Melkveehouder wordt steeds meer boswachter

nieuweoogst.nu/_img/logo_no.gif/

Door Jelle Feenstra,

Met Europese subsidies stuwde eurocommissaris Sicco Mansholt de Nederlandse melkveehouders tot voedselproducenten van wereldimportantie. Later kreeg de Groninger socialist spijt: zijn beleid leidde tot boterbergen en was een aanslag op landschap, milieu en dierenwelzijn.


De Wageningse topman Aalt Dijkhuizen van WUR vindt intensivering en schaalvergroting nog altijd de beste weg voor de Nederlandse melkveehouderij. Hij zette dat vorige week op een congres van landbouwjournalisten in Putten met als titel ‘Agrarisch ondernemen: voedselproducent of boswachter’ buitengewoon scherp neer. De efficiënte Nederlandse high tech-landbouw is bitterhard nodig om de wereld te voeden. Voor iedere boer die uit Nederland verdwijnt, zijn elders in de wereld drie of vier nodig om hetzelfde te kunnen produceren, stelde hij.

In Nederland mag het sociaal wenselijk zijn om als sector te appelleren aan de romantiek van weidende koeien, bloemrijke weilanden en knusse boerderijtjes, in globaal perspectief vindt de Wageningse hoogleraar dit streven maatschappelijk volstrekt onverantwoord. Niet alleen omdat je het wereldwijde voedselvraagstuk hooghartig afwijst en naar het buitenland doorschuift, ook omdat je het milieu ernstig belast. De intensieve melkveehouder in Nederland pleegt volgens hem per kilo product een minder grote aanslag op het milieu dan zijn extensievere collega.

Dijkhuizen vindt de Nederlandse boeren veel te goed om ze een hoofdtaak als natuurbeheerder te geven. Daarom vindt hij dat we moeten blijven uitleggen hoe en waarom boeren grote stallen bouwen en hun koeien binnen houden. Tot burgers het eindelijk wel snappen. Feitelijk heeft Dijkhuizen volkomen gelijk. Toch maakt de markt op dit moment andere keuzes. Cono jaagt met een verdubbeling van haar weidepremie (1 euro per 100 kilo melk per 1 januari 2013) nog meer koeien naar buiten. Op DOC Kaas na betalen alle grote Nederlandse zuivelondernemingen straks een weidepremie. Niet omdat het landbouwtechnisch zo efficiënt is, wel omdat het maatschappelijk scoort. Ze weten: Wakker Dier zal niet rusten tot de laatste liter stalmelk uit de schappen is verdwenen.

De markt heeft inmiddels aardig in de gaten dat je de burger niet moet proberen uit te leggen dat koeien het in een mooie, ruime stal net zo goed kunnen hebben als in de wei. Het interesseert hem niet. Hij wil gewoon geen hel verlichte megastal zonder grazende koe in zijn achtertuin. Dat standpunt is een keihard gegeven geworden. Is dat de doodsteek voor een moderne melkveesector in Nederland? Zeker niet. Natuurlijk is een hoogproductieve landbouw belangrijk voor de exportpositie van de zuivel. Maar als je iets minder productief combineert met sociaal aanvaard, zit er meer continuïteit onder de exportkansen. De zuivel en haar moderne gezinsbedrijven zullen wat meer op het groen en de dieren in dat groen moeten passen. Die rol wordt met het nieuwe groene Europese landbouwbeleid alleen maar groter. De weilanden moeten straks weer wemelen van de bloemetjes en de bijtjes.

Er zijn mensen in de zuivelsector die de moderne melkveehouderij helemaal uit Nederland zien verdwijnen. Zover komt het niet. Maar beter dan de ‘Dijkhuizen-stroming’ in Wageningen, waar overigens ook veel andersdenkende collega’s rondlopen, beseft de markt dat de inwoners van stadspark Nederland hun keuze al lang hebben gemaakt. De melkveehouder in Nederland wordt steeds een beetje meer boswachter.

Bron: NieuweOogst boer-en-co.nl/component/content/…

Deel dit topic

Reacties

Boerenverstand
Dijkhuizen filosofie leidt tot een melkveehouderij zoals de kippen en de varkens... afgesloten met een hek er om heen... en met een actiegroep voor het hek, een boer die apart moet liggen in het ziekenhuis en 1 keer niesen en je hele familiefokkerij moet geruimd worden. Lekker toekomstperspectief!
jan.1
Landbouw wordt in toekomst steeds complexer,bedrijven worden alleen maar groter en kapitaals intensiever,alles wordt aangestuurd met sensoren en robots gaan binnen 15 jr alle werk over nemen,de meeste melk zal dan ook komen van dit soort bedrijven en voor de landschappelijke aankleding zal er l en r wat weide vee rond lopen,maar eigenlijk is daar het land daar veels te duur voor,maar het kan ook zo maar zijn dat er subsidie komt voor de bloementjes en de bijtjes want tenslotte moet de eu toch ergens heen met hun geld..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , landbouw , stal , koeien , melk , koe , kaas , megastal , milieu , schaalvergroting , landbouwbeleid , zuivel , doc-kaas , wakker-dier , cono , dieren , stallen , burgers , melkveehouders , melkveehouder , boer , doc , aalt dijkhuizen , stalmelk , voedselproducenten en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!