Samenwerking melkveehouder en akkerbouwer levert geld op

Persbericht

Samenwerking tussen akkerbouwers en melkveehouders op het gebied van teelt levert voor beide partijen financieel voordeel op. Bovendien is deze samenwerking gunstig voor de biodiversiteit.

Dat is één van de conclusies uit het project 'Boeren en Agrobiodiversiteit', waarin ruim honderd Brabantse boeren aan de slag gingen met maatregelen op hun bedrijf die een bijdrage leveren aan de verbetering van biodiversiteit.

Het ontbreken van inzicht van de bedrijfseconomische effecten en milieueffecten van biodiversiteitmaatregelen is nog als een gemis ervaren bij de verdere kennisverspreiding en opschaling bij de toepassing op de bedrijven. In dit project wordt een uitwerking gemaakt voor het vergroten van het inzicht in bedrijfseconomische en milieueffecten van biodiversiteitmaatregelen.

In het rapport worden 10 maatregelen uitgewerkt:

-Voorkomen bodemverdichting veehouderij
-Minder graslandvernieuwing
-Maaipercelen met een mengsel van gras met rode en witte klaver
-Grasmengsels maaien
-Levensduur koe verhogen
-Teelt krachtvoervervangers
-Samenwerking melkveehouder en akkerbouwer (melkveedeel)
-Samenwerking akkerbouwer en melkveehouder (akkerbouwdeel)
-Aanwending compost op akkerbouwbedrijven
-Vochtsensoren en Beregeningsplanner helpen efficiënt beregenen -akkerbouw

Zie voor meer informatie het rapport Resultaten berekeningen bedrijfsmaatregelen melkveehouderij en akkerbouw

bron: Spade.nl

Deel dit topic

Reacties

oldhuus
In theorie klopt het wel,maar in de praktijk werkt het nog niet zo gemakkelijk ,vooral de rompslomp met papieren naar DR gaat nog niet zo gemakkelijk,is erg lastig om het goed op papier te krijgen
spotmelker
Precies, het kan prachtig werken maar de (overbodige) papierwinkel zit dergelijk succes in de weg.
casev
Ik zoek nog `n akkerbouwer die mijn koffieprut grond, wil ruilen voor zijn mooie kleigrond 😄
oldhuus
Zonder al die regeltjes mogelijkheden genoeg, bollentelers die 's winters wel Afrikaantjes op gras naar maisland willen telen, aaltjes verdwenen land vlak, maarja scheuren mag niet na 10mei
ga ik van gras naar maïsland en wil het nog 1 keer maaien, moet ik voor feb 1 monster en ook nog voor het bemesten/vlak voor het scheuren 1 monster
case mxu
Papieren rompslomp valt wel mee, zelf huur of ruil ik grond met veehouders om aardappelen te telen en zaai ik het met nieuw gras weer in.Toch zijn er voordelen te halen, denk aan meer mais zonder het gevaar van derogatie te lopen, jong gras, goedkopere bewerkingen enz.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , melkveehouderij , maaien , koe , compost , melkveehouders , melkveehouder , levensduur en klaver geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
16