Kaas splijt Denemarken en Noorwegen

Net nadat de Noren zijn bekomen van hun botertekort rond Kerstmis, zorgt de Noorse zuivelcoöperatie Tine opnieuw voor opschudding. Ditmaal zijn Deense boeren woest op de coöperatie, met een bijna-monopoliepositie op de afgeschermde Noorse markt, meldt De Volkskrant.

De Noorse zuivelcoöperatie stelde voor de importtarieven op buitenlandse 'Goudse' kaas fors te verhogen. Dat betekent dat de prijs verdrievoudigt, zegt Lise Andreasen van de Deense Landbouwbond in Brussel.

Bijna de helft van alle geïmporteerde kaas komt uit Denemarken. Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, maar heeft wel vrijhandelsverdragen met de EU. De landbouw- en zuivelsector wordt beschermd door tariefmuren. Het land wil zelfvoorzienend zijn en de veelal kleinschalige boerenbedrijven beschermen.

Buitenlandse concurrenten
De voorzitter van de Deense Landbouw- en Voedsel Bond reageerde woedend op deze poging van Tine om buitenlandse concurrenten uit de Noorse markt te prijzen. 'Noorse boeren zijn tevreden met 10 koeien, maar willen wel in een Mercedes rijden', stelt Kristian Svendsen.

De organisatie heeft het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd om te bemiddelen en daarmee een kaasoorlog te voorkomen.

Bron: nieuweoogst.nu

Deel dit topic

Reacties

oldhuus
Goudse kaas met een gouden randje!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , koeien , kaas , noorwegen , denemarken , doc , zuivelcoöperatie , coöperatie , goudse kaas , voedsel en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
1