Winsumer boer bedenkt revolutionaire manier van bemesten

Dit is in de jaren 90 ook al door iemand anders geprobeerd op de markt te zetten. Is toen helaas geen goedkeuring aangegeven want is is natuurlijk wel een prachtig systeem.

WINSUM - Boer Klaas Wolters in Winsum heeft een revolutionaire manier van bemesten bedacht, waarmee bijna de helft minder ammoniak vrijkomt dan met de gangbare methodes.
rtvnoord.nl/content/foto/…
Boeren zijn sinds het begin van de jaren '90 verplicht om hun mest in het land te injecteren. Volgens Wolters kleven daar grote nadelen aan. Hij gebruikt daarom een mesttank met twee openingen. Uit het ene gat komt mest en uit het andere water. De ammoniak bindt aan het water, wordt omgezet in ammonium en hecht aan de bodem. Daar dient het als goed plantenvoedsel. Bovendien wordt de grond minder beschadigd dan bij injecteren.

Uit een eerste onderzoek van de Landbouwuniversiteit Wageningen blijkt dat het systeem alle verwachtingen overtreft.

Bron: rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp/…

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
En hier een video van de bemester in actie
jan.1
Dadelijk wordt het nog verplicht ook.Want nadeel is een veel te zware mesttank op de klei,of je moet tevreden zijn met verdubbeling transport kosten.Dus weg er mee.
jansen2
Ik heb wel eens gezien dat het tegelijk met beregenen werd gedaan
jan.1
Wat wel goed werkt is met de sleepslang in de zomer met water toevoeging.
Grasbaal
Quote @jan.1:
een veel te zware mesttank

De volgende uitvinding een sleepslangbemester met een dubbele slang
jan.1
Dat hoeft niet,sleepslang werkt voldoende goed,kan je ook zien in de zomer bij drogend weer blijft er veel minder liggen als met gewone sleepvoet 8ter een tank.
jeroenk
De sleepslang is een smeerslang!!!!!. Zeker bij drogend weer blijf je maandenlang de slierten stront zien. Ben het er wel mee eens dat een zware tank over het land vermeden moet worden. Maar er gloort hoop, wacht de ontwikkelingen maar af. Als dit wat wordt, is dit het einde van de zodebemester.
dik
@jansen2 Reeds in 1984 al uitgeprobeerd via centrale beregeningsleiding en haspel.Liep teon al goed,gaf toen een fijn gevoel,binnen zitten en naar het mestberegenen kijken,met ontzettend weinig Kw,s en geen dikke rookpluimen.
boerontour
Is oud nieuws het systeem is allang geprobeert en het is bekent dat dit goed werkt, mede getest bij het toenmalige ammoniakproject bij moergestel/oisterwijk (ben de naam ff kwijt) toen ter tijd zorgvuldig afgeschoten na een lobby van de machinefabrikanten, met als argument dat het te moeilijk te controleren is, de verhouding water/mest.
(zit een kern van waarheid in)
boerontour
Er is trouwens toen ook een boer geweest bij wat toen de uitvinderswedstijd heette, die zoiets gebouwd heeft
ErikSmale
Dit systeem wordt toch ook in Duitsland als emissie arm toegepast?

Ik hoop dat het in NL wordt goedgekeurd, mogen we eindelijk stoppen met het meermalen per jaar los snijden van de zode!!
Farmer_
@ErikSmale

In Duitsland wordt met sleepslangen aan de tank uitgebracht, werkt ook goed, hetzelfde effect als sleepvoet, voordeel is je kunt breder uitrijden.
ErikSmale
@Farmer_
Dat weet ik, dit systeem heeft ook nooit een groot succes gehad om dat 'slangetjes' systeem voorkomt dat je water mee moet nemen, een logistiek voordeel.

