Veehouders binnenkort vogelvrij in Nederland?

NOS: Geitenhouders van bedrijven die de afgelopen jaren besmet zijn met het Q-koorts virus kunnen een schadeclaim van besmette patiënten tegemoet zien.

Een advocaat is momenteel informatie aan het verzamelen en verwacht na 12 maart de eerste rechtszaken te kunnen starten.

Lees verder: nieuwsgrazer.nl/OrEH/11y4I/

Minister Schippers wees eind vorig jaar een verzoek tot financiële compensatie af. Eind 2010 erkende Schippers dat er fouten zijn gemaakt bij de bestrijding van de ziekte.


Wacht even.... Snap ik het goed? Boeren die eerst geruimd zijn en het misschien gered hebben (met de overgebleven geiten mocht niet meer gefokt worden, dat betekent inkomen weg), alsnog vervolgen voor iets waar ook zij niets aan konden doen? Boeren die besmet jongvee hebben aangeschaft. Die niet alleen zelf ziek werden, hun arbeid verloren, maar ook hun huis, etc?

Wees dan éérlijk en vervolg ook àlle huisdierenbezitters want ook bijv. honden en katten kunnen mensen besmetten met Q-koorts! Waarom zijn de mensen daarvan nooit op de hoogte gesteld? Wel te begrijpen, dan is het nog moeilijker om Zondenbokken, of kan ik beter Zonden(n=r)geitenhouders schrijven, aan te wijzen??!

Ik vind dit een griezelige gang van zaken. Stel je voor: Je vee of je familie krijgt in de toekomst een gevaarlijke griep, voordat je weet wat de oorzaak is worden mensen in de omgeving besmet en dan word je als boer/familiedaarvoor aansprakelijk gesteld!
De heksenvervolgingen uit de middeleeuwen zijn er nog altijd, maar nu in een andere vorm.

Dezelfde overheid die nu zijn handen wast in onschuld, suste de geitenhouders in slaap tot eind 2009. Ze hadden het namelijk te druk met de Mexikaanse griep-hype. Toen bleek hoeveel geld ze hadden uitgegeven voor inentingsstoffen die nooit zouden worden gebruikt, zochten ze een zwart schaap. Die was snel gevonden! Zo zie ik het tenminste.

Stichting Q-koortsclaim: "Veel succes" met het toedienen van de genadeslag aan hardwerkende mensen die met een eerlijk beroep hun hoofd boven water proberen te houden. "Omdat de overheid elke verantwoordelijkheid heeft afgewezen". Bàh!

Deel dit topic

Reacties

oldhuus
Veehouders zijn nu al vogelvrij,gezien de explosieve regelgeving,de consument beseft niet meer dat ze nog eten moeten,het komt allemaal uit de supermarkt ,maar als ze iets over een veeziekte horen wijzen ze direct naar de boeren !
meelezer
Advocaten hebben ook hinder van de recessie. Ze zoeken daarom (betaald) werk. Je kunt altijd tegen iedereen wel een rechtszaak beginnen, maar veelal zal dat geld kosten en niks opleveren.

Persoonlijk ben ik nieuwsgierig of de rechtbank in de eis meegaat en evt. in hoeverre. Voor mij is wel duidelijk dat de advocaat verzekerd is van inkomen.
dorineruter
Zeker een spannende ontwikkeling! Maar ongeacht of boeren te maken gaan krijgen met deze claims of niet, de kosten moeten door iemand worden betaald. Het zou fijn zijn als we nou eindelijk een keer toewerken naar een mechanisme waarin dit soort kosten (alle kosten: die van zieke burgers, gedupeerde ondernemers, etc) goed verrekenen en verdelen. Liefst al vooraf, door het goed inschatten van risico's. Dat betekent dat er of ergens iets bij de prijs op moet, of dat iemand een stukje winst moet gaan inleveren. We negeren dat verband nog altijd grotendeels (of zie het als de wurggreep van de Man met het Geld). Dus blijft het een zwarte pieten spel, waarbij een veehouder als meest aanwijsbare schadebron al snel het onderspit zal delven.
hookwood
Ik ben benieuwd....

