Gevolg van de mest als strooisel in de boxen terug doen ???

GD ontvangt veel meldingen van Klebsiella-mastitis

Momenteel komen er bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) veel medlingen binnen over uitbraken van mastitis veroorzaakt door Klebsiella-bacteriën. Klebsiella veroorzaakt een hevige en soms dodelijk verlopende uierontsteking, net zoals E. coli. Een temperatuur boven de 20 graden Celsius en een hoge luchtvochtigheid zijn voor Klebsiella-bacteriën ideale omstandigheden om zich razendsnel te vermenigvuldigen. Koeien die besmet zijn met Klebsiella blijven vaak drager en verspreider van de bacterie en kunnen beter worden afgevoerd. De behandelresultaten van Klebsiella-mastitis zijn teleurstellend en niet effectief.

De belangrijkste maatregel voor melkveebedrijven zit in de preventie. Veehouders doen er verstandig aan 2 keer per dag te controleren of de ligboxen voldoende droog zijn en vrij van mest. Vochtig zaagsel kan de bron zijn van Klebsiella en moet worden verwijderd. Het kan belangrijk zijn om de kwaliteit van het ligboxenstrooisel en de opslag te laten controleren. Elke soort ligboxbedekking, zelfs zand, kan verontreinigd worden met Klebsiella, afkomstig vanuit de mest. Veel mest op de roostervloer, in de afkalfstal en de ziekenboeg kan tevens een bron zijn van Klebsiella.

Het is verder belangrijk om te zorgen dat de weerstand van de koeien optimaal is. Hittestress moet worden voorkomen. Ook een goede mineralenvoorziening is van belang. Klebsiella bacteriën kunnen ook via de melkmachine worden overgedragen. Het kan nodig zijn om de melkmachine een keer extra te laten controleren door een specialist.

Deel dit topic

Reacties

Todi
Wie heeft het meeste last van de koeien binnen of buiten?
Jack Rijlaarsdam
@Todi
Hier twee gevallen binnen een week, precies anderhalve dag na droog zetten met Orbenin extra dry. Eén hoog celgetalkoe was bijgespoten in de nek met erythrocine, ander had laag celgetal, maar gaf nog 31 kg melk.

Zeer agressieve bacterie, lijkt op Coli. Waterige uitscheiding en hoge koorts. Acht tot tien dagen met antibiotica en koortsremmer behandeld. Koorts bleef boven de 40 en kwartieren helemaal vergald. Gevolg: nu een tweespeen en een driespeen 😞 .....

Eén koe heeft nu drie weken te vroeg gekalfd, slap kalf kwam met drie poten tegelijk, heeft het niet gehaald. Koe geeft nauwelijks melk en staat ook nog eens aan de nageboorte. De ander kalft eerdaags, maar wat moet je nog verwachten van een tweespeen.

Koeien kwamen bij droogstand op vaste stal met rubber mat en droog, opgezakt, wit zaagsel. Veearts kan ook geen verklaring bedenken, de boer zal wel een prutser zijn...

Oh ja, hier geen mest in de boxen.
George
Jack dit zijn de echte vervelende gevallen. Daarom zie ik dat droge mest van de mestscheider nog niet echt zitten. Jij hebt deze gevallen terwijl je mooi zaagsel gebruikt.
Farmer_
Bij de melkcontrole hier: gem. dld celgetal 284, 25% beste bedrijven gem.celgetal 256, melkcontroleur zegt dat hij veel problemen met uieronsteking/celgetal ziet onderweg, veearts zei dat er de laatste tijd veel mastites injectoren gehaald worden.
MTSTAMMINGA
@Farmer_
Gewoon dag en nacht weiden,met nachts toegang tot Krachtvoerbox in de stal 😄
Farmer_
@MTSTAMMINGA

