Mestvergisten: gouden berg of afgrond

Hieronder een aangrijpende en vooral eerlijke column van Bram Prins
waar na alle problemen ondertussen de mestvergister is stilgezet:

Door Bram Prins, melkveehouder in Ten Boer (GR),




Bron Vakblad Boerderij

Deel dit topic

Reacties

MTSTAMMINGA
Ik weet nog dat Bram Prins eens was te spreeken in Echtenerbrug En er van overtuig was dat vergisting toekomst had,meer als duure melkqoutem aankoop
jan.1
Gewoon bij de leest blijven,voer is voor een beest en niet voor vergisters.Maar wat ze bij de Fam Prins meemaken wens je niemand toe.
pieta
Tja, voorspellingen van Prins kun je dus beter niet op afgaan. Ik heb hem in 2008 een keer gesproken en toen wist ie zeker dat de melk duur bleef want het vee was er niet om veel te veel gaan te melken. Verder wens ik hem financiële sterkte toe na dit debacle.
casev
Extra zuur is natuurlijk het feit dat een paar km naar het oosten, die pruttelpotten overal uit de grond gestampt worden. Achteraf is het natuurlijk makkelijk praten, maar ik heb altijd mn twijfels gehad bij deze dingen waar de investeringen enorm zijn, en je resultaat volledig afhankelijk van de politieke grillen uit denhaag........
Coen
@casev
het blijft de discussie voor gebruik primaire voedselproducten: food, feed of fuel

deze biovergisters zijn de doodsteek voor de primaire melkveesector, maken voedselproductie voor mens en dier schreeuwend duur 😞
paul1
De brokprijs heeft de hoogste prijs bereikt in 25 jaar, dat zegt wel genoeg...
jan.1
Quote @paul1:
de brokprijs heeft de hoogste prijs bereikt in 25 jaar, dat zegt wel genoeg...

Is ook een euro kwestie.
kleitokkers
Het is een duidelijk verhaal ook hier zijn alleen maar adviseurs rijker geworden. Ook een harde conclusie is dat het systeem niet paste bij de produkten. Concl. als je wel dit soort activiteiten wilt ontwikkelen ga dan eerst zonder adviseurs de boer op.
Todi
Kun je deze conclusie ook niet bij de grote stallen zetten.
Grasbaal
Het paard achter de wagen spannen, dit geld dus ook voor de teelt van snijmais voor vergisters. Het vergisten van restproducten is op zich een goede zaak maar het gaat scheef als er pure akkerbouwproducten voor worden geteeld. Is misschien op de korte termijn leuk voor akkerbouwers maar op de lange termijn een doodlopende weg:

Biobrandstoffen putten fosfaatvoorraad uit


WAGENINGEN (ANP) – De kosten van fosfaatuitputting door biobrandstoffen zijn veel groter dan de winst die wordt gepakt op de vermeden uitstoot van CO2. Het gebruik van grote hoeveelheden fosfaat brengt namelijk de toekomstige voedselproductie in gevaar. Dat blijkt uit een onderzoek van de Wageningen University.

Biobrandstoffen worden gewonnen uit planten als suikerbieten, maĂŻs, tarwe en koolzaad. De gewonnen brandstof wordt, naar Europese richtlijnen, bijgemengd in traditionele benzine en diesel. Dat levert een verminderde uitstoot van CO2 op.

De planten groeien echter dankzij kunstmest en daarvan is fosfaat een belangrijke grondstof. Nu wordt al 2 procent van de wereldproductie aan fosfaat gebruikt voor biobrandstof en de onderzoekers vrezen dat het percentage verder zal oplopen in de komende jaren.

„Er is onzekerheid over hoe lang de voorraad nog meegaat. Schattingen variëren van minder dan een eeuw tot enkele eeuwen. Hierdoor zal ook de voedselproductie wereldwijd in gevaar komen”, concludeert onderzoeker Lars Hein. „Minder fosfaat gebruiken voor het verbouwen van deze planten is echter geen optie, omdat je dan de grond uitput. Planten hebben fosfaat, en dus kunstmest, nodig.”

De wetenschappers adviseren om het bijmengen van biobrandstof bij benzine en diesel te herzien. „In de Europese Unie is daar een flinke discussie over gaande. Wij adviseren om de richtlijnen in ieder geval niet te verhogen”, zei Hein. In plaats daarvan betogen de wetenschappers dat er meer geïnvesteerd moet worden in duurzame energiebronnen als wind- en zonne-energie.