In Nederland hebben we geen alternatief waarbij we niet de zode hoeven open te snijden en dit voordeel kan nog wel eens groter zijn dan het logistieke nadeel dat dit 'revolutionaire' systeem met zich meebrengt!
Farmer_
@ErikSmale

Dat wordt wel een gesleep met water, wat het dan ook weer extra duur maakt.
ErikSmale
@Farmer_
Klopt, ik ben ook nieuwsgierig naar de verhouding mest met water !
Weet niet of dat in het filmpje wordt vermeld? (kan hier niet met geluid aan bekijken)
Laten we eens afwachten of het wordt goedkeurt, problemen zijn er om op te lossen en die zullen allicht snel komen!!
Een ketsplaat (of twee) is wel de meest simpele en goedkoopste manier om mest verspreid op het land te krijgen, daar zit een groot kosten voordeel. Bovendien zijn er geen pk's nodig van de trekker om die zodebemester door de grond te trekken.

Het enige nadeel is logistiek maar is dat niet iets waar we in Nederland ontzettend goed in zijn?????
cs-agrar
@dik
Dit is heel wat anders dan mest beregenen. In Uw verhaal wordt de mest verdund aangewend, in het Wolters systeem wordt de mest na gespoeld. Ofwel, bij Wolters wordt het gras weer schoon, bij die mesthaspel niet.
De mesthaspel zorgt er zelfs voor dat er, om dezelfde m3's mest aan te wenden, de oppervlakte hiervan vergroot wordt, dus eerder meer emissie dan minder.
Het Wolters systeem "vangt" de emissie, en weet dit op de grond te krijgen, en daarna is de mest pas verdund, niet in de lucht.
Grasbaal
Hier een ingezonden reactie:

Geen vrijstelling voor gebruik Duo-spraysysteem Het ministerie van LNV heeft aan 30 bedrijven drie jaar ontheffing verleend om bovengronds mest uit te mogen rijden. Ze nemen deel aan een proef van het laboratorium voor Bodemkunde en Geologie van Wageningen UR. Het duo-spraysysteem dat melkveehouder Jan Treur uit Almkerk ontwikkelde is buiten het onderzoek gehouden, hoewel de Wageningse onderzoekers wel mogelijkheden zagen ontheffing voor het systeem te verkrijgen. Treur heeft slepende juridische procedures achter de rug met het ministerie van LNV. Het lijkt er op dat dit reden is geweest om het bedrijf buiten de proef te houden. (Bron: Nieuwe Oogst) Dit wiel was dus al eens uitgevonden
Grasbaal
Uitvinder Duospray-systeem stapt naar Hoge Raad

Melkveehouder Jan Treur uit Almkerk stapt naar de Hoge Raad. De rechter oordeelde tot tweemaal toe dat hij geen mest mag uitrijden via het Duospray-systeem dat hij heeft ontwikkeld.


Niet omdat de methode van mest uitrijden niet deugt, maar omdat het niet valt te controleren of de melkveehouder zich met het systeem wel aan de wet houdt. Treur werd veroordeeld tot een boete van 450 euro.

Bij de Duospray-methode wordt mest niet geïnjecteerd, maar wordt water over de uitgereden mest gesproeid. Metingen wezen uit dat het systeem de uitstoot van ammoniak met 70% vermindert. De Brabantse veehouder ontwikkelde het systeem al in 1990. Na de uitspraak van de rechter heeft hij in eerste instantie overwogen om de machine in Duitsland te gaan verkopen.

Na gesprekken met zijn advocaat en sympathisanten heeft hij besloten toch in cassatie te gaan. Treur wil tevens laten zien dat het probleem waar hij tegen aan loopt niet op zichzelf staat. Ook andere ideeën voor technieken die de ammoniakuitstoot helpen verminderen stuiten op juridische problemen.

(Bron: Nieuwe Oogst) agritica.com/show_news.asp/…=

Weer boete geëist voor mest uitrijden

Publicatie: vrijdag 22 juli 2005 - 15:25

Een boer die op de bekende manier mest uitrijdt
DEN BOSCH - Justitie heeft bij het gerechtshof in Den Bosch in hoger beroep weer 450 euro boete geëist tegen een boer uit Almkerk. De verdachte heeft bewust de mestregels overtreden.
Jan Treur bedacht een methode om mest uit te rijden waarbij zeventig procent minder ammoniak vrijkomt. Hij kreeg er in 1999 een prijs voor.