Dat is het landelijk gemiddelde van Duitsland nu.
Zeerserieuzeboer
@George Logische redenatie
de hoef
Het ligt niet aan de mest maar aan het weer .heb gelukkig nog geen last maar dat kan morgen anders zijn ,koeien waren wel heel traag van de week [zelf trouwens ook] heb geen mest in de boxen wel alles binnen
spotmelker
@Jack RijlaarsdamWaarom zet je die koe met 31 kg melkgift droog? Zulke melk ik door. De kans op een lagere produktie in de volgende lactatie prefereer ik boven de door jou ondervonden ellende.
Jack Rijlaarsdam
@spotmelker
Tja, kan mezelf ook wel voor m'n kop slaan... Zit niet in m'n systeem en dus gewoon niet over nagedacht.
Todi
@Jack RijlaarsdamJack dat zijn de echte gevallen. Droog zetten met 30 liter is ook wel veel maar waarom laat je de dr. koeien niet gewoon in een kale wei lopen. Hebben ze meer beweging.
albert1
Koeien gaan hier voor het droogzetten apart in een hok met stro/beheershooi en een keer daags melken. En als de productie onder de 10 kg per dag zit zet ik ze droog, tot nu toe gaat dit prima.Als je ze met hoge producties droogzet liggen ze de volgende dag in een plas melk en mag je mij vertellen waar de droogzetter is gebleven, en daar helpt geen teatsealer aan want die drukken ze er ook uit.
Todi
@albert1Als je optijd de brok weg haalt blijft er weinig melk over.[3wkn] Dr.zetten, 1 dag aan het stro. 1 keer daags melken is ook gevaarlijk ivm celgetal.En de teatseater is een middel goed voor de omzet.
MTSTAMMINGA
@albert1

En de koe heeft mindere stress als je hem met een lageproduktie droog zet heb ik het idee
ROORDA J
Hier ook weeer meer gevallen van mastitus.allemaal uberus is een echte omgevingbacterie.De koeien in de compost afdeling =halve stal, zijn s,morgens beduidend schooner dan de matrassen afdeling.Met deze warmte is de matras een grote zwijnen bende ondanks kalk en zaagsel want de koe kan zijn warmte niet kwijt en het ligbed heeft geen absorbeerend vermogen.Omdat kompost ook niet alles is zit ik sterk te denken over de aanschaf van een mestscheider en de helle stal in te strooien.Ben niet zo benaund voor de vooroordelen van mest in de box maar wie heeft ervaring met mastitus druk bij dit warme weer.
Todi
@ROORDA JOverdrijven is ook een vak.
jan w
@ROORDA J
Is er geen loonwerker in de buurt die het eerst een paar keer een voorraad maakt om het te proberen. Inkuilen bevalt mij trouwens prima.
Het belangrijkste is, ook bij gescheiden mest in de boxen, dat je het achtereind droog houdt. En dat hoeft bij gescheiden mest op zich geen probleem te zijn.
jan w
In het verhaal komt helemaal niet naar voren dat het verhoogde aantal gevallen door mest in de boxen komt. Of lees ik het verkeerd.
Eddie v
Jan w

Ik stel het ook als vraag .
Misschien zijn hier prikkers die er meer over kunnen vertellen

groet eddie
MTSTAMMINGA
@ROORDA J

Heeft je broer al het zand in de box verruilt voor mest in de box Joop ?? Een mestscheidere heeft hij toch al ? Wat ik me herrinder van de opendag
jan w
@Eddie v

Ik verwacht meer problemen bij diegene die bomen in de weide hebben staan, waar de koeien lekker onder gaan liggen, dag na dag. En dan smerig weer binnen komen. Met als gevolg een coli uierontsteking.
Als je de boxen maar droog houdt verwacht ik met mest in de boxen niet meer problemen dan normaal.
Het is wel een hele kleine kans dat de koeien een kleibsilla besmetting oplopen met mest in de boxen die niet droog of schoon wordt gehouden.
Todi
@jan wJan is toch wel een mooie zin. Mest in de boxen die niet schoon en droog worden gehouden?
jan w
Als de koeien de gescheiden mest naar achteren hebben gewerkt is het ook kurk en kurk droog ( stof ).
Het is wel belangrijk om een niet te dikke laag in 1 keer aan te brengen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , stal , koeien , mastitis , zaagsel , ligboxen , dieren , uierontsteking , boxbedekking , hittestress , gezondheidsdienst en boxenstrooisel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
16