Bron: refdag.nl/nieuws/anp/…
kleitokkers
DE TIJD DAT DEZE VERGISTERS WERDEN ONTWIKKELD WAS OOK DE TIJD DAT EEN BOER GELD KREEG OM MAAR NIKS TE VERBOUWEN OP ZIJN LAND.
DUS WEL WAT VERBOUWEN EN DAN DUURZAME ENERGIE ER VAN MAKEN WAS EN IS NATUURLIJK EEN GOEDE OPTIE. EN AARDGAS IS HEEL OUD BIOGAS. EN NU WE VEEL MEER ENERGIE VERBRUIKEN MOET JE WEL ALLES PROBEREN OM TE ZIEN OM DAT PROCES TE VERSNELLEN.
oldhuus
@kleitokkers
Beste kleitokkers, hij zit linksboven op uw toetsenbord "Capslock".
beemster5
Quote @kleitokkers:
Het is een duidelijk verhaal ook hier zijn alleen maar adviseurs rijker geworden. Ook een harde conclusie is dat het systeem niet paste bij de produkten. Concl. als je wel dit soort activiteiten wilt ontwikkelen ga dan eerst zonder adviseurs de boer op.

Volgens mij is Bram Prins zelf adviseur........
zandhaas
Het benutten van energie uit mest is een waardevol ondernemen, het initiatief van Prins getuigt van ondernemerschap, jammer dat de MEP regeling niet deugt, deze krijgen veel aandacht want ze hebben het financieel erg moeilijk;vergisters met SDE en groen gas kunnen nog steeds flink verdienen.
Jammer dat door slecht MEP regeling de biovergisting hierdoor negatief in het nieuws komt; Het blijft in de toekomst een algemeen beeld; ooit zal alle mest worden vergist en de mineralen optimaal worden benut. Ook in de agrarische sector bewijst het verleden dat nieuwe dingen met vallen en opstaan ontstaan, maar dat je er later niet omheen kunt...
beemster5
Quote @zandhaas:
; ooit zal alle mest worden vergist

ik heb m'n twijfels, als je dat "duurzaam" wilt doen moet er toch perspectief zijn dat dat zonder subsidie kan, zelfs bij de huidige hoge brandstofprijzen is dat nog ver te zoeken.
cs-agrar
Alle mest zal niet vergist worden, denk wel dat bijna alle mest gescheiden gaat worden, en daarbij de dunne fractie tot een kunstmest wordt vermaakt.
En fosfaat gaat uit mest gewonnen worden, dat duurt ook niet zo lang meer, er is een tekort van.
Grasbaal
Een verstandig besluit:

Biovergisting met mais krijgt in Denemarken niet de onlangs verhoogde subsidie.


Dat heeft het energieministerie meegedeeld. ”Biovergisting moet duurzaam zijn en hoofdzakelijk zijn gebaseerd op rest- en afvalproducten”, licht bewindsman Martin Lidegaard toe. Volgens hem dient een situatie als in Duitsland te worden voorkomen.

Meer: boerderij.nl/Home/Nieuws/…
beemster5
Quote @cs-agrar:
Alle mest zal niet vergist worden, denk wel dat bijna alle mest gescheiden gaat worden, en daarbij de dunne fractie tot een kunstmest wordt vermaakt.

Het lijkt mij dat je de "gebruiksnorm dierlijke mest" niet gaat scheiden, het allergoedkoopst blijft toch om die gewoon uit te rijden (of uit te weiden). Dus alleen mest die je anders af moet voeren komt eventueel voor mestscheiding in aanmerking, maar zoals de markt nu is, is afvoeren gewoon het goedkoopst. Gezien de daling van de mestafzetprijzen het afgelopen half jaar kun je je afvragen of er wel een (rundvee-)mestoverschot is in Nederland.
cs-agrar
@beemster5Qua benodigde bemesting voor het gewas is er volgens mij ook geen mest overschot in Nederland, maar het wordt je aangepraat door "normen" die iemand ergens achter zijn bureau bedacht heeft.
Toch gaat die scheiding zoals ik noemde wel door zetten, gewoon om bemesting nog preciezer te kunnen doen en wat weg "moet" duur te verkopen
casev
Vanmiddag op BNR nog een intressant gesprek beluisterd over de gasproductie wereldwijd. Door vondsten van bv. Schaliegas is er naar schatting nog voor 250 jaar gas in de grond.

Kortom, naast de overproductie van elektriciteit, zitten we ook met een overaanbod van gas.

Dus een overaanbod van schone energie. Dus waarom dan nog investeren in biogas instalaties?

bnr.nl/programma/bnrbernardhammelburg/…
oldhuus
In een regeltjesland als Nederland moet je het sowieso niet willen, dat bijv. alle bermgras als afval bestempeld word is ook belachelijk. Maar ik meen dat Fryslan Miljeu ook gewone vuilnis aan het vergisten is, er zijn eigenlijk grondstoffen genoeg alleen mag er een boel niet, en je moet liefst je restwarmte kunnen benutten.
Bij een drogestofgehalte vanaf 50% is houtvergassing/pyrolyse een betere optie, hier haal je al gauw een rendement van 80-95%, kan vooral hout, hennep, olifantengras, (mais)stro, wilgen kun je ook grootschalig verbouwen en na een paar jaar ieder jaar hakselen.
jansen2
Biolectric

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mestsilo , grond , melkveehouder , boer , mestvergister , vergister , digestaat en mestvergisten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
4