Meelmuisje
Advocaat Sindram zegt:
"Op zich verwijten we de geitenhouders niets. We zijn er echt niet op uit om geitenhouders te ruïneren of wat dan ook"

"We verwachten/hopen dat de boeren goed verzekerd zijn; We leggen de financiële claim bij hun verzekeraars"

"Het is heel moeilijk te verteren dat geitenhouders van wie de geiten zijn geruimd wèl schadeloos zijn gesteld"

Het is dus duidelijk een geldkwestie. Zoals @dorineruter boven al schreef: "een zwarte pietenspel, waarbij een veehouder als meest aanwijsbare schadebron al snel het onderspit zal delven".
Meelmuisje
Vanavond in EenVandaag een gesprek met Q-koortspatiënt Jos Deelen en zijn advocaat Luc Rohof over hun motief om naar de rechter te stappen. Ook aan het woord is Jeanette van de Ven, voorzitter van LTO Geitenhouderij, die zich zorgen maakt omdat geitenhouders en patiënten door deze juridische actie lijnrecht tegenover elkaar komen te staan.

18.15 uur, Nederland 1.

eenvandaag.nl/gezondheid/39852/…_
ejb
Iemand die een lammetjes dag heeft bezocht doet dat altijd op eigen risico dus ook die groep valt bij voorbaad al af houden we over de buren maar die kunnen ook best tijdens een uitje de ziekte ergens anders opgelopen hebben ken zelf maar weinig mensen die nooit hun deur uitgaan blijft er dus alleen een stichting over die door de resessie op zoek is naar werk en dat doet over de rug van de geitenhouder die zelf ook financieel zwaar getroffen is door de ziekte

treurig dat een Sindram dus zo zit te drammen
paul1
Bord ophangen : `betreden op eigen risico`
oldhuus
Hoe is met kinderboerijen en gemeentelijke dierenparkjes ? zijn de dieren nog aaibaar ?
casev
Die advocaat was vanmiddag op radio 1. Kwam duidelijk naar voren dat ZIJ de claim beginnen, in de hoop dat er genoeg patienten zijn met `n rechtsbijstandverzekering. Kortom, `t begint hier steeds meer op Amerika te lijken, met advocaten die dik verdienen aan dit soort rechtzaken en claims
arie.j
Rare zaak, en niet logisch.
Immers iemand die met open TBC een hele serie mensen onbedoeld besmet is ook niet aansprakelijk.
Er is ook een Hoge Raad uitspraak over aansprakelijkheid m.b.t. dieren
victoryadvies.nl/content/view/…
Anders wordt het m.i. als veehouders geen maatregelen tegen besmetting nemen, terwijl die wel van hen verwacht hadden mogen worden.
paul1
Ja, het is net als je iemand aansprakelijk stelt waar je de griep van hebt gekregen.......
Grasbaal
De causaliteit is een van de hamvragen: nos.nl/audio/…
oldhuus
Onze overheid had het toen veel te druk met de H5N1 mexicaanse griep en vooral de miljoenen vaccins, massahysterie, de boeren moesten maar niet zeuren over die zieke geitjes, en vaccineren was verboden. Pas toen er een paar duizend mensen ziek waren werden ze ook daar wakker en konden de boeren er wat aan doen
volkskrant.nl/vk/nl/…
pieternel
Tja een goede huisadvocaat loont in vele opzichten heren Agrariërs @wakker blijven
Grasbaal
Quote @oldhuus:
Pas toen er een paar duizend mensen ziek waren

24 doden
24 Mensen zijn de afgelopen jaren overleden aan de Q-koortsbacterie. Roel Coutinho (RIVM) zegt dat dit aantal een onderschatting is. Van die 24 staat vast dat Q-koorts de doodsoorzaak is, maar niet iedere arts denkt aan Q-koorts. "Het zullen er meer zijn, misschien twee, drie keer zo veel", aldus Coutinho.

'50.000 mensen besmet'
Tot nu toe zijn vierduizend Q-koortspatiënten officieel gerapporteerd. Maar volgens het RIVM is ook dat een onderrapportage. "Recent onderzoek laat zien dat het waarschijnlijk gaat om 50.000 mensen die besmet zijn met Q-koorts." Ongeveer 1 tot 2 procent van die groep patiënten loopt het risico chronische Q-koorts te krijgen.

Sluimeren
Patiënten met chronische Q-koorts hebben de bacterie nog in hun lichaam en moeten vaak jarenlang zware medicijnen gebruiken met veel bijwerkingen. Zonder behandeling is de ziekte vaak fataal. Een Q-koortsbesmetting kan jarenlang onopgemerkt sluimeren, maar ondertussen wel de vaten aantasten.

Meer (video): nieuwsuur.nl/onderwerp/…
Farmer_
@Grasbaal

Kun je de geitenhouders daarvoor aansprakelijk stellen, denk dat het toch meer overmacht was/is.
Misschien hebben de instanties te laks gereageerd.
Grasbaal
Verschillende reacties op bacterie

Huisarts: Olde Loohuis: 'We weten sinds kort dat mensen heel verschillend op de bacterie reageren. Een grote groep reageert er gewoon op, maakt die bacterie onklaar. En een kleine groep reageert daar heel heftig op, krijgt een soort longontsteking met allemaal kleine ontstekingen erin. Die mensen krijgen ook vaak de vermoeidheid na Q-koorts.'

