Verontruste Cono-boeren zien Caring Dairy Plus helemaal niet zitten

De Cono melkveehouders hebben goud in handen maar als je koploper wilt blijven dan moet je een stapje extra doen als een ander, maar elk mens heeft zijn grens. @boerenverstand kan jij meer vertellen over die extra duurzaamheidseisen??:

Een groep van 50 tot 75 melkveehouders van Cono Kaasmakers wil af van Caring Dairy Plus, het nieuwe verduurzamingsprogramma.

Verontruste melkveehouders dwongen vorige week een extra vergadering af. Daar kwamen ruim 200 van de in totaal 480 ledenmelkveehouders op af. Getuigen spreken van een vergadering in gespannen sfeer en waar harde woorden zijn gevallen. „Er wordt ons van alles door de strot gedrukt en het kost alleen maar geld”, zegt een verontruste Cono-boer. „Verduurzaming levert juist geld op”, stelt directeur Eric Hulst van Cono.

In notendop is dat de discussie die woedt binnen zuivelcoöperatie Cono. De fabriek introduceerde tien jaar geleden al een weidegangpremie van een halve cent per kilo melk. Sindsdien bleef Cono in de zuivelwereld altijd voorloper op gebied van duurzaamheid. „En dat willen we blijven om onze speciale Beemsterkaas met een flinke plus in de markt te kunnen blijven zetten”, stelt Hulst. Om plus op de kaas te houden verhoogt Cono de weidegangpremie per 1 januari 2013 van een halve naar een hele cent per liter melk. Boeren die meededen aan workshops over duurzaamheid kregen de laatste twee jaar al een bonus van een halve cent. In ruil voor nog verdergaande duurzaamheidsstappen wilde Cono daar per 1 januari 2013 nog eens een halve cent bij doen. Dat besluit is onder druk van de oppositie inmiddels teruggedraaid naar 0,25 cent. De totale plus voor een Cono-boer die overal aan meedoet, komt daarmee op 1,75 cent per kilo melk ten opzichte van categorische weigeraars. Ook die zijn er nog binnen Cono.

CARING DAIRY PLUS
Het nieuwe Cono-duurzaamheidsprogramma, Caring Dairy Plus, is vrijwillig. Het neemt deelnemende boeren bij de hand en wil hen in twee jaar tijd via een aantal themacursussen naar meer duurzaamheid leiden. Daarbij gaat het om zaken als minimaal fosfaatkunstmest strooien, volledig overschakelen op groene energie, een verbod op derde en vierde generatie antibiotica, verplichte deelname aan mineralen-registratie en bovengemiddeld scoren op zaken als diergezondheid voeding en water met Koe-Kompas.

De groep van ontevreden ledenmelkveehouders, die in elk geval tot aan de twee reguliere ledenvergaderingen van komende dinsdag en woensdag niet in
de publiciteit wil, hekelt de verregaande bemoeienis van hun onderneming. Ze
voelen zich baas af worden op eigen erf, terwijl juist de als ietwat rebels bekend
staande Cono-boeren erg hechten aan het gevoel van vrijheid.Hulst probeert de melkveehouders juist zo ver te krijgen dat ze het als een uitdaging gaan zien. „We zijn de eerste zuivelonderneming ter wereld die het opereren van haar melkveebedrijven meet en in kaart brengt. Uniek, en ook noodzakelijk om die hoge kaasprijs te blijven ontvangen.”

SIGAAR EIGEN DOOS
De boze boeren noemen de bonus van 1,75 op de melkprijs een sigaar uit eigen doos. Hulst bestrijdt dat. Hij zegt dat de plus op het melkgeld wel degelijk in de markt wordt terugverdiend. De directeur hoopt dat het Cono lukt om alle melkveehouders uiteindelijk mee te krijgen. ,,Veel veehouders kiezen, al is het soms met enige tegenzin, nu toch om mee te doen. Het is nog te vroeg om te zeggen hoeveel mee gaan doen, in principe kan het nog alle kanten op’’, zegt manager duurzaamheid Catharinus Wierda. Hulst en Wierda erkennen dat de communicatie hier en daar beter had gekund. Ze stellen echter ook dat er de komende tijd ruimte blijft om zaken
die irriteren, zoals onnodige administratieve rompslomp, aan te passen. ,,We zoeken continu naar een zo praktisch mogelijke uitwerking.’’ Aan de doelen
wil Hulst echter niet tornen.

