum in de verkoop doen.

Stel alle uien die op dit moment in Nederland te koop zijn ook daadwerkelijk in een keer op de markt worden gebracht dan stort direct de prijs helemaal in elkaar. Dat zou op zich wel leuk zijn voor de kopers maar is zeer nadelig voor de verkopers. En daarom zal dat ook nooit gebeuren.
Onbekend
Hoezo is bij de verkopende partij meer inzicht in de markt dan bij de kopende partij? Dit zie ik niet wat ik wel zie is wat bij campina en bij fcdf geproduceerd wordt evenals de landelijke productie een hele tijd later . Vertel mij maar eens hoe ik de vraag moet zien ? Een koper leaser moet niets , alleen goed plannen en een voorlichting die hem daarbij goed stuurt . Verkopers en structurele verleasers daarentegen moeten vaak wel . Wie zich over inzicht in de markt beklaagd moet of beter kijken of degene die hem fout voorlicht op zijn kop geven , deze markt is te doorgronden . Steeds legt men het probleem bij de handel maar daar ligt het niet . Vroeg kopen heeft tot nog toe al 17 jaar gerendeerd vroeg leasen was al 14 jaar een succes . Mopperen deed men nooit over de prijzen in het begin van het jaar . Waar zit dan de fout ? Als de blijvers zoveel beter zijn dan de wijkers , (want deze laatste kunnen toch niets anders waren ze wel blijven melken) , hoe goed zijn dan de blijvers !!!! Wanneer jij een wagen koeien verkoopt dan heb jij ook geen inzicht in de totale vraagzijde. Wanneer jij jouw melk aan de fabriek levert ook dan heb jij geen inzicht in de vraagzijde . Je zult zeggen dat schommelt niet zo erg geeft dat je inzicht ik dacht het niet . Kijk maar naar parmalat . Ook op een beurs zijn er mensen die niet aan hun trekken komen alleen de extremen worden wat afgevlakt . Kg. vetverrekening zijn we het vlug over eens of daarmee het verschil in marktprijzen veranderd weet ik niet . Wanneer ik zie dat er vandaag aanbiedingen gedaan zijn op quotum nu van 6,75 voor btw. melk terwijl er van mij 2 partijtjes voor 7,5 zijn weggegaan dan vraag ik me af hoe dat kan? Er is openheid in de markt maar men neemt zich niet de moeite en tijd om goed te zoeken . Quotum nu was en is een aanwinst deze hoort bij iedere melkveehouder bij de favorieten te staan . Ik heb nog niet een keer gehoord dat hoeveelheden en prijs die hier op staan op dat moment niet te krijgen waren . Heb je meer nodig en denk je dat zijn stuntaanbiedingen nou pak die stunt en wacht op de volgende stunt wat boeit het hoeveel boven die stunt hangt .
Onbekend
Leon,

Bedankt voor je positieve mening over Quotum.nu, langzamerhand maken er al meer aanbieders gebruik van ons systeem. Allen vind ik het jammer dat er zo weinig melkveehouders zijn die hier zelf hun aanbod op durven plaatsen.

Als we willen kunnen we Quotum.nu uitbouwen tot een systeem waar LTO van droomt. Alleen kunnen wij dit niet alleen maar hebben we de steun nodig van meer aanbieders, met meer aanbod van verschillende aanbieders wordt het een al sterker systeem dat zonder grote investeringen nog jaren kan draaien.
Onbekend
Co het grootste probleem en struikelblok als veehouder is hoe ben je zeker dat je krijgt wat je koopt maar ook verkoopt . Alleen bankgaranties kunnen dit ondervangen en dit geldt zeker voor de laatste maand . Dit probleem ondervang je door gebruik te maken van bemiddelaars , handelaars . Tot op heden is er bij mijn weten nog geen van deze personen met de noorderzon vertrokken met het bij hun tussentijds gestalde geld . Bij een goede markt hoort behalve een aanbodzijde ook een vraagkant . Vragers moeten ook het lef hebben om hun vraag en biedprijs ergens neer te leggen pas dan verdwijnen de grote schommelingen die je in prijs ziet zelfs op een dag . Zij moeten nu shoppen ik ondervang dit door bij meerdere aanbieders één portie te verhuren melk onder te brengen waarbij ik hun zoveel mogelijk de vrijheid geef over de grote waarbij gezegd dat ik niet blij ben met een contract van 75 ton . Bij éérlijke bemiddelaars werkt dit systeem vrij goed en raak je mee en mee je melk kwijt aan topprijzen omgekeerd geldt hetzelfde voor leasers wanneer zij bij diezelfde bemiddelaar waar ik de topprijzen haal hun vraag en biedprijzen neerleggen weten ze ook de onderkant van de markt te grijpen . Bijna altijd werk ik op bemiddelingsbasis maar er zijn velen die dit niet willen en meteen zaken willen doen en dat kost geld want het risico van stijgen of dalen moet ook betaald worden .
Onbekend
Zal men dan nu ook afstappen van de onzinnige koppeling met de grond?
Onbekend
Dat is weer een juridish verhaal en dit zal de EU wel niet goed keuren.

