Critici weidegang spelen met vuur

Column van Frits van der Schans:

Het is bizar dat een kleine groep melkveehouders zich kritisch uitspreekt over weidegang en het positieve imago in de waagschaal stelt.


Willen zij het risico lopen dat de genoemde voordelen vervallen? Telers van tomaten (Wasserbomben) en komkommers (EHEC-crisis), maar ook pluimveehouders (batterij-eieren en plofkippen) weten maar al te goed wat een negatief imago kan kosten.

Bedrijven als Philips en Zwitserleven investeren jaarlijks tientallen zo niet honderden miljoenen euro om een positief imago op te bouwen en te behouden. Vragen zij consumenten meer voor een eenvoudige, zonder handleiding bedienbare TV of voor een levensverzekering die je een goed gevoel geeft? Nee, Sense and Simplicity en Het Zwitserleven Gevoel zijn hun standaard.

Voor het positieve imago van de melkveehouderij betalen zuivelbedrijven momenteel via een bonus op weidegang niets tot maximaal 1 cent per kg melk. In totaal heeft de zuivelsector ruim 50 miljoen euro per jaar over voor weidegang. In vergelijking tot de honderden miljoenen euro die het positieve imago van de melkveehouderij waard is, is dat niet veel meer dan een grijpstuiver. Daarom heb ik een voorstel: laten we weidegangsceptici bij voorbaat aansprakelijk stellen voor de imagoschade die de melkveehouderij oploopt door het teruglopende aantal koeien in de wei.

Misschien dat zij dan nog even nadenken.

Lees hier de complete column: clm.nl/news/44/…

Deel dit topic

Reacties

producent
Laat ik nou bij een koe in de wei aan een SUV denken en bij koeien op stal aan BlueMotion/ECOnetic technologies.
Vergis ik me nu of heeft Co de column aangepast?
Farmer_
Misschien tijd voor hem om een andere hobby te zoeken.
ejb
Frits is voor mij geen partij meer om serieus te nemen heeft al vaker zeer slechte columns geschreven.

noemt hij als voorbeeld zwitserleven dat onderdeel is zo goed als failliet is en Philips moet het juist niet van de consument hebben want die tak levert zeer weinig op maar van de indistruele producten in o.a. ziekenhuizen

ook die honderden miljoenen die ons imago op zou brengen kan CLM niet op een fatsoenlijke manier onderbouwen dus zou CLM deze column niet moeten plaatsen.
cs-agrar
Quote @producent:
Laat ik nou bij een koe in de wei aan een SUV denken en bij koeien op stal aan BlueMotion/ECOnetic technologies.

Een SUV is voor koeien halen idd makkelijker
Grasbaal
Quote @producent:
Vergis ik me nu of heeft Co de column aangepast?

Nee, ik heb er niets in aangepast. Is de tekst in de oorspronkelijke versie nu dan anders?
producent
Sorry Co, ik zal me vergist hebben.Mijn reactie was gegeven op een bepaalde passage van het nieuwsbericht.

Koeien in de wei dragen bij aan het positieve imago van de Nederlandse landbouw. Maar wat velen vergeten is dat weidende koeien zo de basis vormen voor een relatief soepel mest-, ammoniak-, geur- en RO-beleid voor melkveehouders.
Zeerserieuzeboer
@ejb Ik begrijp dat jij bij de weidegangsceptici hoort waar we onze claim neer kunnen leggen?
ejb
@Zeerserieuzeboer

is al lang gebeurd ik betaal namelijk samen met collega's jullie premie of dacht je nou werkelijk dat de consument bereid is om daar ook maar iets voor te betalen. als je dat denkt zeg ik: hoe blind kun je zijn, want mensen die bereid zijn om ervoor te betalen kopen biologische producten maar niet voor het feit dat een koe 12% per jaar weidegang kan genieten en voor de rest gewoon op stal staat

overigens spreek ik mij helemaal niet kritisch uit over weidegang maar doe het zelf niet en ik erger mij mateloos aan mensen die graag over o.a. mijn rug goedkoop willen scoren in de pers zoals Frits van de Schans nu doet door ongefundeerd dingen te roepen die blijkbaar geen flauw benul hebben van wat zij zelf opschrijven
paul1
Toch zit er een kern van waarheid in zijn verhaal....
dorpsrandhoeve
Juist sommige reacties hier geven duidelijk aan dat deze column precies aanwijst waar hem de pijn zit.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , koeien , melk , investeren , weidegang en melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0