Meer: nieuweoogst.nu

Deel dit topic

Reacties

pinokkio
Als ze een plus van 1.75 boven rfc betalen komt het uit de markt. zoniet is het inderdaad een sigaar uit eigen doos.
MTSTAMMINGA
Een plus van 1.75 boven de normalemelkprijs
Daar kun je echte wel wat voordoen of doen laten toch??
+1
mlkvhoudr
Ik denk zelf dat als er boeren zouden vertrekken bij cono, dat er voor elke melkveehouder er wel 2 in de rij staan.

Zeker als je aan friesland levert, even 5 cent uittreed geld beuren en een goede melkprijs.
+1
pieta
Hoeveel zou je moeten betalen om bij CONO er bij te komen en willen ze wel iemand aannemen.
Daarnaast vind ik ook dat je moet praten van een echte meerprijs. De beemsterkazen brengen goed geld op maar komt dat nou door Caring dairy of door een goede smaak icm merkbekendheid.
cs-agrar
@pieta
bij mijn weten hebben ze een ledenstop, en als er een paar weg lopen, zou beemsterkaas alleen maar exclusiever worden of er hoeft minder melk richting minder winstgevende doelen
Kenijor
Als ze al iemand aannemen , zal die wel uit noord-Holland komen. Kaas met een meerprijs komt Holland.
noordhollander
Het is buitengewoon jammer dat als er interne problemen zijn dit niet binnen de eigen gelederen kan worden opgelost nu lezen we alleen de mening van cono , die onderling met de boeren hebben afgesproken niet naar buiten te komen en dat wel doen, as woensdag is er ledenvergadering in oudendijk bij la mere anne dat wordt vuurwerk roepen een van de volgens hem 300 verontruste boeren, die zeggen dat wierda wellicht de hoofdschuldige is
cs-agrar
Waarschijnlijk wel Kars, er zit nml ook wat theorie aan caring dairy
Boerenverstand
Quote:
@Grasbaal: @boerenverstand kan jij meer vertellen over die extra duurzaamheidseisen??:

@boerenverstand is vrij duidelijk hierover. Het is namelijk OF doorgaan met een stelsel van premies en belonen voor duurzame prestaties (we zijn immers niet BIO) OF kappen met het duurzaamheidsprogramma (waarbij nu een deel van de melkveehouders tijdens de workshops uit het raam zit te staren en het nog steeds beschouwt als een last...in plaats van een ultieme kans om aan EN bedrijfsverbetering EN aan duurzaamheid te werken!
pieta
Tja, dat menen adviseurs nou altijd. Zie ons eens je bedrijf verbeteren.
+2
mlkvhoudr
Op zich is een frisse blik er over wel eens goed vind ik. Wordt je toch gedwongen er weer eens goed naar te kijken
+3
cs-agrar
@mlkvhoudr
dat is eigenlijk ook het mooie van zo'n caring dairy bijeenkomst. Je bent op dat moment ook in de praktijk, en met mensen met praktijkervaring en er worden dan ook praktijkvoorbeelden aangehaald, al lopende over een bedrijf.
Heel simpel voor jezelf aan te pakken. Maar goed, er zijn er altijd die naar buiten staren leuker vinden
+3
mlkvhoudr
@cs-agrar

Ben zelf naar aanleiding van koe-kompas aan het klussen bij de groep 2 weken tot 3 maand op het stro, en ik houd helemaal niet van klussen, kun je nagaan wat koe-kompas met je doet
Grasbaal
Rust in de tent:

Cono Kaasmakers verhoogt de voorschotprijs over november met €2,27 naar €37,54 per 100 kilo. Daarmee komt de gemiddelde voorschotprijs tot en met november uit op €34,21

Meer: boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…
Grasbaal
Er is weer wat rust in de Cono tent, het verwachte vuurwerk tijdens de ledenvergaderingen bleef uit. De introductie van Caring Dairy plus is een paar maanden uitgesteld om alles nog eens rustig en duidelijk aan de leden melkveehouders uit te leggen.

