Slepende melkziekte kost melkveehouders 27.600 euro per 100 koeien

Dus volgens deze cijfers kan het voorkomen van slepende melkziekte voor elk bedrijf waar dit voorkomt een leuk extra inkomen opleveren:

Slepende melkziekte kost Britse melkveehouders 27.600 euro per jaar per 100 koeien. Dat maakte Dick Esslemont bekend op het World Buiatrics Congres. Het gaat hierbij om slepende melkziekte veroorzaakt door ketosis.

De onderzoeker schat dat de kosten 0,034 euro per geproduceerde liter melk bedragen. Om dat te berekenen ging de onderzoeker uit van een melkproductie van 8.000 liter. Hierbij gaat het om directe kosten door een lagere melkopbrengst en mindere vruchtbaarheid en indirecte kosten door lebmaagverplaatsingen en een langere tussenkalftijd.

Meer: boerenbusiness.nl/melkmarkt/nieuws/…-

Deel dit topic

Reacties

jan w
Hier bij de veeartsen heeft er voor een paar jaar terug een proef gelopen om met apparatuur uit de humane zorg te gaan gebruiken in de rundveehouderij. Momenteel draait het onder DRY2FRESH.
Van de 2400 koeien toen en de uitslagen van 29 bedrijven afgelopen winter kwam er naar voren dat 78% van de gekalfde koeien en vaarzen een te laag Calcium niveau hadden. ( Melkziekte.) en 38% van de koeien slepende melkziekte. Als je die koeien behandeld voor slepende melkziekte scheelt het minimaal 1000 kg melk per lactatie, is mijn ervaring. Na behandeling geven de koeien gem. ruim 8 ltr. melk meer per dag. Hierbij nog de slechter vruchtbaarheid en de hogere kans op uierontsteking achterwege gelaten.
Farmer_
@jan w

8 liter/dag, dan is er toch duidelijk iets niet in orde.
Gewoon een paar kg maismeel/koe/dag en je hebt dat probleem niet meer, het is gewoon een tekort aan energie.
meelezer
Situatie is onvergelijkbaar met Nederland. In Engeland wordt gemolken van puur gras met minimale bijvoeding.
En als dieren door acetonaëmie te laat drachtig worden ook nog worden afgevoerd tikt de rekening flink aan.
jvt
Jongens toch, via de melkcontrole komen tegenwoordig allemaal cijfertjes waar we dit voor ons eigen bedrijf kunnen monitoren. Als er toch eens 2 koeien uitkomen bij een melkcontrole bij onze 70 dieren, is het maandelijks toch echt wel op, waarbij er van die 2 eentje nog dubieus is en de andere een goede reden heeft; zij is door mij dan meestal al behandeld met propyleenglycol. Is meestal een koe die voorgeschiedenis heeft gehad als aan de nageboorte blijven staan na het kalven van een 2ling of iets dergelijks.
Kortom; net als meelezer meldt, situatie onvergelijkbaar met NL..
jan w
@jvt

met die cijfers van de melkcontrole kun je eigenlijk niks. Het geeft alleen een indicatie of er slepende melkziekte op het bedrijf voor komt. In dividueel per koe kun je er weinig mee. Het is net als bij melkziekte, als er 2 door aan de grond gaan per jaar, dan heeft 25 tot 33 % van de koeien een sluimerende vorm van melkziekte.
Ik heb er afgelopen winter ook te veel gehad met slepende melkziekte, de koeien gingen in een goede conditie de droogstand in, maar door een te ruim rantsoen, dit omdat het stro niet te mooi was. kwamen de koeien te dik uit de droogstand , met als gevolg slepende melkziekte.
Willen nu gemengde ronde balen gaan maken, zodat selecteren in het voer ook wordt beperkt.
jvt
@jan w,

Zijn de balen zoals die door een mengvoerleverancier worden aangeleverd, zag het ergens in een topic, geen optie voor jou??
kaas
Ach als we alles doen wat de media en de vertegenwoordigers beloven worden we slapend rijk
jan w
@jvt
Heb ik gelezen, alleen die zijn nogal prijzig. tenminste als je de voederwaarde berekend en dan er ook nog een plus bij doet voor het laten maken van de balen.
jan w
@jvt
Ze krijgen nu gras mais en stro door elkaar, voor 2 dagen en dan presteren de koeien het nog om te selecteren.
aukevd
@ jan w : ben ik dus niet de enigste die daar mee zit
jan w
Ben vorige week nog op pad geweest en zijn toen ook nog bij een boer geweest die er intensief mee bezig was. Hij moest sommige koeien wel 3 keer in de eerste 60 dagen behandelen.
En zoals ik hierboven al vermeld heb dan hebben 2 van de 5 koeien op een gemiddeld bedrijf slepende melkziekte.

O, ja. Bij slepende melkziekte moeten ze een boost hebben, dus een Propydos systeem werkt niet.
Grasbaal
Quote @kaas:
we worden slapend rijk

Hier nog eentje, helaas staat er niet bij wat elke dag 500 gram kost:

Topmelk Protispar bespaart voereiwit.

Topmelk Protispar ontlast de energievoorziening en ondersteunt de gezondheid en vruchtbaarheid, wat resulteert in een efficiëntere melkproductie met een besparing van 500 gram per dier per dag aan soja- en/of raapschroot”, aldus Speerstra. ”Voor een bedrijf met 100 melkkoeien betekent dit op jaarbasis al gauw een besparing van ruim 18.000kg soja, oftewel 7.300 euro per jaar met de huidige sojaprijzen.”

Meer: nieuwsgrazer.nl/OBFK/MKjP/
Todi
@jan wHoeveel bedrijven voerden met een voermengwagen?
MTSTAMMINGA
Even een nadenkertje Alles wat we aan de koe geven buiten ruwvoer Zijn hulpmiddelen en kosten facebook.com/l.php/…
cs-agrar
@MTSTAMMINGA Dat klopt natuurlijk Karst, maar goed, niet overal zijn de omstandigheden, en dus gehalten van de voeding gelijk, en de koe heeft bepaalde behoeften, ook qua mineralen. Dus het is maar net hoe je het plaatje kosten gaat bekijken, het plaatje van baten hoort er naast te staan en het verschil maakt uit of het kosten of baten zijn.

En natuurlijk mooi voor JR dat zijn koeien gestegen zijn, hier zijn ze gezakt.
paul1
Slepende melkziekte en gedraaide lebmagen zijn vooral een holstein probleem, inkruisen met andere rassen zullen deze problemen laten verdwijnen als sneeuw voor de zon...
jan w
@paul1
Dat is dus niet zo, waar ik donderdag ben geweest hadden ze 2 veestapels samen gevoegd, Een MRY veestapel van hun zelf en een aangekochte veestapel met holsteiners. Zij hadden zelf die verwachting ook gehad, maar naar nu bleek hadden de MRY's veel meer last van slepende melkziekte dan de holsteiners.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , melkproductie , melkveehouders en slepende melkziekte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
7