Ik verwacht een licht prijsdaling omdat eerder de kopers net iets meer geld wilden betalen voor het precieze vet%, bang dat ze waren dat ze die kans lieten glippen.
Onbekend
Dat kan niet als je niet eerst wettelijk vastlegt welke melk van de huurder dan wel van de verhuurder van grond is.
Aangezien de overheid de grootste verhuurder van grond is zal dit nog wel even duren.
De jurispudentie over verdeling van deze eigendomsrechten is niet op duidelijke wetgeving gebaseerd, maar op een "billikheids" regeling 50/50 basis.
Voor melk op eigen grondzou het wel kunnen, maar dan krijg je weer 2 soorten melk / boekhouding, en daar willen we nou net graag vanaf.
Onbekend
Op de site van Agripon hebben ze alle nieuws over melkquota overgetypt,
onder het kopje "melknieuws" Onderstaande staat letterlijk in het Agrarisch
Dagblad; maar...., ze zijn het citaat van Siem Jan Schenk vergeten over te
typen. Waarschijnlijk zijn ze het niet met hem eens en dachten ze, dat laten
we maar achterwege. Tussen haakjes heb ik het ontbrekende maar even erbij
getypt. Kijk of je het er nou mee eens bent of niet, maar alleen maar
overtypen wat je past, en dan doen voorkomen als het zo in de krant staat is
erg zwak! (Ze doen wel keurig aan bronvermelding) Dan te bedenken dat nota
bene op de voorpagina van het AGD nog wel een pasfoto van Siem Jan staat,
met de tekst: Boer kan zonder makelaar bij quotumaankoop. Maar laat ik niet
te snel oordelen; misschien heeft de typmiep van Agripon wel slechte
ogen.......

Handel in melkquotum straks per kilo vet

Melkquotum wordt met ingang van 1 april niet meer verhandeld per procent
vet, maar per kilo vet. Het produktschap Zuivel (PZ) is bezig de regels
hiervoor aan te passen.

Als gevolg van de wijziging wordt de handel in melkquotum vereenvoudigd.
Veehouders hoeven dan niet meer te zoeken naar melk met een voor hen passend
vetpercentage. Het gaat slechts om de hoeveelheid vet. *(Volgens Siem Jan
Schenk voorzitter van de vakgroep LTO-Rundveehouderij, hebben veehouders
door deze wijzingen geen makelaars meer nodig om quotum aan te koepen. De
bemiddelingsfunctie wordt in zijn ogen overbodig, hetgeen een quotumbeurs
een stap dichterbij zou kunnen brengen)* In de nieuwe regels voor de handel
in quotum worden ook voorwaarden opgesteld voor de tijdelijke overdracht van
melkproductierechten. Omdat vanaf die datum het structurele verleasen van
quotum niet meer mogelijk is, overwegen verleasers samenwerkingsverbanden
aan te knopen met veehouders die nog wel zelf melken. Door dergelijke
constructies zouden de structurele verleasers toch hun melkrechten te gelde
kunnen maken.

Het productschap heeft het ministerie al enige tijd geleden gevraagd om
duidelijke regels voor samenwerkingsverbanden. Per 1 april moet een
veehouder minimaal zeventig procent van zijn quotum zelf volmelken. Maximaal
dertig procent van de rechten mag worden verhuurd.

