Weblog Sjakie - melkveehouder kan nu kiezen voor zekerheid

Door Jack Rijlaarsdam,

De gemiddelde Nederlander heeft een hekel aan onzekerheid. Dubbel verzekerd voor van alles en nog wat wordt liefst elk risico uit de weg gegaan. Zelfs onze enige zekerheid wordt afgedekt met een uitvaartverzekering. Ook bedrijven proberen risico’s te verminderen door leveringscontracten af te sluiten of de rente vast te zetten.

In de akkerbouw en de varkenshouderij is het niet ongewoon om opbrengstprijzen al voor de oogst vast te leggen door te handelen op de termijnmarkt. Zo’n systeem is er in Europa voor melkveehouders nog niet. Met het oog op te verwachten schommelingen in de melkprijs in de quotumvrije toekomst verwacht Dairy Trading Online (DTO) belangstelling voor de mogelijkheid de melkprijs voor (een deel van) de toekomstige productie vast te leggen.

Hiervoor is het Melkprijs Garantiecertificaat ontwikkeld. Men neemt de kale garantieprijs van FrieslandCampina, dus zonder toeslagen of btw, als uitgangspunt. Maandelijks wordt deze prijs vergeleken met de afgesloten contractprijs. Wanneer de garantieprijs lager dan de vastgelegde prijs is, ontvangt de melkveehouder het verschil. Bij een garantieprijs hoger dan de prijs van het certificaat dient de melkveehouder de meeropbrengst echter af te dragen. Het gaat dus puur om het verrekenen van het prijsverschil, de geproduceerde melk gaat gewoon naar de eigen afnemer.

Een melkveehouder met 600.000 kg melk is 1150 euro aan administratiekosten kwijt om het prijsrisico voor zijn volledige productie een jaar af te dekken. Omgerekend nog geen 0,20 cent per kg melk. Interessanter is het natuurlijk om te weten tegen welke contractprijs dit gebeurt. De eerste lichting certificaten garandeert een vaste melkprijs van 34 euro. Afgezet tegen de garantieprijs in 2011 van 36,88 een slechte prijs. Nu is het de vraag hoe we de zuivelmarkt het komende jaar in moeten schatten. Heeft de dalende garantieprijs gewoon last van het jaarlijkse voorjaarsdipje of is de negatieve spiraal naar de prijzen van 2009 ingezet.

DTO speelt met dit nieuwe product vooral in op de vraag naar zekerheid. Net zoals het vastzetten van het rentepercentage is een Melkprijs Garantiecertificaat gemiddeld genomen niet aantrekkelijk. Pieken en dalen zijn doorgaans tegen elkaar weg te strepen. Een schakel extra kost alleen maar extra geld.

Alleen het argument zekerheid kan een reden zijn toch met DTO in zee te gaan. Zwaar gefinancierde bedrijven wordt met lichte dwang geadviseerd het rentepercentage vast te zetten, wanneer een stijging tot onoverkomelijke problemen kan leiden. Het vastzetten van de melkprijs is een zelfde soort risico management.

Bron: nieuweoogst.nu/

Deel dit topic

Reacties

pieta
Goed verwoord Sjakie. Het is gewoon een verzekering.:!:
Grasbaal
Hier een video waarin Kees Maas uitlegt hoeveel mensen en wat voor instanties er interesse hebben in deze nieuwe "verzekering". Ook doet hij er niet geheimzinnig over dat DTO ook iets aan deze verzekering wil verdienen. Net zoals elke verzekeringsmaatschappij dat wil trouwens..

http://vimeo.com/39379158
Ik zoek nog een verzekering om al mijn verzekeringen te verzekeren, om er zo zeker van te zijn dat er ook uitgekeerd word als er uitgekeerd moet worden, kheb het meermalen meegemaakt dat men afspraken niet nakomt.
Coen
Verzekeren is een kwestie van angst aanpraten 😄

de opbrengstprijs volgt altijd de kostprijs (met enige vertraging en ook vice-versa) dus de volgende stap is een swap op de kosten 😞
MTSTAMMINGA
@de tukker oet twente

TUKKER een verzekering heeft je om de premie van je te ontvangen
niet om je schade uitekeren
meelezer
Wie zekerheid wil kruipt in een lijkkist en laat zich begraven of cremeren. Alle andere zekerheden zijn schijnzekerheden. Een vaste opbrengstprijs is "leuk", maar de volgende stap is dat bij hoge melkprijzen ook de voerprijzen de pan uit rijzen. Dus als het goed gaat in de sector heb je bij een prijsgarantie een heel zwaar jaar.
Grasbaal
Quote @meelezer:
Wie zekerheid wil

Als de risico's van hele lage prijzen fataal zijn jouw bedrijf dan is het zeker een overweging waard:

Wikipedia: Een verzekering is een overeenkomst tussen een verzekeringsmaatschappij en een verzekeringnemer. Met een verzekering poogt de verzekerde een risico af te dekken dat hij zelf niet kan of wil dragen

Meer: nl.wikipedia.org/wiki/Verzekering/
meelezer
@grasbaal : wat Coen reeds schrijft is dat opbrengst- en kostprijs elkaar volgen evt. met enige vertraging. Daar ben ik het dus volledig mee eens.
Wat voor een ondernemer belangrijker is dan de kale melkprijs is de marge.

Een betere verzekering zou dan naast de melkprijs ook moeten worden gecompenseerd voor voerprijs, kunstmestprijs en evt. brandstofprijs.
Haal je alle risico's uit het ondernemerschap had je ook wel ambtenaar kunnen worden.

De fluctuaties in prijzen zijn een uitdaging om op het juiste moment de juiste handel te doen. Het biedt kansen!

In de bouw wordt regelmatig gezegd dat een onderaannemer nog nooit echt heeft verdient.
Grasbaal
Quote @meelezer:
op het juiste moment de juiste handel te doen

Op het juiste moment investeren in een Melkprijs Garantiecertificaat is ook een vorm van handel.
pieta
@meelezer Ondernemerschap is niet alleen het nemen van risico, ook het vermijden of afdekken van bepaalde risico's valt onder omdernemerschap. Als je iets verkoopt (kan ook melk zijn) en je verkoopt het op de top vd prijs dan doe je het goed. Het inschatten hiervan is het moeilijke gedeelte.
Farmer_
@Grasbaal

Die jongens die de certificaten verstrekken zijn vaak iets beter op de hoogte dan de gemiddelde boer hoe de markt waarschijnlijk zal lopen, anders houden ze het niet lang vol.
Coen
Elk contract moet op de lange termijn ook zichzelf verdienen voor beide partijen
een broer heeft een groot leghennenbedrijf, wij weten dus hoe de fluctuaties kunnen zijn

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , frieslandcampina , melkprijs , campina , termijnmarkt , europa , akkerbouw , melkveehouders , melkveehouder , rente , dairy , sjakie , melkprijs garantiecertificaat , btw , zuivelmarkt , dto , toekomst en garantieprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
1