Het ministerie van Landbouw verbiedt de methode omdat die moeilijk te controleren zou zijn. De verdachte trekt zich daar niets van aan. Daarvoor kreeg hij een boete die hij uit principe al eerder aanvocht bij de rechtbank. Die zaak verloor hij, dus ging hij in hoger beroep.

Bron: omroepbrabant.nl/news.aspx/?id=47883

Foto: vidiphoto.photoshelter.com/image/I0000fcJ0GdKxq.o/
casev
Quote @Grasbaal:
Niet omdat de methode van mest uitrijden niet deugt, maar omdat het niet valt te controleren of de melkveehouder zich met het systeem wel aan de wet houdt

Een auto kan ook harder dan 120 km/h Dat is toch ook niet te controleren?

Neemt niet weg dat heel deze `bemesting` regelgeving te treurig voor woorden is. Je voelt je bijna `n crimineel wanneer je met de giertank rondrijd....
adrie
@Grasbaal
Ben het met je eens Co, dit wiel was al eens eerder uitgevonden, hier zat ik ook aal aan te denken toen ik het begin van deze topic las, onbegrijpelijk als het nu goed gekeurd zou gaan worden !
ErikSmale
@adrie
Hoezo onbegrijpelijk?
MTSTAMMINGA
En was toen de watertank niet grooter dan de mesttank???
Ik denk te herhinderen van stront 3800 liter water 4200 liter
En dan waren ze weer gelijk tijdige leeg

En bij regen kon men de tank door eengroote klep te open,de tank als een groote stront tank gebruiken
Vooral dit laaste deed men toen nogal moeilijk over wat ik er van weet
Grasbaal
Quote @MTSTAMMINGA:
waren ze weer gelijk tijdige leeg

Als ik de straal op de foto zie dan heeft het water een hogere druk als de mest en op die manier heb je misschien veel minder water nodig. Voor acceptatie moet het technisch niet mogelijk zijn om met een straal te spuiten. Als de watertank leeg is moet het systeem automatisch stoppen ook als de mesttank nog niet leeg is. Als je dat hard kan maken dan moet goedkeuring van dit systeem geen probleem zijn.
casev
Quote @adrie:
onbegrijpelijk als het nu goed gekeurd zou gaan worden !

``Het resultaat telt`` is nu de geldende norm, maar de eerste jaren na het verbod op de ketsplaat (begin jaren 90? ) zijn er hier in de buurt diverse boeren bekeurd met `alternatieve` systemen. Ik denk dat `n tobroco etc. toen ook de pineut waren geweest.
MTSTAMMINGA
@casev

Is het soms niet zo dat de aanvraager ook moet ontdekken
Hoe moet ik aanvraagen om gelijk te krijgen?

Het gelijk krijgen wat ik zekerweet dat ik heb..!!
spotmelker
40% water erbij is behoorlijk extra transport. Bij het sleepslangen wordt water toegevoegd. Er zijn bedrijven (o.a. ik) die 's zomers water in de put pompen met mixen. Alle leiden tot een beter bemestingsresultaat (makkelijkere verdeling (wel sleufkouter). Laat WUR ook even ammoniak meten bij aanwending van verdunde mest. Dan kan het simpelste (verdunnen) wel eens als beste uit de bus komen. Mest moet op de grond worden gebracht waar na zuurstofrijke oppervlaktecompostering omzetting plaatsvindt en voor de plant opneembare voedingsstoffen gevormd worden. Het hoogste bemestingsrendement geeft het meest ideale systeem aan. Het verbod van de sleepvoet op zand is in die opzichten dus een beetje vreemd.
adrie
@ErikSmale
Onbegrijpelijk, Erik als het nu goedgekeurd zou worden, nadat jaren terug afgekeurd werd.
Dit huidige systeem werkt het zelfde als toen.....
ErikSmale
@spotmelker Dit systeem pakt winst doordat het niet door de zode snijd daar is het allemaal om te doen. Maar voor een goede vergelijking zou idd. bij verdunde mest ook gemeten moeten worden.

