Onvoldoende mestopslag? Regel uiterlijk 1 augustus de mestafzet!

De periode waarin u mest mag uitrijden wordt vanaf 2012 korter. Dit betekent dat u meer opslagcapaciteit nodig heeft. De minimale opslagcapaciteit wordt daarom verhoogd van zes naar zeven maanden. Dit betekent dat u op 1 augustus 2012 voldoende opslagcapaciteit moet hebben voor de periode van 1 augustus tot 1 maart.

Berekening

U berekent de minimale opslagcapaciteit die u nodig heeft voor uw bedrijf door het aantal dieren (per soort en categorie) te vermenigvuldigen met de mestproductie van deze dieren. Voor het aantal dieren moet u uitgaan van de gegevens in uw milieuvergunning. Heeft u geen milieuvergunning? Dan gaat u uit van het aantal dieren dat u maximaal in uw stallen kunt houden. De mestproductie (in kuubs) voor zeven maanden staat in Tabel 4 en 6 op de DR-loketsite.

Uitzonderingen
In een aantal gevallen is minder capaciteit toegestaan. Het gaat hierbij om de volgende situaties:
- Minder dierplaatsen: in de periode van 1 augustus tot 1 maart kunt u minder dieren in de stallen houden dan volgens uw milieuvergunning is toegestaan.
- Minder dieren: u houdt in de betreffende periode stelselmatig minder dieren in de stallen, bijvoorbeeld doordat een deel van de dieren ieder jaar in deze periode wordt geweid.
- Aanwenden: u rijdt mest uit op uw gras- of bouwland waarvoor geen uitrijverbod geldt. Deze uitzondering geldt niet voor de mest die u in februari produceert.
- Mestafvoer: u voert de mest die uitkomt boven de opslagcapaciteit af van uw bedrijf.

Regel mestafzet op tijd
U moet de mestafzet vóór 1 augustus geregeld hebben voor de hele periode van 1 augustus tot 1 maart. Dit doet u door bijvoorbeeld mestafzetovereenkomsten met een afnameplicht af te sluiten. Hiermee toont u aan dat u de mest afvoert die teveel wordt geproduceerd in de periode van 1 augustus tot 1 maart.

Bron: alfa.nl/Nieuws/Pages/…

Deel dit topic

Reacties

rickjd
Dat is mooi klote ,
StefanZ
Waar slaat dit nou weer op? Zeker goed voor het mileu ofzo?
JoranK
HUH?!?
Dit jaar hadden we toch nog tot 1 september de tijd?
ErDee
1 augustus? 1 september was hier al krap wat betreft uitrijden!
Coen
@rickjd
die 7 maanden mestopslag is toch voldoende gecomminiceerd zou ik zeggen
Frans1
Je moet opslag hebben voor 7 maanden, behalve als je vee buiten loopt,uitrijden mag toch echt tot 1 september op grasland.
930triplemaaier
@Coen inderdaad

het zijn altijd dezelfden die te weinig mestopslag hebben en lopen te zeuren
het is al jaren bekend dat dit zou gebeuren dus je hebt genoeg tijd gehad om extra opslag te creëren
JoranK
Dit jaar is gewoon nog tot 1 september uitrijden volgens lnv-loket. Maar volgensmij wordt het in 2013 een maand eerder.
tone29
@ErDee idd nu nog een maand erbij.. 😞

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , dieren , stallen , mestafzet , mestproductie , 2012 en uitrijverbod geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0