Mede als gevolg van de aanstaande afschaffing van het structurele verleasen
hebben enkel duizenden verhuurders van melk hen gehele quotum reeds
verkocht, vermoedt het Productschap Zuivel. Uit een eerste analyse van de
quotummutaties trekt het productschap de conclusie dat van de 4.900
zogenoemde totaalverhuurders uit het voorgaande quotumseizoen 2002-2003
bijna dertig procent het gehele quotum van de hand heeft gedaan. "Bovendien
heeft een deel van de overige totaalverhuurders dit jaar al een gedeelte van
het quotum verkocht", aldus het PZ.

Melkveehouders die tijdelijke rechten willen huren of verhuren, kunnen nog
tot en met 31 januari transacties indienen bij de COS. Tot die tijd worden
een groot aantal meldingen verwacht. Tot eind december had de COS ongeveer
12.500 leaseformulieren ontvangen. Dat is 3,5% minder dan in de
vergelijkbare periode in het vorig seizoen.

Het aantal permanente overdrachten van melkproductierechten is in 2003 met
negentien procent toegenomen tot ongeveer 15.000 stuks. De hoeveelheid melk
die met deze overdrachten is gemoeidsteeg met 49 procent tot 490 miljoen
kilo. Overigens is het aantal volledige bedrijfsoverdrachten vorig jaar ruim
gegroeid van 900 naar ruim 1000. De melkplas die met dit type overdrachten
was gemoeid nam wel af: met 3 procent tot 348 miljoen kilo.

(Bron: Agrarisch Dagblad 8 januari 2003)
Onbekend
Het zou kunnen gebeuren (zoals Siem-Jan zelf ook zegt in dit artikel)
Onbekend
Waarom heb je mijn bericht verplaatst/herplaatst? Ik had een nieuw bericht getypt, om 20.14uur.(staat nu 20.35) 195.240.125 staat achter jou naam en bij je reactie. Ook al zin in censuur? De 20.14 (orgineel) bericht zie ik nergens meer. Maar dat kan ook aan mijn computer liggen, hij is net hersteld van een ernstige aandoening.
Onbekend
Siemen,

Niet zo achterdochtig, door een technisch probleem(pje) heb ik dit item opnieuw moeten plaatsen.
Onbekend
Vertel is, wat was het probleem?
Onbekend
Siemen,

Dat is niet uit te leggen als je niet weet hoe het forum technisch in elkaar zit......
Onbekend
Ach, ik geloof je wel hoor. Bij mijn weten heb je nog nooit wat verwijderd, dus waarom zou je dat nu wel ineens doen? Maar inhoudelijk gezien geloof ik niets van Siem Jan's verhaal; er wordt nu amper van boer tot boer gehandeld en dat zal door een vetquotum weinig anders worden. Het is nu straks gewoon de goedkoopste verkoopt, want een kg vet is een kg vet.
Onbekend
Het nieuwe systeem zal er juist voor zorgen dat speculerende veehouders/bemiddelaars vaker wat gaan kopen of verkopen. Er is immers geen geklooi meer met een wel of niet passend vetgehalte.
Onbekend
Het gerucht gaat dat net als bij lease, kopen en verkopen in 1 quotumjaar niet meer per april mag. En dat gerucht is al van voor het vetquotumverhaal, maar als het er van komt? we zien het het wel. Maar anders krijg je inderdaad een hoop gespeculeer. En ik geloof niet dat ze bij het COS zin hebben om dezelfde melk(vet) in een jaar 3 x bij een andere koper te registreren. Hoeveel van de 490 mln verhandelde kg's zou dubbelgeteld dezelfde melk zijn?
Onbekend
Geen idee hoeveel het precies is, maar dat er melk twee keer verkocht is zeker. In het voorjaar voor 36 cent kopen en in de loop van het jaar voor 42 cent en meer weer verkopen is natuurlijk heel lucratief. Zeker als je het toch zelf niet hoeft vol te melken. Voor meer dan 6 ct verhuren geeft natuurijk het zelfde effect, maar aangezien de prijsnotering voor volgemolken melk nu lager is dan de genoemde 42 ct, dan was verkopen natuurlijk interessanter.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , zuivel , melkquotum en melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
4