@adrie Oke duidelijk, vind persoonlijk dat niet zo'n ramp, ben allang blij dat ze bereid zijn het opnieuw te overwegen in plaats van een plaat voor de kop houden en de boot afhouden!!
spotmelker
@ErikSmaleDat herhaaldelijk versnijden van de zode vind ik ook niks maar daar zou ik het qua doelstelling niet bij willen laten. Met de huidige kunstmestprijzen is het o zo lukratief om maximaal groeirendement uit de eigen mest te halen. Als de directe werking van mest aantoonbaar opgeschroefd kan worden kom je wellicht nog eens van dat politieke gezeur af dat mesttoediening linea-recta met lucht, grond en oppervlaktewaterkwaliteit in verband wordt gebracht.
ErikSmale
@spotmelker dan zijn we het volledig met elkaar eens!

Ik ben ook voorstander voor het stoppen met versnijden van de bodem juist omwille de efficiëntie van nutriënten!
Grasbaal
Hier meer uitleg over de proef:

Voor het onderzoek gebruiken de onderzoekers een mesttank van Roelama met twee compartimenten. Een compartiment is gevuld met tien kuub mest, het andere met vier kuub water. Het versproeien van water gaat via een tweede spuitstuk.

De tank heeft naast de vacuümpomp, een hydraulisch aangedreven verdringerpomp om het water te versproeien, water vullen moet met een externe pomp. Daarvoor is het watercompartiment aan de bovenzijde voorzien van een opening van 60 maal 60 cm. De melkveehouder monteert een zwenkarm bij de mestput om tijdens het mest pompen water te kunnen laden.

Meer: mechaman.nl/veehouderij-techniek/2012/…=
ErikSmale
Voor 10kuubs mest tank met 6 meter zodebemester is 100/120PK nodig

Hoeveel PK is nodig voor 14 kuubs tank met ketsplaat?
100/120PK hiervoor ook genoeg??
cs-agrar
@ErikSmale Dat gaat voor een tank met ketsplaat heel best.
Voor een zodeverpester heb je wel wat meer dan 100/120pk nodig om het spul aan te drijven en voort te bewegen, een sleepvoet gaat stukken lichter!
ErikSmale
@cs-agrarmet sleepvoet heb ik geen ervaring, weet alleen dat 10 kuub met 6m en 120 PK voldoende is om fatsoenlijke snelheden te halen en op spaarstandaftakas te werken!
Grasbaal
Ze zijn het gelukkig wel serieus aan het onderzoeken:

‘Weer bepaalt ammoniak-emissie’

Weersomstandigheden zijn veel bepalender voor ammoniakemissie (NH3) bij mestuitrijden dan de toedieningsmethode.


Die conclusie trekt onderzoeker Egbert Andringa bij de tussentijdse resultaten van de proef met bovengronds mest met water uitrijden bij Klaas Wolters in het Groningse Winsum. Wolters ontwikkelde een mesttank die de drijfmest bovengronds uitrijdt in directe combinatie met water, The Green Duo (TGD).

Studenten van Wageningen UR, onder leiding van Andringa, meten de resultaten van verschillende uitrijdmethodes die Wolters dit jaar probeert. Die methodes zijn ouderwets bovengronds bemesten, bemesten met een op kleigrond toegestane sleufkouter, bemesten met de TGD met een verhouding mest-water 2 op 1 en bemesten met de TGD met verhouding mest-water 1 op 2,5.