Overlijden aan Q-koorts
'We weten nu dat er ook een groep is die nauwelijks op de bacterie reageert', zegt Olde Loohuis. 'Dat geeft de bacterie de kans om bijvoorbeeld in slechte bloedvaten te gaan zitten en later vernieling aan te rechten. Voor die laatste groep heb ik de meeste zorgen. Zij kunnen overlijden aan chronische Q-koorts en hebben weinig symptomen, hebben niets gemerkt. En toch kan het een keer opspelen.'

Meer: artsennet.nl/Actueel/Medisch-op-tv/…
dorineruter
Er lopen een beetje twee dingen door elkaar, denk ik. Dat dit een nieuws item is (dus kennelijk ingeschat belang voor burgers), dat er uberhaupt zo'n initiatief is gestart (ingeschat belang voor patienten) en dat we er op dit forum over spreken (belang van de veehouders) zegt volgens mij iets over dit onderwerp.

Of mensen de Q koorts daadwerkelijk hebben opgelopen op een lammetjes dag, of bij de kinderboerderij, of via een bevriende buurvrouw, is alleen van belang voor het wel of niet los krijgen van een schadevergoeding. Ik weet niet hoe ze het precies willen aanpakken, maar hardmaken dan je 100% verantwoordelijk bent voor iemands ziekte zal moeilijk zijn, dus wellicht loopt het niet zo vaart met die schadevergoedingen.

De andere - naar mijn idee belangrijkere - issue, is dat veel vee op een kluitje bepaalde risico's met zich meebrengt. Dat is een feit dat we niet hoeven te ontkennen, toch? Dat er zoveel dieren bij elkaar in een stal zitten heeft honderd redenen. De discussie komt er steeds weer op neer: zijn we als samenleving op de hoogte van die redenen, en staan we erachter? Zo ja, dan hoef je ook niet met je schadeclaims aan te komen (hoewel ik vanuit de sector zelf bepaalde voorzorgsmaatregelen kan voorstellen die men wel zou moeten naleven). Zo nee, dan moeten we daar als samenleving en oplossing voor verzinnen.

Die schadeclaim is een staart. Het probleem bij de kop pakken doen we nog steeds niet.
arie.j
Wat een vaag verhaal, dat laatste stuk dan.
Maar wel met aan dat eind de nodige beschuldigende suggesties.
Zo moet de discussie m.i. niet.
Noem liever welke ernstige ziekten er in Nederland momenteel nog meer via het vee naar mensen worden overgedragen.
Dan kan aan de hand van deze concrete voorbeelden/gevallen er bezien worden of de manier van houden daar mede debet aan is.
Jack Rijlaarsdam
Quote @dorineruter:
De andere - naar mijn idee belangrijkere - issue, is dat veel vee op een kluitje bepaalde risico's met zich meebrengt. Dat is een feit dat we niet hoeven te ontkennen, toch?

Dat wil ik wel ontkennen. Ik durf te beweren dat de ziektestatus van een relatief groot Nederlands varkensbedrijf aanzienlijk beter is dan van een Roemeens keuterboertje met drie varkens.

Welk probleem wil jij nu precies bij de kop pakken?
Farmer_
........is dan van een Roemeens keuterboertje met drie varkens.

Dat willen ze nou net al helemaal niet horen.
oldhuus
@dorineruter
Quote:
belangrijkere - issue, is dat veel vee op een kluitje bepaalde risico's met zich meebrengt. Dat is een feit dat we niet hoeven te ontkennen, toch?

Welke bepaalde risico's bedoel je precies, dat ze tegenmekaar aanlopen? Als ik nu ga ontkennen waar jij op doelt dan zie jij dat weer als een bevestiging 😃
Maar vroeger toen Nederland alleen maar keuterboertjes kende waren er veel meer dierziektes, en wat te denken van mensenziektes, en ook mensen en hun huisdieren wonen tegenwoordig allemaal op een kluitje!
M.k.z., varkenspest, BSE ging het ook maar om een paar zieke of verdachte dieren, maar het hele bedrijf werd maar geruimt overheid is ook maar een log paniek en trendgevoelig apparaat en wist ook niet precies hoe het in mekaar zat, dus dan maar alles ruimen, omliggende bedrijven, hoppa.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's geiten , jongvee , qkoorts , virus , overheid en toekomst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
4