Minas & Melkquotum

Het verbaast mij dat veel intensieve veehouders nog steeds fors in melkquotum investeren terwijl nieuwe mestregels toch vooral in het voordeel van minder intensieve veehouders zullen zijn (en dit is op zich ook logisch).

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Waarom is dit terecht, volgens mij is specialisatie een veel betere optie, laat iedereen dus doen waar hij goed in is. Melken en voer verbouwen is een geheel andere specialisatie!
Onbekend
een boer moet zelfvoorzienend zijn in het voer vind ik.veehouder schreef:
Onbekend
Tja, waar komen de mestoverschotten vandaan, wellicht door het ontbreken van de relatie tussen grond en productie?
Onbekend
Sander,

Valt hieronder ook krachtvoer??
Onbekend
Nee ik bedoel ruwvoer. Mestafvoeren en ruwvoer aankopen vind ik niet kunnen. De minas strafte dit lang niet genoeg af, de intensieve boer boerde rustig voort en de extensieve boer moest intensiever worden om zo beter uit te komen met de minas. Klopt van geen kant. Ik hoop op een betere mestregeling straks.
Onbekend
Succel !! Ja en de FH koeien van je vader waren ook vast veel beter dan de HF's. Stilstand is achteruitgang!
Onbekend
reageer normaal of reageer niet.
Onbekend
Domkop, jij hebt alleen maar oogklepjes op. Mansholt is gestorven en zijn ideeën waren daarvoor al achterhaald omdat voedselzekerheid binnen de EU geen issue meer is.
Onbekend
U zult bedoelen minder in het nadeel voor extensieve veehouders.
Ik vind het ook frappant, het merendeel van de vooruitstrevende intensieve veehouders( 20000kg melk per ha) in het zuiden des lands zijn ongeveer zelfvoorzienend voor de ruwvoer behoefte en hebben nu ongveer de helft van hun eigen bedrijfsoppervlakte nodig voor mestafzetcontracten wat voor het grootste deel of helemaal loze contracten zijn (kunt u mij volgen?). Nu dreigen deze contracten gevuld te moeten worden en tegelijkertijd de mestgift per hectare verlaagd dus minder eigen ruwvoerproduktie. Gevolg extra kosten voor mestafzet en voeraankoop.
De extra liters melk aankoop worden dan wel heel duur betaald.
Onbekend

Veehouders telen naast maïs en gras steeds vaker granen voor eigen krachtvoer. De ervaringen hiermee in het project Stikstof op scherp van Stichting Stimuland Overijssel zijn positief. Het voeren van eigen graan drukt de krachtvoerkosten en is goed voor de bodemvruchtbaarheid.
"Voor veehouders met hoogproductieve koeien is het telen van graan voor eigen krachtvoer interessant. Tenminste bij voldoende eigen grond of grond in gebruik", stelt Joop Rensen van DLV Adviesgroep. Granen in het rantsoen leveren namelijk veel energie en dat is nodig bij koeien met een melkproductie van meer dan 8.500 kg melk per jaar. "Ook akkerbouwers leveren steeds vaker granen rechtstreeks aan veehouders, omdat het beide partijen financiële voordelen oplevert", aldus Rensen.

Bron: [www.agriholland.nl]
Onbekend
Als een veehouder grond over heeft, dan kan hij misschien beter de teelt volledig uit besteden aan een akkerbouwer met verstand van zaken. Hij heeft dan de garantie dat de opbrengst zo hoog mogelijk is. De tonnen tellen namelijk door in de kostprijs van het graan. Een gemiddelde veehouder heeft onvoldoende kennis van de graanteelt. Door een te lage opbrengst zijn de kosten per kg graan dan te hoog. Zeker als er sprake is van een situatie zonder premie dan kan de kostprijs van het boven die van aangekocht krachtvoer komen te liggen. Voordeel is echter wel dat er geen aanvoer gepleegd wordt in het kader van de MINAS.
Onbekend
graan is geen moeilijke teelt
en heeft de laatste 15 jaaar een veel te laag saldo.
dus de winst is ver te zoeken
Onbekend
volgend jaar beginnen wij met gras/erwten.
Onbekend
het kan heel goed in combinatie met de premieregeling voor oude es-gronden.(ruime jas regeling).
ook ccm leent zich voor dit doel (veel mest kwijt en hoge energie opbrenst), wel even zuur toevoegen bij inkuilen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkquotum en minas geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN