Roosters of dichte vloer (stal 200 koeien)

We twijfelen voor nieuwbouw van de stal tussen roostervloer of dichte vloer (beide met mestkelder). Voor ammmoniak en MDV is een emmissiearme vloer niet perse nodig. We hebben voorlopig MDV certificaat met roosters/automatische zijgevelventilatie/geisoleerd dak.. lastige keuze... Wat zijn jullie ervaringen met dichte vloeren tov. roosters?

Deel dit topic

Reacties

harke
Geen twijfel nodig,gewoon roosters kiezen.
de emissiearme vloeren die op dit moment op de markt zijn hebben allemaal wel problemen(volgens de leveranciers niet)
meelezer
Niks makkelijker en betrouwbaarder dan het simpelste principe: mest valt door roosters naar beneden.
boerbergh
Kun je mij uitleggen hoe je maatlat wil gaan halen zonder emissiearme vloer.

Alle vloeren hebben problemen ook de de standaard rooster vloer!!
Rikh
@boerbergh

Dit kon in de maatlat van 2010 nu geloof ik niet meer.
+1
jan w
Ik vraag het me af of het nog lukt om een stal met roosters te bouwen.
Of het moeten roosters zijn die je voorziet van groene vlag stroken. ( emissie-arm )
boerbergh
Heb zelf ok bouwplanne maatlat is alleen mogelijk met emissiearme vloer. Dan zou ik voor dichte vloer gaan
boerbergh
Groene vlag???? 165 euro per vierkante meter

Is dat kostprijs verantwoordt???
Rikh
@boerbergh

Op dit moment is maatlat alleen met emissiearme vloer mogelijk. In 2010 kon de maatlat nog worden verkregen met een perspectiefvolle maatregel zoals ze dat noemen. Dat was een combi. van genoemde punten (zie bovenstaande). Voor onze stal mogen wij dus gewoon roosters toepassen. Vergunning is binnen. We vragen ons echter af of het wel verstandig is om nu nog roosters toe te passen? Ook vragen wij ons af wat de ervaringen zijn met dichte vloeren. Wij horen het graag.
Frank vertegenw
Dag Rikh, volgens mij heb je voor emmissiearme roosters nu naast dichte vloeren ook de keus uit 3 alternatieve emmissiearme roostervloeren: de Roostervloer Groene vlag zoals hierboven genoemd, en Ecovloer, Veld-V Beton (beton met kunstof inzetblokken) en de Patent Comfort Roostervloer G3 van Swaan Beton is betonroosters met kleppen erin.
Wat ik onderweg zie van dichte vloeren is dat het altijd gladder is, en dikke mest blijft moeilijker te verwijderen door beperkte spleten. door het schuiven meer versleping van mest/bacterien in de stal.
boerbergh
@rikh

Owke ja dat klopt als je in 2010 al aangevraagd heb mag je volgens die maatlat bouwen.

Frank vertegenw. noemt hierboven een paar welzijnsvloeren, allemaal met rubber of klepjes. De groene vlag vindt ik zoiezo erg duur ( 165 m2) en beloopbaarheid vind ik glad. klauwen drukke rubber wel in maar dit is met vorst vele malen minder.

DE SWAAMS G 3 heeft die al een erkend RAV nummer?! volgens mij nog steeds een voorlopig. dus nog geen zekerheid!!!!

De eco en swaans vloer is een vloer met klepjes! Mest en rubbere klepje?! Dan vraag ik mij af wat is duurzaam en blijft dit ook 20 jaar heel?! Ik denk van niet. Ja maar die klepjes van Veld V beton kan je vervangen dit betekend volgens mij ook dat je hem vlugger moet afschrijven en weer in moet investeren.

Ons huidige bedrijf ligt al 30 jaar een gestorte beton vloer, 3 jaar gelede laten zagen net als roosters, maar vloer erg verzakt en blijft urine op staan. daarom elke 14 dgn voetenbad. onze ervaring is super! 100% draagoppervlak onder de klauwen.

Wij denken over W5 vloer van HCI we bouwen geen kelders. door grondslag. dit is een vloer van verdichte beton dit zorgt ervoor dat er geen vocht in de beton trekt als met dat opdroogt wordt het een loslatend korstje en ook niet glad wordt door profilering. ook emissieuitstoot is laaste van alle dichte vloeren.

Enige nadeel is dat deze nog geen rav nummer heeft. komt binnen een maand!!

PS Hoe ga je je 200 koeie melke? AMS?? Carrousel??
Rikh
@boerbergh

We willen de koeien melken in een 2x14 gebruikte 70 gr. melkstal. Deze wordt op termijn vervangen door een AMS. Nu nog geen geld voor namelijk. Investeren in etappes 😉

Thanks veur die reacties!
Rikh
@boerbergh

Die twijfels die jij noemt hebben wij ook. Maar betekend dit voor ons nu alsnog roosters toepassen met het risico dat die op termijn vervangen moeten worden? of zullen er dan systemen zijn die op goedkoper wijze de stal emissiearm maken? Bijvoorbeeld met een gel over de mest in de kelder of via het voer van onze koeien? Hoe zien jullie dit?
boerbergh
Ik denk ga voor zekerheid! een roostervloer eruit gooien kost ook geld vanzelf, maar nu investeren in een emmisie arm systeem kost op zn stal van 200 koeien ook gauw een 100.000 euro meer denk ik?!!
boerbergh
Via voer emissie uitstoot beperken, weet niet of dit afdoende gaat helpe, kan daar misschien wel een bijdrage aan leveren. Een ballensysteem zoals in de varkens werk niet bij melkvee, daaar is de mest te dik voor.

Ik denk dat die vloeren de meeste zekerheid geven.
Maatlat wordt steeds strenger, de uitstoot eisen ook.

Aan wat vooor vloer dacht je zelf dan?
Wat kost een standaard rooster nu?
harke
Standaard roosters zitten op 31 euro per vierkante meter
Grasbaal
Hier de introductie van de G6 emissiearme stalvloer door John Swaans van Swaans beton
oldhuus
Quote @Rikh:
We willen de koeien melken in een 2x14 gebruikte 70 gr. melkstal. Deze wordt op termijn vervangen door een AMS. Nu nog geen geld voor namelijk. Investeren in etappes

Wat zijn de bouwkosten van een melkstal t.o.v. van bij 3 robots, een Taurus kost ruwweg 60.000/stuk, een gereviseerde Lely A2, doordachte robots met moderne opties. Al zou ik me bij 200 koeien nog wel een paar keer bedenken om op robots over te gaan, geeft nogal wat beperkingen, kun je beter een melker inhuren is mijn mening. Hoorde van de week over een boer bij groenstalvoedering 1/3 van de koeien moest ophalen voor de robot.
cs-agrar
Quote @Rikh:
We willen de koeien melken in een 2x14 gebruikte 70 gr. melkstal. Deze wordt op termijn vervangen door een AMS. Nu nog geen geld voor namelijk. Investeren in etappes

Thanks veur die reacties!

200 koien in een 70graden stal? Denk om je lijf! Alleen bij zij-aan-zij kan je er goed bij zonder raar te staan. Heb ondertussen genoeg ervaring met die net niet melkstallen, als je kiest voor melkstal, neem dan z-a-z, melkt met zelfde aantal standen nog sneller ook, gewoon omdat je zelf sneller werken kan.
Grasbaal
Staatsecretaris Atsma onthult op deze video de nieuwste generatie G6 emissie arme stalvloer van Swaans beton. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Er wordt zelfs een speciale mestschuifrobot voor ontwikkeld. Helaas waren er nog geen praktijk resultaten beschikbaar.
Grasbaal
Ammoniakemissie meten is weten, Joop Atsma wil geld om emissie te meten beschikbaar stellen uit de "rode diesel" pot. Is op zich een leuke gedachte om zo het geld weer in de sector te sluizen. Maar de rode diesel verdwijnt vooral om de staatskas te spekken en niet om er PvdA achtige leuke dingen mee te doen.
Grasbaal
Is de G6 emissiearme stalvloer nu echt een wereldprimeur??, Prof. Peter Groot-Koerkamp van de WUR geeft antwoord op deze vraag
Rikh
Quote @cs-agrar:
200 koien in een 70graden stal? Denk om je lijf! Alleen bij zij-aan-zij kan je er goed bij zonder raar te staan. Heb ondertussen genoeg ervaring met die net niet melkstallen, als je kiest voor melkstal, neem dan z-a-z, melkt met zelfde aantal standen nog sneller ook, gewoon omdat je zelf sneller werken kan.

Ons is aangegen dat een 70 gr. stal bijna een z-a-z is en en daarmee alleen voordelen omdat de koeien minder hoeven te draaien (klauwen). Wat zijn jullie ideën dan over low budget melken van ca. 200 koeien?
harke
Low butget melken is kiezen voor een dairymaster 80 graden stal
is nieuw vrij goedkoop en melk heel simpel.
geen last van schuin voor de koeien staan.
(ik heb geen aandelen dairymaster maar heb hele goede ervaringen hiermee)
mlkvhoudr
Quote @Rikh:
Ons is aangegen dat een 70 gr. stal bijna een z-a-z is en en daarmee alleen voordelen omdat de koeien minder hoeven te draaien (klauwen). Wat zijn jullie ideën dan over low budget melken van ca. 200 koeien?

Ik heb een 70 graden melkstal en het klopt wel dat je bij hele smalle koeien er iets lastiger bij kan dan bij zij aan zij. En dan bedoel ik met name smalle koeien die met de hakken naar binnen staan gedraaid. Ik heb echter geen hudonk systeem erin dus ze staan bij mij vrijwel zij aan zij.

2 maal 12 en melken er nu rond de 100 in, ik zelf vind bij een 2 maal 12 108 koeien aan de melk dus 120 koeien in totaal wel zo'n beetje de max wil de melktijd leuk blijven
cs-agrar
@RikhZou een z-a-z bouwen, hoeft echt niet uitgebreid. Hudonk-systemen zijn er in meerdere varianten, van veel scharnierende delen tot een systeem waar alles in een keer weg kantelt, evt voerbakken incl. Da's lekker simpel en makkelijk te monteren en wat er niet op zit kan ook niet stuk. Daarbij, als jij over gaat naar de robot, is zo'n stal ook heel gemakkelijk (zelf) te demonteren en qua hoeveelheid standen intressant op de 2e hands markt. Je hebt wel iets meer breedte nodig om te bouwen, daarbij minder lengte.
Er zijn verschillende coatingen te krijgen voor op de vloer, volgens mij zelfs een rubbercompound. Of laat een stalmat monteren, kan per m2 nog wel eens stuk goedkoper zijn dan coating. Je bezorgdheid over de klauwen deel ik niet, jaren in z-a-z gemolken, geen last met de klauwen in de melkput.
Weet niet hoe de plek-indexering bij de 70-80* stallen is, bij de 50* is het een verlengd hekje aan de voerbak, ofwel, niet elke koe loopt direct door naar de plek waar ze zijn moet, erg vervelend als je met "laden" op en neer wandelen moet om koeien door te jagen omdat ze eerst op/in een andere plaats gaan staan vreten en houden zodoende de toestroom op, vervolgens moet je ze stuk voor stuk door jagen want de voedering gaat door (ook al heeft deze vertraging op de koeherkenning)
Zonder voeren zal dit niet veel anders zijn.
De z-a-z heeft meestal klaphekjes, dus koe moet door, vond dit zelf altijd erg prettig.
Door de vroegere z-a-z ervaring en nu 50* (ander bedrijf) geef ik je ook aan dat de zaz qua melkercomfort stukken beter is.
Mlkvhoudr geeft ook aan dat melktijd niet te lang duren moet, dit is ook met oog op lichaamsbelasting. 200 is een aardig aantal, elke dag weer, bezuinig dan niet op "jezelf", overal is van alles te koop, maar een nieuw lichaam niet.

Vindt zelf deze constructie heel mooi, simpel en doeltreffend, en toch mogelijkheden voor opties.
Is hier ingericht met Westfalia, elk ander merk is natuurlijk ook te installeren.
Hekwerk is door de installateur zelf ontworpen en gebouwd.
cvlaarbv.nl/mywebalbum/dejong/…

cvlaarbv.nl/
Base
@Grasbaalis dit op de video van swaans nou echt of is dit betaald werk ...
Base
@boerberghdie welzijnsvloer van Berkel beton, staat ook goed aan geschreven. Ben laatst in Kampen wezen kijken. En hoorde dat er meerderen in provincie Noord-Brabant en limburg laggen en kwamen(en rest uut land). Anders dan sommige andere vloeren. En klepjes die er onderuitsteken bij de vloer is ook niet wat. En rubberbrievenbusbakjes vallen in de winter eruit zoals bij me buurman. Welzijnsvloer van Berkel en Hci hebben allebei zelfde Rav nummer, en de vloer is van dezelfde ontwerper, allee de ene heeft aanpassingen. Hci worden geschuurd .. is dat bie yoe w5 het geval.
BernieX
Een oud topic, maar de vraag blijft actueel. Hoe valt de ecovloer, de groene vlag en de Swaans G3 uit? Welke rooster(rubber)vloer is de beste?
oubi
Den boer dichte vloer met rubber; comfort en mogelijkheid om in de toekomst dagverse mest op te vangen voor eventuele microvergisting. zal er vroeg of laat wel van komen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , roosters , emmissiearme stalvloer en mdv geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
58