Waar de ene melkveehouder het geen enkele probleem vindt om zich aan te passen aan de eisen van zuivelverwerkers, denken de meeste veehouders daar heel anders over. Dat ondervond ook Cono Kaasmakers, welke met zijn Caring Dairy programma verder gaat dan de meeste zuivelaars in Nederland.

De komende twee maanden gaat een commissie kijken naar Caring Dairy Plus, waarna het op 1 februari geïntroduceerd wordt.' De boeren die mee gaan doen aan het Plus programma krijgen een kwartje extra voor de melk. De commissie en klankbordgroep kijkt vooral waar de knelpunten zitten, zodat die van te voren aangepakt kunnen worden.

Meer: boerenbusiness.nl/viewitem/?itemid=10815190…
beemster5
Quote:
@Grasbaal: Waar de ene melkveehouder het geen enkele probleem vindt om zich aan te passen aan de eisen van zuivelverwerkers, denken de meeste veehouders daar heel anders over.
........."denken de meeste veehouders"......... dit komt niet overeen met de opening van de topic, ik denk dat je hier een vergissing maakt ?
Grasbaal
Jij bent op de ledenvergadering geweest?, De tekst is van BoerenBusiness, maar moet het "denken enkele veehouders", "denken veel veehouders", of "denken de meeste veehouders" zijn??.
beemster5
Quote:
@Grasbaal: moet het "denken enkele veehouders", "denken veel veehouders", of "denken de meeste veehouders" zijn??.
In de opening van dit topic wordt gesteld dat het gaat om 50 tot 75 veehouders op een totaal van 480 veehouders. Dan heb je het over 10 à `15 %, ik denk dat dan "een kleine minderheid" de beste omschrijving is.
Jack Rijlaarsdam
@beemster5

Ik denk dat wanneer 10 tot 15% van de leden van een coöp de kont tegen de krib gooien er een zeer groot probleem is. Bij het merendeel van de overige leden is dan ook sluimerende weerstand aanwezig. Melkveehouders zijn over het algemeen een zeer volgzaam volkje...
beemster5
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: groot probleem

Het probleem kan wel groot zijn, maar 10 à 15 % van de veehouders is niet "de meeste veehouders". Het is wel zaak om de feiten juist weer te geven, anders kunnen we beter een roddelblad gaan lezen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@beemster5: Het is wel zaak om de feiten juist weer te geven,

Oh, jij gelooft nog in onafhankelijke en onbevooroordeelde media? Hoe naïef...
Farmer_
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Oh, jij gelooft nog in onafhankelijke en onbevooroordeelde media? Hoe naïef...

Bestaat die eigenlijk wel...........
+1
Grasbaal
Quote:
@Farmer_: onafhankelijke en onbevooroordeelde media?

Iedereen (ook boeren) heeft een gekleurde mening, dat is dus puur menselijk.
Grasbaal
Het blijft rommelen:

Cono-boeren: 'Wapenstilstand'

Bij Cono Kaasmakers is de rust even weergekeerd.


De tegenstanders, die nog steeds niet met naam en toenaam in de publiciteit willen, spreken van een ‘wapenstilstand’. Volgens hen gaat de strijd nu pas beginnen. ‘En dat zal een felle strijd worden.’

De tegenstanders hebben bezwaar tegen de vergaande bemoeienis met het boerenerf en hekelen vooral de herverdeling van melkgeld.

Melkprijs
‘Koppel Caring Dairy los van de melkprijs, laat zien wat je er werkelijk meer mee verdient in de markt en betaal dat aan melkveehouders die eraan mee willen doen’, stelt een woordvoerder.

Meer: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melk , erf , melkprijs , energie , kaas , antibiotica , kunstmest , duurzaamheid , gezondheid , cono , diergezondheid , melkveehouders , boer , fosfaatkunstmest , beemsterkaas , zuivelcoöperatie , coöperatie , dairy , zuivelonderneming , melkgeld , cono kaasmakers , caring dairy en goud geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!