Uit de voorlopige resultaten blijkt dat bemesten met een sleufkouter 50 procent ammoniakreductie levert ten opzichte van bovengronds uitrijden zonder water. De TGD met verhouding mest-water 2-1 levert 40 procent reductie en bemesten met een verhouding 1 op 2,5 volgens de onderzoekers nog meer.

Het onderzoek laat volgens de onderzoeker ook zien dat weersinvloeden veel grotere verschillen laten zien. Bij zonnig en droog weer was de ammoniakemissie drie tot vier keer groter dan bij koel en bewolkt weer.

auteur Sjoerd Hofstee

Bron: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…
zeppmann
Mijn opa wist 100 jaar geleden ook al dat je moest gieren met bewolkt weer anders verbrandde het gras!!! Volgens mij kunnen moderne 'onderzoekers'nog heel wat leren van de werkmethodes van onze voorouders.
de hoef
@Grasbaaldie jan treur woont hier vlak bij .zeer corecte man en hij blijft er gewoon elk jaar mee reiden .ik denk al voor het tiende jaar .hij is echt een kostprijs boer en kijkt ook naar het milieu
George
Verrrek het weer speelt ook mee ,inderdaad wat zeppmann schrijft is dat toch al jaren bekent! Die geleerden denken soms ook wel eens te moeilijk en daar hebben de meeste boeren geen last van want die hebben gewoon boerenverstand. 😄
spotmelker
@George Zouden ze ook weten dat men vroeger de mest vooral 's winters uitreed? Verschil is wel dat men toen vooral vaste stromest (koolstof) en gier apart had. Deze hadden niet het nadeel van de huidige drijfmest (ammoniakvorming). Verder wist men vroeger ook dat mest óp de grond moest en niet erin voor een optimale omzetting (zuurstofrijke compostering)
Grasbaal
Quote @spotmelker:
Verder wist men vroeger ook

Je moet het ook niet mooier maken dan het is, vaste stromest in de winter uitrijden werd alleen gedaan als er geen voldoende opslag aanwezig was. De beste stalmest heb je pas na voldoende vertering in de zomer.
George
De lucht is hier nu zo donker dat we het licht in huis aan hebben , zo meteen komt er weer een fikse bui. Is eigenlijk ideaal weer om mest uit te rijden met de ouderwetse ketsplaat en dit geeft een lagere ammoniakverdamping dan tijdens weer als de zon hoog aan de hemel staat en 30 graden is.
Grasbaal
Quote @George:
Is eigenlijk ideaal weer om mest uit te rijden met de ouderwetse ketsplaat

Heb je helemaal gelijk in maar dat is dan ook gelijk het moeilijke punt. Als de mestwet zo aangepast dat het mogelijk is
om met donker weer en regen met de ketsplaat uit te mogen rijden dan heb je weer een leger controleurs nodig om te zorgen dat iedereen zich daar keurig aan houd.....
de hoef
@Georgejij wou toch nog regen voor de kolfzetting.hier verzuipt de laat gezaaide
George
Ik heb bijna regen genoeg , de kolf zal er wel in komen nu met zoveel watervoorraad. Laat de zon maar schijnen voor de mensen die vakantie hebben nu.

@Co
Klopt is moeijlijk te controleren. Ben net naar mijn loonwerker geweest om zijn zelf geconstrueerde kloofmachine te bekijken en bij hem regende het dat het niet normaal was en bij ons vogelvlucht 2,5 km verderop geen drup.
ROORDA J
Bij de sleepslang methode ,is het enige systeem waar bij water toevoeging aan de mest zich terug verdiend of een beste regen bui.Dan hoef je niet diep in de zode te snijden en vloeit de verdunde mest mooi tussen de stoppel en hoeft het echt geen smeerboel te worden.
ErikSmale
@zeppmann maar op opa's wijsheden gaat geen beleid worden gemaakt.
Als we opa's wijsheden nu cijfermatig kunnen onderbouwen dan creëren we de kans om ons boerenverstand weer toe te passen!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , bemesten , ammoniak , grond , boer en voedsel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
46
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
9