ABN Amro: #Dierrechten hebben een verkeerde uitwerking

De bouwhausse die momenteel gaande is in de melkveehouderij zal nog even aanhouden, verwacht Pierre Berntsen, directeur agrarische bedrijven bij ABN Amro. Maar ook hierna blijft het perspectief van de sector positief. Belangrijk is wel dat er geen dierrechten komen voor melkvee.

In 2015 gaat het melkquotum verdwijnen. Heeft dit nog invloed op de bouwactiviteiten op de melkveebedrijven?

“Door een samenloop van omstandigheden zoals verouderde stallen, het aanstaande einde van het quotumtijdperk en milieueisen heeft een flink deel van de bedrijven al geïnvesteerd in een nieuwe stal. Deze stallen zijn gebouwd op groei. Melkveehouders kunnen de komende jaren meer dieren houden, zonder te hoeven uitbreiden. Ondanks dat de bouwhausse in de sector nog een paar jaar aanhoudt, zien we wel dat het rustiger gaat worden.”

Hoe ontwikkelen de bedrijven zich na 2015?
“We verwachten dat in 2020 van de huidige 17.000 melkveebedrijven er nog maar 12.000 over zijn. Dat is een daling van 4 procent per jaar. De totale Nederlandse melkproductie zal tot aan 2020 echter stijgen met meer dan 10 procent. Dit betekent grotere bedrijven met meer melk per koe.”

Om forse uitbreiding van de melkveestapel tegen te gaan, wordt er gesproken over het invoeren van dierrechten. Hoe kijkt u aan tegen deze problematiek?
“Je merkt dat de sector volop inzet om milieudoelen te halen en dat ze geen dierrechten wil. Dat is een goede ontwikkeling. Dierrechten zijn een middel, geen doel. Ze hebben een verkeerde uitwerking op de sector. In 2010 bijvoorbeeld, werd er door melkveehouders 150 miljoen euro geïnvesteerd in melkquotum. Je ontrekt kapitaal uit de sector dat je niet kunt inzetten voor andere zaken. Dierrechten hebben dezelfde uitwerking. Juist nu moet er geld beschikbaar blijven voor investeringen in milieu en dierenwelzijn.”

ABN Amro ziet de investeringen in milieu als een kans voor de sector. Wat bedoelt de bank daarmee?
“Als je efficiënt produceert met niet meer mineralen dan strikt noodzakelijk, heb je ook minder kosten. Melkveehouders hebben minder grond nodig om de mest af te zetten. De vakbladen staan vol met termen als mineralenmanagement en voerefficiency, terwijl het tot voor kort onbekende begrippen waren. Dat is positief. Een quotumsysteem of systeem met dierrechten heeft geen beloning in zich en brengt de sector niet verder.”

U verwacht geen ongebreidelde groei na 2015, ook als er geen dierrechten komen?
“Nee, er komt geen tsunami aan melk. Meer melk per bedrijf betekent intensievere bedrijven. Zulke bedrijven hebben in de toekomst verschillende nadelen. Intensieve bedrijven moeten mest afzetten á 3 tot 6 cent per liter melk, meer ruwvoeraankopen á 10 cent per liter melk en ze ontvangen minder toeslagrechten vanuit Brussel, nu nog 4 cent per liter. De kostprijs van deze bedrijven is minder gunstig. Groei is dus niet een vanzelfsprekendheid.”

Hoe sterk is de Nederlandse melkveehouderij ten opzichte van andere landen?
“We doen het prima wat betreft kostprijs. We hebben een ideaal klimaat voor melkproductie, vruchtbare gronden, een goede zuivelindustrie en een prima zuivelimago waardoor de melk goed verkocht kan worden. De Nederlandse zuivelsector is in staat om enkele centen meer te betalen dan het Europese gemiddelde. Daar kunnen andere sectoren nog wat van leren.”

Ook de zuivelprijs blijft dus overeind?
“Als je op wereldschaal kijkt, gaat er tot aan 2020 nog veel extra melk geproduceerd worden. Echter, de consumptie blijft harder groeien dan het aanbod. De mondiale zuivelmarkt staat er daarom goed voor. Maar Europa moet daarbij wel de kansen blijven pakken die zich voordoen.”

Stallenbouw
Juni 2012

Bron: cementenbeton.nl/agrabeton-artikelen/…

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouderij , stal , melk , mineralen , milieu , europa , melkquotum , melkproductie , grond , dieren , stallen , melkveehouders , bank , zuivelmarkt , klimaat , dierrechten , bouwactiviteiten , abn amro , melkveestapel , 2012 , toeslagrechten , toekomst , zuivelindustrie , brussel , kostprijs en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!